Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Sta cu kad mi mozak radi slabo zadnjih par dana. Sklopicu HTPC, povezacu ga putem HDMI kabla i zavrsicu posao :) Problem je lako resiv al' ja to ne videh :D
Stavicu neki dobar Linux Media Centar kao operativni sistem - gotovo :)

Poslednja izmena:
Sta cu kad mi mozak radi slabo zadnjih par dana. Sklopicu HTPC, povezacu ga putem HDMI kabla i zavrsicu posao :) Problem je lako resiv al' ja to ne videh :D

Hahaha ekstra ideja nema sta, ja mislio ko zna sta je sad smislio.

Pa najbolja rešenja su obično i najjednostavnija. :D

Kreneš tako da gledaš, koji TV ima ovo, pa ono, pa mrežni interfejs, pa pristup internetu, pa dal' pušta MKV, dal' pušta MP4 i na kraju od TVa koji košta 700€ odeš na 1500 umesto da ostaviš TV za ono za šta i služi - da prikazuje sliku i da ima tuner u sebi, a ostalo lepo dedicated uređaj i kabl od 1000 din i eto rešenja... :d

Poslednja izmena:

Da, a ako bas nemas daljinski za tu masinu, mozes preko VNCa da pustas filmove sa nekog najblizeg kompa, lapa, telefona(?)... sta ti je vec pri ruci :)

Pa VNC nije bas najsrecnije resenje.... (tako ja radim zasad) ....
upalis lap top,zakacis se na drugi komp,nadjes sta hoces,pokrenes i brzo se diskonektujes i onda ustanovis da nisi titl podesio itd,pa se zakacis opet pa se plejer smrzne iz ko zna kojeg razloga ili powerdvd kaze da ne moze da radi u remote rezimu :D

jedom recju mucenje :crash:

moja kombinacija je ubuntu + freevo + Logitech remote
i jos Music Player Daemon za muziku (sa klijentima na laptopu i telefonu)

da ne otvaram novu temu,jedno pitanje,kakva je ASUS M4A78-HTPC ploca? zapala mi je za oko, uskoro da napravim jednu HTPC konfu...

Da i mene zanima ta ploca pa ako je neko ima bilo bi lepo da podeli iskustva sa nama. Mene konkretno interesuje uz tu plocu koji bi procesor bio dovoljan za gledanje 1080p filmova.

moj HTPC

Malo sam se kasno uključio u ovu temu...magick će se setiti prošle godine, divanili smo dosta o ovome....

LM,
mašina je sledeća:
AMD X2 5000+ i Scythe mini ninja fanless cooler
Biostar TA785GE 128M (AM2+ ploča, DDR2, HD4200 integrisana grafika) - ploča nema hdmi, ima dvi, pa sam stavio dvi->hdmi adapter....
2GB DDR2
2x320 GB Seagate sata diskovi (ovo je moj hir, stavio sam ih u stripe raid)
LG multi DVD (biće BD kada padnu cene)
ANTEC FUSION REMOTE BLACK
LC 420 W silent (12cm fan sa termo sondom) napajanje

WIN 7 PRO + Sharky 007 codec pack + Media control plugin za MCE + shoutcast plugin za inet radio
(mašina ima onaj Win7 expirience koeficijent ili šta je već, na 4.3 - sve je na preko 5 osim grafike, koja je na 4.3)

TV:
SAMSUNG 40A550 full hd lcd, HDMI kabel naravno

Sve, ali sve radi glatko, bez ikakvih problema, divx, BD (ISO za sada), mkv (ekterni i interni titlovi, latinica i ćirilica), dvd...

Sa kućištem ide IMON softver za daljinca, i radi OK....može dosta stvari da se menja u drajveru, da se reamapiraju tasteri....makina se pali i gasi preko daljinca...

I sve me je ukupno (bez TV-a naravno) koštalo 350 EUR-a...nisu sve komponente nove, naravno, bili su to lančani upgrade-i, ali je cifra na kraju ta...

Ploča će kasnije primiti i neki x3, x4....kada dođe vreme....

Poz svima....

Poslednja izmena:
Koliko te je koštalo kućište?! Kako si se stim kućištem uklopio u cenu od 350?

Koje mi kućište predlažete za HTPC a da košta do 100 € (ako može i napajanje za te pare)? Ploča mi je ATX tako da je i to uslov.

Inače sada pored televizora držim ovo, nije lep prizor zar ne...

BX01.jpg

Koliko te je koštalo kućište?! Kako si se stim kućištem uklopio u cenu od 350?

Koje mi kućište predlažete za HTPC a da košta do 100 € (ako može i napajanje za te pare)? Ploča mi je ATX tako da je i to uslov.

Inače sada pored televizora držim ovo, nije lep prizor zar ne...

Kućište sam uzeo za nekih 140 EUR prošle godine. Ostali je nešto polovno bilo, ploča+cpu+2gb za 80 EUR, diskovi iz moje glavne mašine (računam ih po 30 EUR), a nšto sitno i novo: ninja, napajanje i dvd (40 EUR + 35 EUR + 15 EUR)... Tako da se uklopilo...

Pazi, delove sam skupljao duže vreme, tako da onda možeš da biraš i loviš, pa izađe povoljno...

Što se tiče tvojg pitanja za kućište, nemoj se stiskati za kintu - to je jedina komponenta koju ćeš stalno imati pred očima, i veruj mi, ako uzmeš nešto što ti se ne sviđa, ima da ti bode oči ceo život i da se 'ždereš' što si se stiskao...

Bolje uzmi dobro i lepo kućište (meni je ovaj Antec stojao pod krevetom skoro pola godine dok nisam skupio i ostale delove), a posle dorađuj mašinu, dodavaj memare i slično...hdd možeš da staviš bilo kakav, pa vuci kroz mrežu fajlove sa neke druge mašine gde imaš više mesta...

Goran

Poslednja izmena:
Frontier kućište za < 30 eura. Full ATX dva dodatna coolera i napajanje, jasno je da nije vrhunska izrada ali spolja je odlično bar za te pare :)

captureog.jpg

Da, to sam tražio... Hvala. Verovatno ću ga kupiti ovoh dana pa javljam utiske.

Imam i ja to kuciste i vise je nego dobro pogotovo za te pare, lim jeste tanji, ali je raspored sasvim ok. I korektno izgleda. Sto je najbitnije moze i sasvim dobro da se hladi u istom. Nisu losa ni ona nova Micro kucista od Frontier-a

Imam i ja to kuciste i vise je nego dobro pogotovo za te pare, lim jeste tanji, ali je raspored sasvim ok. I korektno izgleda. Sto je najbitnije moze i sasvim dobro da se hladi u istom. Nisu losa ni ona nova Micro kucista od Frontier-a

Zamenom napajanja se verovatno dobija fenomenalno i pre svega jeftino rešenje - mada ja za sada ne vidim razlog - pošto ga već par meseci koristim bez ikakvih problema. Dodatna dva ventilatora držim isključena i računar je izuzetno tih

Ja sam stavio LC Power Ultra Silent 550W i tihu 12cu koja uduvava vazduh direktno na procesor i chipset, tako da je sam racunar jako tih, posto je ova 4670 sa ArcticCooling-om takodje jako tiha. Ona dva 6cm ventilatora sam iskljucio i sve se kanim da ih spustim na 5V da vidim koliko ce tihi biti. :)

1 pitanjce :)
Da li je HTPC po definiciji racunar za (dnevnu) sobu za gledanje filmova i sl ili to moze da bude i "normalan" PC (ne neka gejmerska zver) za svakodnevnu upotrebu, a u malom desktop HTPC kucistu.
Razmisljam o tako nekoj konfiguraciji i da li moze u kuciste HTPC dimenzija da stane 2 ili 3 harda bez problema ( naravno neko za narodne mase, ne ova "svemirska" od 200+€) ? i da li bi mi se to isplatilo ( u odnosu na neko obicno mid tower kuciste koje bi stajalo na stolu!), eto jedna cost/benefit analiza. Hvala

Pa ja sam moj HTPC za dnevnu sobu napravio da bude realno "normalan" racunar. Ova desna mashina iz "moja masina". U ovom gore kucistu ima mesta za dva HDD-a i dve optike i jedan floppy, cardreader ili jos jedan HDD. Ima mesta za dva 6cm kulera pozadi i jednu 8cu ili 12cu odozgo. Razlika izmedju ovog gore Frontier-a i nekog drugog jeftinog mid tower kucista je samo u tome sto je ovaj frontier manji :) nesto preterano ustedeti neces.

