Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Pozdrav svima!

Treba mi mala pomoc od upucenijih od mene. Imam staru konfiguraciju:

Sempron 2800
2x512 mb ddr
ati x700 silent (asus)
hd 160gb (maxtor)
asus k8n4-e deluxe
i neko blueberry kuciste

Dosad sam razmisljao da gore navedenu konfiguraciju prodam za nekih 100 evra. Medjutim sinoc mi je sinula ideja da od nje napravim HTPC. Razmisljam o kupovini gore navedenog frontier kucista, tako sam i naleteo na ovu temu i zamenom graficke za http://www.atom.rs/?sid=2124 (ili neku drugu po vasoj preporuci, bitno je da ima hdmi i da dekodira hd materijal). Eventualno bih dodao i skystar karticu.

1.Da li u ovo Frontierovo kuciste mogu stati gore navedene komponente?
2.Koju graficku da jurim?
3.Da li je procesor previse slab za ove moje zamisli? Da li postoji neki jaci procesor za socket 754 a da ga vredi traziti po oglasima radi zamene?
4.Cuo sam da skystar HD kartica zahteva izrazito jaku masinu za hd kanale? Koja su Vasa iskustva, saveti?
5.Bilo kakav savet je dobro dosao.

*Na HTPC bih instalirao neki linux ako to donosi neko ubrzanje.

Hvala svima unapred

Poslednja izmena:
2)nvidia
3)GeForce 8400 GS,GeForce 9300M GS, 9300 GS, 9300 GE nesto od toga
5)nemoj linux za http

Poslednja izmena:
Hvala,

A sta je sa microstar geforce 210 dobio sam ponudu za 3500 dinara ili Gainward 9400GT 512MB 3700 dinara?

Koliko bi ubrzanja doneo amd a64 3200+?

Poslednja izmena:
2)nvidia
3)GeForce 8400 GS,GeForce 9300M GS, 9300 GS, 9300 GE nesto od toga
5)nemoj linux za http

Al može linux za ftp ??:d

@endrezr

Ja iskreno sumnjam da bi dobio neku značajnu razliku, ali sve to moraš sam probati ako imaš mogućnosti - i jedan i drugi - su procesori 5+ godina stare tehnologije tako da bez realne probe ja se ne bih mogao ni setiti performansi, iako sam imao i jedan i drugi:D

@ljubanve
probaj da napajanje sa 12 icom ventom okrenes tako da ti vent duva na gore u poklopac.

Poslednja izmena:
@Abraksas, SEKRETAR3000, ljubanve, Shifter

Planiram da kupim gore pomenuto kuciste frontier opera op17 i imam par pitanja za Vas koji ga imate.

1.Da li u njega moze stati ploca http://www3.dealtime.com/xPF-ASUS-MB-ASUS-K8N4-E-DELUXE-NF4-RTL ?

2.Da li neko od Vas uopste ima kuciste koje je prikazano na slici? Ja sam malopre gledao u Positive ns i cini mi se da nema taj peakmeter (sto mi je i nebitno) i da uopste nema nogice. Na donjem delu kucista nisam vidao nigde mesto za montazu istih, a nisu ni bile namontirane. Sa obzirom da ispod i na donjem delu postoji deo za ventilaciju ovo mi je sad malo nejasno.

Znam da za 2200 dinara bas i nema bolje, ali ne bih da uzmem a da posle ne mogu ubaciti plocu u njega.

p.s.: tv na koji sve to planiram da kacim: toshiba regza 32' (nije full hd)

Poslednja izmena:
Nemas da kupis nigde ono kuciste dikretno sa slike sa peakmetrom to je valjda nesto dodatno kako pise na sajtu valjda za daljinski, nogice su gumene koje se lepe i dobijaju se uz kuciste, isto je kao ono drugo, crno skroz samo srebrno oko prednjeg panela. Moze da stane full ATX ploca tako da verujem da bi mogla i ta kod mene je GA-EP31-D3SL . Sto se tice ostalog proveri na zvanicnoj prezentaciji dimenzije. Uz kuciste stize napajanje od valjda 450W koje iskreno ja nisam ni probao izvadio ga stavio LC power i njega prodao odma i dva 6cm kulera koja nisu bas preterano tiha, planiram da ih spustim na 5V kad budem imao vremena pa cu videti da li ce biti tihi trenutno su mi iskljuceni. Sto se tice nogica ja pokusavam da nadjem negde one nogice za Hi-Fi uredjaje koje namontiras srafovima na donju stranu mislim da to nije neki problem. Eto nadam se da sam ti pomogao. :)

evo ti zvanicna web stranica pa tu pogledaj ostalo sto te zanima:
http://www.frontier.com.tw/index.asp?page=products&ID=case&It=17a&Type=OPERA&Ex=color

Poslednja izmena:
Hvala,

A sta je sa microstar geforce 210 dobio sam ponudu za 3500 dinara ili Gainward 9400GT 512MB 3700 dinara?

