Šta je novo?

Intel Core Ultra 200 Arrow Lake-S

Divota. Ne moram da menjam ništa 🤣

80w nize...zbog racuna sto da ne..

kog racuna :D

Procurele cene:

285K - 589USD
265K - 394USD
265KF - 379USD
245K - 309USD
245KF - 294USD

morali su spustiti par dolara...sta ti je marketing..

U poredjenju sa launch cenama aktuelne serije 14, jeftinije za par kesica kirikija...
14900K ~$589 | 285K ~$589
14700K ~$409 | 265K ~$394
14600K ~$319 | 245K ~$309

Sta se ovde desava ???
Nova generacije, kao nesto novo a perfomanse truba :p Negde malo sporije negde malo brze od 14900k i to u rezoluciji koju niko ne koristi za igranje. Ovo ne bi trebalo da ima status nove generacije, kao ni 14gen, sve ovo trebalo je da se nadovezuje nazivom na 13gen jer realno skok u performansama je ~10%.

3453535.jpg

pa takvi su novi cpu u gamingu...ne moze tehnologija uvek da ide napred kako mi zelimo :D

Nisam nesto pratio i naletim sad na ovo trazeci neko resenje za problematiku koja me trenutno muci pa reko da postavim mozda nesto ne tumacim kako treba, ali izgeda da dobro tumacim, ovo je smesno.
Ispratio sam 14gen i tu bas nista nisam ocekiva, i nista se nije ni desilo, ipak o od necega sto je Intel najavljivo kao nesto zaista novo ocekivao sam neki skok performansi u svemu 15~20% a ne ovo na nivou statisticke greske.

Izgleda ce zbog dosta jacih E core da ubija u multithreadu, igre i dalje preferiraju boost clock a to su verovatno zbog degradacije i potrosnje sad zategli dosta i zato tu nema vecih pomaka (ili cak ima degredacije)
1728569491327.png

Izgleda ce zbog dosta jacih E core da ubija u multithreadu, igre i dalje preferiraju boost clock a to su verovatno zbog degradacije i potrosnje sad zategli dosta i zato tu nema vecih pomaka
Pogledajte prilog 461742
Moguce da boost clock ima efekta na nize rezolucije i slabija podesvanja, gledajuci testove izgleda da ima... Medjutim licno sam probao sve igre koje imaju u sebi benchmark alat, u 1440p i jacim rezolucijama sa max podesavanjima 800mhz ne pravi nikakvu razliku a kamoli 200~300mhz bost, ali zato kako vidim teznja da se postigne boost clock dovela je do toga da se procesori degradiraju, ne direktno zbog toga nego kako mi se cini da bi i se to postiglo previse su dali napona procesorima.
Dok sam koristio CPU default nikad nisam video u igrama tih 5800mhz bost ni na jednom jezgru, ali sam zato video nenormalno osciliranje napona do ~1.550v kada nista ne radi, nije mi se to svidelo pa sam presao na tradicionalni nacin rada procesora kao sto je to bilo pre 11gen. sve fiksno.

Potvrdeno 2 razlicita mehanizka za kacenje za Ultra 200S procesore. Bolji skupji mehanizam zahteva >35 funti sile, i cini IHS ravnijim. Takodje bolje performanse za memoriju, sa skupljim mehanizmom
min 35 pounds or more or force coolers dont work good.png

Merenje CPU potrosnje fizicki iz EPS strujnog konektora je pokvareno na Arrow Lake-u :(

Barem na Asus ploci koju je der8auer pokazao, koja ima odvojene VRM sekcije izmedju CPU socket-a i M.2 slot-a, koje vuku struju iz 24-pinskog konektora/kabla i iz novog 8-pinskog.

Sto cini deo potrosnje Arrow Lake procesora da bude podeljeno sa potrosnjem ploce, odnosno, RAM potrosnjom, M.2, RGB, GPU PCI-E slot potrosnjom, itd, ...

Krece od 20:38 na der8aur snimku

NIjedan alat od ElmorLabs-a niti Powenetics daje precizne brojke sad i margina za gresku moze da bude velika 50W-100W (zavisno da li se odvoji potrosnja od graficke preko slot-a, sa ovom Elmor Labs PMD PCI-E Slot Power Measurement Adapter add-in kartom.

ElmorLabs PMD, BENCHLAB, Cybenetics Powenetics ne daju precizne brojke na ovakim plocama sad

Sad za samo CPU potrosnju, dokle god ima jedna ploca da nema ovakav raspored, mogu da se koristi stare, ne-updateovane verzije, ali ovo ce biti nezgodno za HardwareUnboxed uporedjivanje maticnih ploca

Aris upravo rece da Powenetics takodje od pocetka ima PCI-E add-in kartu/adapter, za oduzimanje potrosnje od slota za graficku:
36.jpg

PoweneticsV2_6.jpg

Poslednja izmena:
Nisam ispratio da su ubili HT? Zanimljiva odluka, moraću detaljnije da pogledam testove i analize ahritekture.

Ono na prvi pogled što sam video, čini mi se da su u proseku su lošiji od konkurencije, ali mislim da ima prostora za napredak ili bar da će biti dobar izbor u nekim segmentima

Nisam ispratio da su ubili HT? Zanimljiva odluka, moraću detaljnije da pogledam testove i analize ahritekture.

Ono na prvi pogled što sam video, čini mi se da su u proseku su lošiji od konkurencije, ali mislim da ima prostora za napredak ili bar da će biti dobar izbor u nekim segmentima

Ubili su HT, ali planiraju da za dvije-tri godine vrate HT, ali na steroidima kao rentable units sa 4 logičke niti u Beast Lake (ako preživi). U slučaju da je neko propustio, default power profile koji će biti i default setting na svim pločama poprilično ograničava potrošnju tako da se ostaje vidjeti koliko će se dobiti brzine uklanjanjem limitera (da ne kažem overclockom).

Ma napredak za plakanje. Plus što kaže narod prvi mačići se bacaju u vodu pa tako i ova generacija intela. Možda i grešim ali da sačekamo testove.

Merenje CPU potrosnje fizicki iz EPS strujnog konektora je pokvareno na Arrow Lake-u :(

Barem na Asus ploci koju je der8auer pokazao, koja ima odvojene VRM sekcije izmedju CPU socket-a i M.2 slot-a, koje vuku struju iz 24-pinskog konektora/kabla i iz novog 8-pinskog.

Sto cini deo potrosnje Arrow Lake procesora da bude podeljeno sa potrosnjem ploce, odnosno, RAM potrosnjom, M.2, RGB, GPU PCI-E slot potrosnjom, itd, ...

Krece od 20:38 na der8aur snimku

NIjedan alat od ElmorLabs-a niti Powenetics daje precizne brojke sad i margina za gresku moze da bude velika 50W-100W (zavisno da li se odvoji potrosnja od graficke preko slot-a, sa ovom Elmor Labs PMD PCI-E Slot Power Measurement Adapter add-in kartom.

ElmorLabs PMD, BENCHLAB, Cybenetics Powenetics ne daju precizne brojke na ovakim plocama sad

Sad za samo CPU potrosnju, dokle god ima jedna ploca da nema ovakav raspored, mogu da se koristi stare, ne-updateovane verzije, ali ovo ce biti nezgodno za HardwareUnboxed uporedjivanje maticnih ploca
Imam ja Elmor merac samo da mi stigne Z890 OC formula pa cu moci da izmerim sta god :)

Imam ja Elmor merac samo da mi stigne Z890 OC formula pa cu moci da izmerim sta god :)
Neces moci da dobijes ni blizu tacno koliko ti trosi procesor, Ako je Asrock namestio VRM sekciju kao Asus, imaces pomesanog viska do 50W od ploce, i jos do ~50W od graficke ako nemas ovo

Koliko vidim za Z890 OC Formulu, sa jedne straneima 6-pinski sa strane za dodatnu snagu, i par choke-ova iznad M.2 slot-a prvog, ali sa druge izgleda da nena razdvojenu VRM sekciju ko ROG MAXIMUS Z890 APEX, tako da je verovatno "klasicno" uredjena VRM sekciju na Asrocku xD

Poslednja izmena:
Vrh Dno