Šta je novo?

Intel Core Ultra 200 Arrow Lake-S

To ti protok koji covek napravio sa 24/7 profil na OC FORMULI i taj profil je vec u bios u jos ga peglaju ispravljaju glicheve ali to M die v-color retail

Ovako nešto da isporuči arrow lake što se tiče memorije i bez podizanja performansi procesora u odnosu na prethodnu generaciju, ja bih nazvao napretkom.
A taj memoriski protok se odrazava konkretno na performanse u kojim programima igrama pa da to moze da se uzme kao razlog za prelazak na 285k ?
Kada se pogleda u AIDI izleda dlicno, samo pitanje je gde ima vajde od toga sem u programu za testiranje.

Druze niko.nije pricao o prelsku, dva puta se u poslednji 20 godina isplatilo da menjas Generaciju za generaciju jednom kod intela i jednom kod amd svi ostali slucajevi nisu imali smisla tj ekonomsku opravdanost. Ko god ima 8700k njemu je ok da uzme 285k sve posle toga je upitno. Ovde samo razgovaramo i spekulisemo. Da je napredak jadan to je evidentno da ce multicore biti bolji bice i jos ako u formulu dodoas performance per watt jos bolie ce izgledati.

Zato su se usrali i brže bolje napravili alijansu sa krvnim neprijateljem za očuvanje x86 protiv nadolazeće ARM arhitekture.
I treba da propadnu, dosta su muzli tržište sa preskupim procesorima, a davali na kafenu.

Druze niko.nije pricao o prelsku, dva puta se u poslednji 20 godina isplatilo da menjas Generaciju za generaciju jednom kod intela i jednom kod amd svi ostali slucajevi nisu imali smisla tj ekonomsku opravdanost. Ko god ima 8700k njemu je ok da uzme 285k sve posle toga je upitno. Ovde samo razgovaramo i spekulisemo. Da je napredak jadan to je evidentno da ce multicore biti bolji bice i jos ako u formulu dodoas performance per watt jos bolie ce izgledati.
Pa ti ne pricas a ne treba niko da prica i komentarise u tom pravcu jer je besmileno barem na osnovu onoga sto trenutno moze da se vidi i zakljuci. Cak je besmisleno bilo sta od ovoga sto vidimo da se nazove napredkom...

Jel su sutra zvanični testovi? Mislim da im embargo sutra prestaje.

Opa idemo da vidimo da li će biti opa ili tropa 🤣

Nešto nije u redu sa scheduling-om.

lksXsYh.jpeg

Sta je to scheduling, objasni ako ti nije tesko...

Nekako su premali rezultati za single core, pa se pretpostavlja,da nešto nije u redu sa raspoređivanjem radnih niti. Moguće je da malo prebaci posao na E core, usled čega je niži rezultat za single core. Barem meni su niži, nego što treba.

Nešto nije u redu sa scheduling-om.

Znači opet čekamo Microsoft kao i za Ryzen 9000 seriju. Prateći vijesti vezanih za Linux kernel, trebaće i Microsoftu dosta vremena da ispegla kernel.

^
Dobar je ovaj 285k da nasledi 14700k :ROFLMAO:
Taman je to taj skok u performansam sa generacije na generaciju koji bi trebao da bude.

Nekako su premali rezultati za single core, pa se pretpostavlja,da nešto nije u redu sa raspoređivanjem radnih niti. Moguće je da malo prebaci posao na E core, usled čega je niži rezultat za single core. Barem meni su niži, nego što treba.
NEce biti mnogo bolji single pogotovo sto 285k radi na mnogo manjoj frekvenciji nego raptor lake , a cak i da se meri clock per clock mislim da bili isti ali eto sutra isticie NDA pa ce se sve videti. Kako god okrenes lose.

A taj memoriski protok se odrazava konkretno na performanse u kojim programima igrama pa da to moze da se uzme kao razlog za prelazak na 285k ?
Kada se pogleda u AIDI izleda dlicno, samo pitanje je gde ima vajde od toga sem u programu za testiranje.
MySQL.
Ne igraju svi igrice.
Meni je brzina RAM-a sve na svetu, po mogućstvu što više što bržeg RAM-a i što više kanala.

NEce biti mnogo bolji single pogotovo sto 285k radi na mnogo manjoj frekvenciji nego raptor lake , a cak i da se meri clock per clock mislim da bili isti ali eto sutra isticie NDA pa ce se sve videti. Kako god okrenes lose.

Mislio sam na sliku koju sam postavio i rezultat za CB23 ST je oko 1800 poena, gde je to lošije i od Zen 4, složićeš se.

Sad taj isti čovek javlja, da je instalirao 26100.2152 i konačno dobio više od 2000 poena.

Sličan slučaj i sa Geekbench 6.

Pre:

Posle:

Za igre je fail ali je IPC za isti slican sa zen5, ne znam ja kako je onda ovo velik fail ako i zen5 onda to jeste

MySQL.
Ne igraju svi igrice.
Meni je brzina RAM-a sve na svetu, po mogućstvu što više što bržeg RAM-a i što više kanala.
Ako ima negde na netu test kolko brzina memorije utice za to sto tebi treba voleo bi da vidim, pokusao sam da nadjem al nista nisam naso.
Vecina ovih testova koji se standarno koriste daju 0 bodova ili je uticaj minimalan, u gamingu sve preko 6400mhz gotovo da nista ne utice na FPS sem mozda u HD i nizum rezolucijama sve podeseno na minimum.

Za igre je fail ali je IPC za isti slican sa zen5, ne znam ja kako je onda ovo velik fail ako i zen5 onda to jeste
Po meni Zen 5 nije fail jer su ga primarno pravili za serversko trziste, tu su razvijali i novi IO die za razliku od client segmenta gde je recikliran. Trenutno u tom segmentu imaju ogromnu prednost i verovatno ce se to zadrzati u narednih 5-10 godina. Pri tome je proces "napredovao" sa TSMC 5nm na TSMC 4nm.

Arrow Lake je sa druge strane potpuno nova platforma, napredak u performansama izgleda vrlo upitno (ako negde ne bude i regresije), proizvodi se u TSMC 3nm procesu (prethodna generacija je bila u Intel 7, sto je defacto Intel 10nm Enhanced SuperFin) i povrh svega ima skuplji packaging. Imajuci sve to u vidu, egal sa Raptor Lake i Zen 5 je katastrofa za kompaniju koja vec neko vreme ima problema u poslovanju.

Ako ima negde na netu test kolko brzina memorije utice za to sto tebi treba voleo bi da vidim, pokusao sam da nadjem al nista nisam naso.
Vecina ovih testova koji se standarno koriste daju 0 bodova ili je uticaj minimalan, u gamingu sve preko 6400mhz gotovo da nista ne utice na FPS sem mozda u HD i nizum rezolucijama sve podeseno na minimum.
Utiče itekako.
Skoro kao i CPU.
Tu se sve vrti u RAM-u, nikakve napredne instrukcije CPU se ne koriste, on jednostavno mora da protrči kroz gigabajte i gigabajte indexa, veća brzina memorije, veći transfer po ciklusu cpu. Ako treba slikaću ti u utorak primer, isti server, dve različite brzine RAMa
Ali odosmo u offtopic.

Poenta je da već dugo godina nema velikih pomaka u brzini CPU, tu je sve dugo oko 4.5-5ghz, ali za svo to vreme RAM je postajao sve brži i brži. Još 2010 recimo Xeon x3470 koji je na 2.9ghz, tada smo samo dizanjem FSB na serverima podizali na 4-4.4ghz a ecc ram sa 1333 na 1600mhz. Danas su posle 14 godina te brzine Xeona a memorija je orišla 4-5 puta i brzinu 😉

Poslednja izmena:
Arrow Lake je sa druge strane potpuno nova platforma, napredak u performansama izgleda vrlo upitno (ako negde ne bude i regresije), proizvodi se u TSMC 3nm procesu (prethodna generacija je bila u Intel 7, sto je defacto Intel 10nm Enhanced SuperFin) i povrh svega ima skuplji packaging. Imajuci sve to u vidu, egal sa Raptor Lake i Zen 5 je katastrofa za kompaniju koja vec neko vreme ima problema u poslovanju.
Ispašće da je bolje da su Raptor Lake prepakovali za TSMC 3nm nego što su toliko promenili dizajn.
Nisam očekivao ništa posebno od ove generacije jer sam mislio da će se praviti u procesu koji koriste za Meteor Lake.

Recenzija skinuta, ali je ostala u kešu.

Pomešao je Geekbench. :rolleyes:

Poslednja izmena:
Vrh Dno