Šta je novo?

Instalacija SSD-a

@ danoney imas problem jer ssd nije u AHCI modu ali jos veci ti problem pravi iskljucen write caching.
Ukljuci write caching!
Partition alignment je odradjen kako treba!

Navescu dva nacina provere "poravnanja particije".

Prvo (citati text i primeniti):

Checking SSD Partition Alignment
To check the alignment of your SSD's partition, it is quite simple.
In windows 7, run msinfo32 by typing it into the search box on your start menu and hitting enter.
click on: components => storage => disks
Look for your SSD and check the partition starting offset.
It needs to be divisible by 4096 (ie return a whole number when you divide by this)
otherwise the alignment is not correct.

Kod tebe je " partition starting offset" 105.906.176/4096=25856 pa kako je to na kraju, kad se podeli sa 4096, celi broj onda je i p.a. uradjen kako treba.

Drugi nacin je JOS jednostavniji (hvala CAR-e):

Skinete as-ssd i pokrenete ga, mozedte i da obavite jedan test i sve vam se ispise.
Pise da li je AHCI ukljucen, pise da li je Partition Alignment uradjen kako terba, pise koji je FW, pise velicina ssd-a i njejgov ime, a kad istestirate pisu i brzine (pogledati slike)...

Nemate sta da podesavate ssd ako je od 120GB i veci, necete vi nista ubrzati ssd, nemate neke potrebe "stediti" prostor na ssd-u, sve to sto poiskljucujete da bi "sacuvali" ssd je nepotrebno zarad dugovecnosti ssd-a ili njegove brzine a uglavnom ce ili usporiti rad sistema ili nesto pokarabudžiti kao sto je ucinilo ovo iskljucivanje write caching-a...
NE PODESAVAJTE nista pogotovo ako ne znate sta u stvari radite i zasto...
NE PODESAVAJTE ako niste IT strucnjak koji ZNA STA RADI...
NE PODESAVAJTE ssd dok ne dodjete do kraja teme o instalaciji ssd-ova, gde ce te da procitate vise puta da NEMA POTREBE PODESAVATI SSD i iskljucivati kojekakve stvari sto ce vam se kasnije "obiti o glavu"...

Koma je ovo pisem kad znam da me nece "poslusati" i jos ce se 100x javljati sa pitanjem "sta sam ja to pogresno uradio/la" a svasta nesto su "ispodesavali" a u stvari poiskljucivali i ispremestali kojekuda "prateci" uputstva stara vise godina, iz vremena kad su ssd-ovi imali 30-60GB, kad su imali znatno manji vek trajanja i zbog velicine kuburili sa brzim popunjavanjem prostora, pa je tada "podesavanje" zarad produzenja trajanja ssd-a i zarad ustede prostora na ssd-u imalo smisla...

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    100.9 KB · Pregleda: 155
  • 2.jpg
    2.jpg
    102.1 KB · Pregleda: 149
  • 3.jpg
    3.jpg
    97.6 KB · Pregleda: 144
Poslednja izmena:
Write Caching sam uključio, od ostalog podešavanja sam uradio sledeće:
-Disable indexing
-Disable defragmentation
-Disable Superfetch
-Disable System Restore
-Disable Hibernate

Hvala na odgovoru, primljeno k znanju :D
Pozdrav !

Write Caching sam isključio po nekom tutorijalu gde navode da nije potreban čak šta više da usporava i šteti SSD.
Prilicno sam siguran da u tom tutorijalu pise da bi eventualno trebalo da se gasi *windows write-cache buffer flushing* (tj. ona stavka ispod), a ne sam write caching... ;)
Znam, jer sam i ja naletao svojevremeno na razne tutorijale kada sam bio mlad i zelen, pa pokusavao da "optimizujem svoj SSD i dodatno ga ubrzam" :p, te sam jednom prilikom greskom ugasio sam write caching i tako pravio karambol... ali ne, write cachng treba da ostane ukljucen, eventualno ovo ispod moze da se stiklira.
(mada ga ja nisam stiklirao, upravo iz razloga koji su objasnjeni u samom opisu ;))

Inace, od ostalih stvari koje si naveo - sve je na mestu, sve to treba pogasiti za jedan SSD... i to je to, nista vise. Nikakve druge "optimizacije", nikakva dodatna "podesavanja" ili pak "ubrzavanja"... od svega ostalog nema vajde nikakve. Uostalom, ovo sto je P307 ispisao je bukvalno da se urami i okaci na zid. Niti ce se SSD dodatno ubrzati, niti ce mu se produziti - ionako vec dovoljno dugacak - zivotni vek.
Ipak, imam feeling da ti sve ovo znas, s obzirom da si sve tako vec podesio, bez da zapitkujes po forumima 1001. "a sta sad?" i "a kako ja sad?" prezvakano pitanje... a da ti se ovo sa write caching-om, jednostavno, omaklo :p
Tako da, sad ti samo preostaje da nam zveknes jedan shot iz AS SSD-a ovde, cisto informativno, da vidimo jesu li brzine na nivou nakon "intervencije" ;)

U pravu si promaklo mi je, a sam sam kriv, trebao sam da proverim sa i bez Write Caching-a kako sve funkcioniše !
Inače ne uzimam sve onako zdravo za gotovo ali eto ovde sam kiksnuo i stvorio sam taj "crv sumnje".
A ko pita ne skita pa sam morao još jednom da čujem i vaša mišljenja, jer ovde na ovom forumu čovek ima stvarno pregršt odličnih informacija od svih vas !
Evo najnovijih rezultata :
ScreenHunter_01 Oct. 21 11.08.jpg
;)
Da dodam i Prefetcher i Superfetch value sam stavio na 0
Hvala još jednom ;)

Ta ploca je P35 prosto neverovatno da ne podrzava AHCI. Cipset podrzava, neverovatno mi da je to Asus disjeblovao. :trust:

Da i meni je čudno, pa videh u uputstvu i kada staviš: SATA Configuration - Enhanced, da iako dole ima samo opcija Configure SATA as: IDE, da je tada u stvari AHCI. A sa Compatible bi bio samo IDE, tako bi bar trebalo da bude da je "Enhanced" za AHCI...

A posle naravno mora i drajver da se stavi.

@danoney jesi "cuo", moze da se namesti i AHCI da bude...!!!

@ garson
Da Asus je to zadnjim update-om BIOS-a zeznuo.

@ mdm
Ma neka ide ovako pa ću valjda uskoro biti u mogućnosti da zamenim MB.
Malo me kopka da li da pokušam aktivirati AHCI mod. Ovde sam video kao da bi to moglo da se uradi:
http://www.bios-mods.com/forum/Thread-solved-ASUS-P5K-SE-EPU-AHCI

@ P307
Da to sam bio i pre istraživao ali sam odustao.Ali bi možda mogao zajedno sa vama da pokušam. :)

Poslednja izmena:
@danoney Aha, našao sam, ASUS je izbacio AHCI opciju iz kasnijih biosa zbog problema licence... Ali evo ti taj valjani izdvojen modovan bios sa AHCI-jem sa BIOS-Mods, i obavezno pre toga prvo "promeni" u AHCI da ne popiješ BSOD čim ukljičiš! :D

Usput, ima sledeće promene:
AHCI mod by Antinomy
"Native" renamed to "AHCI"
"Vanderpool Technology" renamed to "Intel Virtualization Tech"
Black logo
ASUS SLIC 2.1
Marvell 88SE6121 1.1.0.L69 option rom updated to 1.1.0.L75
Atheros L1 1.0.20.11 option rom updated to 1.0.20.16
EZ Flash 2 v3.06 updated to v3.37 (NTFS support)
Microcode Updated

Pozz'

Prilozi

• BIOS.7z
    688.6 KB · Pregleda: 17
Ček,ček moram ovo polako korak po korak, nisam do sada nikada menjao BIOS pa moram polako početi sa pitanjima
- Da li će ovo izbrisati OS ? Pa da ga moram ponovo instalirati ? Doduše imam Acronis backup image.
- I naravno šta prvo uraditi ? Da li trebam ići u registry i tamo prvo menjati ?
- Kako se ubacuje ovaj BIOS ? Stvarno ne znam, nisam ovo nikada radio :S:
- Ako imate vremena pa da mi to polako postepeno objasnite, ili sutra da počnem sa misijom AHCI ?

1-ne
2-da!
3-imaš sve načine za update lepo opisane u uputstvu, probaj EZ flaš ili ako neće onda iz dosa sa USB-a varijanta...

P.S.
Ako i dalje ne umeš, poseti druge teme i o tome pisano, pa se vrati ovde sa rezultatima... I za Win 7 imaš lak način za prelazak u AHCI, pogledaj tu temu..

Poslednja izmena:
U pravu si promaklo mi je, a sam sam kriv, trebao sam da proverim sa i bez Write Caching-a kako sve funkcioniše !
Inače ne uzimam sve onako zdravo za gotovo ali eto ovde sam kiksnuo i stvorio sam taj "crv sumnje".
A ko pita ne skita pa sam morao još jednom da čujem i vaša mišljenja, jer ovde na ovom forumu čovek ima stvarno pregršt odličnih informacija od svih vas !
Ma, probas sa ukljucenim, potom probas sa iskljucenim... vidis kako se ponasa i ostavis onako kako daje veci skor ;)
5 minuta posla ;)

A cim vidis da su ovako surovo niske vrednosti za 4K write, cim vidis te jednocifrene vrednosti koje su cak i ispod ~5MB/s... odma' znas da je write caching, ali odma'! :D
Na 830, eto, utvrdismo sada da je lako uociti/prepoznati to... nismo jos imali 830-ciu sa ovim "slucajem", bar se ja ne secam :d... znali smo za C300 i m4, isto se ponasaju ovi Marvell-i, identicno kao tvoj 830... dok za HyperX 3K (SF-2281) znamo da se jedva primeti razlika, cak je u AS SSD-u i nema, tek se u CDM-u moze primetiti, i to za 4K QD32 tabelu ;)
Hvala još jednom ;)
Nema na cemu :smoke:

Frozen SSD

SSD "obavezno" na w7 (bolje je i trim mu radi kako treba).
Montiramo ssd (sata kabal, naponski kabal, postavimo ga gde zelimo da stoji...), upalimo komp i udjemo u bios, namestimo da je ukljucen AHCI (gde god ima i spominje se u biosu - ukljuci), snimi podesavanje biosa i pocni da instaliras Windows 7, formatiraj ssd i instaliraj sistem
....tu je nastao problem čije rešenje želim da podelim sa forumašima ako se nekom od njih desi isto :wc:. W7 nije hteo da se instalira pošto je izbacivao poruku "windows could not format a partition on disk 0".....bla,bla i na kraju "error 0x80070057". Dignem sistem sa harda i probam FORMAT SSD-a iz windows-a medjutim izlazi poruka da windows ne može to da uradi. Udjem u disk managment opet isto :lupko:...malo se promuvam po forumima i saznam da ne pomaže ništa osim "secure erase". Naravno, Samsungov "SSD Magician" ima tu opciju pa ću rešiti problem :banana: . Pokrenem "secure erase" kad dobijem poruku da je disk u "Frozen" stanju i da ga iščupam iz struje bez gašenja kompa :)zgran:) da bi se SSD "odledio". Prvo probam u biosu sa menjanjem AHCI u IDE i još nekim "dosetkama" ali ništa od toga ne pomaže pa na kraju izvučem "struju" iz SSD-a pa vratim ali disk i dalje ostaje u "frozen" stanju :wall:. Pomislih neispravan SSD , idem da nekom :smackbum:. Onda u "secure erase" prozoru SSD Magiciana vidim opciju "bootable USB drive"...ajd napraviću butabilni usb pa da vidimo...restartujem računar, "boot" sa usb-a kad ono DOS aplikacija za "secure erase". Dobro, idemo dalje...potvrdim da hoću da uradim "secure erase" kad......opet ista poruka da je SSD "FROZEN" :mad:. Onako ljut ošinem tipku ESC i izadjem iz programa ali ostanem u DOS-u. Odem u kuhinju, otvorim jedno pivce, rekoh, da se malo smirim :D. Šta sad!? Nema druge nego reklamacija. Ali pre toga ajd da pokušam varijantu isključivanja SSD-a iz struje dok je u DOS aplikaciji... Iščupam "struju", vratim nazad, restart PC-ja, boot-ovanje sa usb-a u DOS aplikaciju, opet potvrda da želim "secure erase" .....BOOOOM (nije PC eksplodirao :d) kad sve prodje bez error poruka. NAPOKON SAM USPEO :guitar:. Restart, instaliranje Windowsa, i sve prodje kako treba...
Eto, to je moje putešestvije sa mojim prvim SSD-om...nadam se da neće biti nikog sa ovim problemom ali...nek se "uputstvo" nadje pri ruci.
Moji rezultati (sata2, ahci, 50gb free space,KIS active)
2012-10-26_180722.png

Poslednja izmena:
Umesto sve te zezancije mogao si particionisati u Acronis-u:)

U pravu si ali oduvek sam mislio da je to samo alat za podelu diskova na više particija (što je meni nepotrebno) . Tek sad sam video da ima i "recovery expert" alatku za "repair the results of a personal error, hardware or software failure". Čovek se uči dok je živ....a opet umre glup.:D

Kupio upgrade na Windows 8 za 39 dolara..eh sad, htio bih uraditi secure erase, pa onda clean install windowsa..na nekim forumima citam da ovako nije moguce instalirati ovaj upgrade, jer isti zahtijeva da postoji OS na HDD/SSD..moze li neko ovo potvrditi ili demantovati iz licnog iskustva?

koliko je važno da ssd bude uključen u sata0 port na ploči? trenutno mi je hdd uključen u sata0 port, a komp ga vidi kao da je uključen u sata1, bar tako piše na nekim mestima. ako ga uključim u taj port i on se ispostavi kao sata1 jel to može biti problem za ssd? verujem da je već ovo pitano milion puta, izvinjavam se ako ponavljam pitanje, ali čitao sam sve teme o ssd-ovima ovde proteklih par dana i svuda piše samo da treba da se uključi u sata0 port, a ne piše zašto treba i koje su posledice ako se ne uključi u sata0. hvala

koliko je važno da ssd bude uključen u sata0 port na ploči? trenutno mi je hdd uključen u sata0 port, a komp ga vidi kao da je uključen u sata1, bar tako piše na nekim mestima. ako ga uključim u taj port i on se ispostavi kao sata1 jel to može biti problem za ssd? verujem da je već ovo pitano milion puta, izvinjavam se ako ponavljam pitanje, ali čitao sam sve teme o ssd-ovima ovde proteklih par dana i svuda piše samo da treba da se uključi u sata0 port, a ne piše zašto treba i koje su posledice ako se ne uključi u sata0. hvala

E pise ti vala i zasto, te koje su "posledice"... i to hiljadu puta ponavljano, naravno, s tim sto mislim da je sam P307 bar 5-6 puta objasnjavao zasto on licno insistira bas na tom prvom portu.
Izgleda da bas i nisi toliko revnostan u citanju...

Pitanje: da li može bez problema SATA3 SSD da se nakači na SATA laptop i da se to butuje bez problema ?
konkretno HP Compaq 6715b koji podržava samo SATA1, ali nigde nisam uspeo da nadjem da li je kompatibilan sa tim novijim SATA SSD-ovima.
odnosno da li uopšte mogu da izbacim SATA HDD i stavim SATA3 SSD i da to radi ?

hvala unapred !

Moze, naravno. Unazad kompatibilno ;)

1. Eto, tako mi dunulo.
2. Ne secam se da je neko pitao za SATA-I. To je bas matoro.
3. Ne secam se - po nicku - ni da je pitao ista za SSD ikada ili u skorije vreme... za razliku od tebe, koji si ispamovao (jednu temu il' vise) sa svojim pitanjima - koje smo toliko puta culi i odgovorili na iste - o odredjenom (i matorom) SSD-u - koji je toliko puta pominjan na ovom forumu, te ima i svoju temu.

Biraj odgovor koji ti najvise odgovara, meni svejedno.

uzeh juce SSD, konfiguracija iz profila, disk je Samsung 830, 128GB.
rezultati su u prilogu, zanima me jel sve ok, ovaj 4K read mi deluje lose sa samo 16MB/s

i imam jos jedno pitanje, posto prvi put instaliram SSD...
znam da treba da se prebaci na AHCI, ali u biosu imam 2 stavke :

OnChip SATA tye (native IDE, ACHI, Raid)

i

Onboard SATA/IDE Ctrl mode (IDE, ACHI, Raid)

da li treba da stavim samo 1 ili obe stavke na ACHI.

I kako preostala 2 diska rade, kad nemam posebno da namestim da SSD bude ACHI i obicni IDE

Sorry za noob pitanja :D

Prilozi

• stuff.bmp
    734.9 KB · Pregleda: 150
cestitam, da te dugo i lepo sluzi :) sad vise nece d3 da ti secka pri prvom startu :) resio si ti da doskocis problemu, kad oni ne umeju da naprave igru :p

cestitam, da te dugo i lepo sluzi :) sad vise nece d3 da ti secka pri prvom startu :) resio si ti da doskocis problemu, kad oni ne umeju da naprave igru :p

hahah :D
moram priznati da ima istine u tome, mada komotniji mi je rad i na Steamu sad, nije samo Diablo u pitanju :)

Nema na cemu, zaista... uostalom, samo sam ti rekao da moze da se *ubode* u SATA kabl i koristi na tom lap-u :)

E sad, ostaje na tebi da vidis kako ce to ici, te kakav ce biti po pitanju brzina, samom osecaju u radu... te kako ce i sta ce biti nadalje, tokom upotrebe, te kakva je situacija sa AHCI-jem, TRIM-om i ostalim...

JUce sam kupio famozni Samsung 830 / 128Gb nisam hteo nista da cackam pa sam samo PLUG and PLAY varijantu, nisam neki znalac pa bacite oko i recite ako treba nesto da se podesi..

as-ssd-bench SAMSUNG SSD 830  11.3.2012 8-12-01 PM.png

Vrh Dno