Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

ja samu mom drzao 4670 da se igra unuk ali priznaces da je ipak nezgodno da bude i gaming masina ako ti stoji u poolici ispod tv-a onda moras da imas bezicnu tastaturu i misa i neki sto. Izvadio sam 4670 i sad je samo htpc sto mu je i bila namena:)

A bre Deda, ti si izgleda najstariji na forumu, svaka cast.;)

Samo da dodam jedno zapazanje. Poshto se vodi pricha o underklokovanju procesora zarad manjeg TDP-a, treba napomenuti da kod K8 X2 procesora mem kontroler radi na taktu procesora, pa se tako smanjuju i perf. u radu sa memorijom, shto moze negativno da utiche na K8 X2+IGP reshenje.

Isčitaš ovu temu od početka do kraja, pa mi je ostalo nejasno koji su minimalni hardverski zahtevi za procesor i grafiku, za puštanje filmova svih formata - i onih koje opterećuju više procesor i onih koji traže noviji grafički čip?
Da li je za gledanje filmova uopšte bitno da proc. ima dva ili više jezgara? Da li bi AM3 Sempron LE-140 poslužio? Nekako mi je baš ovaj cpu zapao za oko jer bi ga undervoltovanog/underklokovanog pasivno hladio.
Igrice sam definitivno batalio, ali filmove nisam.

Za graficku ti mogu slobodno reci, nVidia 8400GS sa G98 cipom i VP3 dekoderom. Postoji i verzija sa G86 cipom i VP2 dekoderom i ima ograniceno VC-1 dekodiranje.
Ako gledas originalne BD filmove, ili bar one koji, koliko-toliko, postuju BD standard ([email protected]), dovoljan je i taj Sempron jer graficka vrsi dekodiranje. Ako naidjes na film koji graficka ne dekodira, ugasio si. Tada ti treba bar AMD Athlon X2 na 2,5GHz (5000+) ili ekvivalent Intela.

Za graficku ti mogu slobodno reci, nVidia 8400GS sa G98 cipom i VP3 dekoderom. Postoji i verzija sa G86 cipom i VP2 dekoderom i ima ograniceno VC-1 dekodiranje.
Ako gledas originalne BD filmove, ili bar one koji, koliko-toliko, postuju BD standard ([email protected]), dovoljan je i taj Sempron jer graficka vrsi dekodiranje. Ako naidjes na film koji graficka ne dekodira, ugasio si. Tada ti treba bar AMD Athlon X2 na 2,5GHz (5000+) ili ekvivalent Intela.

Dobro je da sam pitao, jer sam se baš bio zagrejao za taj jeftini am3 sempron.

:wave:

Il' sam corav, il' nema opcije Edit. Da se ispravim u boldovanom delu. BD standard i H.264 [email protected] nisu u potpunosti jedno te isto. Znaci, da bi se video dekodirao putem GPU-a, potrebno je da bude kompatibilan sa BD standardom ili H.264 [email protected] profilom, nezavisno da li se koristi nVidia ili ATI kartica. Kod nVidijinih kartica postoji veca sloboda pa se mogu dekodirati i [email protected] profili, do odredjene granice, mahom vezano za broj referentnih frejmova (na Windows XP) i maksimalnog bitrejta. Ne znam tacno koliki je maksimalni bitrejt dozvoljen ali svakako ne treba ici na 80-100mbs i vise.

Hvala na dodatnom objašnjenju, ali sam ja kao laik već dobro razumeo da se BD video sadržaj dekodira u manje kvalitetan format. A kakva je situacija kod nas u zemlji, kad HD filmovi uđu u mejnstrim, više će biti ovih koji traže bolji procesor nego grafiku. Hvala još jednom.

Poslednja izmena:
Vidi, ne znam koliko sam bio jasan ali da rezimiram u nekoliko recenica.
1. Bilo koji originalni HD film, bio to BD ili HD-DVD se moze dekodirati uz pomoc graficke kartice (nVidia serije 8xxx i novije ili ATI serije 3xxx i novije) i bilo kojim procesorom.
2. BD i HD-DVD ripovi koji se skidaju sa interneta ili prodaju na ulici, ne mogu se uvek dekodirati uz pomoc graficke kartice pa je potreban jaci procesor, AMD Athlon X2 5000+ ili ekvivalent Intela.
3. Kada originalni HD filmovi postanu mainstream, graficka ce biti sasvim dovoljna za dekodiranje.
4. Ne postoji razlika u kvalitetu ako se film dekodira putem graficke ili putem procesora.

SVe je tacno osim 2) koji ima jednu zakoljicu :)
Sa nvidia grafickom i odgovarajucim driverima preko dxva mogu se uvek dekodirati bilo koji film nebitno dal je 5.1 4.1 ... Na xpu ne sme imati vise od 15 ref frejmova( to je bug u mpchc) dok na visti/w7 nema nikakvih ogranicenja .

Poslednja izmena:
Treba mi jedan savet, za TV kartu za HTPC mashinu. Naime sklopio sam skoro jednu mashinicu, ova druga iz potpisa, i zeleo bih da ubacim i tv kartu koja pre svega moze dobro da snima, zelim da prebacim neke video kasete na komp kako bi se resio Video Rekordera i posle koristio samo ovu mashinu nakacenu na LCD TV kada mi je potrebno snimanje. Na mashini je Windows 7 32bit tako da bi trebala da radi sa istim :). Limit mi je tu oko 40e za istu.

Ako nekome treba Logitech UltraX Media remote ima ga u Big Bangu za čudnih 499 dinara!!
Danas sam uzeo i odličan je daljinac. Nakon instalacije drajvera i nekog krš media centra oduševio sam se kad sam video da većina stvari radi po defaultu i u MPC-u.

Komunikacija je preko radio veze a sam daljinac ne izgleda nešto posebno, jeste jeftinije izrade ali ovo bi trebalo da košta bar par hiljada dinara.

405766834_d141db2f5b_o.jpg

Sta mislite o kombinaciji:

Asus P5QPL-VM/EPU,G41/ICH7,1333,DDR2 1066(O.C.)/800,VGA 1849MB,GLAN,uATX
i
Celeron E3300?

sasavim dovoljno. g41 je ok ako neces da gledas blu ray filmove.

Ako nekome treba Logitech UltraX Media remote ima ga u Big Bangu za čudnih 499 dinara!!
Danas sam uzeo i odličan je daljinac. Nakon instalacije drajvera i nekog krš media centra oduševio sam se kad sam video da većina stvari radi po defaultu i u MPC-u.

Komunikacija je preko radio veze a sam daljinac ne izgleda nešto posebno, jeste jeftinije izrade ali ovo bi trebalo da košta bar par hiljada dinara.

I ja imam dotični daljinac ali da li se nekom dešavalo da posle instalacije krashira program....?Tako da ne mogu da ga koristim...

I ja imam dotični daljinac ali da li se nekom dešavalo da posle instalacije krashira program....?Tako da ne mogu da ga koristim...

Kakav program, sta ce ti program? Ja sam bocnuo risiver u USB i to je to. Radi gde god pozelis :)

Eventualno mozes da stavis onaj programcic za programiranje dugmica za razne aplikacije i to je to.

Ja imam jedno pitanje - posedujem LCD TV koji ima USB ulaz i mogucnost pustanja video zapisa (HD, Divljks). Imam jako mnogo filmova, sto HD, sto DVD, sto DivX ali mi je uzasan smor da kopiram to na USB flash/externi hard pa da nosim do TV-a. Zeleo bih da sklopim neku masinu koja ce putem mreze imati pristup fajlovima koji su na mom kucnom file serveru a koja ce preko USB-a moci da dozvoli TV-u da te fajlove pusta.
E sad je pitanje - kako to da izvedem i da li je to uopste nekako moguce?

Ako ima neko ljubazan ko putuje na relaciji Novi Sad - BG da mi kupi ovaj daljinac neka se javi. Unapred zahvalan.

Kakav program, sta ce ti program? Ja sam bocnuo risiver u USB i to je to. Radi gde god pozelis :)

Eventualno mozes da stavis onaj programcic za programiranje dugmica za razne aplikacije i to je to.

Ja imam jedno pitanje - posedujem LCD TV koji ima USB ulaz i mogucnost pustanja video zapisa (HD, Divljks). Imam jako mnogo filmova, sto HD, sto DVD, sto DivX ali mi je uzasan smor da kopiram to na USB flash/externi hard pa da nosim do TV-a. Zeleo bih da sklopim neku masinu koja ce putem mreze imati pristup fajlovima koji su na mom kucnom file serveru a koja ce preko USB-a moci da dozvoli TV-u da te fajlove pusta.

Da shvatio sam oko daljinca i izbrisao program...sad se mučim do zla boga da skapiram Event Ghost i odradim samo par funkcija za njega....ali kako stvari stoje pre ću da se lansiram nego to da sredim kako treba.

A što se tiče TV-a vidim da imaš otključan TV niceee... :smoke: jedino što mi pada na pamet je da probaš da napraviš nekakav HDD cage i u njega napakuješ malo napajanje i hardove,povežeš sa sata kontrolerom sa jedne strane na komp a sa druge TV.Sve ostalo mi se čini nekako ne logično...ako praviš HTPC znači da moraš da sklopiš mašinu,umrežiš,i opet povežeš sa TV-om....Po meni kako god okreneš externi ti ne gine :)

Postoji ovde tema o tom daljincu.

Ako vec sklapas masinu, sto ne sklopis HTPC i resis problem.. moze samo da bude kompatibilnija od Samsung TV-a, sto se podrske za razne fajlove tice :)

Ko razume shvatice... A koga ne mrzi, objashnjavace... :)

Mrzi me al jos vise me mrzi da citam gluposti

mkv je file contejner i u njega moze da se spakuje i xvid dvix x264 mp3 aac txt srt i jos 1000 stvari .... znaci mkv ne govori nista

Ako graficka moze da dekoduje h264 onda ce moci i njegovu implementaciju odnosno encoder x264 bez ikakvih problema tako da ono sto si napisao nije tacno ...

Ako vec sklapas masinu, sto ne sklopis HTPC i resis problem.. moze samo da bude kompatibilnija od Samsung TV-a, sto se podrske za razne fajlove tice :)

Ma nije prpblem sklopiti masinu, problem je kako servirati televizoru fajlove koji se nalaze na nekoj masini na mrezi. Necu externi hdd, to ce biti solucija samo u krajnjem slucaju.

Dakle, pitanje je kako od kucnog file servera do TVa sprovesti fajlove?

EDIT: smislio sam :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno