Šta je novo?

Intel Celeron G530

U Crysis, Left 4 Dead, Fallout i vecini sintetickih testova E8400 odnosi pobedu, i to cak vs tog G620.

Da li razmisljas o cinjenici da je to ipak G620, i da je E8400 CPU koji jednostavno moze da ode na 3,6GHz kao od sale, a ni 4GHz mu nije "nemoguca misija"?

Mislis da bi bilo koji G620/G530 mogao da pridje E8400 na 4GHz? I don't think so! E8400 je zverina u singl tred aplikacijama, kao i u aplikacijama koje ne podrzavaju vise od dva jezgra.

I jos, imaj na umu da je G530 slabiji za 200MHz od G620, da ima 1MB manje kesa..

Ne kazem da G530 nije dobar cpu. Za te pare, nudi i vise nego sto treba - i to je cinjenica. Ali svaka polemika o tome da je G530 bolji od kloknutog E8400/E6600, pa cak i E5300 je totalno paradoksna.

U najgorem slucaju, ovi procesori mogu da budu tu negde, i da razlike budu bukvalno akademskih razmera. Ali, to je u najboljem slucaju...

G530 je u rangu sa Athlon II 250 na primer, i to je po mom misljenju, samo dok se doticni procesor ne podigne na 3,6-3,7GHz.

@RecklessLife

Al' kolika je cena tog Athlona, a kolika G530?
Potrošnju i zagrevanje neću ni komentarisati ;).

Ne volem celeron a hteo sam g850 ali ga nisu imali pa reko aj g840
Pa između Sandy Bridge Celerona i Pentiuma i nema praktične razlike :lupko:, osim što je Pentium skup za ono što nudi.

Cena tog athlon-a novog je ista koliko traze za polovni-ko-zna-koliko-stari E8400 :d

Taj Athlon je oko 5500 din mozda malo manje - a G530 je oko 4000 mozda malo manje - razlika je povelika.
Plus za OC Athlona treba uzeti neki cooler a to je jos 1500 din u najmanjem slucaju.Takodje ima i razlike u potrosnji struje ;)
Sve u svemu Intel je bolja opcija ako se uzima novo ;)

Tražim sad taj Athlon II X2 novi i ne nalazim ga ;). X3 i X4 još da, no nema X2. (Ravnam se po pravim web shopovima, ovi sa skladištem mogu napisat nešto pa ne imati kad se dođe.)
Glupo je sad davati takve usporedbe ;). SB ima grafiku kakvu takvu, a H61 ploče su prilično jeftine. Makar i neki Athlon s AM3+ pločom nije loša opcija za nadogradnju na Piledriver do kraja godine.

Što se tiče Intela, situacija je cjenovno otprilike ovakva:
G620 = 1,5x G530
G850 = 2x G530
i3 2100 = 3x G530
i5 2310 = 4,3 x G530
i5 2500K= 5,5 x G530
...

Prilično je jasno kakav se premium plaća sa svakim novim korakom. A Intel je napravio medveđu uslugu tom Celeru, mogli su ga komotno nazvati Pentium.

Poslednja izmena:
Tražim sad taj Athlon II X2 novi i ne nalazim ga ;). X3 i X4 još da, no nema X2. (Ravnam se po pravim web shopovima, ovi sa skladištem mogu napisat nešto pa ne imati kad se dođe.)
Glupo je sad davati takve usporedbe ;). SB ima grafiku kakvu takvu, a H61 ploče su prilično jeftine. Makar i neki Athlon s AM3+ pločom nije loša opcija za nadogradnju na Piledriver do kraja godine.

Što se tiče Intela, situacija je cjenovno otprilike ovakva:
G620 = 1,5x G530
G850 = 2x G530
i3 2100 = 3x G530
i5 2310 = 4,3 x G530
i5 2500K= 5,5 x G530
...

Prilično je jasno kakav se premium plaća sa svakim novim korakom. A Intel je napravio medveđu uslugu tom Celeru, mogli su ga komotno nazvati Pentium.
Nije napravljena nikakva medveđa usluga Celeronu već se ljudi marketingom "teraju" da kupuju skuplje, a da ne dobijaju skoro ništa vredno pomena (Pentiumi G) ;).

Kad bi postojala ploca koja bi podrzala 2 G530 to bi bio pogodak.

Pre dva meseca sam kupio G530 i moram vam reći da dugo nisam toliko bio zadovoljan nekim proizvodom. Primaran razlog za kupovinu je bilo predhodno korišćenje LT-a čiji kuler je strašno počeo da mi ide na živce (CoreDuo + VIA chipset - ko razume... :p).
Procesor je bezobrazno hladan, vent sam preko PWM stavio na 1000 rpm i to sjajno radi posao u kombinaciji sa Cooling Arctic F8 ventom koji dolazi sa Y račvom koji sam ubacio u Frontier 400w umesto stock venta, čak i na ovim temperaturama napajanje na 1000 rpm izbacuje blago mlak vazduh. Asus P8H61 prilikom svakog paljenja zavrti ventove do maksimuma, tako da ne postoji rizik od nepokretanja, kao što ume da se desi kad se 12v vent stavi na 5v granu. Rezultat - računar je i noću faktički nečujan iako stoji na stolu, nekih 40 cm od mene. :)
Hladnjak koji dolazi uz njega nema bakarnu pločicu kao i5 i pera su mršavija, ali verujte da mu bolji nije ni potreban, razmišljao sam da stavim neki masivan pasivni hladnjak i da napravim pasivno napajanje ali šta posle, da slušam pucketanje parketa? :D
Kome je bitan pouzdan, tih, i hladan rad uz malu potrošnju energije, ne mora dalje da gleda.
Konfiguracija je sastavljena za kućnu upotrebu, ako izuzmemo igranje igrica koje mi nisu prioritet. Neko je pitao za CS 1.6, ide u Full HD-u 100 FPS, poneka (čitaj jedna od 100 mapa) ume da laguje, nisam se udubljivao u problem, verovatno se to dešava zbog previše shadera. 1920 sadržaj žvaće bez muke.
*Imam u kući i neki X2 i i5, u tim prostorijama se klime skoro i ne gase, dok G530 soba zahteva hlađenje na 4-5 sati. ;)

Ja nesto nisam zadovoljan sa G860.
Pod istim uslovima (misleci na temp. prostorije), G860 je u WoT-u isao do 66C, a otkljucani [email protected] na 61C. TX2 u oba slucaja.
Samo, sada imam mnogo bolje kuciste (u odnosu na prethodno 8800gs je na 75C a bila na 96C).

Tako da to "Sandy je ladan ko spricer" u mom slucaju ne pije vode.

A jel ti stvarno verujes onima iz AMD po pitanju temperature.... senzor mozes kalibrisati i postaviti ga gde je jezgro najtoplije i to prikazati (kao Intel) ili kao AMD pa zato njihovi procesori kad dostignu ~80C (zavisno od procesora) bude BSOD

Jedini nacin da ih direktno poredis je da koristis sopstvene eksterne senzore

Poslednja izmena:
Da li onda real temp pokazuje pravu temperaturu cpu-a ?

Da li onda real temp pokazuje pravu temperaturu cpu-a ?

Pravu temperaturu cega?, neceg u centru jezgra, temperaturu "poklopca".... takodje i intel ne garantuje tacnost i definise marginu odstupanja u zavisnosti od temperature, za AMD neznam ali i da procitam ne bi im verovao :p

Generalno ako pipnes hladnjak i on nije vruc ili skoro hladan onda nema da brines :)

U Crysis, Left 4 Dead, Fallout i vecini sintetickih testova E8400 odnosi pobedu, i to cak vs tog G620.

Da li razmisljas o cinjenici da je to ipak G620, i da je E8400 CPU koji jednostavno moze da ode na 3,6GHz kao od sale, a ni 4GHz mu nije "nemoguca misija"?

Mislis da bi bilo koji G620/G530 mogao da pridje E8400 na 4GHz? I don't think so! E8400 je zverina u singl tred aplikacijama, kao i u aplikacijama koje ne podrzavaju vise od dva jezgra.

I jos, imaj na umu da je G530 slabiji za 200MHz od G620, da ima 1MB manje kesa..

Ne kazem da G530 nije dobar cpu. Za te pare, nudi i vise nego sto treba - i to je cinjenica. Ali svaka polemika o tome da je G530 bolji od kloknutog E8400/E6600, pa cak i E5300 je totalno paradoksna.

U najgorem slucaju, ovi procesori mogu da budu tu negde, i da razlike budu bukvalno akademskih razmera. Ali, to je u najboljem slucaju...

G530 je u rangu sa Athlon II 250 na primer, i to je po mom misljenju, samo dok se doticni procesor ne podigne na 3,6-3,7GHz.

Ok je to, ali mene npr. ne zanima da klokujem, kao i 95% kupaca, u kojem slucaju je celeron bolji. A kada poredimo klokovani E8400 i celeron
na fabrickom taktu, red je da uporedimo i zagrevanje i potrosnju struje, sto su takodje vrlo bitne stavke.

I po ovoj listi je G530 jaci (za nijansu) od 8400 na default-u. Mozda je clock-ovan jaci od G530, ali je odnos cena/kvalitet 3 puta manji. Polovan 8400 je 60€, a nov G530 sa garancijom je 35€. Jos ako treba drugi kuler za overklok, 8400 dodje preko 2 puta skuplji.
Milim da je od pocetka bilo jasno da ko ima 8400 ne treba da ga menja (osim ako nece DDR3, usb 3.0...). Ali ako se odlucuje da li da kupi polovan 8400 ili nov G530, onda tu uposte ne treba ni razmisljati nego uzeti G530 i to ne uzimajuci u obzir zagrevanje i potrosnju.

Ja imam ovaj procesor a drugu mašinu možeti vidjeti u potpisu.
Kako da ih testiram da vidim koji je bolji i na kojem da instaliram igrice.
Jel može da se na ovoj g530 grafici igra grid ?

Losa je ova HD3200 bolja je intelova, moze da se igra grid, al nije ti bas to za igranje.

@nemanja
iz te pc mark liste ne mozes nista zakljuciti pogotovo ne ako spominjes OC u ovom slucaju E8xxx procesora.
Meni taj performance test kaze da imam oko 3600 tih markova u pitanju je OC e3300 placen 3200din pre skoro 2.5 god. a za g530 cini mi se da pise oko 2200. Ne znam sto se sto se potencira pitanje sta je bolja kupovina, normalno da je to g530 u odnosu na vec matore (polovne) 775 dvo-jezgrase samo kako je krenula prica stekao se utisak da prelaskom sa nekog oc dualca na g530 u stvari radite upgrade sto nije tacno ovo pricam o cpu performansama za sve ostalo je tacno. I ja sam bio jako zagrejan za taj g530 pa sam skinuo gomilu testova i uporedjivao sa mojim oc celerenom i ni u jednom testu g530 nije bio bolji osim u testovima za memory bendwith i linx-u sto je i normalno.
Zagrevanje i potrosnju nisam uzimao u obzir to je ona druga strana upgrade-a u kome je g530 odlican ali meni manje bitna.

Poslednja izmena:
@goldi
To su samo specifikacije, a oni testovi kazu da je G530 bolji u radu, a ne suvo poredjenje broja Mhz-a.

