Šta je novo?

Intel Celeron G530

Ja bih probao bez venta, osobito ako u istoj razini imaš 12-icu na kućištu da gura van.

Moje iskustvo sa G530. Uzeo sam ovaj procesor, neku MSI jeftinu H61 i 7750 PowerColor, setup me je kostao 17000din.

Igram Elder Scrolls Skyrim na 1920*1080, bez AA i AF sva ostala podešavanja na HIGH framerate ne pada ispod 30 (pretpostavljam pošto evo za nedelju dana nisam imao zamuckivanja i kočenja.

Poenta jeste da ako ste spremni na kompromis nije potrebno davati ogroman novac za gaming setup.Naravno daleko je ovo od savršenog ali malo spustim detalje a u džepu ti ostane dobrih 300e

Videću ovih dana kako se Diablo III ponaša sa ovim

Da li mozes da probas recimo neke jace igrice kao bt3 ili MaxPayn 3 koliko je bucna ta grafika vidim da je mali potrosac pa me bas zanimaju performanse u toj kombinaciji kod jacih igrica ?

Moram da probam neki pasivni hladnjak da nakacim na procesor :) sada sam ogranicio ovaj box na 1000obrtaja i temp je odlicna i pod max opterecenju ne prelazi mi 42C :D

Da li mozes da probas recimo neke jace igrice kao bt3 ili MaxPayn 3 koliko je bucna ta grafika vidim da je mali potrosac pa me bas zanimaju performanse u toj kombinaciji kod jacih igrica ?

Max Payne je na downloadu tako da planiram da ga probam. Javicu kako se ponasa G530 u Max Payne-u a ujedno i sa grafom njenog ranga

ima u onom MSI control center-u da se namesti... Mada sam stavio u BIOS-u kao najmanju brzinu obrtaja 12% i da krene sa odrzavanjem temperature kada proc dostigne 60C :) i nikad ne predje 1000obrtaja jer proc i pod prime-om ide na 42-43C :)

Moram da probam neki pasivni hladnjak da nakacim na procesor :) sada sam ogranicio ovaj box na 1000obrtaja i temp je odlicna i pod max opterecenju ne prelazi mi 42C :D

Svakako daj. Kod mene radi samo vent na napajanju, čak sam isključio jedinu 12-icu na kućištu. Moj Ninja je vjerojatno overkill čak i pasivno. Najbolji cooler kojeg sam imao nakon kile bakra zvane Hyper 6 :d.

Ovako izgleda kod nekog drugog u kućištu:
334d1178391273-scythe-ninja-plus-rev-b-cimg0427.jpg

Moj stoji više na hero jer su s775 rupe malo pomaknute, uslikam kasnije.

Poslednja izmena:
ima u onom MSI control center-u da se namesti... Mada sam stavio u BIOS-u kao najmanju brzinu obrtaja 12% i da krene sa odrzavanjem temperature kada proc dostigne 60C :) i nikad ne predje 1000obrtaja jer proc i pod prime-om ide na 42-43C :)

Bato, daj screen tog podešavanja u MSI cc, i meni na MSI temp ne prelazi 38 a vent vrti ko lud, a dok se ne digne windows onda je nečujan...
Mada, bolje bi bilo da se to setuje iz biosa, onda bih i u Linuxu imao isto setovanje...

dali je moguce ikako bar malo ga clocnuti?

Realno gledano ko ima athlon II ili neki pentium 775 recimo E 5700 ili E6600 i jaci nema potrebe da uzima G530 jer ne dobije se nista drasticno jace, onaj ko tek kupuje naravno da treba da u najuzi izbor uzme g530 s obzirom na cjenu i performanse koje daje predstavlja po meni prvi izbor.
I ja se slazem ako vec neko ima ove procesore prelaskom na G530 nebi nesto posebno dobio.
Medjutim ako sklapa novu konfiguraciju i u planu ima jevtiniji procesor mislim da je G530 pravi izbor.

Capture 32bit 2.6GHZ.jpg,Capture 32bit 2.4GHZ.PNG

U pitanju Core 2 duo E6600 na 2.4GHZ na prvoj slici je kloknut za 10%.

Igrao sam cele noci BF3 na ovom malisi, zauzece procesora 90-100% iz task managera, temperatura 51-52 iz easy tune-a a kuler je na max... Graficka 6770 powercolor. opterecenje 80-100%, temperatura 63C pri 63% kulera.
To sve u rezoluciji 1680*1050. E sad, postoje dva rezima igranja...Kada je na auto sve je na high, 16AF iskljucen MSAA sve radi tecno i bez seckanja...znaci fps je tu negde oko 30, kada sam prebacio sve na ultra (osim senki) i stavio 2MSAA dolazilo je do veceg pada u min FPS-u. Tada sam u task manageru stavio prioritet na BF3 da bude above normal i opet je sve islo glatko. Field of view je 60...

