Šta je novo?

i5 - 750/760 overclock

Cisto da se javim, bice cpu najkasnije u ponedeljak, sve je spremno samo njega nema:p

*******i, kako ti se sada cini?
Posle poliranja dna Tx3 coolera, koji je bio dosta kriv, dobio sam sledece vrednosti , kao na slici. Cpu je 1.26V
Na ovom kloku sa cpu naponom od 1.24v rade svi testovi osim Linxa.

Uh, nisi to smeo da mu kazes :p Ako ne prolazi Linx nije stabilno.

Ja sam svoje misljenje za linx odavno dao i nemam nameru davati cpu-u toliko voltazu koliku linx trazi bez ikakve potrebe dok sve ostalo prolazi bez ikakve frke. Zanci prvo nadjem neke clockove i voltazu na kojima linx prolazi a onda lepo smanjim malo V za 2-3 koraka a verovatno moze i vise, provericu jednom prilikom.

Posle poliranja dna Tx3 coolera, koji je bio dosta kriv, dobio sam sledece vrednosti , kao na slici. Cpu je 1.26V

po drugi put ti kazem. stavi barem giga i po rama za linx. em ce duze da traje tih 75 prolaza, em ce vishe da ga optereti.
ovih 6 i kusur min deluje zaista smeshno i neobiljno za reci da je mashina stabilna.

Poslednja izmena:
po drugi put ti kazem. stavi barem giga i po rama za linx. em ce duze da traje tih 75 prolaza, em ce vishe da ga optereti.
ovih 6 i kusur min deluje zaista smeshno i neobiljno za reci da je mashina stabilna.

Znam, bro, nemo se ljutis. Nema sanse da u renderingu stignem do 70C ili igri, koliko cu da napucam sa Intel burn-om ili Linx-om.
Znam da je cooler stvarno slabasan, ali nema sanse da dam oko 50€, iako sam hteo da narucim titan Fenrir V2 .

Znam, bro, nemo se ljutis. Nema sanse da u renderingu stignem do 70C ili igri, koliko cu da napucam sa Intel burn-om ili Linx-om.
Znam da je cooler stvarno slabasan, ali nema sanse da dam oko 50€, iako sam hteo da narucim titan Fenrir V2 .

ma ne ljutim se opshte, buraz ;)
ali time gore shto renderujesh. zamisli da ti posle nekoliko sati, ili ne daj boze dana, pukne u sred rendanja. ja bih se vrlo negativno iznenadio.
a nisi ni svestan sa chime neki ljudi znaju sve da opterete sistem kako bi dokazali da je neoboriv softverski :) zato i kazem da je ovih 6 minuta linxa sa 772MB nishta
meni lichno je dovoljno 1-2h linx-a (neke novije verzije) sa 1.5gb rama (ili vishe), ali veruj mi nekada ni to nije dovoljno, tj zna mashina da pokaze nestabilnost kad se najmanje nadash kada radi na svojim gornjim limitima.
a muchenje cele mashine recimo linx+mark06 ili crysis bench, ili pak occt psu test itd
ovo ti sve pricham za tvoje dobro, a ujedno da i mi (ja) saznamo na kojim je frekvencijama zaista stabilan i5 750.
a i mogao si za fenrira da se isprsish, ili bar za vendeticu ;)

:wave:

Cini se dobro sam su temperature malo jace, ja nisam bas pristalica toga da se sistemi klokuju a stabilnost "zanemaruje" na nacin da se postize neka relativna stabilnost, ali to je vise stvar mog karaktera da sve kada se vec radi bude koliko je moguce savrseno i utegnuto do perfekcije nego sto je to realna potreba veceine korisnika:)

Narocito sad u vreme Quad procesora vecini PROSECNIH korisnika nije uopste potrebna 100% stabilnost posto nikada nece doci u situaciju da opterete sva 4 jezgra do maksimuma aplikacijam koje koriste, ali jedna druga stvar moze da dovede do nestabilnosti u tim nezahtevnim uslovima rada a to je FSB, BCLK, Memory klok, ako neko misli ili da mu nije potreban 100% stabilnost cpu-a a hoce velike klokove, da bi izbegao koliko toliko blue screen of death bilo bi dobro da se provrti LinX sa manjim klokom procesora koji je postignut obaranjem mnozioca i napona tako da FSB, BCLK Memory klok vrednosti budu iste prilikom podiznaja mnozioca do nekog zeljenog kloka ali ipak CPU nestabilnog, nakon toga dizati napon ako se pokaze nestabilnost sistem pri svakodnevnom radu nakon restarta, zamrzavanja ili slicnih pojava koje ukazuju na nestabilnost post ce se to desavati ako se stvri odrade ovim redosledom samo usled nedostatka cpu napona.

Ovo jos nisam radio:) upucujem korisnike kako da napravi stabilno nestrabilni sistem LOL:D:p
Upozorenje!!! ovo sto sam napisao nikako nije resenje, ali ako vec treba birati od dva zla manje (u zelji za velikim klokovima a nemogucnosti da se isti postignu 100% stabilno) onda je ovo resenje ono manje zlo:-devil-:

Poslednja izmena:
Updateom ploce novim F5i biosom, dobio sam mogucnost umnoska 21. Na vec overklokovanoj masini 20x180 na 1.280V, posle restarta dobio sam 3780Mhz, za stalno. ( valjda je automatski ukljucio turno mode ) . Dali je za 24/7 bolje drzati 20x180 ili isto to sa ukljucenim turbo modom?

^
Ovo je malo nejasno pitanje ali jedno je sigurno, podizanjem BCLK kloka cpu recimo za 20x200 = 4000mhz trazi malo vise napona nego za 21x190 = 3990mhz, prakticno isti klok ali zbog podiznja BCLK kloka treba vise napona za cpu isto tako QPI trazi vise napona kada je BCLK klok veci tako da sveukupno samim podizanjem ta dva napona CPU se vise greja a ne dobija se nista u perfomansam.
Tako da je za tebe bolja da podesis ako ti je 3800mhz klok koji zelis 21x181 iz gore navedenih razloga i pretestiras na tim frekfencijama.

^
Ovo je malo nejasno pitanje ali jedno je sigurno, podizanjem BCLK kloka cpu recimo za 20x200 = 4000mhz trazi malo vise napona nego za 21x190 = 3990mhz, prakticno isti klok ali zbog podiznja BCLK kloka treba vise napona za cpu isto tako QPI trazi vise napona kada je BCLK klok veci tako da sveukupno samim podizanjem ta dva napona CPU se vise greja a ne dobija se nista u perfomansam.
Tako da je za tebe bolja da podesis ako ti je 3800mhz klok koji zelis 21x181 iz gore navedenih razloga i pretestiras na tim frekfencijama.

Hvala.Probacu da ukratko iznesem zapazanje u vezi novg bios-a.
Kada rucno stavim na 21, tada mi se automatski ukljuci turbo.

Kasno sam video ovaj thread.

@borab: ja nikad ne bih drzao CPU na ovim temperaturama.

http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SLBLC#

po Intel specs - Tcase (max) = 72.7C.
RealTemp meri Tj.
Gruba aproximacija je da je Tj za 5C veca od Tcase. Temp koje si ti postovao su u tom slucaju jako visoke i nisu za svakodnevni rad.

Moja preporuka bi bila da ih drzis ispod 70C.

jos jedan dobar post na temu CPU temp.

http://www.tomshardware.co.uk/forum/page-221745_11_0.html

*******i, šta bi sa testom tog i5 750, hoće biti nekih rezova? :eyebrows:

Posto je tema vezan za i5 4 cores procesor uskoro svi koje zanima ova tema ako je budu pratili videce realne rezultate OC potencijla primerka koji cu od sutra imati na raspolaganju pa cemo videti dali moze ili ne moze da se klokne uspesno na 4ghz, dali se pregreva i sa kojim vazdusnim hladnjakom je dostizan taj klok ako je upste dostizan. Slike setupa i rezultati sve u fullu kao i uvek, cisto da ne bude zablude i besmislenih pitanja;)

@Stormbringer_NS
Nikako da dodjem u posed nekog normalnog kulera, mislim ovaj Hyper TX3 koji je dostupan nije na visini zadatak a sistem ceka:(

Nebi imalo smisla da se igram sa vodenim hladjenjem jer to nebi bila realna slika ali neki Titan Fenrir ili Thermalrigh hladnjak bi bili idealan izbor.

Poslednja izmena:
^
Moze da se radi i sa BOX kulerom ali to nije intersantno ni meni ni bilo kome od korisnika/clanova bench foruma, ipak se radi o procesoru koji kosta 170e i nema smisla klokovati ga sa kulerima od 2000din, nekako mi to ne ide jedno sa drugim gledano iz perspektive entuzijaste, dati 170e za cpu a 20e za kuler:p narcito kada znamo da je nehalm furuna koju je malo teze ohladiti kulerima od 200gr:D

Poslednja izmena:
Delimicno se slazem sa tobom. Onaj ko juri besan overklok za svaki dan ce te sigurno poslusati.
Meni je ovaj tx3 sasvim ok. Igrao sam COD:Mow2, pustio Batmana, igrao grid i ni u jednoj od pomenutih igara temperatura cpu nije bila veca od 51C.
Ako budem mogao da se ispruzim sa Prolitecha, uradicu to, samo da mi neko kaze gde ima da se kupi za 1156 socket. Ili fenrir.

Delimicno se slazem sa tobom. Onaj ko juri besan overklok za svaki dan ce te sigurno poslusati.
Meni je ovaj tx3 sasvim ok. Igrao sam COD:Mow2, pustio Batmana, igrao grid i ni u jednoj od pomenutih igara temperatura cpu nije bila veca od 51C.
Ako budem mogao da se ispruzim sa Prolitecha, uradicu to, samo da mi neko kaze gde ima da se kupi za 1156 socket. Ili fenrir.

prolimatech imash rev b u gigi, mislim da su takve samo i uvezli tako da ne mozesh da omashish.
ali su samo za intela 775 i 1156 i 1366. a mounting kit je genijalan.
imash par varijanti, klot i sa raznim ventovima, 4700-6320din

prolimatech imash rev b u gigi, mislim da su takve samo i uvezli tako da ne mozesh da omashish.
ali su samo za intela 775 i 1156 i 1366. a mounting kit je genijalan.
imash par varijanti, klot i sa raznim ventovima, 4700-6320din

Hvala.

Sinoc sam obiso usce trzni centar, tamo ga ima i moze da se montira na i5, ali posto se CM otvorio za jedan V10 sledeci poduhvat ce biti sa V10 i i5 750 i naravno ASUS P7P55D deluxe, sve je montirano samo da padne instal sistema:)
attachment.php

Prilozi

• DSC00232.jpg
    DSC00232.jpg
    78.5 KB · Pregleda: 591
Sinoc sam obiso usce trzni centar, tamo ga ima i moze da se montira na i5, ali posto se CM otvorio za jedan V10 sledeci poduhvat ce biti sa V10 i i5 750 i naravno ASUS P7P55D deluxe, sve je montirano samo da padne instal sistema:)
attachment.php

Nema veze za *******im, ali meni je ova kombinacija :laugh: .
Ovo je izgleda cooler za tzv, open sisteme za 24/7.
Ploca mu dodje ko privezak.

Poslednja izmena:
Sliku sam postavio sa namerom da bude potpuno jasno na kakvom sistemu se radi i u kakvim uslovima, samo cu jos da naved na koliko je obrtaja radio vent i to je to, sve ostalo ce moci da se vidi na slikama, bios podesavanja postignuti klok itd, nema tu mnogo filozofije.

V10 ili Megahalems potpuno je sve jedno, razlike bi bile mizerena kada bi se poredili. Za realnu sliku kada je hladjenje cpu-a u pitanju za 24/7 ,narocitio vazdusno hladjenje, bitno je da se zna koja je ambijentalna temepratura sa kojim hladjenjem i na kom broju obrtaja ventilatora je posignut odredjeni klok, sto cu naravno i da navedem.

Meni je temperatura na 1.400V 200Mhz x 20 u idle 40C u full sa LinX-om 83C,
imam vodeno hladjenje, jel to OK.

^
Jest ok, greje se ko blesav ali nista vise od i7 9xx na tom naponu od 1.400v. Primerak koji je kod mene o kome cu tek pisati isto tak trazi 1.400v za 4ghz klok, to je malo razocaravajuce ako uzmemo u obzir da i7 940 C0/C1 za 4ghz u proseku trazio 1.340v, ali bez obzira na ovaj jako los primerek koji je kod mene ne greje se vise nego i7 HT-off na istom kloku i istom naponu, to je bilo jedno od pitanja vezano za i5 i komentar da se previse greju.

Ali zato ASUS P7P55D deluxe izuva:p koliko je dobra i stabilna ploca:) tako jednostavno klokovanje pa jos iz wina, onako opusteno, masina nikada ne zabada samo prijavi gresku u LinX-u i igra sa naponim i podesavanjim se nastavlja dok se ne doje do stabilnosti, ma milina jedan OC je pravo zadovoljstvo sa ovom plocom:)

Moj radi na 1.38 na 4ghz ali izgleda da nisam bas pritegao cooler kako treba dva jezgra se greju 4,5 c vise od druga dva

Moze evo odma :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno