Šta je novo?

Intel Core Ultra 200 Arrow Lake-S

HT je nekih 25% performance

Kada se pogleda statistika oba rezultata deluje da su rezultati validni... Jedino ako iz nekog razloga napon nije preveliki za klok na kome su radili procesori pa je zbog toga potrosnja prevelika. Ipaka ako je sve ovo tacno i to je ta potrosnja, onda je ovo debakl.
Neko je ovde pisao o tome da su semplovi imali HT, sad mi je jasno zasto ga nema u finalnom proizvodu... Ovo sa HT ne bi moglo nista da ohladi.

Izdrži još koji dan :)

Sto se gamginga tice tu je 285k stvarno sporiji od 14900k nesto jako malo skoro moze da se kaze da su isti Maddnes je pravio taj testi kacio u privatnoj asrock grugpi ali ne mogu da kacim tabelu pre NDA.

Sto se gamginga tice tu je 285k stvarno sporiji od 14900k nesto jako malo skoro moze da se kaze da su isti Maddnes je pravio taj testi kacio u privatnoj asrock grugpi ali ne mogu da kacim tabelu pre NDA.

Smije li bar reći da li je sporiji na defaultu (Intel Baseline Profile) ili otključan?

1080p Cyberpunk 2022
14900k baseline avg fps 107 min fps 93
285k baseline memorija 9000c43 gear2 avg fps 101.1 min 86

imas jos 3 secanrija uporedjivana ali sve vrte slicno oko ovoga. +- 1frame od baseline do manaul all core OC za 14900 k na 6.0 i 4.7e i 50 uncore i 285 5.6 core, 46 core i 41 uncore sve ovo je direct die 285k za 14900k ne znam dal je vrv jeste posto 6.0 bez direct die ne bi moglo.

@d0minat0r
Dali ovaj cpu stvarno default generise potrosnju od 320w ??? To je glavno pitanje iz cijeg odgovora sve ostalo moze da se zajljuci.

Je li ovo bug ili stvarno 104 stepena (podatak sa hwbot-a)?

Model: Intel Core Ultra 9 285K 'Arrow Lake-S'
Temperature (°C): 104 (load)
P-Cores: 5,500MHz
E-Cores: 4,800MHz

ne mogu to da znam dok cpu ne dodje na moj sto. Oni se sada bave samo tvikoovanje memorije i pravljenjem profila koji su ponudjeni u BIOS u. Ja cu plocu dobiti vrv tek za dve nedelje.
Je li ovo bug ili stvarno 104 stepena (podatak sa hwbot-a)?

Model: Intel Core Ultra 9 285K 'Arrow Lake-S'
Temperature (°C): 104 (load)
P-Cores: 5,500MHz
E-Cores: 4,800MHz
HW monitor je integrisan u Benchmate tako da mislim da je temp dobro izmerena. Ostaje sada pitanje da nije problem bio oko montaze neki.

Pitao sam Nolisa sada posto vidim on je radio cruncher koji je mnogo zahtevniji od cb23 i kod nolisa normlane temp kada mi odgovori javljam vam.

Da definitivno onom liku nesto hladjenje nije kako treba. Mislim Noliso kaze ima MORu ali svakako mora ne moze dodje do izrazaja za jedan run CB23 to ima tucaij blok i pasta i pumpa, moze dase desi taj ASUS profil je nedovresen pa bije pro procesoru sa 1.5V nemam pojma kako je dospoeo na 104c

Poslednja izmena:
AIDA64 memory bandwidth i latencija:

Nije stvar u broju megatransfera u sekundi, već u latenciji, po uzoru na Meteor Lake.

@Lukija

Sta je ovo ? Ne vidim nigde koji je klok memorije, ili ja to ne umem da otvorim.
Read 120GB/s, write 100GB/s, copy 105GB/s, latencija - 105.9 ns, 8200 C40. Originalni link:

šta je sa latencijom...i tužan je protok za 8200, realno je 7400 po tom rezu.

Latencija je verovatno zbog Windows 11 i virtuelizacije i ostalih sugurnosnih "poboljsanja"

Izgleda da ce ovo forunce morati isto kao i predhodne dve genracije da se podesava rucno kako bi temeprature bile normlane a perfomanse zadvoljavajuce...

1729564048356.png

@d0minat0r
Dali ovaj cpu stvarno default generise potrosnju od 320w ??? To je glavno pitanje iz cijeg odgovora sve ostalo moze da se zajljuci.
pre ce biti 370W kao u tabeli iznad sto si post-ovao, to je izgleda default potrosnja cim se overclockuju e-cores

sad samo 99% siguran za hunch sto sam imao da je Intel cancel-ovao 8+32 E core procesor jer bi furao preko 500W xD

@Kimins

To ćemo znati tek kad izađu zvanični testovi jer niko ne navodi da li je testirano sa Intel Baseline Profile ili sa otključanim limiterima.

@Sass Drake
Ne mora da se cimaju oko tih testova, vece moze da se zakljici dovoljno na osnovu ovih par rezultata... Vec znamo da ce da pokaze bolje perfomanse za 0.0001% u odnos na 9950x i ako je AMD zapravo bolja kupovina, da ce 14900k u tim testovima da pokaze -10% perfomanse u odnosu na to kada je se pojavio jer to ja tako sa ovim novim biosima.
Kako mi se cini jedino sto zapravo vredi kopovati jesu zen5 3D procesori jer kako vidim na osnovu nekih glasina imaju odlicne render perfomanse a svakako su za igrece najbolji izbor. Malo su hladniji nego predhodna generacije, sve u svemu najkompletniji proizvod od svega sto ja trenutno u ponudi.

1729596086693.png

nije ovo realno, 100+W za dobitak od 700 poena u CB-u

Sačekajte koji dan da dođu testovi. Generalno samo radite nagađanja.

Latencija je verovatno zbog Windows 11 i virtuelizacije i ostalih sugurnosnih "poboljsanja"

kapiram da bi svi imali problem da je do Windows-a.

8200mhz kod mene, XMP 8k profil, sa bednim sekundarnim i tercijarnim tajminzima, latencija u normali:

1729611832833.png

Ono sto se zasigurno zna je da su E core uanpredjena zestoko pogotovo u FPU zato ce i u mulithread biti dosta jaci, za sad neko fuduje tonu nebuloza oko potrosnje i temperature i tu se sad ne zna nista, ljude interesuje default potronja i performanse

Vrh Dno