Šta je novo?

i5 - 750/760 overclock

Ja sam sinoc testirao moj bas na 1.34v u prime 95 smorio me pustio sma ga 2h da vrti sa mehashadow kulerom 66c naj toplije jezgro naj hladnije 61c. Danas cu da probam dal ce da ide na 4,2 ili 4,4 mislim nema razloga cim sam sa ovim naponom stigao stabilno dovde i temperature su ok. Da napomenem da mi je u sobi bio pakao u gacam sam sedeo :D . Vidite kako kod bugija radi moj i7 sa plocom zver kada ja izaberem :D

Evo ga moj i5 750. Mada kao sto vidite, Megashadow to jedva stize da ohladi pod LinX-om ...da je doslo jezgro do 80c prekinuo bih ..

attachment.php

Prilozi

• 4.2GHz 1.328v - Copy.jpg
    4.2GHz 1.328v - Copy.jpg
    360 KB · Pregleda: 369
Prodao sam IFX-a. Ova ploca ima 6 slotova za RAM i blizi su socket-u no sto jesu na 775. Kada se stavi fan na prvi kulu, pokrije mi RAM (a to mi se ne svidja ..). A ako prva kula ostane pasivna i stavi se samo jedan fan, onda odprilike dobijes Megu, tako da sam se na kraju opredelio za diskretnije resenje :) ..

Kada bi neko uvezao Venomous X voleo bih njega da probam ..

Pa i ja sam cuo da je dobar aki sam gledao testove neke kako onaj thermalright sto je predvidjen da radi kao pasivan za servere, sigurno si ga viseo sa 1 kulerom 12ticom ili 14ticom kida brate sve kulere. Samo ne mogu da se setim oznake :(

@OCz

Pa nisu to tako lose temperature u linxu za 4.2 ghz. Napon je takodje dosta dobar za tu frekvenciju. Za neku realnu aplikaciju (full load) tipa x264 bench, ne verujem da bi imao vise od 60-65C.

Treba taj kuler sa slike da dobijem za koji dan, pa cu videti koliko ovaj moj primerak u kombinaciji sa ovom budzetskom plocom moze da se zategne.
Inace, trenutno najbolji kuler na vazduhu je TR Silver Arrow.

Jeste Venomous X je bolji od meganaglog ali nije bolji od noctue i strele ali dok su oni masivniji venomous X je manji, kompaktniji.

@OCz tebi bi najbolje odgovarao Corsair H70 :)
@SrdjanKs da nije Thermalright HR-02 ?

Prilozi

• trhr20020-600x471.jpg
    trhr20020-600x471.jpg
    76 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena:
Pa nisu to tako lose temperature u linxu za 4.2 ghz. Napon je takodje dosta dobar za tu frekvenciju. Za neku realnu aplikaciju (full load) tipa x264 bench, ne verujem da bi imao vise od 60-65C.

Treba taj kuler sa slike da dobijem za koji dan, pa cu videti koliko ovaj moj primerak u kombinaciji sa ovom budzetskom plocom moze da se zategne.
Inace, trenutno najbolji kuler na vazduhu je TR Silver Arrow.

Ma razumemo se. Namerno sam i napisao "jedva stize da ohladi pod LinX-om" :). Primerak je bombona, 1.328v tokom LinX-a za 4.2GHz, 1.280v za 4GHz.

Silver Arrow mu dodje rame uz rame sa D-14. Mada izgleda da kada se predje na neki veci napon i frekvenciju (uveliko preko 4GHz) onda gubi bitku od Noktue. Mene zanima i da li su ta dva hladnjaka ista bolja od IFX-a, i ako jesu koliko ...Sve je to manje-vise isti dizajn, ne mogu da naprave neke velike razlike :).

@DarkSideR

Ma kakav Corsair. Bucne pumpe i performanse Megahalems/TRUE. Pritom su jako skupi ..
Jedina prednost H50/70 je ta sto ostavlja dosta slobodnog prostora oko socket-a, i sigurno nece smetati nijednoj memoriji tj. hladnjacima. Kazem voleo bih da probam Venomous-a. Trebao bi da je za par stepeni bolji od TRUE (a sredjeni TRUE je po performansama = Megahalems), barem tako ispada po vecini testova ..

Silver Arrow mu dodje rame uz rame sa D-14. Mada izgleda da kada se predje na neki veci napon i frekvenciju (uveliko preko 4GHz) onda gubi bitku od Noktue. Mene zanima i da li su ta dva hladnjaka ista bolja od IFX-a, i ako jesu koliko ...Sve je to manje-vise isti dizajn, ne mogu da naprave neke velike razlike :).

Ne bih bas rekao da strela gubi bitku od noctue :), cini mi se da je obrnuto sudeci po ovim linkovima :

http://www.unknownteam.cl/2010/11/03/revision-thermalright-arrow-y-hr-02/10/
http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/display/thermalright-silver-arrow_5.html#sect0
http://www.youtube.com/watch?v=DRv4zUCI7pg

A i koliko sam video, pojedini clanovi XS-a takodje potvrdjuju da strela za par stepeni bolje hladi.

Evo i review u odnosu na par drugih kulera
http://www.hardocp.com/article/2010/11/04/thermalright_silver_arrow_heatsink_fan_unit_review/1

Ali, slazem se, razlike su minorne kad se sve sabere posto je to vec neki limit na vazduhu, osim ako se ne ubace neki delta fanovi @3k RPM. :D

Mislim da sam bio sasvim jasan ? Ne :) ?

Silver Arrow mu dodje rame uz rame sa D-14. Mada izgleda da kada se predje na neki veci napon i frekvenciju (uveliko preko 4GHz) onda gubi bitku od Noktue ...

http://www.overclock3d.net/reviews/cases_cooling/thermalright_silver_arrow_vs_noctua_nh-d14/2

[youtube]07XTN0Qll2o[/youtube]

Verujem testu - ovde konkretno pricam o tih 4.4GHz @1.45v, zato sto ambientalna temperatura svakako ne moze da igra toliko veliku ulogu - znaci otpada to da uslovi nisu isti i da to pravi razliku. Noctua se bolje pokazala u najekstremnijim uslovima.

Bio si jasan, naravno :) nego ovaj test nisam video.
Neverovatno na toj 4.4 ghz frekvenciji da TR ne da posustaje, nego ne moze ni da zadrzi temp ispod 100C :trust: dok noktua ladno i dalje moze da ohladi, bar za test.
Izgleda da kod velikog napona i frekvencije deblje "lepeze" kod noktue dolaze do izrazaja. :)
Bolje da nisam ni video ovaj snimak, sad mi je hajp jos veci. :D

Hvala za link.

dobar je test. onaj kome je bitan max oc, ici ce an noktu-u, a do 4.2 ghz su tu negde, malo bolji TR

kad god sam gledao neki reviju sa ovim likom, non stop podriguje, ko da je jeo neke sarme i slichno :D

Jeste Venomous X je bolji od meganaglog ali nije bolji od noctue i strele ali dok su oni masivniji venomous X je manji, kompaktniji.

@OCz tebi bi najbolje odgovarao Corsair H70 :)
@SrdjanKs da nije Thermalright HR-02 ?

E bas taj HR-02 sabija kako hladi :d

Koliko može prosečan i5 760 na def. naponu(btw, koliki je to napon), da se digne na nekoj, ne preskupoj
ploči, recimo neki gigabyte sa šestofaznom filtracijom napona?

Koliko može prosečan i5 760 na def. naponu(btw, koliki je to napon), da se digne na nekoj, ne preskupoj
ploči, recimo neki gigabyte sa šestofaznom filtracijom napona?

Zavisi od primerka procesora, ali generalno i5-760 je tvikovan "naslednik" pa trazi manji napon, recimo 1.13-1.18v. Po gruboj proceni racunaj ~ 3.5 - 3.6 ghz bi moglo na def naponu, ali bi trebao da imas i neki solidan hladnjak, posto box ne vredi ni turu piva u kafani. :D

Baci oko na ovaj link ako ti nesto moze pomoci.
http://www.overclock.net/intel-cpus/858385-i5-760-oc-club.html

Jel moguce da i5 760 sa stock coolerom, pet minuta na linX -u dostize i do 85 stepeni u realtempu? I koliko je normalno.. :S

Da sebi odgovorim, mozda nekome josh bude korisno :)

Uzeo sam Noctuu C12P SE 14. Temperature su drasticno opale, idle je 20 stepeni, najveca dostignuta temperatura pod lynxom 53 stepena.

Bukvalno Noctua mi je smanjila load temperature za 30 stepena!

Now the fun starts! :D

Bilo koji aftermarket kuler je 100 puta bolji od Intelovog boxa...

Zavisi od primerka procesora, ali generalno i5-760 je tvikovan "naslednik" pa trazi manji napon, recimo 1.13-1.18v. Po gruboj proceni racunaj ~ 3.5 - 3.6 ghz bi moglo na def naponu, ali bi trebao da imas i neki solidan hladnjak, posto box ne vredi ni turu piva u kafani. :D

Baci oko na ovaj link ako ti nesto moze pomoci.
http://www.overclock.net/intel-cpus/858385-i5-760-oc-club.html
Da li to znači, da box ne može ohladiti CPU iako se ne diže napon?
Valjda se za 50 eura može kupiti dobar cooler, a što se ploče tiče
GA-P55A-UD4 mi se čini kao ploča koja može dosta sa ovim CPU-om.
Koliko je nedostatak Hyper Threading-a mana ovog CPU-a uopšte?

Poslednja izmena:
Da li to znači, da box ne može ohladiti CPU iako se ne diže napon?
Valjda se za 50 eura može kupiti dobar cooler, a što se ploče tiče
GA-P55A-UD4 mi se čini kao ploča koja može dosta sa ovim CPU-om.
Koliko je nedostatak Hyper Threading-a mana ovog CPU-a uopšte?

Ne moze box da ohladi kako treba ni na defaultu, mislim radice posao ali je jako los. Ta ploca je odlicna sto si naveo, s njom bi mogao na 4ghz da poteras cpu u kombinaciji sa nekim dobrim kulerom. Sto se tice HT-a, razlika se vidi kod multithread aplikacija gde programi koriste sva jezgra, pa cak i logicka (~15-20% max).
Za igre nije bitno uopste, bar jos neko vreme.

Evo da se i ja prikljucim. Od skoro sam vlasnik i5 procesora. Takodje sam nov oko cele te price o oc al sam se malo igrao. Iako sam vec prvi dan izvukao ovaj klok i tako radi vec dve tri nedelje tj od kako sam ga kupio, znaci 24/7 bukvalno, tek sad stavljam rezultate jer sam hteo da vidim kako ce raditi u svakodnevnom koriscenju. Rezultate mozete videti na slici a sad par reci od mene. prime95 sam pustio da radi samo da optereti procesor zbog temperature i to su inace i maksimalne do kojih dolazi. linx sam probao al tu nagura jako brzo preko 75-80 stepeni tako da prekinem necu da dozvolim da se bez potrebe toliko greje. Sto se same stabilnosti tice nemogu da kazem za linx nista jer nije odradio nesto konkretno. Prime prolazi koliko god da ga drzim, nekad mi se desi da ugasi prime tj izbaci se greska kao program not responding, ne znam zasto... ali nema greske u samim testovima. To sto ga linx pregreje me ne zabrinjava ni malo jer procesor ni ne radi pod takvim opterecenjem stalno tj verovatno nikad :) Sve sto sam do sada radio nije preguralo 60ak stepeni tako da sam zadovoljan. Probao sam i jos dizati procesor, upalim komp i digne se sistem al nemoze da se ohladi tako da dok se nekupi bolje ladjenje nista od igranja. Mozda je malo zamrsen tekst al sam hteo reci dosta stvari u malo prostora pa ne zamerite. Eto toliko od mene za sada. Sve kritike i predlozi dobrodosli.

p.s ventilator na procesoru sam namerno stavio da radi na max samo zbog testa :)

Prilozi

• 111.png
    111.png
    549.3 KB · Pregleda: 88
  • 222.png
    222.png
    862.6 KB · Pregleda: 49
  • 333.jpg
    333.jpg
    196.7 KB · Pregleda: 47
Poslednja izmena:
nije ti to prava cifra na vantage ..fizika ti radi na tu nvidia kartu i znacajno podize rez

Radi fizika kad je vec imam :) a to sam stavio tako bezveze i taj rezultat u 3d marku mi nije ni bitan toliko. Najvise me interesuje sta kazete na sam oc procesora i da li treba nesto menjati i sta ;)

Radi fizika kad je vec imam :) a to sam stavio tako bezveze i taj rezultat u 3d marku mi nije ni bitan toliko. Najvise me interesuje sta kazete na sam oc procesora i da li treba nesto menjati i sta ;)

Pa overklok je ok, ako ti radi stabilno i bez vecih temperatura onda ne diraj nista.

evo malo sam se igrao sa nekim zanimljivim primerkom

Prilozi

• ScreenShot115.jpg
    ScreenShot115.jpg
    323.3 KB · Pregleda: 101
Ja sam moj palio na vecem kloku i malko vecoj voltazi al ne moze da se oladi. U potrazi sam za vecim hladjenjem, cim se pazari sledi jos igrarije :eyebrows:

Nazad
Vrh Dno