Šta je novo?

Intel Core Ultra 200 Arrow Lake-S

Da bi se dobile iole upotrebljive brojke, mora se tweak-ovati NGU (Next Generation Uncore) i D2D (Die to die), nešto kao IF.

Na svakoj temi pljuvanje necega. Dodje covek da procita nesto i djoka. Tacno se vidi da neko nesto favorizuje i samo okolo-naokolo pokusava da ocrni nesto. Bilo kako bilo ja cekam zvanicne review-e 285K kao i 9950X3D ( 9800X3D me ne zanima ) pa bih video sta bih uzeo. Mene iskljucivo zanima gaming u 4K tako da tu procesor i ne igra toliko bitnu ulogu a zelim da bude dobar u svemu sto se tice ostalih stvari. Nisam fan X3D procesora jer su ograniceni samo na gaming i tu uglavnom u 1080p rezolucijama i kada ljudi pricaju da je to najbolji gaming procesor treba da naglase u 1080p. Jako bitna stavka. 9950X3D bi to trebao da promeni i da bude all-in-one ali videcemo. U 4k gaming-u se uglavnom procesori gadjaju u 0.5-1% zavisno od igre dok u aplikacijama tu X3D procesori nemaju sta da traze. Planiram da uparim nesto od tih procesora uz 5090 ali lagano ne zurimo nigde.

Ni AMD nije ništa bolji, jednako strašno
Ma kakvi, mnogo kompletniji i konkrentniji CPU... Performanse u odnosu na predhodnu generaciju onako, nije bas da je poleteo, ali recimo tamo gde je bilo tanko kao SC perfomanse ti je dosta bolji zen 5, odlicne su temperature, a MC performanse su poboljsane, perfomanse memoriji isto tako znacajno su poboljsane... Ko ume bez problem moze da izvuce dodatne perfomanse gratis i to ne malo 7950x vs 9950x skoro +25%.
Intel 285k truba, podbacio u gamnig performansama, render gotovo da je na istom nivou kao 14900k, jos da vidimo kakva mu je zaista OC potencijal, al kako se cini nece se prosalviti.

Sve u svemu AMD je koliko toliko napredovao u odnosu na predhodnu generaciju, u svemu, Intel podbacio u gamingu, sve ostalo isto.

@dzigi12
Ako pogledamo trenutnu statistiku 14900K jos uvek je najkopletniju cpu za sve namene ako se koristi default. Mada mislim da ce uz malo igranjau u biosu 9950x3D da preuzme tron.

17:00 svi pustili videa :D

Za gaming slabiji od prethodne generacije. Plaky

u praksi najveci napredak je u potrosnji koja je dosta manja...i nesto manje temp...ovo drugo zavisi od igre do igre...ali relativno isto...sto se tice gaminga igram u 4k takko da je bitno samo da imam dobar cpu,, a to vec imam...super sto je ovako ne moram nista menjat, jer nemam sta dobiti...

ne znam cemu to oko potrosnje, kada nam je ok da graficke trose 400+ W

Malo normalnije temp, tu vidim najveći napredak. Ovi neće da crkavaju i degradiraju verovatno.

Ryzen 5800x3D ih sije u igrama.

Potrosnja je manja ako se porede sa predhodnim Intel modelima, pored AMD-a je i dalje tragikomicno.

u igrama je nesto losiji, ali je mnogo dobar u ostalim testovima tu sije sve...

^ nema šta kad je Linus rekao. Čovek uvek govori "istinu", prodana duša do maksimuma.

smor, Arrow Lake izgleda je karbon kopija Ryzen-a
~5% dobitak od DDR5-6000 na DDR5-8800 u Quasarzone recenziji
~2% gubitak od DDR5-7200 na DDR-8200 u HardwareUnboxed recenziji

7200 MT/s je izgleda Sweetspot za Arrowlake uz male dobitke sa utegnutim latencijama

fa2b1082c9d1fe7560bc679b871d4d67 - Copy.png

Intel sada ima problem kome da proda ovu skalameriju sa ulaganjem od minimum 1200 dolara za celu platformu. Ko god nije ozbiljan fanboy otpada, ko god ima 12-14 generaciju takodje. Ostaju im korisnici koji su na generaciji 11 ili starijim... a i oni realno pametnije mogu potrositi novac 🙂

Sto se potrosnje tice, mislim da smo zavedeni padom brojki u odnosu na Raptor Lake. U realnosti su skocili ~2 cela procesa (intel 10/7 koji je nesto slabiji od tsmc7, preko tsmc 5 na tsmc 3). Nesto tu gadno ne stima, mislim da bi pad morao da bude jos veci. Cini mi se da su i ovaj morali da izbace iz sweet spot konfiguracije da bi dostigli zeljene performanse.

Sada bi pravi nastup bio - znamo da su korisnici razocarani, ali shvatamo gde su uska grla arhitekture, ima dosta prostora za unapredjenje, resicemo probleme sa narednom generacijom na taj i taj nacin. Naravno, taj film necemo gledati 😉

Ima malo vise mesta drugde za tuning

sad doduse samo 2 igre, i za CS2 nije 1080p low, pa mozda ima vise povecanja za 1% fps lows u MMO-ovima, simulacija igrama, esport-ovima itd, al opet

NGU OC = beskoristan
D2D OC = skoro beskoristan
Direct-Die = veoma koristan

Screenshot 2024-10-24 191435 - Copy.png

Ovo je realno da se zove Pentium, i3 i i5 i nista vise od toga. Kome ovo treba?

Dobre linux performanse. Slično kao i Ryzen 9000, rekao bih da će naći svoje mesto u radnim stanicama specifične namene. Nije za nekoga ko već ima nov(ij)u mašinu, ali ko sad kupuje novu, nema razloga da gleda prethodnu generaciju. Mada i dalje fali nekih WS testova (ili ja nisam video). Vidim da je na vrhu u Adobe paketima (Puget test)

Imam 6700k i cekao sam da izadje ovaj da ga kupim.Tj da predjem na novu platformu i sve uzmem novo.
Sad sam vise zbunjan sta da radim...Da li da predjem na Amd da li da sacekam jos malo da vidim da li ce se sredi...
Mislim ne mogu cekam jos jednu godinu za novi CPU...Izlazi mi Stalker 2 :p

Poslednja izmena:
Vrh Dno