Šta je novo?

Instalacija SSD-a

SSD radi "njabrze" ako mu uradite pravilno poravnanje particvije i ukljucite AHCI, jos moze da se instalira IRST drajveti za intel ili AMD pandan.
Svako ostalo podesavanje narocito za one koji imaju 120GB i vece ssd NIJE POTREBNO i nemojte se baviti time jer postoji mogucneost da nesto pokarabudzite ako ne znate sta radite a necete dobiti uglavnom nista na parformansama...
Da li ce te dobiti +1 ili +3 poen pri merenju u as-ssd je totalno besmisleno.

Citao sam ovu temu, pa me konkretno interesuje koliko se ubrzava SSD i koje posledice se mogu javiti ako se ugasi pagefile? Imam intelov 330 od 120GB, tako da mi prostor trenutno nije problem
I da li su mi OK brzine testa
Pogledajte prilog 94961

Ovaj link sve objasnjava:
http://www.tomshardware.com/reviews/ssd-performance-tweak,2911.html

Uradjena sva podesavanja SSD-a i kasnije izmjerene performanse. Vidjeces da odredjena podesavanja na SF diskovima imaju drugaciji uticaj na performanse, neko kod diskova koji nisu SF. Ukratko, koliko sam ja mogao da zakljucim na SF diskovima primjenjivanje raznih podesavanja moze samo da degradira performanse na nekim poljima.

SSD radi "njabrze" ako mu uradite pravilno poravnanje particvije i ukljucite AHCI, jos moze da se instalira IRST drajveti za intel ili AMD pandan.
Svako ostalo podesavanje narocito za one koji imaju 120GB i vece ssd NIJE POTREBNO i nemojte se baviti time jer postoji mogucneost da nesto pokarabudzite ako ne znate sta radite a necete dobiti uglavnom nista na parformansama...
Da li ce te dobiti +1 ili +3 poen pri merenju u as-ssd je totalno besmisleno.

Amen.

Ovo - uz ono poslovicno insistiranje na 1. SATA slotu :d - su ti najbolji saveti koje si ikada podelio :p

Meni stigao jos prije par dana Crucial M4 :). Instalirao sam Win i tweakovao tu i tamo sto treba, sve radi fenomenalno. Posebno jer je ovo meni prvi SSD i zaista sam bez teksta koliko je ovo ubrzanje :zgran:

E jos nisam siguran sta da radim sa Intel RST drajverom. Malo citah po netu i neko kaze da je bolje instalirati RST, neko kaze bolje ostaviti msahci i TRIM (ako sam dobro shvatio). Da li bi trebao instalirati ovaj Intel RST? ima li neko iskustva?

Hvala :)

Tek sam sada primetio da moja ploča nema podršku za AHCI, ustvari bila je do poslednjeg upgrade-a BIOS-a.

P5K/ SE EPU - P35 (ICH9)
Ako ostavim u IDE i priključim SSD koliko ću izgubiti u perfomansama i da li će to raditi uopšte kako treba ?
I SSD moram da priključim na SATA 1 ? I kada priključim disk ne treba ga formatirati, koliko vidim po porukama forumaša SSD se ne formatira ?

ScreenHunter_06 Sep. 14 10.01.jpg

I sada još da pitam šta je to poravnjanje diska ?
Nisam baš neki majstor sa kompjuterom pa ako može pomoć, ono korak po korak šta sve da radim ?
Hvala unapred !

Prilozi

• ScreenHunter_04 Sep. 14 09.55.jpg
    ScreenHunter_04 Sep. 14 09.55.jpg
    75.7 KB · Pregleda: 83
partition alignment=poravnanje diska
guglati guglati guglati...

Naravno da ssd TREBA formatirati ali moze da se uradi brzi format (quick format) ...

Gubi dosta u performansama ako je iskljucen ahci i sta ti je tu ti je izuztev da se vratis na stari bios (sad ja ne znam dal mozes da se vratis na stari bios, taj na kome imas ahci).
Nije mi jasno kako i zasto nemas podrsku za ahci sa novim biosom...?
Potrazi ti te opcije po samom biosu, da ukljucis ahci, sve pregledaj i temeljno...

Mogu guglati nije problem nego mi je ipak sigurnije da ovde postavim pitanja i potražim pomoć, jer imam više poverenja u vas !
Poravnanje diska će se izvršiti automatski kada budem instalirao Win 7, da li sam u pravu ?
A po BIOS-u sam tražio i tražio mogućnost da aktiviram AHCI mod i nema šanse .

Poravnanje diska će se izvršiti automatski kada budem instalirao Win 7, da li sam u pravu ?

Da.

