Šta je novo?

Intel Celeron G530

U redu, ovo je vec argumentovano. U Cinebenchu je bolji. Ali, ne zaboravite da jedna lasta ne cini prolece. ;)

U redu, ovo je vec argumentovano. U Cinebenchu je bolji. Ali, ne zaboravite da jedna lasta ne cini prolece. ;)
Ako je u cinebenchu bolji vjerovatno je i u igrama jer sb jezgra dobro se snalazi u gamingu, ako jos neko zna neki pouzdan relevantan cpu test nek odradi kazu da je fritz benchmark dobar za mjerenje performansi procesora brzo se zavrsi pa ako neko hoce nek isproba g530 i E8400 ;)

Ne znam koja je poenta nonstop gurati u pricu staru platformu i stari e8400, kad smo do sad sto puta argumentovali zasto je sve g530 bolji od svog prethodnika. OK, e8400 moze da se klokuje i da bude brzi, i to mu je jedini plus, ali sa tim klokom dolazi brdo minusa, pregrevanje, veci racun za struju... Da ne govorimo o tome sto je stara platforma, ddr2 memorija, skuplja od ddr3, pa i kad bude trebao da se radi apgrejd, jedino moze na neki stariji quad core, koji opet nije toliko brzi od njega, dok sa g530 dobijamo sirok spektar mogucnosti za buduci apgrejt, ceo asortiman sandy bridge i ivy bridge procesora, a jos ako je i novija ploca, eto i pci-e 3.0 za nove graficke... O ceni da i ne pricam. Po ceni e8400 uzmes plocu, g530 i cak mozda i ram uglavis. :)

Ja mislim da je cela ta prica zato sto RecklessLife nemoze da poveruje da je tako jedan jeftin celeron jaci od svih core 2 duo preocesora ili ti amd-a sa 2 jezgra pa cak i 3.
I ja sam bio skeptican dok nisam probao i uverio se u suprotno.

nije sve u performansama... onosto stvarno odlikuje ovaj proc je izuzetno niska potrosnja i sto je hladan kao spricer. ovo je veoma bitna stvar, na primer imam je dnu masinu sa g530 koji sluzi kao neki interni server i evo vec tri-cetri meseca je up. I to je smesten u neko malo kuciste sa napajanjem od 200W sa dva HDD-a i za sada nema nikakvih problema. Zbog toga zam i pazario jednu masinu za sebe sa ovim proc-om, uzeo malo bolju plocu (ako planirate da drzite ukljucen komp po nekoliko dana bez prestanka cesto, ovde ne treba stedeti -ali i za buduci upgrade) 8GB Ram-a, a za neki dan mi stize jos 8 :D i sve cepa bez problema. u ovakvim situacijama je potrosnja veoma veoma bitna kao i zagrevanje. jer nije isto kada vam sistem trosi 100W ili 200w pod opterecenjem, a da je upaljen po ceo dan. a sto je manje zagrevanje to je sistem stabilniji :)

Ima li šanse da se TT Silent Tower nabudži na ovaj cpu? :)

Zaista nema potrebe menjati fabricki. Procesor je leden a kuler se uopste ne cuje.

sto kaze bocy, stvarno je hladan i necujan, cak i sa box kulerom. Ja sam burazeru hteo da stavim 212+ da ga hladi pasivno al box se stvarno ne cuje, pa sam zbog toga i odustao od cele price.

Kupujem ga sutra :).

Šta kažete na kombinaciju?
Celeron G530
ASRock H61M-HVS
ExceleRAM Black & White 2x 4 GB DDR3 1.600 MHz

Ploča mi se dopada jer ima nazad 6x USB 2.0. Sve ostale koje sam gledao (ASUS, MSI, ECS) imaju 4x. Ima UEFI BIOS.

Pošto će memorija raditi na samo 1.066 MHz, ubrzaću latenciju i smanjiti napon (video sam na netu da rade to sa ovom memorijom).

Kućište će biti Fractal Design Core 1000. Napajanje već imam (Chieftec APS-450S - 14 cm ventilator, 80+ efikasnost, sve moguće zaštite).

Grafičku planiram Gigabyte Radeon HD 7750 sa Dell E1911 monitorom.

Komentari/sugestije dobrodošle :).

Odlicno si sastavio. Aj kad budes uzeo i zategao latencije i napon na memoriji, zamolio bih te da ostavis ovde podesavanja, posto bih isto uradio kod burazera.

Koliko ce te izaci komp bez monitora? Cenim oko 250-300?

Upravo ja sam uzeo powercolor 7750 i planiram da sve to stavim na 18.5 monitor i eto budzet gejming konfa kada sam na studijama u drugom gradu!
Inace za g530,7750,dva harda i rezac ne mogu da prebace ni 200w :)

@Duke
Ploča:
+ ne može jefitinije od toga :)
- nema DVI (ok, nije ti ni važno), nema PCI slotova, VIA audio, 100Mb/s ethernet

Kao mogući problem vidim zvuk, možda te VIA neće zadovoljiti, a nemožeš staviti nikakvu PCI audio karticu. Najbolje bi bilo pitati nekoga sa foruma.

Predložio bih H61M/U3S3, ako je ima i ako ti nije overkill. Novija zamjena je B75M.

Poslednja izmena:
AsRock H61M VS ima kacenja i za 775 kuler [posedujem pa znam], tako da verovatno ima i HVS model ;)

@Duke
Ploča:
+ ne može jefitinije od toga :)
- nema DVI (ok, nije ti ni važno), nema PCI slotova, VIA audio, 100Mb/s ethernet

Kao mogući problem vidim zvuk, možda te VIA neće zadovoljiti, a nemožeš staviti nikakvu PCI audio karticu. Najbolje bi bilo pitati nekoga sa foruma.

Predložio bih H61M/U3S3, ako je ima i ako ti nije overkill. Novija zamjena je B75M.

Na zalost te ploce nema u Srbiji pa bi kao i ja morao da je nabavlja "preko grane".
Inace, svaka preporuka za H61M/U3S3.
Koliko sam vidio, sve AsRock ploce imaju S1155/775 kacenje tj. rupice.

Moja preporuka je skuplja 20e :) ali je izuzetna ploca, narocito za one koji planiraju kasniji upgrade i za one kojima je bitna kolicina memorije (zbog 4 slota za istu) http://www.msi.com/product/mb/H77MA-G43.html ja je koristim i izuzetno do sada ni jeadn jedini problem sa stabilnoscu racunara..

Hvala svima na sugestijama.

Planirao sam kasnije da dokupim ASUS Xonar DG (negde u avgustu), Samsung 830 SSD (oktobar?) i pred zimu Core i3 2120 ili 3220.

@ lanmi86

Važi, ostaviću podešavanja na forumu. Očekuj negde u ponedeljak.

Sve sa monitorom će me izaći oko 450 € (nisam otkucao hard disk). Pola u kešu, pola na rate ovde u WW. Da nema rata, uštedeo bih jedno 40 €, al’ šta je tu je ;).

@ kljajajunior

Kakvih 200 W :). To ne vuče više od 150 W. 7750 na max ne vuče više od 45-50 W po svim testovima.

@ Ace Rimmer

Poptuno si u pravu za ploču. Ima HDMI umesto DVI, al’ mi nije bitno. Planiram kupiti Xonar DG i bio sam ubeđen da je PCI-e kartica, kad ono – PCI.

Jedina jeftina H61 ploča sa PCI slotom je Gigabyte GA-H61M-S2PV (Rev. 1.0):
http://www.itsvet.com/proizvod/gigabyte-ga-h61m-s2pv-(rev.-1.0)/comp_comp_mboard/16/2203

@ bata87

Ploča je odlična, ali i skoro duplo skuplja, tako da otpada.

Intel Celeron G530
Gigabyte GA-H61M-S2PV (rev 1.0 ili 2.0)
ExceleRAM Black & White 2x 4 GB DDR3 1.600 MHz
Seagate Barracuda (ex Samsung F3) HD103SJ 1 TB SATA II
LiteON iHAS122-18B
Fractal Design Core 1000
Gigabyte Radeon HD 7750 1 GB GDDR5
Dell E1911

Napajanje imam - Chieftec APS-450S.

Još ću ubaciti hard disk iz mog laptopa da mi bude za podatke (WD Cavier Blue 500 GB BEVT).

Jooj tu gigabajt stavljaju u sve ove gotove konfiguracije i ja plocu bez UEFI biosa ne mogu da vidim ocima :)
Ne vidim svrhu SSD-a na H61 cipsetu i sata II?!
Sto se uopste h61 ploce tice kupi neku koja ima bolji audio,GLAN i UEFI bios :)
Video izlazi na integrisanoj grafi su nebitni kad ubodes 7750 :)

pa onda asrock ili asus sto se tice uefi, ako mu trebaju rupice za 775, onda izbor spada na asrock...

to ti je kao razlika izmedju komodora i windows xp, graficki interfejs kad udjes u bios, dakle u uefi biosu imas klasicnu strelicu i misonjom ides i menjas sta zelis po lepom grafickom interfejsu...pogledaj na yt i bice ti jasno ;)

Nije samo razlika u interfejsu ;)
A sto se tice UEFI-ja na ovim plocama za 50eur - izgleda isto kao i klasicni Bios graficki.

ASRock H61M-HVS od mene preporuka, sve ide kao podmazano. Nikada nisam imao ploču tog formata i sve mi neobično koliko viška prostora ima u kućištu. Rodila se za HTPC.
Koju grafiku do 120e na kelerabu a da nije overkill? 7750/7770/6850/6870/GTX560/560SE??? Prosto nisam pametan, uzeo bih neVidiju zbog CUDA ali A-em-de ubija cenom i potrošnjom..

6850 max za g530, preko toga jednostavno ne ide :)

Nazad
Vrh Dno