Zeha
... ispod radara ...
- Učlanjen(a)
- 01.09.2007
- Poena
- 785
Moja oprema
- CPU & Cooler
- i5 13600K, Deepcool AG620 - CPU hladnjak
- Matična ploča
- Asus ROG MAXIMUS Z790 HERO
- RAM
- Kingston DDR5 32GB (2x16GB) Fury Renegade KF564C32RSK2-32
- GPU
- Asus TUF-RTX3070-O8G-V2-GAMING
- Storage
- Sasmung NVME 990PRO 1TB, Sasmung NVME 970EVO plus 2TB, Seagate hdd 16TB IronWolf Pro, Seagate Archive HDD 8TB
- Zvuk
- Sound Blaster Z, Sennheiser HD 599SE, Logitech X-230
- PSU
- FSP Hydro PTM PRO Platinum 1000W
- Kućište
- Fractal Design Define 7, 4x Be Quiet SILENT WINGS 4 140mm PWM high-speed
- Monitor
- Dell Alienware AW2723DF
- Miš & tastatura
- Logitech MX Master 3S, Logitech MX Keys S Graphite
- Ostale periferije
- HP LaserJet P1006
- Laptop
- Lenovo Legion 5 (82JN003EYA)
- Mobilni telefon
- Samsung Galaxy S21 Ultra
- Pametni uređaji
- LG 43UM7600PLB LED
- Pristup internetu
- Optički internet
@ danoney imas problem jer ssd nije u AHCI modu ali jos veci ti problem pravi iskljucen write caching.
Ukljuci write caching!
Partition alignment je odradjen kako treba!
Navescu dva nacina provere "poravnanja particije".
Prvo (citati text i primeniti):
Checking SSD Partition Alignment
To check the alignment of your SSD's partition, it is quite simple.
In windows 7, run msinfo32 by typing it into the search box on your start menu and hitting enter.
click on: components => storage => disks
Look for your SSD and check the partition starting offset.
It needs to be divisible by 4096 (ie return a whole number when you divide by this)
otherwise the alignment is not correct.
Kod tebe je " partition starting offset" 105.906.176/4096=25856 pa kako je to na kraju, kad se podeli sa 4096, celi broj onda je i p.a. uradjen kako treba.
Drugi nacin je JOS jednostavniji (hvala CAR-e):
Skinete as-ssd i pokrenete ga, mozedte i da obavite jedan test i sve vam se ispise.
Pise da li je AHCI ukljucen, pise da li je Partition Alignment uradjen kako terba, pise koji je FW, pise velicina ssd-a i njejgov ime, a kad istestirate pisu i brzine (pogledati slike)...
Nemate sta da podesavate ssd ako je od 120GB i veci, necete vi nista ubrzati ssd, nemate neke potrebe "stediti" prostor na ssd-u, sve to sto poiskljucujete da bi "sacuvali" ssd je nepotrebno zarad dugovecnosti ssd-a ili njegove brzine a uglavnom ce ili usporiti rad sistema ili nesto pokarabudžiti kao sto je ucinilo ovo iskljucivanje write caching-a...
NE PODESAVAJTE nista pogotovo ako ne znate sta u stvari radite i zasto...
NE PODESAVAJTE ako niste IT strucnjak koji ZNA STA RADI...
NE PODESAVAJTE ssd dok ne dodjete do kraja teme o instalaciji ssd-ova, gde ce te da procitate vise puta da NEMA POTREBE PODESAVATI SSD i iskljucivati kojekakve stvari sto ce vam se kasnije "obiti o glavu"...
Koma je ovo pisem kad znam da me nece "poslusati" i jos ce se 100x javljati sa pitanjem "sta sam ja to pogresno uradio/la" a svasta nesto su "ispodesavali" a u stvari poiskljucivali i ispremestali kojekuda "prateci" uputstva stara vise godina, iz vremena kad su ssd-ovi imali 30-60GB, kad su imali znatno manji vek trajanja i zbog velicine kuburili sa brzim popunjavanjem prostora, pa je tada "podesavanje" zarad produzenja trajanja ssd-a i zarad ustede prostora na ssd-u imalo smisla...
Ukljuci write caching!
Partition alignment je odradjen kako treba!
Navescu dva nacina provere "poravnanja particije".
Prvo (citati text i primeniti):
Checking SSD Partition Alignment
To check the alignment of your SSD's partition, it is quite simple.
In windows 7, run msinfo32 by typing it into the search box on your start menu and hitting enter.
click on: components => storage => disks
Look for your SSD and check the partition starting offset.
It needs to be divisible by 4096 (ie return a whole number when you divide by this)
otherwise the alignment is not correct.
Kod tebe je " partition starting offset" 105.906.176/4096=25856 pa kako je to na kraju, kad se podeli sa 4096, celi broj onda je i p.a. uradjen kako treba.
Drugi nacin je JOS jednostavniji (hvala CAR-e):
Skinete as-ssd i pokrenete ga, mozedte i da obavite jedan test i sve vam se ispise.
Pise da li je AHCI ukljucen, pise da li je Partition Alignment uradjen kako terba, pise koji je FW, pise velicina ssd-a i njejgov ime, a kad istestirate pisu i brzine (pogledati slike)...
Nemate sta da podesavate ssd ako je od 120GB i veci, necete vi nista ubrzati ssd, nemate neke potrebe "stediti" prostor na ssd-u, sve to sto poiskljucujete da bi "sacuvali" ssd je nepotrebno zarad dugovecnosti ssd-a ili njegove brzine a uglavnom ce ili usporiti rad sistema ili nesto pokarabudžiti kao sto je ucinilo ovo iskljucivanje write caching-a...
NE PODESAVAJTE nista pogotovo ako ne znate sta u stvari radite i zasto...
NE PODESAVAJTE ako niste IT strucnjak koji ZNA STA RADI...
NE PODESAVAJTE ssd dok ne dodjete do kraja teme o instalaciji ssd-ova, gde ce te da procitate vise puta da NEMA POTREBE PODESAVATI SSD i iskljucivati kojekakve stvari sto ce vam se kasnije "obiti o glavu"...
Koma je ovo pisem kad znam da me nece "poslusati" i jos ce se 100x javljati sa pitanjem "sta sam ja to pogresno uradio/la" a svasta nesto su "ispodesavali" a u stvari poiskljucivali i ispremestali kojekuda "prateci" uputstva stara vise godina, iz vremena kad su ssd-ovi imali 30-60GB, kad su imali znatno manji vek trajanja i zbog velicine kuburili sa brzim popunjavanjem prostora, pa je tada "podesavanje" zarad produzenja trajanja ssd-a i zarad ustede prostora na ssd-u imalo smisla...
Prilozi
Poslednja izmena: