Šta je novo?

Instalacija SSD-a

Aha, znaci ti si vec opalio po proceduri, ali nije prosla... OK, to je vec nesto drugo, imas moje izvinjenje ;)

Anyway, najbitnije je da si ti, na kraju, resio problem kako valja :wave:

Tako je ! Thx boys

New Bitmap Image.jpg

Jeli to to ? Ima li ko ovaj vertex da uporedim , ili je ovaj write malo spor ?

Hmmm
Moglo bi to i brze, mozda...
Barem citanje, a zasto nece ne znam za sigurno...
Da li je write caching ukljucen?
Sto se tice pisanja, ne ocekuj vise od oko 60 u svim kolonama.

Cek, cek, a na koji sata konektor si ga zakacio, onaj nativni intelov ili si ga ma mervela zakacio?

Sacekaj i da se garson javi, on ima jedan vertex2 cini mi se i to od 60GB.

A kakav je u odnosu na hdd? Jel' leti?

Prilozi

• as-ssd-bench-OCZ-Vertex-2-OCZSSD2-2VTXE120G.png
    as-ssd-bench-OCZ-Vertex-2-OCZSSD2-2VTXE120G.png
    14.3 KB · Pregleda: 92
Poslednja izmena:
Rezultati moraji biti visi, pogotovu na 120GB verziji.
Kod mene je za write, odozgo na dole, 97, 69, 92 MB/s .

Na intelu su je ukacen , sad cu da ukljucim write caching pa da izvrtim bench .
A ne da leti nego to ne moze da se uporedi !!!
Nisam se ovoj grafi obradovao kao ssd-u!!!
Mada mi je skor sinoc bio oko 340 , sad pada na ispod 300...

Write caching je ukljucen ... citah malo oko TRIM i jos po nesto ima li ko savjeta sta jos treba...Imam na ovoj ploci masu nekih opcija za storage bi li se sa tim trebao igrati ?

Ukratko, ne.

Ako si čitao alfaunits-vovu i moju temu o TRIM, teško tebi! :d

@bole83, ako se nskon ukljucivanja w.c. popravila leva strana, ona o citanju podataka sa ssd-s, onda si postigao ono sto je trebalo, a desna strana ona o upisu podataka na ssd ce ti bit oko 60 (klub 60) i ne ocekuj da ce se na sf1200 i toj generaciji sf kontrolera, promeniti.
Moze al na kratko ako uradis secure erase i onda ubrzo opet padnu brzine ... a to je glupo raditi.
Ono sto je bitno je da je ssd iako usporen mnogo brzi i bolji za sistem od hdd, cak i od raptora...
Ne testiraj ga vise.

Skontao sam , jer od onog prvog testa sve je duplo skocilo
Samo mi reci , jeli realno da ovako brzo degradiraju performanse , u dan dva sa 340 na ispod 300 , i sta se u slucaju ssd-ova radi formatiranje ili nesto drugo kad bas zabudali ?

Samo mi reci , jeli realno da ovako brzo degradiraju performanse , u dan dva sa 340 na ispod 300 , i sta se u slucaju ssd-ova radi formatiranje ili nesto drugo kad bas zabudali ?
Pada ti write speed, sto ti realno ne treba cesto, tako da mozes da ignorises. ;)

Pogledajte prilog 98334

Jeli to to ? Ima li ko ovaj vertex da uporedim , ili je ovaj write malo spor ?

Imas citavu temu posvecenu ovom SSD-u, prepunu slika i iskustava korisnika... baci pogled na istu, pa uporedjuj natenane ;)
Mozda je malo pala u zapecak, tj. nije na prvoj ili drugoj strani HDD/SSD podforuma, mnostvo novi(ji)h SSD-ova je izbaceno od tada... ali tamo je negde, sasvim sigurno :p

Mislis li ti da radis secure erase svakih mesec dana?
Smatram da niko normalan (zdrav u glavu, pamet, mentalno nedefektan) ne bi svaki mesec (barem jednom za toliki ssd) radio SE jer to nema nikakvog smisla ni potrebe.
Kad padne, a pasce oko 60 upis, ti ignorisi i ako si sad sve podesio i sad radi kako treba, radice ssd i ubuduce.
SE ti formatira sav ssd i u sve memoriske celije upisuje 0, obelezava da je sav ssd i sve mem celije u njemu prazne. Vremenom kako se pise i brise po ssd-u, trim (na tim starijim ssd-ovima koji imaju sf kontroler) ne uspe da isprati pisi/brisi i obelezavanje obrisanog kao prazno (kao 0 ) i zato uspore ti stariji sfxxxx ssd-ovi.
Batali SE, batali merenje, samo teraj masinu...

Poslednja izmena:
Ovo k'o da garsona slusam/citam... :d:D:p

Vremenom kako se pise i brise po ssd-u, trim (na tim starijim ssd-ovima koji imaju sf kontroler) ne uspe da isprati pisi/brisi i obelezavanje obrisanog kao prazno (kao 0 ) i zato uspore ti stariji sfxxxx ssd-ovi.
Batali SE, batali merenje, samo teraj masinu...

Ne pratim već duže vremena, ali ajde da priupitam…

Zar ne bi TRIM trebao kad ima vremena (odnosno kad je SSD u idle stanju) da se pokrene i "uhvati voz" sa onime što je propustio i to onda da nuluje?

Pa, trebalo bi, u pravu si... tako bar teorija kaze :p

Po mojoj logici to onda znači:

- ili da TRIM ne radi uopšte,
- ili da nije implementiran kako treba…

Any comment?

Malo ste pobrkali pojmove TRIM i GC.

TRIM je komanda da odradi, a kad će to je GC. Tako da GC je spor i ne uspeva da isprati, a ne TRIM! ;)

"TRIM" , "GC" , sta god, kad god, kako god ga zvali ali na starijim ssd-ovima koji imaju sf1200 kontroler ne radi kako treba, ne stize da "pocisti".
Na c300, m4, 830-ki radi odlicno i nemozes ih naterati da uspore (skoro nikako). :D
Novim sf 2281 su dobro doterali kontroler i FW pa sad ssd-ovi imaju zadovoljavajuce dobro "ciscenje" ali ipak malko uspore i ne dostizu stalno (uglavnom nikako) brzinu kad su skroz novi i "cisti", ali moze se reci da radi (trim, cg) kako bi trebalo...

Poslednja izmena:
Malo ste pobrkali pojmove TRIM i GC.

TRIM je komanda da odradi, a kad će to je GC. Tako da GC je spor i ne uspeva da isprati, a ne TRIM! ;)

Koliko se meni čini GC i TRIM idu ruku pod ruku, odnosno jedno bez drugog ne ide. Pa se onda tom logikom pod spominjanjem TRIM-a (koji je odomaćeniji pojam od GC-a), po meni, misli i na GC…

Ili sam ja lud? :p :p :p

Nis lud, pu pu pu, dalkeo bilo... :)

GC radi i bez TRIM-a, samo sa njim brže. Tako da GC može bez TRIM-a, koji je samo komanda da kaže SSD-u - ovaj podatak je nevažeći briši ga, umesto da GC mora sam da provali da je nevažeći.
Tako da kada kažeš TRIM nikako ne treba da se misli i na GC, tj. jesu povezani ali ne na taj način da se poistovećuju.

Prvo da vas sve pozdravim !
Uzeo sam Samsung 830 128 GB pre nešto više od mesec dana, i sve radi super , sveža instalacija OS-a.
Malopre sam uzeo po prvi put da testiram ovaj moj SSD i rezultati ispadoše užas !
ScreenHunter_01 Oct. 20 22.53.jpg
Da napomenem moja matična 5pk/se-epu ne podržava AHCI mod, Sata II je , partition alignment urađen kako treba(nadam se), Write Caching isključen i urađena su sva ostala podešavanja.

Sentinel :
ScreenHunter_02 Oct. 20 22.54.jpg
Ovo što pokazuje Health 99 % me posebno uznemirilo, jer SSD je bukvalno nov !
Da li je sve ovo razlog za brigu ?

Poslednja izmena:
nije ti odradjen alignment kako treba.

Alignment mu je dobar, vidis da mu pokazuje "OK"... ali su mu performanse - za upis (delimicno i za citanje) - katastrofalno lose.
Pa, kada je vec tako... a znamo da mu je: a) alajn u redu, b) SSD u IDE modu, a znamo i da ne moze nikako u AHCI, c) i pored toga, IDE modom se ne gubi *toliko* na performansama kakva je situacija kod njega... nakon svega ovoga sto smo utvrdili, ja bih posumnjao na sada vec poznatu stvar - iskljucen write caching.
Ove kriminalno niske vrednosti za 4K me upucuju na to, pre svega. Nagledali smo se toga na m4, s tim sto je tamo obicno u rangu ~4MB/s :)

Tako da, danoney, proveri write caching, verovatno je to.

P.S. Sad videh da si pominjao write caching, i da si naveo da je iskljucen... ne znam zasto je to tako, ali - ukljuci ga svakako.
A ovo za health od 99% - ne obaziri se previse.

Pročitaj samo par strana unazad!! :rtfm: ;)

P.S.
A evo imaš i CAR-ev odgovor, kojeg nije mrzelo ponovo da objašnjava po hiljaditi put...
I nedo bog da se nešto prvo pročita ili slučajno upotrebi search :type:

Poslednja izmena:
Write Caching sam isključio po nekom tutorijalu gde navode da nije potreban čak šta više da usporava i šteti SSD.
Evo šta kaže msinfo32 :
ScreenHunter_01 Oct. 21 02.16.jpg
Da li je alignment ok ?

@ mdm
Čitao sam sve, nisam preskočio ništa, ali kako da znam koji problem tačno imam ako ne pitam , morao sam biti siguran, da sam znao ne bih postavljao pitanja. A nije teško pomoći kada znaš.

Care hvala puno : )

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno