Šta je novo?

Instalacija SSD-a

Na sistemski SSD ...
Ne ne utice na ostale HDD koji su skladisni prostor...

Naravno da utiče i na ostale koji su skladišni prostor!! Nema NCQ, itd., da ne ponavljam već pisano.
Samo što je u manjoj meri nego na SSD i OS disk (čak i kad je HDD - OS).

Naravno da utiče i na ostale koji su skladišni prostor!! Nema NCQ, itd., da ne ponavljam već pisano.

Pa jel mi nece praviti problem?
znam da OS mora da se instalira iz AHCI moda inace nece da se podigne ako posle instalacije
podesis na AHCI, sta se desava sa ostalim HDDovima?
to pitam...

Sad ja tebe ne razumem. Pa odgovorio sam ti, IDE-AHCI je podešavanje kontrolera za sve diskove na njemu. Te naravno da utiče na performanse i rad svih diskova. Ali nema OS-a niti šta da butuje, ali manje utiče na performanse HDD-a nego SSD-a. Ako sam te shvatio šta uopšte pitaš...

I P307, je napisao kako se lako može preći na AHCI i nakon instalacije OS-a.

@mdm zato ja i napisah da "ne utice" na ostale hdd vec "samo" na ssd...
Ko ce sad objasnjavati u "sitna crevca", covek pita oce li stogod ahci pokarabudžiti na skladisnim hdd koji su do sada bili u ide modu, jer uzima (uzeo) ssd pa da bi mu bolje (brze) radio ssd treba da sistem digne ali da bude ukljucen ahci mod.

Dakle, UKLJUCI AHCI MOD.

Nista neces "pokvariti" na hdd, a ssd ce raditi znatno bolje.

Nesto imam utisak da je mislio *samo i iskljucivo* na boot... ;)

Tj. da ga ne strefi BSOD pri podizanju sistema ako prebaci na AHCI - a na storage hardovima ga nema instaliranog :)

Par pitanjca, mozda vec ima u temi ali da ne listam bas sve.

Uzeo sam pre neki dan Intel 330 120 gb. Nakacio picno instal win-a i sve to full. e sad procitao sam da moram da ukljucim AHCI u biosu, sto sam i uradio pre nego sto sam pustio instal.
E sad ono sto mene zanima da li taj AHCI treba da ostane uvek ili je to samo dok ne digne win? ( nesto mi nije logicno da treba da vracam na ide ali bolje da pitam) i druga stvari pokazuje mi taj ssd kao removible drive.. sto me nervira. Verovatno opet zbog AHCI. Ima li resenje da se to skolni ?:)

AHCI treba da je stalno podesen u biosu jer tada bolje radi ssd. Ako budes vratio na IDE mod popices bsod . Sto se tice removable devices tako je kako je ...

E pa sad "tako je kako je", ortakov HyperX 3K je imao isto taj "safely remove" dok mu nisam instalirao Intel RST, pa eto isprobaj i ti.

Removable devices skoro uvek možeš da isključiš u BIOS-u, na svakoj iole krštenoj ploči, na nekima nažalost nema pa proveri za tvoju. Traži pod Sata configuration ili disk i sl. pa ako nađeš hot plug stavi na disabled i nećeš više da ga vidiš. ;)
Ili kao za npr. moj Asmedia, gde se to radi u device menager-u, a ne u BIOS-u..

SSD sa onom fijokicom sto se dobija, nema teorije da stane u chieftec case sa onim plasticnim sinama sto se dobijaju, visi u vazduhu ladno!
ko zna o cemu pricam setice se, neci valjda selotejpom da ga lepim?!?!?!?!
...
mora da je neko imao isti problem.

W7 mi ne vidi GPT disk :(
ima ga svuda osim exploreru! :)
veselo, ima neko neku ideju?
naravno to nije SSD nego obican, al reko aj da pitam ovde....

Desni klik na ikonocu My Computer, Menage, Disk Management, vidi sta ti tu pise za taj hdd.

ma pise sve normalno, ONLINE, da je GPT i sve....al ne vidi se u exploreru!
moze da se odjavi da bude OFFLINE doke recimo ovi ostali, sto su MBR recimo ne mogu?
hm, ako je to bitno?
uf! unisti mi koncepciju celu sa ovim! :(

Pa jel mu dodeljen drive letter?

ne.... nije mi ni palo na pamet.... cek da probam i to
...
NIJE
spaso si me teske depresije
HVALA OBOJICI!!!!
uf!
taman sam mislio da idem da spavam kolko mi se slosilo!
:)

Poslednja izmena:
Posto nemam vremena da pogledam ovih 48 stranica za kratko vreme jer prodajem veceras moju grafu pa dok mi dodju grafa i ssd, zamolio bih kolege upucene u temu da mi kazu kako da podesim nov ssd. Sta treba u biosu na ovoj mojoj ploci itd. Stvarno sam duduk sto se ssd-ova tice. Koristicu ga logicno iskljucivo kao sistemski. U pitanju je v300 od 120gb.

Ukljuci u biosu pre instalacije OS da je AHCI ukljucen, snimi to u biosu i kreni sa instaklacijom W7, neka pri tome W7 odradi formatiranje ssd-a (moze brzo) i neka instalira do kraja, sve kaoko bi i na hdd...
Onda kasnije mozes instalirati odgovarajuce IRST drajvere ( a ne moras uopste) i iskljuciti defragmentaciju i LPM, ja ne bih smanivao i iskljucivao nista od ostalog sto neki mudraci preporucuju a ti kako god hoces... Sto manje diras to bolje.

Pretpostavljam da nema veze da li inst win 7 ili win 8? Jer koristim win 8...

Tako je ...

Nemoj isključivati defragmentaciju jer po mom iskustvu, Windows 7 po defaultu izuzima SSD iz liste diskova za defragmentaciju, pogotovo ako ćeš kombinovati SSD i klasičan HDD u mašini...

imam problem posle malopredjasnjeg novog Win 7 64, menjao sam maticnu..
drajvere instalirao..

MoBo je Asus Crosshair IV Formula

Poslednja izmena:
SSD ti je u IDE modu, 99%.

Prebaci u AHCI i bice performance kako treba.

Treba mi mala pomoc, tj savet.
Kako da idem na secure erase svog SSD-a?
Svestan sam toga da ne moze sam sebe da obrishe u windowsu, pa sam narezao bootabilni parted magic. Kada se startuje izadje meni i pokaze mi Fotografija0904.jpg
Koju god opciju da izaberem on nesto ucitava i na kraju otvori crni ekran i to je to. Znate li kako se ovo koristi, ili dajte neki drugi predlog, da sto jednostavnije izbrisem svoj SSD pre instalacije svezeg windowsa

U BIOS-u je odavno podeseno na AHCI
Ako ovaj ne sljaka, dajte predlog za neki drugi boot program

namestio AHCI jos na poceku pre instalacije Win...

Hmmm, uveren sam bio da je ovo... tako je meni isto pokazivalo kada sam u IDE modu pokrenuo Sentinel. Isto 80%.
Prebacivanjem u AHCI, vratilo se na 100%.

Ne znam, jedino sto mi pada na pamet jeste da koristis nesto stariju verziju programa, pa da nije mozda zbog toga... probaj neku noviju, tj. poslednju (v4.30). Pa vidi sta ce da bude.

Nazad
Vrh Dno