Šta je novo?

Intel 14th gen. LGA1700 "Raptor Lake Refresh"

@Lemaja Da maksimalne temperature u r23 testu od 30 min su bile 87 stepeni sa 12700k sa 14700k odma na pocetku zakuca 100 stepeni.

Videcu da uzmem contactframe pa cu probati sa postojecim culerom da odrzavam razumnu temperaturu da ne trotluje.

Sto se tice vodenog hladjenja otom potom sto bi se reklo .:)

@milan95 Ne moras ni odma da skaces na vodeno, mozes bolji vazdusni da uzmes, top vazdusni lagano odradjuju ~270W potrosnje kao sto je der8auer pokazao u svom zadnjem video snimku, i kao sto je HWBusters pokazao u testiranju (a prvi sto kosta skoro ko tvoj freezer 35 lagano odradjuje ~230-250W)

Mada ni DEEPCOOL LS720 SE za 37495 HUF u domacoj firmi nije nesto mnogo skuplji

20_dBA_CPU_Watt-1.png

20_dBA_CPU_Frequency-1.png

Poslednja izmena:
@Dogzilla Iskreno nikad nisam koristio vodeno hladjenje i svaki put kada sam sklapao racunar gledao sam da se koristi vadusno hladjenje.

Gledao sam neki ARCTIC COOLING Liquid Freezer II 360 da uzmem ali gledam da je cena skoro ista kao i be quiet! Dark Rock Elite.Tako da kada mi stigne contactframe videcu prvo kako ce se ponasati ovaj Freezer 34 pa ako temperature ne budu u granicama normalne posle podesavanja videcu sta cu uzeti ali najverovatnije ce biti neko vazdusno pa neka kosta i 100+ evra ali da ohladi cpu kako treba.

ARCTIC COOLING Liquid Freezer II 360 sam nasao za nekih 10000 hiljada posto sam zaboravio da naspomenem da zelim obicno koje ne svetli.

Ali i ovo ID-COOLING SE-206-XT je jako primamljivo, trenutno je jeftinije nego sto sam ja platio moj Freezer 34.

@milan95 Liquid Freezer II 360/420 je ubedljivo najbolje rešenje za 13/14gen, sva ostala vodena i vazdušna hlađenja mogu nešto da urade do 250w samo Liquid Freezer II 360/420 uspeva da zadrži ispod 90c potrošnju od 320~350w. Samo za tako nešto potrebno je da se sve odradi, i frame, i pasta kako teba.
Ipak mislim da nećeš morati da menjaš hlađenje jer zavisno od primerka 14700k može da se upakuje u 200w potrošnju bez gubitka performansi u renderu, za gaming može siguno, i to tako kao je sada ne moraš ništa da da diraš ako ti je sistem samo za igrice, to što će po nekad u nekom loadu da kuca na 100c nije tako dramatično

@Dogzilla Nije to baš tako u praksi... Hlađenje koje reši 250w potrošnju na način da temepratura ne prelazi 90c može da se kaže da je odlično rešenje. Imaš ovde u temi čovek je imao problem sa memorijom, al je kasnije uz malu pomoć rešio 13900KF na način da je dobio bolje perfomanse nego default, a temeparaturu do 90c. Tako da ako može da se ukroti 13900K može svaki, on je koiristio Liquid Freezer II gde se još jednom pokazalo kao najbolje rešenje.

Liquid Freezer II 360/420 je ubedljivo najbolje rešenje za 13/14gen, sva ostala vodena i vazdušna hlađenja mogu nešto da urade do 250w samo Liquid Freezer II 360/420 uspeva da zadrži ispod 90c potrošnju od 320~350w.
ne bas, Deepcool koji sam naveo je jako blizu ako ne egal (Skuplji LT model-i su malo glasnije od Liquid Freezer II za isti ucinak

+ Na odlicna testiranja sto radi Albert Thomas na Tom's Hardware, pricam iz iskustva puno desetina ljudi, otprilike nesto malo ispod 60-tak ljudi koji su koristi Deepcool LT i LS proizvode. Kao i na reviewer-e ljudi kojima je proslo puno komada pod ruku.

seNzDBwnokk9pRS32f9MUG-1200-80.png

5Cc6VPUWj9UwxPREUUDuLG-1200-80.png

XLCLQHK626QDLN5joN4XQG-1200-80.png

Deepcool Ima odlicne ventilatore, i odlicne pumpe, prava konkurencija Arctic Liquid Freezer II seriji. Sve sto bilo koje velicine Arctic LFII moze da uradi na Intel-u, Deepcool LT/LS ce ispratiti veoma blizu.