Nemoj da mu onemogucis pravljenje male particije od 100mb, pusti ga da je napravi i onda da odradi pravljenej druge VELIKE paricije od ostatka (citavog) ssd-a.

Hvala, odradio sam sve tako i radi kao sunce : )
Pozdrav !

Moja pitanja su sledeca? Defragmentaciju iskljucim "Scheduled defragmentation" ? Kako ako vec imam instaliran OS na HDD-u da povezem da mi na SSD-u bude samo sistem (C: na primer),a 1tb HDD-a da mi bude samo za skladistenje (D: na primer) ??? Kako da instaliram sistem da mi bude tako,nikada nisam koristio dva hard diska,pa ne znam...

Mozes da napravis image tog sistema sa hdd pa da prebacis na ssd i onda poravnas particije ssd-a (vec je pisano o tome), ili jednostavno ako ti nije bitan stari sistem sa tog 1tb hdd, mozes da na ssd instaliras svez windows.

Ok,ali kako da obrisem sa njega podatke,a da ga u instalaciji sistema na SSD podesim da mi jedan terabajt bude za skladistenje...?Da li da pokrenem instalaciju na taj HDD pa da ga formatiram,pa da prekinem instalaciju,posto mi je on vec podeljen na dve particije,ili da mi budu oba ( i SSD i HDD ) prikaceni odjednom na maticnu plocu,pa da ukljucim AHCI ,stavim da mi prvi bude SSD po prioritetu,i onda formatiram sve odjednom....?

Ovo drugo, i nema šta ponovo da formatiraš HDD ako je već sa dve particije, osim ako hoćeš jednu. To možeš pri instalaciji Win 7 to može sa svim diskovima bez ikakve instalacije na njih, pa na kraju izabereš gde hoćeš sistem.
Ili HDD formatiraš nakon istalacije na SSD iz samog wina (nekim program ili deni klik na my computer-manage pa disk), isto ti je...

Ok,znaci nikakva posebna filozofija sto se toga tice... Mozda najlakse da prikacim oba,i ssd i hard,i onda pri instalaciji formatiram HDD i SSD postavim kao sistemsku i to je to... Hvala puno :)

Samo je bitno da ti SSD bude prvi u BIOS-u!
Pošto iako izabereš SSD pri instalaciji za Win, može nešto (tipa skrivenu particiju od 100MB, PF i sl.) staviti na onaj disk koji je prvi u BIOS-u.

A da prvo iskljuci hdd iz sistema?
Pa da onda zakaci ssd i u biosu stavi da je ssd prvi u nizu za dizanje sistema.
Da ukljuci i AHCI u biosu...
Pa da instalira w7 na ssd i pri tome mu dozvoli da napravi i malu particiju od 100mb i naravno veliku na koju ce instalirati sam sistem.
Pa onda da zakaci stari hdd.
E sad se ne secam sta treba da uradi da obrise (ubije) onu particiju na kojoj je stari sistem... nece format particije na hdd sa starim sistemom da pokarabudzi nesto sa hdd i sa onom particijom gde su mu podaci...?
... *** od kad ja nisam ovo radio da sam sve pozaboravljao... :zgran:
"otis'o mozak na pašu" :d
Da li moze (SMIJE) da se samo formatira particija sa os (w7) na starom hdd i da posle toga ostane "ziva" ona druga particija na tom hdd sto sluzi kao skladiste?

U svakom slucaju format te particije moze da se uradi iz w7 , a trebalo bi da se korektno uradi i prosirenje one skladisne particije na ostatak neiskoristenog dela starog hdd kad se ukloni stari w7 i njegova particija...

Ima godina i godina da ja nisam pravio 2 particije na jednom hdd, u mene jedan hdd jedna particija ...

Poslednja izmena:
On, koliko sam razumeo ne želi ništa da sačuva sa HDD-a, već da ceo bude jedna particija, tako da može samo da obriše sve particije i posle formatira ceo prazan prostor i eto.

Inače P307, čemu komplikacija otkačinjanja HDD-a?! :trust: Pa ja ih trenutno imam 6! Zamisli da moram stalno da ih sve otkačinjem, poludeo bi :d
Dovoljno je staviti koji god disk sa kojeg god porta i kontrolera kao prvi za butovanje u BIOS-u. Drugo je pitanje gde je nakačen zbog brzine itd. ali instalacija sipa sve onda na taj prvi. A ukoliko ne odabereš taj prvi za OS, e onda ima da stavi primera Win7 na izabrani, ali skrivenu particiju, PF i drugo na koji god je disk prvi u BIOS-u, totalno nebitno gde je on fizički zakačen na ploči...

Ja imam trenutno tri OS-a na raznim diskovima (singl ili u RAID-u), i ništa se oni međusobno ne vide, i uvek mogu one ne podignute brisati, formatirati, spajati particije ili šta god; bez da utiče na druge diskove/particije.

A dozvoliće skrivenu particiju, samo ukoliko ga uputi da se instalira na prazan prostor (što se i savetuje), a ne na već kreiranu particiju (bilo pre ili u toku instalacije).

Poslednja izmena:
Ja sam pomislio da onaj skladisni deo na drugoj particiji hoce da sacuva...?
Onda je zaheb sa boot sektorom ako su 2 os na jednom hdd pa se mora jedan fino "deinstalirati" da bi drugi radio, "znam" da ima nesto... ;)
Ja ima vise od 2g (skoro pa ce 3g) nisam nista formatirao, podizao novi os, samo sam klonirao i klonirao ( :) ), sto ti je ssd, sve radi, nema greske ...
Ako ne mora sacuvati skladisnu particiju, onda samo nek iz w7 "udari" ukidanje particija i format citavog starog hdd, takodje ne mora otkaciti hdd.
Ako treba sacuvati podatke na hdd preporucio bih svima koji "po prvi put" imaju 2hdd, da ne dodje do greske koja se komplikovano ispravlja (ili se nikako i ne ispravlja)...:wall: da otkace hdd koji ne bi hteli da im se pokarabudzi...:eyebrows:

Poslednja izmena:
Da dva OS-a i više a na istom disku, e to već treba znati, ili više diskova a boot da bude na jednom (nikako ne preporučujem: - otkači se taj disk i nema više butovanja niti jednog OS-a ;))

A pa ja zbog menjanja komponenti, težeg OC koji "lako" upokoji Win itd., moram dosta često reinstal a još češće kloniranje i vraćanje. Te sam ostao u "kondiciji" :D
Ja da otkačim više od jednog a ne daj bože sve, trebalo bi mi po dana da provalim gde koji da ponovo uštekam! :d
Hajde da se kao bulletproof opcija i tako uradi (otkači disk). Ali ako neko zna promeniti boot prioritet u biosu, onda ne mora...

... nikada nisam koristio dva hard diska,pa ne znam...

To je ono stome je navelo da kazem "otkaci ga" ...

...
Ja da otkačim više od jednog a ne daj bože sve, trebalo bi mi po dana da provalim gde koji da ponovo uštekam! :d ...

A sto se tice onog "da ih zakacim kako treba" (HDD-ove), pa samo da znas, kod mene jos stoje "pogresno" utaknuti hdd-ovi, samo sam im slovo onomad promenio i ne diram vise (od kada sam stavio 1. ssd, a tome ima 2,5g)... :D

Poslednja izmena:
Probaj utaknuti pogrešno RAID diskove, i oprosti se od boot-a!! :d

to da...
ne rajdujem

P307, samo za tebe... da i ti rajdujes :p

Prilozi

• 94-raid-insect-killer-one-mydeals.gif
    94-raid-insect-killer-one-mydeals.gif
    96.4 KB · Pregleda: 55
jel vredi uzimati sata 2, ili doplatiti oko 1500din za sata 3, govorim o 60gb, ocz [250/250mb] vs samsung 830 [560/160mb], kontam da je bitnije brzo citanje posto nece cesto da se upisuje u njega...ploca je 990xa-ud3...

Doplati... ali ne zato sto je rec o prezvakanoj SATA-II vs. SATA-III prici, vec zato sto je rec od 60GB (64GB za Samsung ;)) SSD-ovima sa razlicitim kontrolerima, a koji se razlicito ponasaju pri tom kapacitetu.

Inace, kada ponovo reinstaliram windows, da li je dovoljno samo da obrisem particiju (u stvari dve, onu na kojoj je sam windows 7 i onu malu koju napravi pri pokretanju instalacije)? Koliko sam ovde procitao, format nije pozeljan...

Ovako,ja sam ostavio oba ukljucena,usao u bios,namestio AHCI,postavio SSD kao prvi i pokrenu instalaciju,onda sam kada se o particijama radi,krenuo lepo,napravi se onaj od 100mb za system,klasika,onda sam ga ekstendovao,onoliko kolika je kapacitativnost ssd-a,i od drugog hard-a,napravio D particiju (primary) i to je to,radi super,nakon instalacija iskljucio sam hibernaciju,sleep,sve sto se tice "power" stavke,onda defragmentaciju normalno scheduled stavion na off,ne znam da li jos nesto treba da se iskljuci...ako treba neka neko napise sve sto treba. Inace radi super... Hvala na odgovorima svih,mada nista to dok covek sam ne prodje... :)

Nazad
Vrh Dno