Koliko bi ubrzanja doneo amd a64 3200+?

Pa to je jos i najblje

210 ima VP4 pure decoder odnosno najnoviji

Nemas da kupis nigde ono kuciste dikretno sa slike sa peakmetrom to je valjda nesto dodatno kako pise na sajtu valjda za daljinski, nogice su gumene koje se lepe i dobijaju se uz kuciste, isto je kao ono drugo, crno skroz samo srebrno oko prednjeg panela. Moze da stane full ATX ploca tako da verujem da bi mogla i ta kod mene je GA-EP31-D3SL . Sto se tice ostalog proveri na zvanicnoj prezentaciji dimenzije. Uz kuciste stize napajanje od valjda 450W koje iskreno ja nisam ni probao izvadio ga stavio LC power i njega prodao odma i dva 6cm kulera koja nisu bas preterano tiha, planiram da ih spustim na 5V kad budem imao vremena pa cu videti da li ce biti tihi trenutno su mi iskljuceni. Sto se tice nogica ja pokusavam da nadjem negde one nogice za Hi-Fi uredjaje koje namontiras srafovima na donju stranu mislim da to nije neki problem. Eto nadam se da sam ti pomogao. :)

evo ti zvanicna web stranica pa tu pogledaj ostalo sto te zanima:
http://www.frontier.com.tw/index.asp?page=products&ID=case&It=17a&Type=OPERA&Ex=color

Može da ti napravi bilo koji strugar i da izgledaju opasno :D onda sam zalepiš sloj gume da se ne kliza po podlozi i/ili da ne pravi ogrebotine na nekoj lepoj polici. Ako mi verujete ja peakmetar nisam ni primetio na slici, nogice jesam ali mi uopšte ne smeta i dalje smatram da je kućište odlično za uložene pare

@endrezr

1. Može da stane i kod mene je Full ATX ploča

2. Dobijaju se gumene nogice koje dovoljno odvajaju kućište

Sklopio sam konačno HTPC...

Nije ispalo sve kako sam zamislio ali radi. Grafičku sam zamenio, umesto 4670 sa pasivnim hlađenjem stavio sam 4670 sa aktivnim, mnogo manjim.
Napajanje sam uspeo nekako da uglavim, jer je bilo 2-3 milimetra više od originalnog. Taman toliko da ne može glatko da uđe.
Odustao sam od seckanja kućišta radi montiranja napajanja sa ventilatorom od 12 cm jer sam shvatio da ovo napajanje funkcioniše isto kao i ono sa 8 cm ventilatorom.

Najveći problem je to što nisam uspeo da uglavim DVD! Kada se DVD stavi u donji slot on udara u ATX konektor i ne može da uđe do kraja.
Ako se postavi u gornji slot onda udara u hladnjak. U suštini problem je velikom hladnjaku za procesor koji nisam ni planirao da stavljam i zameniću ga čim nađem stock kuler koji sam zagubio negde.

Software je XBMC a to je upareno sa UltraX daljincem...

Evo kako sve izgleda:

Prilozi

• 082.jpg
    082.jpg
    175.5 KB · Pregleda: 210
  • 004.jpg
    004.jpg
    197.5 KB · Pregleda: 248
  • 006.jpg
    006.jpg
    251.3 KB · Pregleda: 237
  • 008.jpg
    008.jpg
    162.8 KB · Pregleda: 251
  • 026.jpg
    026.jpg
    106.3 KB · Pregleda: 243
Super ti se slozilo kuciste uz TV :) tako je i meni lepo cucnulo uz A551 samsung.
Koji ti je to kuler? Gemin 2? Nadam se da ti ta 4670 nije glasna, ja sam dugooo trazio tihu 4670 sa HDMI izlazom.
Nego imam pitanje za taj Software XBMC da li podrzava i TV karte posto nisam preterano zadovoljan sa Catalyst Media Centrom.

Sklopio sam konačno HTPC...

Nije ispalo sve kako sam zamislio ali radi. Grafičku sam zamenio, umesto 4670 sa pasivnim hlađenjem stavio sam 4670 sa aktivnim, mnogo manjim.
Napajanje sam uspeo nekako da uglavim, jer je bilo 2-3 milimetra više od originalnog. Taman toliko da ne može glatko da uđe.
Odustao sam od seckanja kućišta radi montiranja napajanja sa ventilatorom od 12 cm jer sam shvatio da ovo napajanje funkcioniše isto kao i ono sa 8 cm ventilatorom.

Najveći problem je to što nisam uspeo da uglavim DVD! Kada se DVD stavi u donji slot on udara u ATX konektor i ne može da uđe do kraja.
Ako se postavi u gornji slot onda udara u hladnjak. U suštini problem je velikom hladnjaku za procesor koji nisam ni planirao da stavljam i zameniću ga čim nađem stock kuler koji sam zagubio negde.

Software je XBMC a to je upareno sa UltraX daljincem...

Evo kako sve izgleda:

Sjajno !!!

A šta pobogu hladiš sa Gemini II i dve 12-ice ??

@Shifter

Nije glasna grafička, sa 2,5-3 metra kompjuter se jedva čuje kada je u sobi tišina. Kada se pusti nešto sa TV onda ne smeta ni malo.
Ja sam istom logikom vođen uzeo 4670 sa pasivnim hlađenjem ali nije mogla da stane u ovo kućište, srećom imao sam skim da se menjam.

XBMC je super ali ne podržava TV tunere. Mislim da je to zbog toga što je sam program napravljen za Xbox prvobitno pa su ga onda portovali i za ostale platforme.
Postoje neki načini da se tuner nekako poveže sa XBMC preko nekih pluginova ali nisam se mnogo igrao sa time tako da nisam 100% siguran da li to radi.

@Abraksas

Nekada sam hladio E6750 na 4 GHz... Nisam ni planirao da ga stavljam u ovo kućište ali sam na kraju morao jer nisam našao stock kuler koji sam negde zaturio.

Kome treba zgodno kuciste nek obrati paznju i na
http://www.frontier.com.tw/index.asp?page=products&ID=case&It=15m&Type=SONATA
Imam ovo crno i vrlo lep izgleda, samo sam mu zamenio crvenu i zelenu ledicu (stavio belu i plavu) i dodao "audio" nogice. Kvalitet izrade je zacudjujuce dobar, valjda je je malih dimenzija pa je sve cvrsto. E sad mane su sto je extra skuceno, znaci tesko da se nadje mesto za 2 HDD-a, idu MicroATX ploce, napajanje je TFX format, taster za otvaranje DVD drajva ne moze da zatvori tray nego mora da se gurne rukom, mogu samo tzv "low" karte (niske). Dosta ogranicenja ali ako vam odgovara lepse za te pare NEPOSTOJI.

Da to kuciste je sasvim korektno, ali je za Micro Ploce, i moraju low profil graficke. Pa je to malo cim. Inace reci mi molim te gde si nasao Audio nogice, posto ih ja trazim za ovu moju operu.

Nekada sam hladio E6750 na 4 GHz... Nisam ni planirao da ga stavljam u ovo kućište ali sam na kraju morao jer nisam našao stock kuler koji sam negde zaturio.

Ako se ne snađeš za stock cooler pošalji poruku imam još par komada u firmi a netrebaju mi

Ljudi odoh sutra da sklapam HTPC...pitanje,da li je previše što se tiče procesora AMD Atlon II X2 250?Uzimam neku matičnu sa integrisanom grafikom(G785,Ati HD4200) tako da sam siguran oko toga ali me zanima da li bi možda mogao neki jeftiniji procesor.Inače sklapam posebnu mašinu za isključivo multimediju.

Pa ako ti je taj racunar samo za multimediu mislim da nemas potrebe za tim procesorom. Ja imam 2140 koji se fino klokuje i na 3.2 ali sam na taj naleteo povoljno ovde na Bench-u i taj racunar sa 4670 koristim i za po koju igru bez problema. Zasto ne uzmes neki stariji X2 procesor mislim da bi ti zavrsio sve sto ti treba bez ikakvih problema.

Pozdrav forumasi!

Posto i sam razmisljam o kupovini HTPC kucista, nesto istrazujem i ne znam da li je neko primetio da je CHIEFTEC hi-fi serija radjena po uzoru na OrigenAE kucista koja su jednom recju OVERKILL. Mislim, naravno i cena im je overkill ali kada pogledam chieftec koji je mnooogo jeftiniji a pri tom je radjen po istom receptu (nacrtu), dolazim do zakljucka da je CHIEFTEC jako dobra kupovina.
BTW, kada uporedim klasicna chieftec kucista i HTPC hi-fi seriju to je nebo i zemlja.
Prosto ne mogu da verujem da je to chieftec.

Evo ako neko ne zna za OrigenAE neka malo balavi po tastaturi:d
http://www.origenae.com/

Pozdrav.

Pa ako ti je taj racunar samo za multimediu mislim da nemas potrebe za tim procesorom. Ja imam 2140 koji se fino klokuje i na 3.2 ali sam na taj naleteo povoljno ovde na Bench-u i taj racunar sa 4670 koristim i za po koju igru bez problema. Zasto ne uzmes neki stariji X2 procesor mislim da bi ti zavrsio sve sto ti treba bez ikakvih problema.

Znam ali računam da kad ga sad sklopim,mislim da će proći za duuugooo,duuugooo vremena dok ne odlučim da pojačam tu konfu za multimediju.Znači kupujem za narednih 100 godina :Dpa se interesujem zbog relativno malih razlika u ceni u odnosu na malo slabije procesore...jedina razlika je što ovaj navedeni možda ne bih klokovao,obzirom da radi na 3.0....

Čisto da napomenem, ako nameravaš da iskoristiš dxva mogućnosti te integrisane ati grafike, procesor nove generacije je must. Npr. starija generacija X2 procesora, sa sporijom magistralom , ograničava mogućnost dxva akceleracije. Sa druge strane, sa bilo kojim 2-jezgarnim procesorom na više od 2 - 2.2 GHz moći ćeš da pustiš bilo koji video i bez pomoći grafike. Taj Athlon II 250 je odličan za tu namenu, ali mislim da bi mogao da prođeš i sa Sempronom 140. Ako ti treba podrška za TV-tuner, razmisli o MythTV-u, ali se u tom slučaju bolje preorjentiši na nvidia grafiku.

U svakom slucaju ako oces dxva uzmi samo i jedino Nvidia ...
PRoceosor mozes da imas i neki bukvalno najgori moguci nvidida ce odraditi 95% decodinga tako da procesoru ostaje 5% sto moze i najsporiji da odradi.

Pa jedino da uzmem neku integrisanu 8300 recimo_Ona je OK po meni što se tiče odrađivanja posla sa video materijalima...

8200/300... jedna od najboljih izbora za HTPC

Poslednja izmena:
Da to sam i imao na umu ali nešto me je vuklo ka ati-ju :)...sad sam se vratio na pravi put! :D
Sad mi samo ostaje memorija(1 ili 2 Gb,800 ili 1066....) i pravljenje kućišta....

Kod mene je Intel E2180, 2 GB RAM-a, ATI 4350, 640GB HDD, LG DVD, Windows 7 radi odlično kao i WMC sve to spakovano u ovo kućište

captureog.jpg

Sve je izuzetno tiho i lepo se uklapa u enterijer, ah da ima i Wifi 802.11N karticu i preko kućnog routera ima i internet i sve blagodeti istog :) Za igre koristim mašinu iz potpisa

Prijatelju reci mi molim te koliko hardova može da se upakuje u kućište...pošto bi uzeo ovo kućište a u njega treba da stane 3 harda i ATX ploča....

dva i to jako nezgodno za montiranje,a ja od sledece godine isto sklapam jedan htpc i 100% uzimam Silverstone Grandia GD01B-R (komotno moze 6 hdd-ova da stane i atx je).

Poslednja izmena:
Znam ali računam da kad ga sad sklopim,mislim da će proći za duuugooo,duuugooo vremena dok ne odlučim da pojačam tu konfu za multimediju.Znači kupujem za narednih 100 godina :Dpa se interesujem zbog relativno malih razlika u ceni u odnosu na malo slabije procesore...jedina razlika je što ovaj navedeni možda ne bih klokovao,obzirom da radi na 3.0....

Šta znam, ja sam uzeo Athlon II X4 620 za HTPC, čisto da ne mislim da li je procesor dovoljno jak, da li će da štucne na nekoj zahtevnoj sceni ili ako AV počne da drlja. Mislim da ti se ne isplati da ideš na slabiji procesor od 250-ice jer je ušteda para mizerna.

dva i to jako nezgodno za montiranje,a ja od sledece godine isto sklapam jedan htpc i 100% uzimam Silverstone Grandia GD01B-R (komotno moze 6 hdd-ova da stane i atx je).

Ja sam danas kupio kućište i potvrđujem da mogu tri harda da stanu...e sad hlađenje...to je druga priča,kojom počinjem da se bavim. :) A ne mogu da opišem koliko peripetija ima oko instalacije za ATX ploče...Ubačeno je veliko napajanje koje pravi zbrku..da bi se ploča montirala kako treba mora se skinuti napajanje...ima još nekih stvarčica ali neću sad o tome dok ne sredim komp skroz.....

@Sale....uzeta je 250-ica i Asus M4N78-PRO...

Poslednja izmena:
Ja sam danas kupio kućište i potvrđujem da mogu tri harda da stanu...e sad hlađenje...to je druga priča,kojom počinjem da se bavim. :) A ne mogu da opišem koliko peripetija ima oko instalacije za ATX ploče...Ubačeno je veliko napajanje koje pravi zbrku..da bi se ploča montirala kako treba mora se skinuti napajanje...ima još nekih stvarčica ali neću sad o tome dok ne sredim komp skroz.....

@Sale....uzeta je 250-ica i Asus M4N78-PRO...

I da dodam...napajanje je oma mrelo po uključivanju..... :crash: kolko parica tolko muzike...ali poslužiće :)

Nazad
Vrh Dno