A takodje ima primer i za ID-Cooling SE-206-XT koji sam gore linkovao od Madjara/naveo, on je nesto slabiji od AG620 koga isto ima na slikama iznad

Poslednja izmena:
ARCTIC COOLING Liquid Freezer II 360 sam nasao za nekih 10000 hiljada posto sam zaboravio da naspomenem da zelim obicno koje ne svetli.

Ali i ovo ID-COOLING SE-206-XT je jako primamljivo, trenutno je jeftinije nego sto sam ja platio moj Freezer 34.
10000 hiljada je odlicna cena, kao sta napisah gore svaki Liquid Freezer II = Deepcool LT = Deepcool LS manje vise, tako da uzmi koje god je jeftinije, vise ti se svidja xD

A za ID-cooling da, predobra cena sta nudi, pogotovo kad se skine prednji ventilator i ostavi samo ovaj jedan u sredini. Moze RAM neogranicene visine, i sam kuler Kida po odnosu performansi/tisine.

@Dogzilla Nije to baš tako... Nego ono što ja imam ne mogu ovde da postavljam. Ono što imamo ovde na forumu što je postavi jedan od nas je bolje od svega toge što je TH postigo prikazano u ovim tabelama, počev od R23 rezultata do potrošnje koju je CPU gnereisao za takav rez, i to posle 30min testa.

Prilozi

• IMG-7d679562c668aeb63921b10d5d5111fe-V.jpg
    IMG-7d679562c668aeb63921b10d5d5111fe-V.jpg
    209.8 KB · Pregleda: 92
Nije to baš tako...
Ti jedan, tvoje jedno iskustvo na 2 servera za SFF kompjutere, i 20000 ljudi i postovanog reviewer-a, ...

Ne ide to, Gledam ljude koji isto znaju sta rade sa procesorima, i cackaju ih, kako redjaju i redjaju Deepcool LT i LS rezultate iznova i iznova vec godinu i po dana ako ne i vise od kad su izasli kuleri, ...

Pratim Liquid Freezer II 360/280/240 performanse i sta ljudi i review-eri i overclock-eri pricaju od kad je izasao, i za ventilatore pojedinacno sto su na svim ovim AIO, ...
Ono što imamo ovde na forumu što je postavi jedan od nas je bolje od svega toge što je TH postigo prikazano u ovim tabelama, počev od R23 rezultata do potrošnje koju je CPU gnereisao za takav rez, i to posle 30min testa.
Slozicemo se da se ne slazemo (Albert Thomas se vec dokazao u kompjuterskim krugovima).

Takodje steta sto nema Aris na HWBusters jos uvek Liquid Freezer II test, covek ima oko pola miliona evra vrednosti opremu za testiranje, i ne moze niko na planeti tacnije i preciznije od njega trenutno da iztestira 13900K/S jer ima najtacniji i najprecizniji uredjaj za pracenje potrosnje, sto kupuju svi od njega sad.

, ali polako imace i on i druge AIO odradjene, pa ce biti jos podataka za koje ce da repuju i Priozvodjaci i Fabrike, i Naucnici i ljudi koji rade u Industriji i Overclock-eri i Reviewer-i koji se bave, koji ga postuju, ... (Bukvalno ne mogu da nadjem nikog ni medju konkurencijom da ne postuje Aris-a, HWBusters, ...)

Poslednja izmena:
nije tema o kulerima ni za prepucavanja. hvala na razumevanju

@momsab Necu vise odgovarati, suvisno je, nema opipljive razlike u granicama greske su, Deepcool LT = Deepcool LS = Arctic Freezer II = Deepcool LE (u manjoj meri za LE eventualno)

I ako uzmes/pozajmis Deepcool LS720 na primer i probas @Lemaja videces i sam, ne moras meni nista da verujes, niti bilo kome drugom na svetu, sam ces sebi dokazati. Nebitno je ko je kako podesio procesor ili sta sa njim uradio, ima previse dokaza na sve strane koliko je blizu Deepcool serija Arctic-ovoj, i to se nece opipljivo promeniti za svaki 13900K/S, 14900K od najlosije podesenog do najbolje podesenog.

Poslednja izmena:
@Dogzilla Koliko god iskustva da imam ja lično ili neko meni blizak, ta iskustva su tačna 1/1 to nisu izmišljeni rezultati i metode nego to radi, kako radi kod njih tako će raditi kod svakog, a nije neka mudrost primeniti... TH je radio test procesora na defaultu samo sa otključanim limitima gde ostala auto podešavanja pre svega napona nerealno podižu potrošnju. Rezultat koji je dobio kolega sa foruma, koji sam ja dobio kod bratanca na mašini, i neki moji prijatelji koji su me uputili na to kako treba, to su odlični rezultati ali su produkt hardverske i softverske optimizacije sistema. Par detalja treba posložiti kako treba, odraditi, i svaki 13/14gen cpu radiće zavisno do primerka bolje nego default, gotovo svaki radiće sa nižom temeperaturam bez gubitka perfomansi u odnosu na default, i mali broj baš loših primeraka možda izgubi 2~3% u performansama zarad temeprature niže od 90c.

@milan95

Samo obrati pažnju pre kupovine Arctic Freezer-a da oni imaju vanstandardne (deblje) radijatore. To je i uglavnom razlog zašto su tako efikasni ali to zna i da napravi problem u montaži jer retko koje kućište može da ih primi, posebno kad se montiraju na gornju površinu. Ja imam LF 280 i odličan je kuler ali je jedva stajao i u MasterCase a i sad u Antec Performance 1 staje ali knap.

@momsab

Izvinjavam se na ponovno pominjanje kulera, naveo sam to ovde samo da se kolega slučajno ne zaleti sa kupovinom a da ne proveri prvo da li mu se uklapa u kućište.

Biće jedan test sa vremešnim EK Predator 360, da vidim kako se nosi s ovom furunom 14900k :D

@Gulftown @d0minat0r
Pošto znam šta vas zanima, i znam da će da probate cpu na vodi da bi ste utvrdili neke detalje koji su vama bitni, aj probajte ako vam nije cimanje sa i bez contact frame default, samo jedan krug R23, i isto to sa nekim offsetom u minus koliko da prođe taj jedan krug r23 čisto da vidimo kakva će da bude max potrošnja, temperatura... Bilo bi dobro samo ring da fiksirate na 4.8 sa 1.1000v za ovu kratku probu. To će da vam oduzme sve ukupno sa montiranjem CF 30min, bili bi dobro da napišete i SP broj.

Evo ti default. Matoro hladjenje, low end pasta GD900, nema contact frame. Ovaj je SP 90

Prilozi

• default.jpg
    default.jpg
    308.7 KB · Pregleda: 71
@Gulftown @d0minat0r @Lemaja

Jel ~309W max sto ste videli sva trojica u R23, na vazdusnim/AIO/Custom vodenim, Izgleda mi malo premalo na prvu loptu ?

Razmisljam da li je otprilike isto kao ~360W u HWBusters test-ovima, odnosno, da li je to ogranicenje, kako je podesen HWInfo64 program koliko pokazuje potrosnju u odnosu na sta pokazuje Powenetics V2.

Aris nije bas stavljao detaljne podatke da uporedim da li su vam clock-ovi jezgra, Score slicni

Poslednja izmena:
Ne znam, ja ne verujem nešto tim programima i očitavanjima. Najbolje kada iz zida meriš i vidiš razlike.

Ne znam, ja ne verujem nešto tim programima i očitavanjima. Najbolje kada iz zida meriš i vidiš razlike.
Pa to, to zato i pitam, ne verujem da je Aris/HWBusters dodatno gruvao procesor da dodje do tacnih ~360W, nego samo eto razlika izmedju kako program ocitava i direktno kad je termometar/sensor prikacen.

Odnosno verovatno ste svi tu negde u par watti sa potrosnjom (osim ako neka ploca bas nagruva na stock uzasno). I takodje nazalost koliko ce HWInfo64 biti tacan zavisi od ploce do ploce (neke su problematicne za tacno ocitavanje)*

Edit: Nvm, prevideo sam da je HWbusters sa prime 95, a ne sa Cinebench R23 xD

Poslednja izmena:
Najbolje kada iz zida meriš i vidiš razlike.
Ili direktno sa Elmor-ov spravom ili Powenetics V2 xD Elmor-ova je ok $60, Powenetics V2 je ~$900 sto malo preskupo

Bacim pogled malo Der8auer-u je otislo u HWinfo na ~335W na 14900K na Corsair AIO (verovatno 3x140mm). AL opet da li je do ploce, ili samo jos tih par watt-i na 14900K, ko ce znati, svejedno

Mislim da tesko da bude vise od ~50W razlika izmedju bilo koga, kako god da je doteran, ili stock procesor (sto nece da napravi neku razlika za dobro odradjena vodena hladjenja

IMG_3071.jpg

full_box.jpg

@Dogzilla Program radi svoje, čak i da greši bitno je samo da greši jednako, bitno je zbog toga što na osnovu max potrošnje sa kojom udari u 100c može da se definiše šta treba da se radi kako bi se sistem doveo u neko normalno stanje, da pre svega nema trotolovanja a što znaci temepratura do ~90c. Sa AIO 360 svaki 13900k može da se ohladi da bude na oko ili ispod 90c ali potrošnja ne sme da pređe 250~280w, što znači da bi se to postiglo treba malo čačkati bios sa offset u minus i ako to nije dovoljno klok smanjiti za 100~300mhz. Na 5500mhz samnjiti klok za 100~300mhz nije nikakav udarac na perfomanse jer auto podešavanja biosa to rade daleko burtalnije, tipa ako ručno spustimo klok za 100mhz kako bi sa offset moglo da se ide više u minus a sve to da bi se dobila neka normalnija temperatura od 100c, sa auto/default kada cpu udari u 100c auto podešavanja taj klok obaraju za 300mhz, otuda i onaj kao prosečno normalan r23 rez od 38k kad je sve otključano. To ti je i razlog zašto su auto podešavanja na ploči do 250w, neko je u intelu izvalio da je to gornja granica do koje prosečan korisnik može da ohladi taj cpu, ali nisu to baš najbolje izvalili jer oni malo lošiji primerci kakvih je zapravo najaviše ne mogu da rade sve na auto sa tim 250w limitom i da se uspešno ohlade sa AIO 360 da temepartura ne tuče u 100c. Otuda i ta priča oko toga da je 100c realnost, međutim za takve primerke dovoljno je poigrati se sa offsetom, za 100~300mhz sputiti kolok, i eto sistema sa temepraturom do max 90c koji pritim pravi rez od 40k u r23.
Postaviću rezultate 13900k gde možeš da vidiš kako se ponaša jedan prosečan primerak sa CF, dobrom pastom, i Liquid Freezer II 360. Obrati pažnju na potrošnju/temperaturu default samo su otključani limiti u odnosu na druga dva primera, sa -0.080v pri čemu je stabilna za svaki dan, a bacio je rez i sa -0.130v.
1. Slika default, 2. offset -0.080v 3. offset -0.130v

Prilozi

• IMG_0016.jpeg
    IMG_0016.jpeg
    342.9 KB · Pregleda: 41
  • IMG_0017.jpeg
    IMG_0017.jpeg
    355 KB · Pregleda: 21
  • IMG_0018.jpeg
    IMG_0018.jpeg
    351.2 KB · Pregleda: 47
Evo malo brzinskih rezultata. EK Predator 360, pasta GD900 for life, bez kontakt frejma i sviranja klincu :ROFLMAO:

Prilozi

• default.jpg
    default.jpg
    336.8 KB · Pregleda: 50
  • 5.7-4.4.jpg
    5.7-4.4.jpg
    336.5 KB · Pregleda: 51
  • 5.4-4.4.jpg
    5.4-4.4.jpg
    335.7 KB · Pregleda: 43
@Gulftown Nisi ovo dobro uslikao na 5.4/4.4 teško da će da može ovaj rezultat i potrošnja od 100w max. Nego nije to bitno nešto drugo mene zanima, kako sad može AIO 360 R23 rezultat koji kida i temperatura 87c? Čemu onolika neverica kada sam ovo isto tvrdio u 13gen temi i postavio gomilu rezultata da može? Sad si ti pokazao isto to što ja odavno znam i ako si do juče terao istu priču u 13gen temi kao i ostali. Sumanuta situacija, ja sam se trudim da pokažem nešto što je korisno i da objasnim kako, a što se razlikovalo od toga što je većina tvrdila, i za malo sam bio banovan sa foruma zbog tih raspravki. Posle ovoga sam udaljen iz teme... Ne znam da li i ti sada ovim rezultatima "truješ glupostima" ili sam to samo ja radio sličnim rezultatima. Nemoj samo da mi neko kaže da je ono tamo bilo za 13900 pošto su ovo isti procesri, 14900 ima čak i nešto veću potrošnju zbog default većeg kloka. Možda ne bi bilo loše da se revidiraju tvrdnje iz 13gen teme za opšte dobro, to što su meni zalepljeni poeni, što sam udaljen iz teme, i što sam za malo banovan nije toliko bitno.

