Šta je novo?

Instalacija SSD-a

@hektor2 Nije poželjan full format, a onaj brzi može bez brige. I samo ti prvo obriši sve particije i onda format i ne treba, sam će on pri instalaciji na prazan prostor...

@loselose Ako sam dobro svhatio, nisi valjda proširio onu od 100MB?!! A sistem si stavio onda na HDD!! :hair: Win SAM pravi obe particije na istom praznom prostoru (na SSD-u kod tebe), jednu od 100 (skrivenu-ne vidiš je) i ceo ostatak je C, nema šta ti da proširuješ! ;) A onda samo formatiraš HDD kao jednu particiju (treću, ali drugu koja je vidljiva, tj. prvu koju si TI morao da formatiraš!).

Ok tako sam i uradio, ali za sad mi se nesto opasno chudno deshava. Posto na kutiji od Samsung ssd-a (128gb 830) pise 6gb ili tako nesto, ja reshio da stavim ssd na sivi sata prikljucak (6gb) koji nije na prvom mestu na ploci. Sad se windows sporije startuje nego sa harda. Ukljucen je AHCI i ssd je postavljen da prvi butuje...

Na pogrešno mesto si ubo ssd, ubodi ga u neki drugi sata kontroler.

Pa pogledaj u uputstvu šta je sivi, ko još bode napamet; ako nije Intel - vadi! ;)
SSD bodi u Intel, eventualno Asmedia koji je sa novim drajverima brži od SATAII od Intela, ali je SATAIII Intel-ov neprikosnoven.

Vidim samo da je MS drajver i da je verovatno i tebi write caching u pitanju - ugasi ga pa ga upali, kao što je već 100 puta rečeno; ako je to. A možda i jeste intel zbog preko 500MB čitanja, šta kaže uputstvo?

Evo sta kaze:

Intel®P67 Serial ATA 6.0 Gb/s connectors (7-pin SATA6G_1/2 [gray])
These connectors connect to Serial ATA 6.0 Gb/s hard disk drives via Serial ATA 6.0 Gb/s signal cables.
If you installed Serial ATA hard disk drives, you can create a RAID 0, 1, 5, and 10 confguration with the Intel®
Rapid Storage Technology through the onboard Intel® P67 chipset.

Evo sad sam opet ukljucio kompjuter i sada je primetno brze startovan windows. Od pritiska prekidaca do ulaska u windows treba mu 32 sec. a od pojavljivanja windows logoa do samog ulaska u windows, treba mu 14 sec.

Poslednja izmena:
Ok, onda si dobro ubo; stavi i IRST drajver onda, i pogledaj caching u device manageru za disk.

Upravo, ugasi ga - zatvori - ponovo upali (MS brljotina :)), a onda čekiraj i ovo drugo, tu ulogu će da preuzme IRST (i piše u njemu).
A preporučujem ti veoma stabilnu 11.5.4.1001 verziju odave. 11.6.0.1030 jeste zvaničan i ima ga na Intel-ovom sajtu, ali teže brljavi, i kod mnogih kao i kod mene neće da radi service...

Stavio sam i ja Samsung 830 SSD u native IDE modu i sad gledam da je bolji AHCI. :( Zakacio sam rezultate koje dobijam sada.

Instaliracu Win7 ponovo nije problem, ali imam i 3 SATA Samsung HDD-a na drugim SADA portovima.

Da li mogu prebaciti na AHCI ili HDD-i treba da ostanu u nekom drugom modu? Ili mozda da drugacije rasporedim na portovima hardove i ssd? Ploca je sa AMD 770 cipsetom.

Prilozi

• 830.png
    830.png
    63.4 KB · Pregleda: 77
Poslednja izmena:
Slobodno prebaci u AHCI mod, nemas potrebe da ponovo instaliras win.

Ok hvala, ali hardovi nece poludeti od ahci moda?

Nece, ne brini.

Da li ti je ssd u prvi sata3 kontroler?
Otkaci sve hdd, ostavi samo ssd i u buosu stavi AHCI pa probaj da podignes win.

@ vrobec
Change to AHCI from IDE Mode after Installation:

Exit all Windows-based programs.
Press [Win] + R or take the RUN option from the start menu.
Now type Regedit there and press Enter Key to open up the Registry Editor Window. (If you receive the User Account Control dialog box, click Continue.)
Locate and then click the following registry sub key:
Code:

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\msahci

In the right pane right-click Start in the Name column and then click Modify.
In the Value data box, type 0 [3 is default], and then click OK.
On the File menu, click Exit to close Registry Editor.
Restart your computer
Go to UEFI/BIOS and enable AHCI, Save & Reboot
Another restart will be required to finish the driver installation.

@ vrobec
Change to AHCI from IDE Mode after Installation:

Exit all Windows-based programs.
Press [Win] + R or take the RUN option from the start menu.
Now type Regedit there and press Enter Key to open up the Registry Editor Window. (If you receive the User Account Control dialog box, click Continue.)
Locate and then click the following registry sub key:
Code:

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\msahci

In the right pane right-click Start in the Name column and then click Modify.
In the Value data box, type 0 [3 is default], and then click OK.
On the File menu, click Exit to close Registry Editor.
Restart your computer
Go to UEFI/BIOS and enable AHCI, Save & Reboot
Another restart will be required to finish the driver installation.

Hvala na detaljnom objasnjenju. Mislim da je uspelo. :)

Evo i rezultata, prvi je u native IDE, dok je drugi u ahci modu.

Jos jednom da pitam: Da li hardovi mogu ostati u ahci modu? Ne bih da izgubim podatke.

