Šta je novo?

Intel Celeron G530

7750 pruza odlicne performanse i neprimetno trosi :) i super stoji sto se izgleda tice na mATX ploci.Mislim da je fenomenalna za 18.5 incne monitore.
Za full hd bih ipak izabrao 7770 ili 6850(kod ovog dvoboja meni bi bila bitna samo potrosnja)

@ kljajajunior

Ko da je UEFI BIOS najvažnija stvar na svetu :d. Bez toga se može.

SSD potpuno isto radi na SATA II i III. Nema nikakave razlike u realnom radu. Već je o tome pisano na forumu, a i dokazano je na drugim sajtovima/forumima. To što sintetika pokazuje kako je SATA III puno brži nema veze sa realnim radom ;).

Ta Gigabyte ploča ima Realtek ALC887 audio čip tako da ne znam kako to može biti slaba integriša :)? Svakako planiram kupiti za mesec-dva Xonar DG, a za to mi treba PCI slot što taj Gigabyte ima. Ima i gigabitnu mrežni čip (mada mi je to nebitno).

@ ZokiNS

Odustao sam od te ploče jer mi treba PCI slot zbog buduće zvučne karte. Dobor da mi je Ace Rimmer skrenuo pažnju.

Sviđa mi se GeForce GTX550-Ti, al’ vuče previše struje :crash:.

@ lanmi

Pošto monitor (Dell E1911) ima rezoluciju 1440x900, nemam potrebe za jačom karticom od 7750.

Imam gore pomenutu GA-H61M-S2PV i ima Dual UEFI Bios odnosno upravljanje pomocu misa u podesavanjima BIOS-a... Ploca je odlicna, bootuje se brzo, ima PCI slotove za one koji imaju tv karticu ili neku bolju zvucnu...

Stanje

Poručio sam pre podne sve komponente.

Nažalost, imao sam ogromnih problema sa kupovinom ploče :wall:. Ono, na sajtu ima, ali na lageru nema skoro ništa (WW je u pitanju, al' ne verujem da je i kod drugih bolje).

Gledali smo ploče do 7.000 i bila je samo jedna Gigabyte za 5.000 (naravno bez PCI slota jer su jako retke), al' pošto je slaba, odustao sam pa sam morao odrešiti kesu na 7.500 za ASUS P8H61-M B3:
http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/P8H61M/

Komponente ću dobiti tek u ponedeljak jer kućište moraju nabaviti od drugih.

Imam gore pomenutu GA-H61M-S2PV i ima Dual UEFI Bios odnosno upravljanje pomocu misa u podesavanjima BIOS-a... Ploca je odlicna, bootuje se brzo, ima PCI slotove za one koji imaju tv karticu ili neku bolju zvucnu...

Da, ali:
GA-H61M-S2PV rev 1.0 - klasičan award bios
GA-H61M-S2PV rev 2.0 - uefi ami bios

Slazem se, ali kod nas nigde nema rev 1.0 da se kupi sad u radnji (govorim o vecim maloprodajnim i online lancima)...

Igrao sam grid sa prilično visokim podešavanjima, trza kad baš zagusti, tj. kad je scena dinamična, ali je po odokativnoj procjeni jedno 20% brži od kombinacije na mom drugom kompu 7750be i 780 chipset integruša.

Evo rezultata za ovaj procesor:

Prilozi

• Super Pi.Celeron g530.png
    Super Pi.Celeron g530.png
    29.7 KB · Pregleda: 152
  • wPrime.v1.55.png
    wPrime.v1.55.png
    42.8 KB · Pregleda: 150
  • LinX.png
    LinX.png
    949.2 KB · Pregleda: 161
  • CINEBENCH.R10.png
    CINEBENCH.R10.png
    811.6 KB · Pregleda: 138
  • x264.Celeron G530.png
    x264.Celeron G530.png
    67 KB · Pregleda: 127
Intel Core i3 2100

Evo da se može direktno uporediti:

Prilozi

• Super Pi.png
    Super Pi.png
    39.5 KB · Pregleda: 126
  • wPrime.v1.55.png
    wPrime.v1.55.png
    48.7 KB · Pregleda: 113
  • LinX.Corei3.2100.jpg
    LinX.Corei3.2100.jpg
    330.9 KB · Pregleda: 126
  • CINEBENCH.R10.png
    CINEBENCH.R10.png
    827.6 KB · Pregleda: 102
  • x264.Core i3.2100.png
    x264.Core i3.2100.png
    66.4 KB · Pregleda: 106
Poslednja izmena:
UEFI Bios

Ko da ne to nesto bitno, ako si normalan korisnik mozda nikada ni ne odes u BIOS.
A ako ti racunar lepo radi opet ces retko u BIOS.

Moje iskustvo sa UEFI Bios je da se u njima sporije radi nego li u klasicnim BIOSima optimizovanim za tastaturu.
Da ne pricamo da je ta grafika u BIOS krzava i spora, a da se bez misa definitvno teze snalazi u UEFI BIOSu nego u obicnom BIOSU.

Po meni prevelika komplikacija za gotovo nikakav dobitak.

UEFI je bitan zbog drugih stvari (nativna podrška za GPT i +2TB diskove), ne zbog grafike i miša ;).

U četvrtak su mi stigle komponente iz BG-a (ExceleRAM iz Emmija, monitor, grafička i tastatura iz Grappola - dobio sam rabat na grafičku i monitor jer sam ranije kupovao kod njih :p).

Čekam da me zovu iz WW-a da odem i po ostale komponente (rekli su da će biti danas).

Ja sam moju Keleraba©-u obogatio sa MSI R7770-2PMD1GD5/OC i još 4GB rama. I dalje je 'ladovina u kućištu što me fascinira!

Konačno

@ Ace Rimmer

Biće danas posle podne...

Zvali me u ponedeljak oko podneva iz WW-a i kaće mi prodavac da kućište nije stiglo i da će tek biti u sutra [utorak], a najverovatnije u sredu. Onda su me kasnije posle podne zvali ponovo i rekli mi da je kućište stiglo, što je meni bilo kasno jer sam već isplanirao dan drugačije. Otišao sam juče pre podne po komponente. Problem je bilo kućište, a i ploča je jedina preostala na stanju. Manjak robe :crash:.

Biće fotografija kasnije i mogao bih odraditi recenziju kućišta. Sviđa mi se na prvu loptu :smash:.

@ Zoki NS

U kojoj rezoluciji igraš? Ja sam ozbiljno razmišljao da kupim isto 7770, ali pošto više nema monitora sa rezolucijom 1680x900 koji me interesovao, odustao sam od iste jer ću igrati u 1440x900 rezoluciji.

Igram u 1280x1024 i za sada samo World of Tanks. Bio sam namestio WOT i na integrisanoj Keleraba grafici i to na 1024x768, naravno uz WOT Tweaker, sve živo pogašeno, low settings i gde ne može i išlo je 35-60 fps. Sada fps ide isto tako, ali na ultra/mega/giga settings-ima! Prvi put sam video travke u WOT-u na mom monitoru! Šmrc...Nisam još ušao u neko veće gaming testiranje a porediću G530+HD7770 sa mojom bivšom konfom E8400+HD4850. Iskopaću negde stare rezove pa ću okačiti kada stignem.
Za 7770 sam se odlučio samo zbog potrošnje i mislim da je 7750/7770 rodjen za kelerabu G530. Sve tiho, hladno i relativno moćno! :)

Poslednja izmena:
Problem sa kućištem

Ništa od sklapanja i danas :wall: (ne može ko treba da mi sklopi) i zbog ovog i sledećeg žalim što nisam ostavio komponente ovima iz WW-a da sklope.

Imam ogroman problem sa kućištem (Fractal Design Core 1000) - ne mogu da skinem bočne stranice :S:. Kao da su zavarene :crash:!
Nekada davno sam imao neko veliko Chieftec kućište i bilo je lako skinuti bočnu stranicu, ali ovde nema šanse.
Gledao sam x puta na YouTubeu recenzije kućišta i sve ide glatko:
https://www.youtube.com/watch?v=dutIgZRjAvo
https://www.youtube.com/watch?v=wfwrubJC3II

Ili sam toliko glup pa ne znam da ih skinem ili sam dobio škart :sceptic:. Ne bude li ni prijatelj mogao, nosim na reklamaciju, pa ako ne budi ni oni (WW) mogli, biće sjajno :S:.

Evo i komponenti:
IMG_3964.JPG

@DukeofSerbia
Ako izuzmemo problem sa kucistem... Zasto ne bi probao sam da sklopis kompjuter? Mislim da cak i procesor ima fabricki nanesenu termalnu pastu, pa bi samo trebalo sve da "ubodes".

@DukeofSerbia
Mislim da cak i procesor ima fabricki nanesenu termalnu pastu, pa bi samo trebalo sve da "ubodes".

Može li još neko da potvrdi ovo za pastu?
Nisam baš u toku, da li je ovo neka nova praksa intela samo za ovaj proc ili uopšte?

Na BOX kuleru se nalazi pasta,sasvim je dovoljna za g530 kao i kuler koji stize uz procesor!Uz svaki kuler stize nanesena pasta ili pasta u tubi :)

Na BOX kuleru se nalazi pasta,sasvim je dovoljna za g530 kao i kuler koji stize uz procesor!Uz svaki kuler stize nanesena pasta ili pasta u tubi :)

Ja više volim da skinem tu žvaku i stavim neku pastu od 500-600 din. Sa jednom pastom mogu da namestim 5 -7 procesora. Sa promenom paste se dobija niža temperatura za 3-5 stepena.

Uz novije prosecore se dobija samo žvaka. Nema više tubice.

* Mada, možda sam samo staromodan :D

Ja sam moju Keleraba©-u obogatio sa MSI R7770-2PMD1GD5/OC i još 4GB rama. I dalje je 'ladovina u kućištu što me fascinira!

Kako ti radi 7770 sa tim celeronom? Da li je dovoljno jak celeron da pogura tu karticu? Ako mozes, zavrti neke benchmarkove da vidimo rezultate, ili bar reci kako se snalazi u nekim zahtevnijim igrama?

taj cpu nije ogranicenje za tu grafiku. Imao g530 sad 2500k i sto se tice poboljsanja u igrama i ne osetih nesto bog zna sta. To je to u principu i mozda je samo prosecan fps nesto bolji. Imam 6790 i sa jednim i sa drugim procesorom igre odlicno rade.

Ovo za paste:
ne skidajte bezveze pastu sa kulera koji dolazi uz box, jer apsolutno nista necete dobiti, sem sto cete baciti pare na novu. Box kuler i zvaka koja dolazi uz isti je dovoljna za taj celeron. Ionako je cpu sam po sebi hladan i ne greje se. Dal radi na 40 ili 43c je apsolutno svejedno.

Poslednja izmena:
Mašina konačno sklopljena posle podne :banana:, pa rek'o da se javim posle instalacija programa da sve radi :).

Stranice kućišta su jezive za otvaranje :crash:, ali uspeo je prijatelj nekako.

Kasnije danas ću javiti detaljno :wave:.

Vrh Dno