Šta je novo?

Instalacija SSD-a

Koji ssd?
Ovaj iz "moja masina" ili neki drugi?
Koliko veliki je ssd?
U koji sata port si ga utaknuo?
Sata II ili sata III ?
Da li je partition alignment ("poravnanje") ssd-a uradjeno?
Daj slikicu i sa AS-SSD-Benchmark da vidimo...

Ne, taj je crkao pre godinu dve, pa sam se od tada uzdrzavao od SSD-a :) Sada sam se konacno ponovo odlucio na taj korak, u pitanju je Kingston HyperX 3K SSD 240GB.
Utakao sam ga u prvu SATA uticnicu, moja ploca ima samo SATA 3.0 uticnice.
Uradio sam partiton aligment.
Sad cu skinuti AS-SSD pa cemo videti.

Hvala, pozz

EDIT:

Evo ga:

ssd2.png

Poslednja izmena:
Da kao što reče turok, malkice si pogrešio tj. nisi pažljivo čitao, ti nemaš SATA III već SATA 3.0 Gb/s - što je SATA II! :D

Evo po ovom sa sajta:
6 xSATA 3.0 Gb/s ports
Intel Matrix Storage Technology Support RAID 0,1,5,10
JMicron® JMB363 PATA and SATA controller
1 xUltraDMA 133/100/66 for up to 2 PATA devices
1 xExternal SATA 3Gb/s port (SATA on-the-go)
1 xSATA 3Gb/s port (black)

Samo nemoj bosti ništa u crni, tu bi Tek brzine bile patos!
To ti je to što se brzina tiče na toj ploči... :crash: Ali u realnom radu ne gubiš mnogo!

Poslednja izmena:
Da, tako je, 3.0 Gb/s... Zbunile me oznake. I sad pretpostavljam da je teoretski za moju plocu ~3 000/8 = 450MB/s max, ali u praksi su ovih 260MB/s+ sto dobijam maksimum koji moze SATA 2 da izvuce?

Poslednja izmena:
Da, to je limit za SATA II.

A nije 450 max, već:
"Second generation SATA interfaces running with a native transfer rate of 3.0 Gbit/s, and taking 8b/10b encoding into account, the maximum uncoded transfer rate is 2.4 Gbit/s (300 MB/s)"

Ok, hvala.
I eto od tako trivijalne gluposti meni po prvi put udje crv da je vreme da osvezim racunar...

P.S takodje 3 000/8 nije 450 :) ni blizu :), vidi se da sam se uznemirio :)

Poslednja izmena:
:D Odgovor "pravog" benchmark-ovca!! :d

P.S.
I ja sam krenuo u osveženje zbog istog razloga, i nisam zažalio ali zbog drugih razloga... :-devil-:

Poslednja izmena:
AVOLČIČI sad bi i komp da menjate... :d

Dakle po poslednjim saznanjima sto se instalacije SSD-a tice,ide ovako... Prikacite SSD,ukljucite racunar,udjete u bios,postavite u boot prioritetima da SSD bude pre ostalih diskova,posle prebacite sa ide na ahci,idete save and exit,i onda krece instalacija,kada dodje do particija,ako imate predhodni HDD na kojem je bio sistem,a ne zelite da sacuvate podatke,samo normalno obrisete particije i od nje napravite novu,i onda ne brisete niti prosirujete ovu particiju od 100mb koju napravi sam racunar,vec samo postavite na SSD i next,i kraj instalacije,to je to u sustini,nikakva filozofija.

Dakle po poslednjim saznanjima sto se instalacije SSD-a tice,ide ovako... Prikacite SSD,ukljucite racunar,udjete u bios,postavite u boot prioritetima da SSD bude pre ostalih diskova,posle prebacite sa ide na ahci,idete save and exit,i onda krece instalacija,kada dodje do particija,ako imate predhodni HDD na kojem je bio sistem,a ne zelite da sacuvate podatke,samo normalno obrisete particije i od nje napravite novu,i onda ne brisete niti prosirujete ovu particiju od 100mb koju napravi sam racunar,vec samo postavite na SSD i next,i kraj instalacije,to je to u sustini,nikakva filozofija.

tacno
ssd zakaci za neki sata III (sata 6GB/s) konektor (ako ga imas)

Dakle po poslednjim saznanjima sto se instalacije SSD-a tice
bas sam se slatko nasmesio ... ko da je "nauka" neka pa "po poslednjim saznanjima" :d

Poslednja izmena:
"po poslednjim saznanjima" misli na mene :D; sada sam stvarno dobio i "naučno" ime!! :d

"Pao" ni odma' na pamet Dragan Micanovic u Lajanju na zvezde i ono "Kako TANJUG kaze...", ne znam zasto ali meni simpaticno i veselo zvuci to, pa mi zato i ovo "po poslednjim saznanjima" mi zvucalo bas simpaticno...

UFfff al ovo sad ima veze sa instalacijom ssd-ova, k'o lajanje na zvezde sa proizvodnjom čvaraka u Kini...
... će me briše moderator samo tako...

Da, tako je, 3.0 Gb/s... Zbunile me oznake. I sad pretpostavljam da je teoretski za moju plocu ~3 000/8 = 450MB/s max, ali u praksi su ovih 260MB/s+ sto dobijam maksimum koji moze SATA 2 da izvuce?

Ja dobijam ~280MB/s kao max na ovim SATA-III (a na SATA-II kontroleru :D) SSD-ovima sto probah od mene... :p

RealSSD C300 i HyperX 3K... s tim sto C300 ipak izvlaci koji MB vise :d

Prikljucio sam ssd u kontekor hde mi je bio stari hd :D to su oni L konektori...
kako da proverim sada brzinu i sve? u bios-u nisam nsita dirao, instalirao sam win i radi sve ok.

drugari, moze pomoc .

danas sam ubacio josh jedan SSD Samsung 830 pored postojeceg Crucial-a M4 na kome je sistem. Bios je video Samsung SSD, mada ne daje mi opciju da bootujem sa njega, takodje windows 7 nije video Samsung SSD. Instalirao sam neki Samsungov software koji dolazi uz SDD, misleci da cu sa nekim njegovim utillitijem da ga formatiram, medjutim nishta. na kraju sam ga formatirao u Disk Managment-u Win 7mice.

Win7 je nakon toga prepoznao i mount-ovao SSD, dok Samsung Software je tek nakon restarta video Logical Partition, tj video pomenuti SSD.

Da li sam postupio sve kako treba ili sam trebao na neki drugi nacin da ga formatiram ?

Buni me to shto Bios i dalje ne da da biram Samsung SSD kao boot device ? Ili je tako normalno ? Tj dozolio bi mi da ga biram kao boot tek kada bi na njega instalirao system ? ili gresim ?

Poslednja izmena:
Momci , posto sam imao strasnih problema sa instalacijom Wina , uspjelo mi je iz 16-tog puta , 3 diska i 3 DVD drajva sam izmjenjao dok je ukresalo , na kraju sam zaboravio da instaliram u AHCI modu , sad nema sanse da prebacim ni prckajuci po registry - ju , ima li ko ikakvih ideja , jer mi je brzina tacno upola od predvidjene ... popizdjeh citavo popodne ...Untitled.jpg

Lepo se vidi na slici crveno PCIIDE-BAD. Pominjano u milion tema o SSDovima. ;)

Sve ja to znam , ali ima li resenja bez reinstalacije ?

To sto ti Win nije video SSD u My Computer-u odmah po ubacivanju je normalno, jer moras najpre da ga inicijalizujes putem Disk Management-a, potom formatiras/napravis particiju i dodelis mu slovo - sve ono sto si, ispravno, i uradio na kraju... tako da je taj deo OK. Ne znam tacno sta sve Magician radi, nisam imao iskustva sa istim... ali u svakom slucaju, ono navedeno je ispravna procedura za svaki novi SSD/HDD. Imao on neki svoj software ili ne :p

A sto se drugog dela pitanja tice - BIOS mora da ti vidi SSD i ponudi ga kao opciju za boot u svakom slucaju, imao on OS na sebi li ne. BIOS taj podatak ne moze da zna, ne u tom meniju gde se to bira.
Kada god ubacim novi SSD ili HDD, meni uvek nudi opciju butovanja sa istog, iako nema OS na sebi.

2 bole083:
Ti samo hoces da prebacis iz IDE moda u AHCI... bez reinstalacije Win-a? I to jos na 7-ici?
Moze to bez problema, proguglaj malo, ili pak potrazi na ovom forumu... pisano je o tome u dosta navrata. Ja sam istu gresku napravio sa svojim SSD i inicijalnom instalacijom, da bih posle bez problema prebacio u AHCI i povecao mu brzinu maltene duplo.

Sa 7-icom ta operacija ide glatko, bez ikakvih problema... promenis mu par vrednosti u registry-u, restart, u BIOSU potom promenis sa IDE na AHCI i gotovo... sa XP-om je vec malo cupavije, ima svojih kerefeka, ali je i to izvodljivo.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ne vredi, druze moj, dzaba sva pisanija i ponavljanja...

"A koji ja SSD od 120/128GB da uzmem?", "a koji je SSD best buy?", "a koja je razlika izmedju Samsung-ovih 830, imaju neke razlicite oznake?", "a kako ja sad da instaliram SSD koji sam tek kupio?", "a kako se ukljucuje write caching?", "a kako da prebacim iz IDE u AHCI?"... uvek se vrte ista pitanja, niko nista ne cita ili ne daj Boze search da koristi, makar u okviru iste teme... samo da se pita. Over and over again.

Ma dobro razumem ljude, nisu upuceni, ne znaju sta i kako, vidim da su takvi sa malo pisanija na forumu, novi clanovi... ovako ce lakse naci to sto im treba ali samo ako pokusaju sa "search", inace mrka kapa.

@MrBug da bi ti dali potpuniji odgovor, moramo prvo znati koju mašinu imaš, te bi bilo korisno da popuniš podatke!
I nije ni meni jasno tvoje objašnjenje oko BIOS-a, ili ga vidi ili ne! Tj. ako ga vidi kako misliš da ne daje BOOT sa njega, ako ga vidi mora da se onda može izabrati, ne?

To sto ti Win nije video SSD u My Computer-u odmah po ubacivanju je normalno, jer moras najpre da ga inicijalizujes putem Disk Management-a, potom formatiras/napravis particiju i dodelis mu slovo - sve ono sto si, ispravno, i uradio na kraju... tako da je taj deo OK. Ne znam tacno sta sve Magician radi, nisam imao iskustva sa istim... ali u svakom slucaju, ono navedeno je ispravna procedura za svaki novi SSD/HDD. Imao on neki svoj software ili ne :p

A sto se drugog dela pitanja tice - BIOS mora da ti vidi SSD i ponudi ga kao opciju za boot u svakom slucaju, imao on OS na sebi li ne. BIOS taj podatak ne moze da zna, ne u tom meniju gde se to bira.
Kada god ubacim novi SSD ili HDD, meni uvek nudi opciju butovanja sa istog, iako nema OS na sebi.

2 bole083:
Ti samo hoces da prebacis iz IDE moda u AHCI... bez reinstalacije Win-a? I to jos na 7-ici?
Moze to bez problema, proguglaj malo, ili pak potrazi na ovom forumu... pisano je o tome u dosta navrata. Ja sam istu gresku napravio sa svojim SSD i inicijalnom instalacijom, da bih posle bez problema prebacio u AHCI i povecao mu brzinu maltene duplo.

Sa 7-icom ta operacija ide glatko, bez ikakvih problema... promenis mu par vrednosti u registry-u, restart, u BIOSU potom promenis sa IDE na AHCI i gotovo... sa XP-om je vec malo cupavije, ima svojih kerefeka, ali je i to izvodljivo.
Hvala na iscrpnom odgovoru , ali prije postavljanja pitanja sam i izguglao i odradio proceduru opisanu i jednostavno nije prebacilo u AHCI mod , u biosu stoji da je prebaceno , uregistry ali ovaj benchmark i dalje stoji istovjetnih reziltata i pciid -bad... Ne bih se maltretirao nego bih ponovo WIN 7 sa nule , ali imam problema sa losim dravovima i diskovima , jedva sam instalirao ...

Pa mora se i AHCI drajver staviti, nakon promene u BIOS-u i reg.! ;)

Boys hvala na toleranciji , DEYOBAR moj drugar rijesio stvar preko telefona , ispostavilo se da 2 siva sata konektora na ploci nazvana SPEEDING HDD1 i SPEEDING HDD2 nisu uposte intel sata prikljucci , prostim prebacanjem sa njih na bilo koji plavi od 6 koliko ih ima rijesilo problem . Hvala i izvinite ...

Hvala na iscrpnom odgovoru , ali prije postavljanja pitanja sam i izguglao i odradio proceduru opisanu i jednostavno nije prebacilo u AHCI mod , u biosu stoji da je prebaceno , uregistry ali ovaj benchmark i dalje stoji istovjetnih reziltata i pciid -bad... Ne bih se maltretirao nego bih ponovo WIN 7 sa nule , ali imam problema sa losim dravovima i diskovima , jedva sam instalirao ...

Aha, znaci ti si vec opalio po proceduri, ali nije prosla... OK, to je vec nesto drugo, imas moje izvinjenje ;)

Anyway, najbitnije je da si ti, na kraju, resio problem kako valja :wave:

Nazad
Vrh Dno