@everton
Lista je takva kakva je, nista ja tu nisam pisao. Poredjenje procesora... pisu radni taktovi za sve pa se moze doneti objektivan zakljucak. Ako ne valja on, a ni Anand, onda koji valja??? Ako ima neko poredjenje stavite linkove (pogotovo za overklokovan 8400 vs G530) rado cu ih pogledati.
Ja sam lepo napisao:
1. G530 vs 8400 (oba na default) - za nijansu je jaci G530
2. Ako vec imate 8400 ne vredi prelazak na G530 (osim ako ne pucate na USB 3.0, DDR3, bolje hladjenje, manju potrosnju... Ili hocete da prodajom 8400 i kupovinom G530 dobijete 20-30€ u dzep - sobzirom na razliku u ceni)
3. Overklok sam pomenuo zbog toga sto 8400 moze da se klokuje. U tom kontekstu sam postavio pitanje isplativosti jer:
-polovan 8400 = 60€ (najmanje sto sam video a ima i vecih cena) - jos ako moras da uzmes kuler + 20€
-nov (sa garancijom) G530 = 35€

I na kraju:
-za default klokove imas 8400 (25€ skuplji, polovan, za nijansu slabiji, vise se greje i trosi struje) vs G530 (25€ jeftiniji, nov sa garancijom, za nijansu jaci, manje se greje i manje trosi). Za 40% jeftiniji i za nijansu jaci G530 - winwin situacija.
- overklokovan 8400 (45€ skuplji, polovan, za mozda 15% jaci, vise se greje i trosi struje) vs G530 (45€ jeftiniji, nov sa garancijom, za 15% slabiji, manje se greje i manje trosi). Znaci za 15% bolje performanse platis 230% cenu.

P.S. Mislim da se uvek gleda cena/kvalitet hteo da kupis nesto ili ne (mada ovakve forume vecina i posecuje da bi odlucila sta da kupi).
Ja necu kupovati ni jedan od ova dva (naletela mi je bolja ponuda cena/kvalitet). Ovo cisto pravim poredjenje jer sam gledao te i slicne modele :)
Nemam nijadan od njih, niti je situacija Intel vs AMD pa da bi se reklo da sam pristrastan...

Poslednja izmena:
Ima tu i fensi uefi bios, ko ima zelju da ima i to, a mislim da je glavna prednost ko bi se odlucio da predje sa nekog jaceg E ili amd-a ddr3 memorija koja je dosta jeftina, tipa stavi se 8gb ddr3 memorije i mirni ste.

Ima tu i fensi uefi bios, ko ima zelju da ima i to, a mislim da je glavna prednost ko bi se odlucio da predje sa nekog jaceg E ili amd-a ddr3 memorija koja je dosta jeftina, tipa stavi se 8gb ddr3 memorije i mirni ste.

Fensi UEFI Bios zavisi od ploce, ne od procesora.

Koliko je meni poznato za core 2 duo nema uefi biosa, a za g530 ima gomila po jeftinim cenama, ja sam moju uefi platio oko 35e

Koliko je meni poznato za core 2 duo nema uefi biosa, a za g530 ima gomila po jeftinim cenama, ja sam moju uefi platio oko 35e

Mislio sam na novu generaciju CPU-a, stariji CPU ne podrzava UEFI Bios, dzabe ti g530 koji podrzava UEFI Bios ako ploca ne podrzava. ;)

@nemanja na onom gore linku kad otvoris idi na performance i izbaci ti performance oba procesora kroz odredjene testove pa pogledaj kakvi su rezultati bolji E8400 kao sto gore kolega kaze g530 je bolji u radu sa memorijom i to je to.

@nemanja na onom gore linku kad otvoris idi na performance i izbaci ti performance oba procesora kroz odredjene testove pa pogledaj kakvi su rezultati bolji E8400 kao sto gore kolega kaze g530 je bolji u radu sa memorijom i to je to.
Hvala ti, ladno uopste nisam video kartice.

Ali opet vrlo mala razlika. Na Anandu G620 je za nijansu bolji u igricama od 8400, a racunam da je to vecini ovde najvaznije :)

Vrh Dno