Šta je novo?

Intel 13. gen (Raptor Lake)

Na šta se svelo stabilnost CPUa, na vrtenje 15min nekog r23🤪

@nenad 970
Na snovi cega si to zakljucio ?
Ako si na osnovu mog komentara procitaj jos jednom sta sam napisao. Ja cak potenciram na tome da sto ne prodje prime95 to nije stabilno.

Uradio 15 minuta test drzi 5300mhz i 4200mhz za E jezgra...temp oko 95c...noctua 15....znaci nista nisam dirao default bios kako mi je postavio....
314577950_2197084833793762_6535623953948778533_n.jpg

Po iskustvima korisnika sa stranih forum mislim da taj cpu samo za gaming moze da se konfigurise da radi na 6~6.2ghz i da bude stabilna za svaki dan na tom kloku. Ako mislis da ti ne treba 6ghz onda nista ne diraj jer ceo proces podesavanja, a pre svega testiranja dugo traje zato sto se trazi minimalni napon za maksimalni klok. Potrebno je strpljenji i sistematican pristup.

Zasto ti je "Uncore frequency" 800Mhz? Jesi li cackao nesto oko kesa procesora, trebalo bi da bude 4000+, mislim da si imao 4500 na provom screen shotu pre nekoliko postova.

proveri sta ti u BIOS-u ovde stoji kao target. Moguce da CPUZ brlja i lose ocitava i da kad opteretis CPU da dodje to na 4000+ kako i treba da bude. Ostalo ti je sve ocigledno OK.

Pogledajte prilog 362425
Obrati paznju na ovo, Uncore frequency ti nije kako treba ako je na 800mhz, ne radi se o overkloku nego ne moze na auto da bude ta vrednost.

Po iskustvima korisnika sa stranih forum mislim da taj cpu samo za gaming moze da se konfigurise da radi na 6~6.2ghz i da bude stabilna za svaki dan na tom kloku. Ako mislis da ti ne treba 6ghz onda nista ne diraj jer ceo proces podesavanja, a pre svega testiranja dugo traje zato sto se trazi minimalni napon za maksimalni klok. Potrebno je strpljenji i sistematican pristup.

Obrati paznju na ovo, Uncore frequency ti nije kako treba ako je na 800mhz, ne radi se o overkloku nego ne moze na auto da bude ta vrednost.
Uncore je 4800mhz video u Biosu...sad sam proverio...pa iskreno da li se dize temperatura mnogo ako bi na primer ovaj cpu stavio na 5,8ghz...
LJUDI KAKO OVAJ CPU RADI SA DDR5 PA JA SAM ODUSEVLJEN :eek:

^
Ne mozes to samo da stavis/menjas, barem mislim da ne moze i da sve bude ok sem mozda temperature i toga da neces u svim okolnostima uspeti da izvuces tih 5.8ghz... Mislim da neces imati stabilan sistem... Neka se javi neko sa 12900/12700k ko se igrao sa tim na taja nacin bez testiranja stabilnosto, pa neka kaze nesto ako zna i kako se sistem ponasao nakon toga... Ne mogu bas sa sigurnoscu da tvrdim da ne moze.

Uncore je 4800mhz video u Biosu...sad sam proverio...pa iskreno da li se dize temperatura mnogo ako bi na primer ovaj cpu stavio na 5,8ghz...
LJUDI KAKO OVAJ CPU RADI SA DDR5 PA JA SAM ODUSEVLJEN :eek:
Ti ko da si sa Phenom I presao 😂

^
Ne mozes to samo da stavis/menjas, barem mislim da ne moze i da sve bude ok sem mozda temperature i toga da neces u svim okolnostima uspeti da izvuces tih 5.8ghz... Mislim da neces imati stabilan sistem... Neka se javi neko sa 12900/12700k ko se igrao sa tim na taja nacin bez testiranja stabilnosto, pa neka kaze nesto ako zna i kako se sistem ponasao nakon toga... Ne mogu bas sa sigurnoscu da tvrdim da ne moze.
ok mislim sve leti i ovako,hvala za info :D

^
Interesantno... Kolko je mator ovaj 5800X3D ? Kakvi su planovi za naslednika da li neko zna ?
Ova razlika je zanemarljiva, ako je ovo tacno, mogu misliti kako ce da pokida naredna generacija ovog procesora, ili mozda cak ova standardna koja samo sto nije.