Za koji dan kad prebacim komp u dnevnu sobu i nakacim na TV javicu kako radi u 1080p... Ali u svakom slucaju sam zadovoljan. 7750 se, moram reci pokazala slabije u slicnoj konfiguraciji koju sam sklopio rodjaku (isto g530...)

S' obzirom da je ovo jedna od trenutno najzahtevnijih igara mislim da je ovaj procesor pun pogodak za one koji ne zele da uloze puno a ipak dobiju mnogo... Inace LC600h napajanje se fino zagrejalo tokom igranja... Pretpostavljam da je u pitanju toplota od procesora jer cela konfiguracija ne bi smela da povuce vise od 200w u max load-u...

Poslednja izmena:
Bato, daj screen tog podešavanja u MSI cc, i meni na MSI temp ne prelazi 38 a vent vrti ko lud, a dok se ne digne windows onda je nečujan...
Mada, bolje bi bilo da se to setuje iz biosa, onda bih i u Linuxu imao isto setovanje...

Koju plocu imas? Tek veceras ili sutra mogu da postavim ss jer necu kuci pre ponoci :)

Da li je temperatura od 40C normalna za ovaj procesor ?

Konacno sam sastavio komp (G860), nece valjda snijeg da pada :)
Posto mi je ovo prvi "susret" sa Win7 64, iskreno, pojma nemam sta i kako...
Za vikend mogu "provrtiti" koji test da uporedite sa G530 i koliko znaci tih +600MHz i +1MB L3.

pffff, HW Monitor ne ocitava obrtaje ventilatora :(
Posto sam imao sve programcice za winXP, pretpostavljam da to sada ne radi!?

edit: Nisam uspio montirati TR Ultima 90 kuler jer backplate ne pase bez obzira na LGA775 rupice. Zapinje za onaj backplate od lezista procesora (ili kako se to vec zove...)
Na LGA775 je sve bilo OK.
Nasao sam montazu za TX2 tako da sam ga montirao (Noctua adapter, nemam pojma da li je 5V ili 7V)

Prvi utisci poslije prelaska sa Semprona [email protected] (otkljucan) na G860:
Ne primjecujem nikakvu razliku osim sto je temp. CPU niza za 10C ali i to je diskutabilno posto sada imam bolje kuciste.
Igram samo WoT, slican FPS

P.S. Toliko od mene a ako se neko pita zasto sam uopste prelazio na G860 kad vec imam X2 o/c: -> Bratu sam poklonio komp a G860 sam platio 50Eura :)

:wave:

Kakav je G530 u poredjenju sa AMD Athlon II X4 620? Koji je bolji i za koliko?
Po anand-u bi se zakjlucilo da je G530 jaci pa mi je malo sumnjivo...

I da li integrisana graficka moze da pusta 1080p filmove? Kao i 1080p youtube sa 20-ak otvorenih tabova i da to sve radi bez seckanja?

Ne bih rekao da može da se zaključi da je jači. X4 620 je znatno bolji u multithreadovanim stvarima tipa rendering i video obrada, za igre već situacija komplikovanija ... Uz to X4 620 može da se klokuje.
Ta grafička može bez problema da pusta 1080p filmove.

ok, nemojmo sad pretjerivati, X4 je ipak X4. Plus što nema ograničenja za clock.
g530 je odličan mali CPU s obzirom na to da je 2.5 do 3 puta jeftiniji od najslabijeg i3 ;).

Hvala.
A da li moze da pusta i 1080p youtube sa jos 20-ak otvorenih tabova?
Koliko se secam youtube opterecuje procesor a i kako bi se ponasao uz sve te tabove sa raznoraznim video i ostalim sadrzajem u isto vreme...

Ne bih znao, a to mnogo zavisi i od browsera.
BTW i3-2100 baca ~36GFlopsa u Intel BurnIn testu.:smoke:

Nisam bas najpametniji,ali bih voleo da znam...cemu 20tak otvorenih tabova i uz to 1080p YT video?Najvise 3-5 otvorenih tabova imam i to mi je previse :)
Inace YT 1080p video klip pusta bez problema,jedino je potreban brz net :)

Hvala kljajajunior

Kad trazim How-To i slicne stvari, pa dok ne nadjem ono sto mi treba otvoremi veci broj strana i ako u medjuvremenu naidjem i na youtube (ili slican sajt) video da ne moram sve da gasim. Plus sto su tu mozda otvorene i neke torent strane sa slikama, benchmark i/ili strana sa vecim brojem embeded klipova...
Jeste da ce se retko to naci sa 1080p, ali ce se cesto naci nekoliko tabova sa 720p klipova. Nisam hteo da komplikujem sa "nekoliko 720p tabova" jer ako pusta 1080p racunam da ce i ovo.

Inace racunam da je 10Mbit/s dovoljno brz net :)

Nazad
Vrh Dno