Prilozi

• IMG_0022.png
    IMG_0022.png
    76.6 KB · Pregleda: 34
Gde piše 100w? To baguje hwinfo verovatno, zato kažem da ja ni ne verujem tim iščitavanjima.
Ostajem pri tome da na defaultu ne može da se ohladi procesor, a ovaj sa undervoltom je uspeo da se ohladi. Ovo je biran primerak, tako da i to znači. I to biran od dosta primeraka, šta kada zapadne krš. Onda to ne može da se sredi. Zbog toga je AMD zbog curve optimizera bolji za mene, lepše se utegne kada se nadje po svakom jezgru, a i ostane single core boost, dok je ovde all core OC i nema boosta na 1 ili 2 jezgra. Nisam gledao ima li opcija da se zadrži boost tokom OC-a i to, mada me ni ne zanima. Hteo sam da vidim kako ide procesor.
Na tih 87 računaj još nekoliko stepeni gore posle 30min stability testa. Ovaj na 5.4/4.4 završi na 82 stepena posle pola sata. To je prihvatljivo meni za svaki dan, ali preko 90 mi nije i ne bih ga držao.

Ne znam šta je ovde dobro iz ovih rezultata, štrojenje procesora, jer ne može da se ohladi. 😂 Većina ljudi niti zna, niti ima živaca ovo da radi, zato su mi novi procesori budalaštine teške. I jesu gluposti i neću da trujem ljude kako je ovo nešto vau, kada je daleko od toga. Neću da se oduševljavam polu proizvodima.
Srećom koristiće se za LN2 fala bogu i nadam se da će doneti puno sreće u poena HW Gurus timu! 👌

@Gulftown Ima 13gen tema gde se vidi šta je ko tvrdio i oko čega se vodila diskusija, nema potreba da sad prosipamo neku demagogiju šta je ko mislio a šta pisao.
Tamo se drugačije tvrdilo da ne može nikako, a ne default, al nema veze meni je drago da si ti kao jedan od glasnogovornika pokazao da može i top perfomanse i temepratura ispod 90c, i to sa 14900k koji je jos više nategnut u odnosu na 13900k... To je ono što bi vecina volela da ima, perfomanse bez trotolovanja, to što bi smo i ja i ti voleli 70c i top perfomanse uz malu potrošnju, za to ćemo morati da sačekamo neke nove procesore.

Ti čitaš šta bi voleo da vidiš, a ja pričam onako kako jeste. Nisi razmišljao kada zapadne krš primerak kako ćeš ga namestiti sa radi, kada ne bude hteo undervolt na taj način? Da, uzećeš da mu zaključaš takt na 5ghz uz neku prihvatljivu temp u pričati evo može da se uradi. I onda pretvoriš procesor u 9900k što se tiče single core boosta recimo. 😂
14900K je identičan kao 13900K, nema tu nikakve razlike, isti procesori.
Nema šta da bih ja voleo 70 stepeni, na ovakav način kako prave procesore, to neće biti nikada moguće, čak ni direct die mount. Svako ko se iole razume u ovo vidi kakvi su ovo proizvodi i to je suva realnost. Evo ako ja kažem koji sam probao platformu, šta onda dalje da se priča. Nema potrebe sa hvalim i branim ono što imam, a ti to voliš da radiš ovde po forumu. 😁

Ima ovo od Elmora bata @d0minat0r
@d0minat0r da li si mozda uporedjivao kolika je razlika u potrosnji Hwinfo64 vs Zid (kad se preracuna) vs Elmor sprava ?
Program radi svoje, čak i da greši bitno je samo da greši jednako,
Ne gresi jednako, zavisi od ploce do ploce koliko mu koja dozvoli adekvatno da izmeri, i koliko na kojoj fali ili nije lepo odradjeno/otvoreno nesto za merenje/pracenje. Al opet kazem ne verujem da je razlika tolika da jedan top 360 AIO previse iz-dominira drugi.
Sa AIO 360 svaki 13900k može da se ohladi da bude na oko ili ispod 90c ali potrošnja ne sme da pređe 250~280w,
Premala potrosnja, ne zanima me ovo, ja hocu da predje, sto vise da predje to bolje, ~336W sa EK Predator 360 sto je @Gulftown odradio mi se svidja :)

sto se vise ustroji to je teze proceniti koji je kuler bolji, treba suprotno od onog sto ti radis uspesno da se odradi, treba da se jos vise upropasti 13900K/13900KS/14900K nego kako je na stock
To ti je i razlog zašto su auto podešavanja na ploči do 250W
HWBusters ima 250W SET u BIOS-u, a 360W GET u realnom radu na primer, uvek ima razlika izmedju kako se podesi i sta se dobije (Kod AMD-a veca, Kod Intel-a manja). Bice razlika za dobijenu GET i zavisi od dosta faktora.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno