Šta je novo?

Intel 13. gen (Raptor Lake)

kod nasih u srb nigde nema ni procesora a kamoli ploce Z790.
A ploca su inace da se smrznes kakve su cene

Ako sve bude kako treba do kraja nedelje stize sledece...

ASUS ROG Maximus Z690 APEX 610e
Kingston Fury 32GB Renegade DDR5 6400MHz CL32 KIT KF564C32RSK2-32 245e
INTEL Core i9-13900KF 2.20GHz LGA-1700 BOX 715e
Ukupno izadje 1570e
Sa dodatnim popustom 1490e

Ja sam definitivno odlučio da moj 11 godina stari i5 2500K zamenim za 13600k :) Da li na osnovu nekog iskustva do sad imate ideju kad bi on mogao da bude masovno dostupan u Srbiji, po nekoj koliko-toliko normalnoj ceni? Na proleće? Ranije? Na KP ga vidim za 380 evra, ali i da je jeftinije, ne znam da li je to pametna opcija zbog garancije, iako mi nijedan procesor nikad nije crk'o.

Meni su pre par dana stigli iz Mađarske 13600K, MSI Pro Z690-A DDR4, Kingston Renegade 2x16GB 3600MHz CL16, kuler DeepCool AK620. Sve zajedno 800€. Prešao sam sa Ryzen-a 2700X, pa ako nekog zanima nešto konkretno, tu sam za sva pitanja.

@forsaken demon
Kupi na KP sigunija ti je i brza garancija nego kod ovih nasih koji izmislaju ogrebotine na hardveru samo da je ne bi uvazili, a za CPU ti ne treba garancija.
Uzmi u razmatranje 13700K, vrede ta 2 jezgra i sad a tek ce vredeti, dok ova E za gaming gotovo nista ne vrede.

Meni su pre par dana stigli iz Mađarske 13600K, MSI Pro Z690-A DDR4, Kingston Renegade 2x16GB 3600MHz CL16, kuler DeepCool AK620. Sve zajedno 800€. Prešao sam sa Ryzen-a 2700X, pa ako nekog zanima nešto konkretno, tu sam za sva pitanja.

Evo dva :)

1. Kako funkcioniše garancija, ako ti ne daj bože zatreba?
2. Koliko se lako overklokuje procesor?
@forsaken demon
Kupi na KP sigunija ti je i brza garancija nego kod ovih nasih koji izmislaju ogrebotine na hardveru samo da je ne bi uvazili, a za CPU ti ne treba garancija.
Hvala! Čekanje od nekoliko meseci u principu ne bi mi napravilo neku razliku kad je reč o ceni? Ne gori mi da uzmem ove sekunde, ali ako ću od čekanja do proleća imati uštedu od par desetina evra, ni to mi nije bitno.

Ne znam, pretpostavljam da ne funkcioniše, iskreno nisam se time bavio, znam da neki mađari kao daju garanciju pa ako crkne vratiš njima, pa oni to negde nose, pa vrate tebi pa trt mrt.

Što se klokovanja tiče, zavisi, ja sam odavno izgustirao klokovanje kao hobi pa nisam ni probao da čačkam. Ono što mogu da ti kažem je da je 13600K opasno vruć u all-core opterećenjima ako se uklone power limiti, tako da ti za bilo kakvo smisleno klokovanje treba baš dobro hlađenje, pa onda peripetije sa tim koliko klokuješ P jezgra, koliko E jezgra, da li ih gasiš ili ih ostavljaš, koliki su power limiti, koliki su naponi, pa onda testiranje svega toga... Iskreno mislim da se na ovoj generaciji to isplati samo ako ti je zadovoljstvo da čačkaš, ali ne treba očekivati neke sulude dobitke.

@forsaken demon
Neces nista ustedeti jer verovatno ce sve poskupeti do proleca na ove cene koje su sada... Garancija fonkcionise bolje nego kod nas gde svasta izmisljaju samo da je ne uvaze, jos je njima u interesu da ih resavaju inace bi bilo tamo negativne ocene kolko volis.

Ne znam, pretpostavljam da ne funkcioniše, iskreno nisam se time bavio, znam da neki mađari kao daju garanciju pa ako crkne vratiš njima, pa oni to negde nose, pa vrate tebi pa trt mrt.

Što se klokovanja tiče, zavisi, ja sam odavno izgustirao klokovanje kao hobi pa nisam ni probao da čačkam. Ono što mogu da ti kažem je da je 13600K opasno vruć u all-core opterećenjima ako se uklone power limiti, tako da ti za bilo kakvo smisleno klokovanje treba baš dobro hlađenje, pa onda peripetije sa tim koliko klokuješ P jezgra, koliko E jezgra, da li ih gasiš ili ih ostavljaš, koliki su power limiti, koliki su naponi, pa onda testiranje svega toga... Iskreno mislim da se na ovoj generaciji to isplati samo ako ti je zadovoljstvo da čačkaš, ali ne treba očekivati neke sulude dobitke.

Pa da, nisam baš entuzijasta,. Ovaj 2500K držim overklokovanog od prvog dana i ne prelazi 75 stepeni šta god da igram ili renderujem, ali vremena su se promenila. Znači, mogao bih da uzmem i neku ploču koja ne podržava overklok.

U principu da, samo ako uzimaš neki čipset koji je izašao originalno za 12. generaciju, obavezno gledaj da ima BIOS flashback tako da možeš da flash-uješ BIOS bez CPU-a na ploči. Ja sam uzeo Z690 DDR4 jer ne jurim najbolje moguće performanse, Z690 DDR5 ploče i Z790 ploče su mi bile nerealno skupe. B660 nisam hteo jer tu ima baš raznih klimavih naponskih jedinica, a i šta znam, možda mi padne na pamet da klokujem u nekom momentu pa neka se nađe.

Ako ti išta znači, ja sam do pre godinu dana vozio 2600K, klokovan naravno. Ta generacija procesora je legendarna, u ovako nekom svakodnevnom radu su i dalje potpuno upotrebljivi, ali ako pričamo igrama ili o nekom renderingu, montaži, multimedijama i sl. onda se ipak vidi ogromna razlika. Bićeš zadovoljan sigurno. A i nećeš imati potrebe da pališ grejanje ako je računar u manjoj sobi. 😄

Poslednja izmena:
U principu da, samo ako uzimaš neki čipset koji je izašao originalno za 12. generaciju, obavezno gledaj da ima BIOS flashback tako da možeš da flash-uješ BIOS bez CPU-a na ploči. Ja sam uzeo Z690 DDR4 jer ne jurim najbolje moguće performanse, Z690 DDR5 ploče i Z790 ploče su mi bile nerealno skupe. B660 nisam hteo jer tu ima baš raznih klimavih naponskih jedinica, a i šta znam, možda mi padne na pamet da klokujem u nekom momentu pa neka se nađe.

Ako ti išta znači, ja sam do pre godinu dana vozio 2600k, klokvan naravno. Ta generacija procesora je legendarna, u ovako nekom svakodnevnom radu su i dalje potpuno upotrebljivi, ali ako pričamo igrama ili o nekomr renderingu, montaži, multimedijama i sl. onda se ipak vidi ogromna razlika. Bićeš zadovoljan sigurno. A i nećeš imati potrebe da pališ grejanje ako je računar u manjoj sobi. 😄

E super, znači mi to poređenje sa 2600k :) Sad mi je najveći problem što su počele da se pojavljuju igre koje neće da rade na 2XXX seriji, recimo Uncharted. Ja sam doduše još zakucan na GTX 1060, ali nadam se da će se svakako videti razlika dok ne pronađem način kako da po iole normalnoj ceni uzmem 3060 Ti.

I ja bih da mi traje procesor i ploča, ne mora baš 11 godina kao ovaj sad, ali ne bih ga menjao barem pet godina ako je moguće. Radije bih uzeo tu tvoju varijantu, kad je toliko velika razlika u ceni u odnosu na DDR 5 varijantu. Na toj ploči koji su uzeo treba da se flešuje BIOS? Izvinjavam se za početnička pitanja, ali mnogo je prošlo od poslednjeg apgrejda.

Treba, na svim Z690 i B660 pločama mora prvo da se flash-uje BIOS koji podržava 13. generaciju. Staviš BIOS na USB, i ploča sve uradi sama bez CPU-a, nema ničeg na ekranu, samo sačekaš dok LED prestane da blinka i spremna je. Malo je onako scary iskustvo, ne daj bože struja da trepne ili tako nešto, ali ***.

Treba, na svim Z690 i B660 pločama mora prvo da se flash-uje BIOS koji podržava 13. generaciju. Staviš BIOS na USB, i ploča sve uradi sama bez CPU-a, nema ničeg na ekranu, samo sačekaš dok LED prestane da blinka i spremna je. Malo je onako scary iskustvo, ne daj bože struja da trepne ili tako nešto, ali ***.

Meni je sve stresno :) Odradiće mi sve to u servisu, ali svejedno da znam.

Kod fleshbacka nema veze i da struja trepne taj update propadne ali pokrenete update opet i eto...nema tu nekih rizika....jedino pazite pošto update za z 690 2003 ne dozvoljava flashback na niže biose...već samo na više...

Resursi za pripremu z 690 ploča

https://rog.asus.com/forum/showthread.php?131027-RaptorLake-Resources

Ko nema čip već u ploči mora kontra da radi ali i to prolazi (mada kažu da je bolje prvo da se apdejture ME pa tek onda Bios ali kao što rekoh može i kontra ko mora)

Poslednja izmena:
Koliko sam video, u mom slučaju neophodan je i Nvidia Display Port Firmware Updater da se instalira i uradi apdejt za GTX 1060. Bez toga neće ni da radi na Z690 pločama.

E super, znači mi to poređenje sa 2600k :) Sad mi je najveći problem što su počele da se pojavljuju igre koje neće da rade na 2XXX seriji, recimo Uncharted. Ja sam doduše još zakucan na GTX 1060, ali nadam se da će se svakako videti razlika dok ne pronađem način kako da po iole normalnoj ceni uzmem 3060 Ti.

I ja bih da mi traje procesor i ploča, ne mora baš 11 godina kao ovaj sad, ali ne bih ga menjao barem pet godina ako je moguće. Radije bih uzeo tu tvoju varijantu, kad je toliko velika razlika u ceni u odnosu na DDR 5 varijantu. Na toj ploči koji su uzeo treba da se flešuje BIOS? Izvinjavam se za početnička pitanja, ali mnogo je prošlo od poslednjeg apgrejda.
U tvom slucaju za grafiku koju imas ili cak i za 2x brzu treba ti maximum R5 5600 + B550 + 32GB DDR4 3200, sve preko toga je cisto bacanje para. Sve sto ustedis na ovome mozes lepo preusmeriti na jaci GPU.

U tvom slucaju za grafiku koju imas ili cak i za 2x brzu treba ti maximum R5 5600 + B550 + 32GB DDR4 3200, sve preko toga je cisto bacanje para. Sve sto ustedis na ovome mozes lepo preusmeriti na jaci GPU.
Pa svakako bih uzeo i jači GPU čim se ukaže prilika (3060 Ti). Nema veze što je 13600K overkill sad, kapiram da ću uzeti i GPU u narednih šest meseci.

13600k je overkill i sa 3060ti. tek tamo od 3080 pa na dalje ima smisla.

13600k je overkill i sa 3060ti. tek tamo od 3080 pa na dalje ima smisla.

Odlično! Znači potencijalno bih mogao da posle 3060Ti promenim još jedno dve karte bez zamene procesora i ploče :) Tri ili četiri sam promenio sa 2500K, ni 1060 ga nije gušio a mlađi je 6 godina.

Pojavili se i5 13600k kod nas u radnjama ~50k din !!! naravno, i na KP odmah podigli malo cene

I na ipon.hu je cena skocila za 13600KF i 13600KF, otud i povecanje cena na KP, ne verujem da se oni nivelisu po nasim prodavnicama.

13700kf skocio za 50 do 80 evra? pa ovo najbolje kupiti odma...sreca pa sam uzeo...drama totalna :D

Ja sam definitivno odlučio da moj 11 godina stari i5 2500K zamenim za 13600k :) Da li na osnovu nekog iskustva do sad imate ideju kad bi on mogao da bude masovno dostupan u Srbiji, po nekoj koliko-toliko normalnoj ceni? Na proleće? Ranije? Na KP ga vidim za 380 evra, ali i da je jeftinije, ne znam da li je to pametna opcija zbog garancije, iako mi nijedan procesor nikad nije crk'o.
To im je samo fora da je 380, kad ih pozoves cena je oko 420

Mogu da skaču koliko hoće zabole me bas, narucio 1680v2 😁

Iz mog iskustva uvek je najbolje uzimati hardver na samom izlasku, nekako kod nas uvek poskupi posle kraćeg vremena. Svaka nova tura koja dođe cenu odu par % gore

Kod nas uvek poskupi...čak i sada dvanesta generacija nije baš pojeftilnila....

Ne dade mi đavo mira, pa malo klokujem svoj 13600K. Izgleda sam ubo dobar primerak. Vrti 5.4GHz na P jezgrima sa -0.05V undervoltom bez problema.
Čime ljudi ovih dana testiraju stabilnost, zarđao sam? Ja pustih XTU Stress Test i Cinebench, vrti se za sad sve bez ikakvih problema.

Vrh Dno