Šta je novo?

Intel Celeron G530

Moze li neko od vlasnika Intel Celeron G530 da klokne svoj procesor, propusti kroz LinX, da mi ostali vidimo parametre procesora kroz jedan ozbiljniji test. (napone, max.frekvencije, grejane, GFlops)

Ne isplati se to ;). Nego, do koliko taj procesor spušta clock? Najmanje što sam zapazio (na linuxu) je bilo 1600Mhz.

To je default za Sandy Bridge. Ukoliko ploca i podesavanja na njoj dozvoljavaju, verujem da moze jos da se downclock-uje.

Pa sta mislis, kolika razlika moze da bude u odnosu na default klok s obzirom da je klok samo 100mhz veci? Totalno je nepotrebno klokovati ovaj cpu, s obzirom da ne moze vise od toga. A i gledajuci cenu, nikad vise performansi nismo dobili za manje pare.

Poslednja izmena:
Pa sta mislis, kolika razlika moze da bude u odnosu na default klok s obzirom da je klok samo 100mhz veci? Totalno je nepotrebno klokovati ovaj cpu, s obzirom da ne moze vise od toga. A i gledajuci cenu, nikad vise performansi nismo dobili za manje pare.
Moze test i na default, ali covek napisao da moze do 2.54GHZ. Znam ja Celerone preko deset godina (imam negde u ormaru Intel Pentium Celeron 2.4GHZ socket 478... nasao sam ali je bez ploce) i to da se za te pare dobija najvise, cisto me zanimao neki test na prvoj najvisoj frekvenciji kojoj radi pa makar bila i 2.4GHZ. Ovde ne vidim da imate taj procesor, ako imate stavite nesto.
DSCN0368.JPG
P.S. Ako nekog zanima propusticemo ovaj celeron kroz Linx da vidimo koliki je napredak kod G530 vremenska distanca je oko 10 god.

Poslednja izmena:
Moze test i na default, ali covek napisao da moze do 2.54GHZ. Znam ja Celerone preko deset godina i to da se za te patre dobija najvise, cisto me zanimao neki test na prvoj najvisoj frekvenciji kojoj radi pa makar bila i 2.4GHZ. Ovde ne vidim da imate taj procesor, ako imate stavi te nesto.

Pa sad, baš 10 godina. P4 Celeri su bili najgori value za novac ikad ;).
Imaš testove nekoliko strana unazad.

Ja sam sastavio rodjaku jedan G530 komplet i prezadovoljan sam njime. Planiram ovih dana da i sebi kupim jednu g530 kombinaciju uz izmenu graficke kartice (nigde nema single slot powercolor 7750 kartice) pa cu uzeti 6770.
Nisam vrteo nikakve testove na toj njegovoj masini, ali ono sto mogu da kazem je da u 99.99% stvari koje trebaju jednom prosecnom korisniku racunara (web, igre, photoshop, obrada kracih video zapisa...) ovaj procesor prevazilazi ocekivanja... Inace nisam neki ljubitelj desktop masina jer moje potrebe su mobilnost itd...
Ali za ove pare je zalosno ne kupiti pa makar i skupljao prasinu. A posluzice sigurno za PES, HD filmove iako on moze i vise od toga ;)

Pa sad, baš 10 godina. P4 Celeri su bili najgori value za novac ikad ;).
Imaš testove nekoliko strana unazad.
Ne bi tako rekao za Celerona uvek naglasavam uvek za ulozen novac se dobijao maxsimum tako je i danas. Malo para a vise muzike. U ono vreme naravno da je bilo razlika izmedu Celerona i Intela sa Prescott jezgrom LGA 478.
Kao sto je i sada razlika G530 i 2600k za LGA 1155. Ali ogromna je razlika u ono vreme i sada u novcu.
Sad moram da prepisujem sa iterneta vidim da je 2002 i 2011. Koji post je uraden u LinX nisam nasao?

Poslednja izmena:
Ok, gledam malo šire ;). A i ovo je off-topic.
U doba P4 Celera je bilo koji Sempron bio bolji izbor, osobito kasnije kad su krenuli s754 Semproni. U početku je čak Tualatin Celeron bio bolji izbor od P4 Celera. Što se mene tiče, najgori Intelov proizvod ikad je bio P4 Celer u svim svojim varijantama (Willamette, Northwood i Prescott).

Na koji In.Pentium mislis? Od kog kog procesora bolji?

Mislim na Pentium 4

Valjda znas za koji cpu je ova tema, a najjeftiniji pentium iz ove generacije je 10e skuplji od celerona g530

Smorio me ovaj komp koji sad koristim, ali moracu nekako da odradim upgrade postepeno

G530 je jaci od Athlon-a X2 @ 3.4Ghz ? Ovo je ustvari otkljucano sempronce... Kakva je grafika u odnosu na integrusu HD4200 (na ovome radi bez problema PES, CS, HoN...)?

