Šta je novo?

i5 - 750/760 overclock

Jeste. To je nekadasnji vuk125-ov primerak.

Mada zapravo istrazujem trecu kombinaciju: 19x215 (4085MHz), 1.280v load (idle je 1.264v), QPI @ 1.18v-1.20v, RAM @ 1720 8-9-9-18/20/22 @ 1.58v. Nisam se mnogo zezao sa time, na tim setovanjima padne LinX posle 6-7 prolaza - sto znaci da je jako blizu. Sada treba otkriti koja to stavka trazi za jedan podeok vise voltaze - a moze biti svaka.

RAM je deklarisan na 1600MHz 9-9-9-24 1.65v, medjutim radi 100% stabilno 1600MHz 8-9-9-18 @ 1.54v. Moguce je da mu treba 1.6v za ona gore navedena setovanja, moguce je i da QPI trazi 1.22v za BCLK 215, a moguce je i da sam CPU trazi malcice vise ..

U svakom slucaju pre bi ga drzao tako nego na 4.2GHz posto je temp. po jezgrima za grubo 10c niza. Tih 4.2GHz je potpuno nepotrebno, mnogo je vise to za neki merak. A meni je licno veci merak da bude 215 BCLK gde ce memorija da dobije malo na protoku :).

E ovo je onaj fazon sto sam spominjao ranije. Trazi vecu voltazu, ali se ne greje nista specijalno vise od nekog "low-volt" primerka. Dosta sam takvih Q6600 vidjao i probao ..

ma i ja sam vidjao brdo q6600 koji se nisu preterano grejali ni sa 1.45v, dok sam video i q6600 koji je radio na samo 1.312v na 3600, ali se opet grejao gotovo kao onaj koji trazi puno struje. zato kazem, ima svega i svachega, sharenilo, ali meni je temperatura prvo merilo kad oc-ujem, pa onda voltaza. kad se setim samo e8300 neki, prelazio je 80c kao od shale i sa naponima ispod 1.3v itd itd da ne davim, suma sumarum ima svega i svachega i shto se tiche i5, od primeraka koji idu max 3800 pa eto do 4200+ mhz

a shto se tiche bclk, mnogo gubish na stabilnosti preko 210 i treba dosta napona, a dobici su mizerija. za svaki dan, kad su core i5 i i7 procevi, najbolje max mnozilac i max clock juriti.

Poslednja izmena:
dok sam video i q6600 koji je radio na samo 1.312v na 3600, ali se opet grejao gotovo kao onaj koji trazi puno struje.

Imao sam slican :). 1.328v za 3.6GHz, 1.376v za 3.73GHz (tako sam drzao 24/7), ali se dosta i grejao - mada opet na tim frekvencijama manje od ovog i5.

a shto se tiche bclk, mnogo gubish na stabilnosti preko 210 i treba dosta napona, a dobici su mizerija. za svaki dan, kad su core i5 i i7 procevi, najbolje max mnozilac i max clock juriti.

Slazem se, mada kazem da mi se cini da je ovde kod mene jako blizu da se stabilizuje 215 BCLK pri solidno niskim voltazama. A da je dobitak samo "na papiru", to svakako jeste :) ..

4.2GHz ne bih drzao jer se greje za ~10c vise nego na 4GHz - a potpuno je nepotrebno. I necu da kada dodju vrucine, a fanove na Megisi uvek drzim na 900-1000RPM, da mi se bezveze greju jezgra na 60c+ kada radim nesto ozbiljnije.

Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi. Klokovao sam svoj i5-750 sa stock kulerom na 3.34ghz, ali medjutim u full loadu temperature odlaze jako brzo preko 90c. :wall: Cak i kad nije klokovan, kada ga opteretim u prime95 dostigne bez problema 80c. Kuler je normalno montiran i ne vidim razlog zasto se toliko pregreva. Merim sa coretemp btw. Nemam nameru da prelazim ovaj overclock, nije mi to potrebno pa mi treba samo preporuka za neki jeftiniji kuler koji ce mi zavrsiti posao na ovom kloku. Da spustim tu temperaturu bar za 20ak stepeni i ako je moguce da bude sto tisi. Hvala i pozdrav :)

CM212+ je ok kuler, ali je daleko od tihog. :(

Kupljen i montiran posle dobrih 2 sata mlacenja :d U pravu si, nije tih, ali je mnogo bolji od stock i moram da prijavim da je temperatura pala za 40c dole! Neverovatno :S: Koliko mi je bilo u idle (60c) toliko je sad na punom opterecenju na 3.4ghz. Hvala jos jednom, zadovoljan sam :)

Kupljen i montiran posle dobrih 2 sata mlacenja :d U pravu si, nije tih, ali je mnogo bolji od stock i moram da prijavim da je temperatura pala za 40c dole! Neverovatno :S: Koliko mi je bilo u idle (60c) toliko je sad na punom opterecenju na 3.4ghz. Hvala jos jednom, zadovoljan sam :)

Vazno je da si zadovoljan, nek te dobro sluzi!

Imam i5 760,na idle se je temp oko 60-70c a kad igram nesto 80-90c... Sta da radim i kako da vidm dali je OC ?? Imam onaj fabricki kuler dali je do njega ?

Nazad
Vrh Dno