1 pitanjce :)
Da li je HTPC po definiciji racunar za (dnevnu) sobu za gledanje filmova i sl ili to moze da bude i "normalan" PC (ne neka gejmerska zver) za svakodnevnu upotrebu, a u malom desktop HTPC kucistu.
Razmisljam o tako nekoj konfiguraciji i da li moze u kuciste HTPC dimenzija da stane 2 ili 3 harda bez problema ( naravno neko za narodne mase, ne ova "svemirska" od 200+€) ? i da li bi mi se to isplatilo ( u odnosu na neko obicno mid tower kuciste koje bi stajalo na stolu!), eto jedna cost/benefit analiza. Hvala

pod pretpostavkom da hoces da ti htpc bude sa ostalim komponentama ako ih imas onda je kuciste glavni izdatak i dosta je skupo. Sto se tice da li moze da bude i normalan komp, moze ja sam u mom imao prvo 4670 pa 4850 bezicnu tastaturu i misa i mogle su da rade sve igrice. sto se tice diskova ja sam imao dva 500*650Gb.
evo ti par slika da vidis kako izgleda.

Prilozi

• htpc1.jpg
    htpc1.jpg
    143.9 KB · Pregleda: 188
  • htpc2.jpg
    htpc2.jpg
    239.1 KB · Pregleda: 178
Kod mene je Intel E2180, 2 GB RAM-a, ATI 4350, 640GB HDD, LG DVD, Windows 7 radi odlično kao i WMC sve to spakovano u ovo kućište

captureog.jpg

Sve je izuzetno tiho i lepo se uklapa u enterijer, ah da ima i Wifi 802.11N karticu i preko kućnog routera ima i internet i sve blagodeti istog :) Za igre koristim mašinu iz potpisa

Pazario sam danas ovo kućište i :) ne znam šta da kažem. Sa jedne strane ovo je najjadnije kućište koje sam ikada video. Tačka.
Međutim, ako zanemarim ovaj moj krajnje subjektivan utisak, onda moram da kažem da ipak sve to radi i da se za 2.200,00 rsd ne može očekivati ništa bolje. Tako da bih ga ipak preporučio svima koji traže jeftino HT kućište.

Kućište (koje sam ja kupio) nije kao na slici koja je okačena iznad, nema te lepe Hi-Fi nogice i nema to zeleno što liči na peak meter. Takođe skroz je crne boje, samo je maska kao na slici siva.
Izgleda ovako samo bez nogica, dobijaju se neke male gumene koje treba zalepiti.

frontieroperaop17abksv450wdesktopblacksi-2.jpg

Moram i da pohvalim izradu jer se nisam posekao dok sam ga rasklopio ali nažalost nisam ga ni sklopio jer moja grafička ne može da stane u isto. Da napomenem da nije problem do kućišta nego do glupe grafike sa glupavim pasivnim hlađenjem.

4670ultimate.jpg

Da nema ove budže iznad kartice mogla bi stane, ovako moraću da modujem ovaj glupi hladnjak. Zaboravite i na napajanja sa 12-icama jer je kućište tako dizajnirano da se može hladiti samo napajanje sa 8-icom. Ovo takođe planiram da prepravim tako što ću da razbucam taj tunelčić za hlađenje i da ostavim rupu za hlađenje tamo gde je ventilator na napajanju.

BTW, ne znam baš najbolje engleski pa ako može neko da mi prevede ovo kratko upustvo :)

attachment.php

Prilozi

• frontier opera upustvo 1024.jpg
    frontier opera upustvo 1024.jpg
    291.5 KB · Pregleda: 483
Da dobijaju se gumene nogice i ja sam planirao da uzmem negde Hi-Fi nogice, ali ne znam gde bi moglo da se nadje.

Evo kako isto izgleda kod mene, samo sto sam dodao sad i TV kartu.

Ufff sreca onda sto nisam uzeo i ja tu Sapphire 4670 sa pasivnim hladjenjem :) inace bi morao isto da se maltretiram. Ovako sam zadovoljan sa 4670 PowerColor PcS jako je tiha i ima kontrolu obrtaja :)

Prilozi

• 03102009033s.jpg
    03102009033s.jpg
    81.1 KB · Pregleda: 197
Poslednja izmena:
Da dobijaju se gumene nogice i ja sam planirao da uzmem negde Hi-Fi nogice, ali ne znam gde bi moglo da se nadje.

Evo kako isto izgleda kod mene, samo sto sam dodao sad i TV kartu.

Ufff sreca onda sto nisam uzeo i ja tu Sapphire 4670 sa pasivnim hladjenjem :) inace bi morao isto da se maltretiram. Ovako sam zadovoljan sa 4670 PowerColor PcS jako je tiha i ima kontrolu obrtaja :)

Baš si se potrudio oko kablova ,)

Hvala, potrudicu se jos vise cim mi stigne i cardreader :)

Vrh Dno