Uzeo bih neku solidnu plocu, da moze posle da se ubaci neki IB i3....

Moze test i na default, ali covek napisao da moze do 2.54GHZ. Znam ja Celerone preko deset godina (imam negde u ormaru Intel Pentium Celeron 2.4GHZ socket 478... nasao sam ali je bez ploce) i to da se za te pare dobija najvise, cisto me zanimao neki test na prvoj najvisoj frekvenciji kojoj radi pa makar bila i 2.4GHZ. Ovde ne vidim da imate taj procesor, ako imate stavite nesto.
Pogledajte prilog 89810
P.S. Ako nekog zanima propusticemo ovaj celeron kroz Linx da vidimo koliki je napredak kod G530 vremenska distanca je oko 10 god.

Sastavio sam dve konfiguracije sa ovim procesorom, na razlicitim plocama i sa razlicitim grafickim kartama. Jedna konfiguracija je bila sa integrisanom grafickom dok je druga terala 6770 graficku. Obe konfiguracije su radile sjajno i sta god sam im dao, bez problema su terale. Naravno sve u svojim granicama, 3d performanse integrisane graficke su solidne ali ipak za full hd rezoluciju i max detalje, ipak treba prava graficka. Sinteticki testovi me u ovom slucaju ne zanimaju ali po onim testovima sto sam citao, G530 je u rangu sa najjacim C2D procesorima, tako da je tu sve jasno, u prevodu, sve tera bez problema.

A to poredjenje sa procesorima od pre 10god je u najmanju ruku smesno. Jedino sto stare procesore vezuje sa novim SB celeronima jeste ime i nista drugo.

@MikiD
Što se tiče grafike, evo sačuvaj ovaj link (permanentan je). Ovde imaš sve grafičke karte raspoređene po klasama, dovoljno da se otprilike odredi koja je bolja. Ali što se tiče igranja, bez obzira na sirovu snagu, drajveri su loši. U Defense Grid npr. nekad se ne podigne Turbo clock grafičke, a kako se i ovako muči , to je jako primetno. Inače držm iGPU na 1350Mhz default napon i to radi stabilno, išao sam i više sa podizanjem napona, ali nisam podrobnije testirao stabilnost. U Splinter Cell (prvi) pojedine scene, valjda gde ima puno senki, su šarene poput duge, na drugim mestima HUD skroz crn i neupotrebljiv. Nekad pročačkam podešavanja pa ponovo pokrenem igru i to upali. A kad neće onda čačkam još pa igram sa spljoštenim ekranom (samo jedna misija, sva sreća) Igra je sa GoG sajta, dakle zakrpljena i kompatibilna sa svim Windows-ima. E da, u driver-ima se ne može uključiti VSync, pa ostaje mogućnost samo ako igra to podržava.

Zaboravih da kažem, grafička u G530 je u igrama ekvivalentna sa Intel HD 2000.

Poslednja izmena:
Ja sam samo pito za test u LinX-u da li neko moze da postavi za G530, posto nemam procesor. Koga sinteticki testovi ne zanimaju, nema potrebe da mi odgovara.

Mogu ja da provrtim LinX na mom sandy-u cisto da imas neku sliku ( razlika je 300MHz i 1MB cache-a)... ;)

Evo i od mene test :)
Vidi se sitna razlika izmedju ova 2 procesora ;)
G630 je inace po Tom's Hw. testu best buy budget cpu za gaming za cenu od 75$.
Max temp je sa Noctuom mada mislim da nije pasta u potpunosti rasporedjena (nedovoljno iste) - ponovno stavljanje coolera ce biti za 2-3 nedelje kada ugrabim vremena.
Jedno poredjenje - Athlon II 245 na def. clocku ima oko 15GFLOPS-a skuplji je a integrisana graficka je slabija.
tempsG630.png

Sa g530 na i2100 je minimum neki da se unapredi dok je ovo izmedju(6xx.8xx) ova dva procesora skoro pa neisplatljivo da se uzima.

Mala razlika izmedju g530 i g630, recimo g530 oko 16gflops-athlon II x2 250 def takodje oko 16;
g630 oko 19 gflops-athlon negdje na 3.6 daje oko 19 gflops.
Ja sam malo trazio i uporedjivao rezultate g530 i athlon II X2 procesora tu su negdje stvarno jako blizu s tim da athlon ima mogucnost oc-a i kao takav malo je bolji, s druge strane g530 jeftin, hladan, brz jedina steta ne moze se oc-ati ;(

Bas gledam linx rez, pa i ja izvlacim oko 16gf. Da promenim platformu nista posebno ne dobijam.... CPU je znaci tu negde, a integrisana grafika mozda i losija (ili problematicnija zbog drivera) od ove moje...

Iskreno najvise bih menjao zbog DDR2 memorije, malo mi je 2GB a nemam nameru da je placam duplo skuplje od DDR3...

Nazad
Vrh Dno