Trebalo bi da se zna nesto vise nakon CES 2023 (Januar).

12900k u gamingu 5~15% brzi je od obicnog 5800x, 5800X3D zanemarljivo sporiji od 13900k... Taj novi 3D cpu trebalo bi da bude gaming nadogradnja ove nove generacije koja treba da se pojavi ovih dana, znaci po nekoj logici trebalo bi da pregazi 13900k u igricama ko plitak potok :p Sto je sad meni zanimljivo jer godinam se igram samo sa intelom koji je po malo postao dosadan, a poenta je igra ti se sa necim sto je zanimljivo :p
Intel je poce da mi ide na zivce i zbog maticnih ploca, ne moze 2 generacije procesora da se sastava kako valja ne jednoj ploci, sa AMD je po tom pitanju po onome sto citam ovde daleko bolja situacije... Taj detalj mi ide na zivce jer me mrzi vise da rasturam sistem koji je namenjen za jos nesto sem za igranje igrica, ima tu gomila kablova, treba sve to pravilno povezati, treba sistem hardverski i softverski da se dotera i to sve zbog jebene ploce. Moracu malo da se bacim na istrazivanje, da vidim koliko moze da mi bude zanimljiv taj novi 3D procesor a pre svega koliko moze da mi potraje ploca da je ne menajm nego sam procesore da menjam, to bi bila prava stvar za mene :p

^ 13900k jeste brzi od 5800x3d, vidicemo razlike kad izađe 7900x3d

Evo konačnih merenja posle malo utezanja na default kloku. do 40k fali par stotina poena i to se sigurno može odraditi ali ok je i ovako.

Prilozi

• 2.jpg
    2.jpg
    380.4 KB · Pregleda: 52
  • 3.jpg
    3.jpg
    279.6 KB · Pregleda: 45
  • Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    223.7 KB · Pregleda: 47
@niki999
Na kom kloku radi ovaj prime95 test stabilnosti, koji je klok tokom testa, koji napon ? Vidim daje temperatura oko oko 90c... Zasto si potezao prime95 jesi nesto manja u biosu, radio neko optimizaciju itd.

Setovao maskimalnu potrošnju na 253 W...to je glavno ostalo sam gledao uputstva sa overcloker foruma...prime radi pa vidiš hw info 5.4, cinebench 5.5...

Znaci to je prakticno na AUTO samo si ogranicio potrosnju, naponi su na auto pre svega za CPU ?

Da li ici na 13tu generaciju Intela 13600k ili na Ryzen 7700x, najbitnija namena Adobe Premier ili lightroom

Da li ici na 13tu generaciju Intela 13600k ili na Ryzen 7700x, najbitnija namena Adobe Premier ili lightroom

pa po ovom testu ako je verodostojan, poprilicna je prednost 13600k u odnosu na ryzen-e. Koju budzet plocu sa DDR5 uzeti. Nemam nameru za klokovanjem ili bilo sta slicno

pa po ovom testu ako je verodostojan, poprilicna je prednost 13600k u odnosu na ryzen-e. Koju budzet plocu sa DDR5 uzeti. Nemam nameru za klokovanjem ili bilo sta slicno

Asus PRIME Z790-A WIFI vidi sta kazu za ove po netu...ja sam za asus...ma da svi su dobri...​

Može i Z690, samo da se vidi koja ima BIOS Flashback jer treba apdejtovati BIOS i Intel ME...
Može čak i B660 uz isti uslov, ako se ne overklokuje, samo sam čuo da jako malo ploča omogućava update BIOSa bez procesora.
Z790 je sigurnija i skuplja varijanta. Šteta što još nema B760...

Nazad
Vrh Dno