Prilozi

• 830.png
    830.png
    63.4 KB · Pregleda: 72
  • 530-ahci.png
    530-ahci.png
    87.7 KB · Pregleda: 75
Podatke mozes jedino izgubiti ako hdd-ove odneses napolje i "ZABORAVIS" ih negde na klupi ili stolu u kaficu ...
Podatke NECES izgubiti promenom u bios-u u AHCI mod.

@hektor2 Nije poželjan full format, a onaj brzi može bez brige. I samo ti prvo obriši sve particije i onda format i ne treba, sam će on pri instalaciji na prazan prostor...

@loselose Ako sam dobro svhatio, nisi valjda proširio onu od 100MB?!! A sistem si stavio onda na HDD!! :hair: Win SAM pravi obe particije na istom praznom prostoru (na SSD-u kod tebe), jednu od 100 (skrivenu-ne vidiš je) i ceo ostatak je C, nema šta ti da proširuješ! ;) A onda samo formatiraš HDD kao jednu particiju (treću, ali drugu koja je vidljiva, tj. prvu koju si TI morao da formatiraš!).

Ne bre,posto sam postavio da bude prvi SSD onda je tu od 100mb (koja je inace napravljena na SSD-u,posto je postavljen lepo u biosu) prosirio sa maksimalnom koji SSD ima,i sve lepo radi,nisam isao na ocene,jer gledam drugi post u kome lik na ovom forumu objasnjava sta sve i kako treba iskljuciti,mada se meni to ne iskljucuje,ali ajde da poslusam iskusnije... Sve sam dobro uradio sto se instalacije tice,sve radi odlicno,nakon instalacije sam formatirao HDD i to je to... Mada me nervira sto mi je upaljen Safely Remove Hardver,onda pa mogu oba da ejectujem,kao da su mi fleshke,ali dobro.. Valjda to "pametna" sedmica tako radi,inace "najbolji" benchmark "legendarne" nam sedmice ocenjuje moj patriot pyro SE kao 7.9,mislim to je ta merodavna ocena ,a sa ozbiljnim merenjima nisam ni probao... Samo sam iskljucio defragmentaciju,i hibernaciju kako sam i napisao,i to ne kucanjem vec u grafickom okruzenju win7,a sa kucanjem cu tek da se pozabavim,kao sto sam i naveo, uputstvima sa drugog posta,hvala jos jednom na brzim odgovorima...

I dalje ne razumem, ili ti nešto loše objašnjavaš. Valjda si hteo reći da je napravio jednu od 100MB - skrivenu (nema slovo), i ceo ostatak SSD-a drugu particiju - C?
Ovako kako pišeš, ispada da si ti proširio ovu od 100MB na ceo ostatak diska, ali gde bi ti tada bio Win? :d

A to Safely Remove Hardver ako nećeš (kao i ja), to se u BIOS-u gasi, tj. disable-uješ HOT PLUG. Jedino za npr. moj dodatni kontroler Asmedia, to se radi iz Device manager-a.

@loselose nemoj podesavati nista, nema potrebe za tim, mada mozse i da sam pogledas i procenis ... Sve je to podesavanje bilo tipa da ustedimo prostor ili da "produzimo" vek trajanja ssd-a iz vremena od pre 2-3-4g za cim nema potrebe sada kad imamo 120GB i vece ssd-ove i kad im je radni vek 5g i vise zagarantovano... Ubrzavati dodatno ionako veoma brz uredjaj takodje i nema nekog smisla ako tim iskljucivanjima rizikujes na stabilnosti sistema...

Pogledaj sam sta se sve tu preporucivalo i preporucuje za gasenje i premestanje zarad ubrzanja, stednje prostora ili dugovecnosti...

Evo malopre sam instalirao svoj 1 ssd :)

ssd test.jpg

Ovako,extendovao sam tu od 100mb sa ostatkom SSD i tu instalirao sistem,a HDD sam stavio da bude jedna particija,i sve radi ekstra,a to cu da disable-ujem,hvala na topic-u :) Izuzetno me nervira :)

Posto nisam neki veliki poznavalac za kompjutere izvinjavam se za sledece pitanje ( a i nisam siguran da je za ovu temu ). Elem interesuje da li postoji mogucnost da SSD koristim kao eksterni disk verovatno u nekom lezistu. Ne bi menjao moj HDD u mom desktop kompjuteru. Razmisljam se da kasnije kupim neki laptop u koji bi kasnije ubacio taj SSD. Ono koliko sam video na forumu Samsung pravi bast by SSD od 128 GB (830)

Da svaki SSD možeš koristiti kao i HDD, a iste je veličine kao za lap (neki i manji-slim), te može u eksterno kućište. Jedino što svrhe (u brzini) ima tek ako je interfejs e-SATA ili USB 3.0.
A inače radiće i u 2.0, pogledaj u temi HyperX 3K, ja sam probao :)

Imam pitanje za strucnjake :)

Naime, pre par dana sam ubacio SSD i stavio OS na njega, sad sam slucajno video ovu temu pa poterao merenje brzine, i evo sta sam dobio:

SSD.png

E sad, zanima me da li sam negde mogao nesto zestoko pogresno da podesim pa da vise nego prepolovim Seq Read i Write posto bi za moj SSD obe vrednosti trebale da su oko 550MB/s?

Koji ssd?
Ovaj iz "moja masina" ili neki drugi?
Koliko veliki je ssd?
U koji sata port si ga utaknuo?
Sata II ili sata III ?
Da li je partition alignment ("poravnanje") ssd-a uradjeno?
Daj slikicu i sa AS-SSD-Benchmark da vidimo...

Nazad
Vrh Dno