Šta je novo?

i5 - 750/760 overclock

Posto sam na poslu i nemam ss-ove ako ne pre u ponedeljak poslepodne cu postovati SS-ove sa 3750mhz i linx koliko god zelish pasova i 1,29750 naponom
za veci clock nije samo fora u CPU naponu, ima jos par drugih preferencija sto bi rekli nase komsije rumuni.

EEE ja spavao evo sad tek ustao,izvinite sto ste nestrpljivo cekali moj odgovor na vase zanimacije.Evo i odgovora da imate sta da radite,to vam dodje kao domaci.Smisljajte sta cete da napiste.
Prvo sto mi bode onako oci u ovom tvom odgovoru je sledece a ostale odgovore cu da ti dam ukratko:
1.CB10 multi CPU render imas licno sam ja postavio testove na forumu.
2.lepo si napisao da se cene maticnih i5 krecu 12000-16000,za PII AM3 koji vozi DDR3 donja granica je nekih 9000.Elem zaboravljas da se ovi procesori mogu staviti i na AM2+ ploce pa se moze proci mnogo jeftinije.Znaci za kupovinu i5 potrebna vam je nova ploca,memorije i naravno sam CPU.Dok za AMD to nije slucaj.
3.Za E-8400 si u pravu to je dual core CPU i mnogo je slabiji u renderu.I da ima q8400 opet bi bio slabiji ali bi ta razlika bila mala.i5 i PII965 su sa renderom od prilike tu negde,dok i7 ide za jedno mozda 30% ispred zato sto kad radi CB10 ponasa se u samom programu ko da ima 8 jezgara i samim tim je render brzi,ali mu je i cena veca sa porastoim tih performansi,za nekih 7000 hiljada.
3.Nisam ocekivao porast performansi za 100%,ali sam iskreno ocekivao za jedno 20%.E sad sto do porasta performansi nije doslo npr. u odnosu na q9550 ili je doslo nekih 3-10% u odnosu na q6600.To je po meni globalna sramota.Jedno su pricali a na kraju ispalo nesto sasvim drugo.AMD je u odnosu na stare Phenom procesore napravio veliki pomak u svakom pogledu i moze se slobodno reci da taj pomak sa sobom nosi i 20% vise kad su performanse u pitanju.Naravno da gresis.
4.Ovo ja sad tebi kazem u poverenju taj i5 ne vredi ni pola para koje se daju za njega jer ima ogranicenu upotrebu.Sta mislis da uzmeo jedan primerak da ga stavimo pod LN2 da vidimo kolko ce da dogura.Eto da se zna koji su mu krajni dometi,jer se pri vecim frekvencijama i ekstremnom OC prave veci rezovi.
5.Pozdrav ne mogu vise smorio sam se,priznajem da volim AMD ali vi me sijete.Ponekad imam utisak da neki ljudi rade za Intel.Kao da vas placa da sirite propagandu.
Caooooossssss,vise necu da vas uznemiravam dok razgovarate o vasem milom vam cedu Malom Intelcicu i5 koji nikad nece da poraste.Jer je izgleda naparavljen patuljastog rasta.Fabricka greska.XEXEXEXEEXEXEXX.

Poslednja izmena:
Idi spavaj dalje, mislim da je to najbolje za sve, nn.

Brate ako neko ovde siri propagandu onda si to ti,uleces u intel temi sa pricom kako je amd bolji mislim daj... Uzmi ti lepo intel-a i neces imati vise oko cega da se nerviras :)

@Phenom II:
Iskreno bih te zamolio da više nikad ne postuješ ništa vezano za procesore.

i5 je potpuno nova stvar, i sam socket ima par godina pred sobom, za razliku od već vremešne revizije 754 socketa (čitaj ništa se ne menja u arhitekturi drastično).

To što je PH2 30% bolji od starog fenoma je zato što je ovaj drugi bio baš baš loš, zaključak se sam nameće, PH2 je ono što je PH1 trebao da bude.

Kakve veze ima šta koji CPU radi pod LN2, da nećeš slučajno da pod LN2 renderuješ HD video ili radiš neki drugi CPU zahtevni posao?

Ne radi niko ovde za intel ili AMD, samo iznosimo činjenice koje nažalost (po tebe) nisu na strani AMD-a. Nisu ovo više K7 vs. P4 dani.

Poslednja izmena:
@gaca
Probacu da odradim sto si rekao, ali sumnjam da ce temperature biti dobre. Kuler mi je Noctua NH-U12P. Za sada mi sve jako lepo radi. Odradio sam CB R10, x264 benchmark, radio u vegasu render itd. i ni jednom nije pukla mashina i temp. nije prelazila 65C (mozda i manje). Naravno i igre sam igrao (ali to i nije neko opterecenje za CPU). Ove godine cu dosta raditi u Max-u pa cu i tu videti kako se ponasa.

@borab
Cim odradim ono sto si trazio, saljem ti. Trenutno nemam bas vremene, pa mozda malo potraje. Sistem je (ko sto sam vec rekao) stabilan, barem za moje uslove i radi (ali istvarno) skoro 24/7. Mada moram priznati da ASUS ima neki programcic (EPU-6 Engine) koji obara clock i napone u zavisnosti od opterecenost sistema, tako da mozda i moje tvrdnje i nisu toliko pouzdane. Ma vreme ce pokazati sve. Za sada je sve u najboljem redu (kuc, kuc, kuc) :)

@PHENOM II
Stvarno si se mnogo uzbudio oko ove teme, a realno, nemas razloga. Zasto bi tebe pogadjala intelova propaganda i intelove lazi, kad imas dobar procesor koji ce te jos jedno dobro vreme sluziti.

Poslednja izmena:
Intel nema svoju platformu.Xexexeeex.Bolji je PII 965 od i5 o kome se govori u ovoj temi i tu nema sumnje.I ako je AMD bolji u low i mid segmentu u kojim to ostalim segmentima Intel bije, ostao je jos samo jedan high end segment ako se ne varam,znaci kad malo bolje sagledas stvari AMD je u sustini taj koji bije.nForce chipset nije produkt AMD-a vec Nvidie.

Jedno pitanjce ako nije problem, dali ces tvoje ubedjenje (ne vezano za to na cemu je zasnovano) promeniti ako postavim uporedne rezultate i5 vs PII na istim klokovima gaming/render, igre pod win7 32bit, render vista ili win7 64bit naravno u realnim aplikacijama iste scene sve isto?
To je nesto sto realno niko nece uraditi na nekom sajtu zato sto sajtovi rade i postoje zahvaljujuci marektingu i nikada nece otvoreni i jasno reci ovo je bolje za toliko i to je to, vec uvek neki komentari u uvijenoj formum tipa "jeste bolje ali nije bas sve tako itd" uvek ima neko ali tako da na kraju kada se test procita ne moze nikav zakljucak da se donese jasan i definisan.

Poslednja izmena:
*******i, nemoj trositi vreme na takve stvari, vec ti lepo oc-uj i5 i podeli sa svetom iskustva. :p

Slazem se sa @Erdeljom ,ili dodji kod mene da poteramo jos malo ovaj 860 ako ima smisla, ti bolje poznajes neke finese oko I7, ali ja opet, po meni mnogo se greju ili me zapao neki los primerak

Dobro bre ,uuu kakvi ste vi ljudi pecne vas neko malo vi svi odma bla,bla,Intel....bla,bla.Napisem par provokativnih postova da vam vidim reakcije vi ste vec na ivici nervnog sloma,verujem da neki piju i sedative cim se late ovakve teme.Necu vise ni da se salim sa vam jer je opasno po zdravlje.i5 je dobar CPU za te pare toliko od mene.Necu vise da vas cimam evo obecavam.Pozdrav ljudi xexxxxeexex!!

e covek, pa ti si malo pogresio forum, ovo nije humoristicki ili retorski forum, ovde se raspravlja o hardveru, najcesce to rade ljudi koji znaju o cemu pricaju sa dosta iskustva i znanja.... ako nisi u stanju da drzis nivo diskusije na nivou foruma, lepo ga izbegavaj i ucini nam uslugu

Nevezano - vezano

Jedno pitanjce ako nije problem, dali ces tvoje ubedjenje (ne vezano za to na cemu je zasnovano) promeniti ako postavim uporedne rezultate i5 vs PII na istim klokovima gaming/render, igre pod win7 32bit, render vista ili win7 64bit naravno u realnim aplikacijama iste scene sve isto?
To je nesto sto realno niko nece uraditi na nekom sajtu zato sto sajtovi rade i postoje zahvaljujuci marektingu i nikada nece otvoreni i jasno reci ovo je bolje za toliko i to je to, vec uvek neki komentari u uvijenoj formum tipa "jeste bolje ali nije bas sve tako itd" uvek ima neko ali tako da na kraju kada se test procita ne moze nikav zakljucak da se donese jasan i definisan.

Kako sam naslov kazhe ...da li bi ipak ti mogao da nam priushtish svima to zadovoljstvo i klok na klok i5 i PHE II X4 junak na junaka jedan pored drugoga na nekim plochama u istoj klasi sa istom memorijom i istom grafikom.
Odmah da se ogradim da ovo nije provokacija...iako imam trenutno AMD...bio sam na Intelu zadnjih par godina...

JOooo nemoj i ti,hahhaha popadace u nesvest neki na forumu.Sve mi diraj Intela neeeeeeeeeeeeeee!! Hahahhaa.A bilo bi interensantno to sto kazes da vidimo bas .Xexex.

Poslednja izmena:
Kako sam naslov kazhe ...da li bi ipak ti mogao da nam priushtish svima to zadovoljstvo i klok na klok i5 i PHE II X4 junak na junaka jedan pored drugoga na nekim plochama u istoj klasi sa istom memorijom i istom grafikom.
Odmah da se ogradim da ovo nije provokacija...iako imam trenutno AMD...bio sam na Intelu zadnjih par godina...

Dacu sve od sebe pre svega da nadjem vremena a hardver nije problem:)

@PHENOM II
Naravno da bi bilo interesantno:)
Cisto da ti skrenem paznju, sve sto pises daluje ubedljivo nekom ko ne zna a glupo je siriti takve dezinformacije na takav nacin, ako je sala neka u takvoj formu bude napisano a ne kao da znas 100% da je to tako, ljudi citaju sta pisemo ne treba ih dovoditi u zabludu, meni licno ne smeta ja volim kad se ljudi zezaju a ne samo kao neke ozbiljne rasprave u kojima niko nema pojma o tome sto pise niti je video hardver o kome diskutuje, ali neka to onda stvarno bude zezanje:) Ako ti ovo kaze najveci spamer na forumu onda bi trebao da uzmes u obzir:D

Poslednja izmena:
Nebi bilo fair, kao ni play, da uradim i ovaj test ja P2 vs i5 side by side/clock on clock
ali ako bude trebalo uradicu i to, samo mi nemoj te traziti da opet sakupim sve one graficke kartice i da vidimo kako na kojoj platformi radi svaka.

Ma zezam ja malo,volim da ulazim u rasprave.To prepucavanje tipa Intel vs AMD.Evo realno da znaju ljudi moje misljenje a da i ja u ocima onih koji znaju i poznaju hardver ne ispadnem totalna neznalica ,ostavljam salu po strani.Ako gledamo i5 i PII 965 ili bolje receno klokovani PII955 sa malo podignutim naponom,na difoltnim frekvencijama rada,razlike izmedju njih dvoje su akademske.Sto se moze videti i na testu koji je ovde radjen na bench-u.E sad klok za klok da pojasnim na istim brzinama rada frekvencije i5 je bolji ali i to nije neka astronomska razlika,mozda nekih 10-15% onako grubo.Sad sto se tice OC,stabilnog OC na vazduhu toj jest za svaki dan su odprilike tu negde.Tako da ako se bilo ko odluci za bilo koji od ova dva CPU-a oko kojih mi bijemo bitku(hahahahha) nece poghresiti sigurno.
A AMD je bolji.....

Evo mog uspesnog overkloka, zahvaljujuci savetima gurua, par postova iznad.
Bez dizanja napona na 3.8Ghz. Evo skrinova.
Linx i Intel burn test su prosli.
Dalje nisam imao stiskavac.

Nije mi samo jasno kako cpu pokazuje ovaj napon , a u biosu nisam dirao taj deo ?

Poslednja izmena:
ajd sad bacite koji uporedni test oba na 3.8ghz phenom i ovaj i5

Mlogoooo velike temperature ne sme preko 70c pa koliki god da je klok. Moras setovati napon u biosu, ili cpu uzima koliko mu se prohte a to obicno bude mnogo vise nego sto mu realno treba. LinX trab da predje 75 krugova za stabilnost koja je prihvatljiva u svakodnevnom radu a treba se setovati kao na ovoj slici, obrati paznju na obelezena polja;) Spusti klok na 1.250v u biosu pa probaj da vidis dali ce da prsne:p u svakom slucaj spustaj napon i klok ako trebe da bi temeperature ostale ispod 70c max.

Vidim da si dosao do reklo bi se stabilnog BCLK kloka a sad polako dalje;) klok CPU-a i finis zatezanje momorije:)

Poslednja izmena:
To je ono sto me muci ta temperatura od 90 nije bas zdrava pogotovu za 24/7, i to je napon na kome mozes da ga poteras i na 4G o temp da ne pricamo, e sad ni meni nije jasno kako si dobio taj napon ako nisi dirao Vcore je si dirao PLL i Qpi

Sone jel ti ovaj 920 bio pod vodom

Jok pod vazduhom, titan fenrir je filtrirao vazduh nad njim:p
Ovo je taj isti cpu pod vodim:)

Razmeni malo info sa borom, koja god da je ploca u pitanju sistem je manje vise isti a vidim da je bora izvalio neke fore:)

Poslednja izmena:
Jasno je sve nema price 920 se bolje klokuje, zez je u ubacivanju PCIe kontrolera i zato se svi ovi novi ovoliko greju, sa ovim tvojim naponom bi 860 dobacio taj klok ali bi temp bila 90 sa vodom o vazduhu da ne pricam pod Lixom, jel imas neki test sa njim na ovom kloku posto ti je ovde prime da mogu da uporedim. Dobar kuler taj titan

Poslednja izmena:
Jok ovo nisam ja radio ali to je taj CPU. Nema ovo veze sto si naveo sa temperaturama koje imas.

Poslednja izmena:
Evo mog uspesnog overkloka, zahvaljujuci savetima gurua, par postova iznad.
Bez dizanja napona na 3.8Ghz. Evo skrinova.
Linx i Intel burn test su prosli.
Dalje nisam imao stiskavac.

Nije mi samo jasno kako cpu pokazuje ovaj napon , a u biosu nisam dirao taj deo ?

Moja greska. napon na cpu je ostao na Auto. U stvari je sada 1.2160V.

Jos jedno pitanje, da li bi jos spustio temperaturu da sa druge strane Tx 3 stavi dodatni 92mm cooler koji bi povecao protok hladnjena?

To je ono sto me muci ta temperatura od 90 nije bas zdrava pogotovu za 24/7, i to je napon na kome mozes da ga poteras i na 4G o temp da ne pricamo, e sad ni meni nije jasno kako si dobio taj napon ako nisi dirao Vcore je si dirao PLL i Qpi

Pll 1.840V
Qpi 1.200V

da vas pitam, meni iako podeseno u biosu na +0.6 hardware monitor pokazuje vcore voltage 1.26 samo u idle. Kada sva 4 jezgra rade na full, voltaza padne na 1.24. Zbog cega se ovo desava, da li imate ideju?

Nazad
Vrh Dno