Šta je novo?

Hitno resenje izolacije

Ne mora biti jaka zima ako imaš recimo košavsko područije ili džepove u gradu gde bije vetar...misliš da tom prilikom izolacija ne igra ulogu?

I 10ka stiropor završava posao kod nas,ko hoće da se frlja sa lovom moze da lepi šta hoće..
Za vunu ti treba dobra ekipa,tj dobri majstori da bi to ličilo na nešto..vizuelno.
Ranije je cerasid reklamirao debljinu stiropora za ovo podneblje...koliko se secam 12-15cm,tad je bilo aktuelno 5cm lepljenje kod nas...
Mozda marketing,mozda ne...

Ne mora biti jaka zima ako imaš recimo košavsko područije ili džepove u gradu gde bije vetar...misliš da tom prilikom izolacija ne igra ulogu?

Upravo ovo htjedoh reći, daleko gore za potrošnju je vjetrovito vrijeme koje konstantno "sapira" toplotu sa krova i zidova, nego miran minus. Beograd itekako ima vjetra.
1 m2 vune ("staklene") debljine 10 cm je 2.30 eura. Ako će neko propasti za dodatnih 100-200 eura skuplje investicije, ***, možda ni ne treba u investiciju.

Sve ima svoje. Kada duva vetar, nema magle, pa ako govorimo i klimama, klima radi bez nekog bitnog opterećenja. Toplotni gubici na objektu jesu veći, ali klima to bez problema nadoknađuje (ako je objekat izolovan). Kada je mirno, onda imamo maglu. Toplotni gubici jesu relativno mali, ali klima ima problem da ih nadoknadi jer često odlazi u defrost pa joj efikasnost pada. Obrni, okreni, dođeš na isto.

Postoji neka granica gde se daljim ulaganjem ne postiže bitan efekat. Najslabija tačka na objektu je svakako spoljna stolarija, pa bi pre svega pažnju trebalo usmeriti na nju i to od samih staklenih površina do konstrukcije profila. Recimo, česta greška na kućama su spoljna PVC vrata koja ne pružaju dovoljnu izolaciju sa nekih 2 cm stirodura u sebi. U tom slučaju bi trebalo ići na varijantu još jednih vrata iza ulaznih vrata (neki predprostor) kako bi se smanjili gubici.

Živim u vetrovitom delu BG i izolacija na stanu od 8 cm stiropora radi posao. Inače, kod mene je uvek za par stepeni niža temperatura nego u centralnim delovima grada.

Fasadna kamana vuna od 10cm je od 1500-1800 (zavisi koji proizvođač i od karakteristika).
I ovde samo preporuka da prvo nađeš majstore pa da vidiš šta i kako. Nije ista cena da lepe stiropor/vunu od 5cm ili od 15cm itd.
Ovde možeš okvirno da vidiš za cene, a možeš i da zatražiš ponudu.

Postoji neka granica gde se daljim ulaganjem ne postiže bitan efekat.
Nedavno sam se nesto igrao sa jednim kalkulatorom za toplotne gubitke i uporedjivao sam gubitke tavana sa 20 i 30cm vune. Istina je da dodavanjem vise izolacije dobitak na ustedi je sve manji i da u nekom momentu vise nema smisla dodavati jos izolacije.. Ali pazi sad ovo , nesecam se sad tacno racunice tako da cu pricati okvirno , tavanica sa dodatnih 10 cm vune gubi oko 100-150w toplote manje sto je smesno aliiiiii 100w x 24h = 2.4 kwh x 31 dan x 5-6 meseci koliko traje grejna sezona ispadne da tih 10 cm vune ustedi odprilicke oko 400 kwh toplotne energije po sezoni sto uopste nije malo.. Svake godine po 400 i nakupi se.. Ok period povrata investicije jeste duzi ali ulaganje ipak nije uzaludno... Za tavan je lako , kad ti iz kucnog budzeta pretekne 200 eur ti razmotas par rolni vune i reseno.. Ali za fasade koje se rade jednom po meni ne treba stedeti na debljini izolacije.. Ja se sad kajem sto sam kod mene polepio stiropor 8micu.. Trebao sam bar 12cm al *** sad je kasno...

..
1 m2 vune ("staklene") debljine 10 cm je 2.30 eura. Ako će neko propasti za dodatnih 100-200 eura skuplje investicije, ***, možda ni ne treba u investiciju.
Kako ćeš na fasadu staviti tu vunu od 2.30€?

Na fasadu ide kamena a na tavan staklena, kamena je dosta skuplja.

Izolacija fasade ili zamena stolarije se ne rade na 5 godina. Ne rade se ni na 10 godina. Kada se već odlučite na takve stvari gledajte da uradite najbolje što postoji u tom trenutku.

Za izolaciju tavana koji se ne koristi planiram staviti na pod tavana, znaci odozgo, parnu branu, 20cm mineralne vune i preko paropropusnu vodonepropusnu foliju.

Kako okrecem parnu branu, natpis gore ili dole do poda, do stana ?

Citam da natpis uvijek ide prema sebi ali nema mi smisla, onda kada se izoluje krov isto prva bude do mene parna brana, onda ispada da paru upija tekst a ispusta druga strana a kada je na podu tavana upija druga strana a ispusta tekst ????

Uglavnom na brani pise koja je strana i koliko se preklapa minimum 30 cm. Danasnji stiropor nije ni blizu kao nekad,ko je stavljao 8 cm stiropora na fasadu pre 10 + godina je isto kao kad neko sad stavi 10 pa cak i 12 cm. Inace ruke su otisle na 18 e m2 a ja platio prosle godine 12e sve sa skelom ,teski bezobrazluk

18eur nisu ruke.
To su ruke sa materijalom i skelom

U pravu je Ddee za cenu rada. Mene su majstori sa njihovom skelom 2021. kostali 12 evra, sa materijalom cca 19 evra. Ove godine ruke+materijal=25 evra.

Nije regularna prica,nesto si namestio i to je pozitivno ako te sa materijalom izaslo to,materijal je cirka 12-14e m2,skela 1e po kvadratu.
Stani malo, pa nije valjda sada m2 30evra-rad i materijal? Znam da je pre 2-3 meseca bilo oko 25 evra. To je nemoguce 10-ka stiropora Austroterm je 4 evra, ne moze ostatak materijala da bude 8-10 evra, podloga, lepak, tiplovi, boja.

Poslednja izmena:
U pravu je Ddee za cenu rada. Mene su majstori sa njihovom skelom 2021. kostali 12 evra, sa materijalom cca 19 evra. Ove godine ruke+materijal=25 evra.
Moja greska ruke su bile tu oko 8 evra, malo manje, a materijal je bio oko 11-12 evra. Izvinjavam se na netacnim informacijama. U tom slucaju ne mogu da verujem da su samo ruke 18 evra.

Mogu da se nadju dundjeri za 12-15e lepe na pogace itd. Danas mi covek kaze koji je u poslu dugi niz godina,on radi za 16 ali od sutra kod njega je isto 18e a radi sve po ps-u. Nisam ni ja verovao da je Amber premiun 12 skocio na ozbiljnu cifru pa eto desilo se i da je kao sto je dizel 213 dinara trenutno.Tvoje ruke 2021 8e moje 2022 12e sad je polovina 2023 to je to.

Nedavno sam se nesto igrao sa jednim kalkulatorom za toplotne gubitke i uporedjivao sam gubitke tavana sa 20 i 30cm vune. Istina je da dodavanjem vise izolacije dobitak na ustedi je sve manji i da u nekom momentu vise nema smisla dodavati jos izolacije.. Ali pazi sad ovo , nesecam se sad tacno racunice tako da cu pricati okvirno , tavanica sa dodatnih 10 cm vune gubi oko 100-150w toplote manje sto je smesno aliiiiii 100w x 24h = 2.4 kwh x 31 dan x 5-6 meseci koliko traje grejna sezona ispadne da tih 10 cm vune ustedi odprilicke oko 400 kwh toplotne energije po sezoni sto uopste nije malo.. Svake godine po 400 i nakupi se.. Ok period povrata investicije jeste duzi ali ulaganje ipak nije uzaludno... Za tavan je lako , kad ti iz kucnog budzeta pretekne 200 eur ti razmotas par rolni vune i reseno.. Ali za fasade koje se rade jednom po meni ne treba stedeti na debljini izolacije.. Ja se sad kajem sto sam kod mene polepio stiropor 8micu.. Trebao sam bar 12cm al ********* sad je kasno...
Mozes preko fasade fasadu uvek. Kao opciju. Poricaj sa majstorima.
Jos jedan sloj 8ice.

Sada bar ne moraš sve odjednom. Inas bar neki deo fasade. Mozes pola pa polovinu sledece godine.

Zavisi kakva je spaletna,jos 8 cm lepak mrezica izgledace ruzno,prozor lici na puskarnicu

Kako preko fasade fasada, kako ce stiropor da ucvrsti ako nije prizemna kuca i jos ako ima akril?
U principu moze sve a na sta ce to da lici i da li ce i koliko da drzi to je pitanje.
Ja sam se takodje zeznuo jer sam na zid do ulice stavio samo 5cm, ne zbog hladnoce nego zzbog toplote jer je to zapadni zid, razlog nisu bile pare vec da cu izaci jos 5cm na trotoar, uska ulica pa je bilo akos tavim jos 5cm u prvih mesec dana ima da mi neko zakaci gumama fasadu, sto se i desilo posle par meseci.

Gde ima taj kaluklator da se igram sa plocom, imam viska stirpopra i lepka koji je sda se stvrduo ali verujem da cu ga valjanjem razbiti i taj stiropor da izlepim po ploci.
Mislio sam i vunu da stavim ali odustao sam jer mi je cimanje, jedna folija druga folija,(aj jednu bi ih zibegao jer mi je deo ploce kondorom izlepjeno, onda moram preko vune da stavljam daske ili osb ploce. Ovako stiropor mreica, zalijem 2x lepak, moze da se i hoda, video kod drugara on to uradio i ok je malo kao ispuca lepak ali se tavan retko koristi.

Beton kontakt, skuplji lepak, palofnske tiple 5 kom po stiroporu i ima da drzi,nisam cuo da je to radjeno u skorije vreme.

Moze na postojecu fasadu da stavi dodatnu izolaciju, malo se osmirgla i dodatno se ojaca tiplovima postojeca izolacija zbog povecanja tezine. Nova izolacija se takodje tipla cini mi se tiplovima sa celicnim jezgrom. Davno sam imao prilike da vidim ali to je otprilike postupak.

Malo se osmirgla-nece da moze,beton kontakt pod obavezno pa lepak

Verovatno, jer i kod mene kad su radili majstori su insistirali da se stavi beton kontakt, pa je tako i uradjeno. A lepak se podrazumeva, kao i tiplovi sa celicnim jezgrom za dodatnu izolaciju.

Ne uspjedoh naci slicnu temu u pretrazi, ako ima prebacite ili galamite na mene :) Pitanje za majstore za fasade, izolacije i slicno

Pijatelj zivi na potkrovlju kuce i ima ogromne toplotne gubitke na tavanu jer ima lamperiju sa unutrasnje strane, lamperija je iznad direktno zakovana na daske i to je to. Iznad dasaka crijep.
Ne moze postaviti kamenu vunu sa gornje strane plafona tj na tavan jer je na vecini plafona crijep 10-20 cm od pomenutih dasaka, nemoguce je pristupiti tom prostoru, dostupan je samo prostor iznad centra kuce a vecina prostora je nedostupna.
Treba mu brzinsko i sto jeftinije rjesenje. Za rigips ili stiropor + mrezica i fasada nema para.

Zbog takve sutuacije preporucili su mu da poljepi direkt preko lamperije (lamperija i daske su u ekstra stanju) stiropor 5icu sa pur pjenom + da ga utipla tako da se uhvati i za daske kroz lapmeriju. Posto nema para za propisnu zavrsnicu da preko stiropora polijepi one ukrasne plafonske stiropor obloge debljine oko 0,5 do 10mm. Na zalost ima kosina i nivoa na plafonu pa ce to biti dodatno nezgodno ali mogli bi se prelazi pokriti stiropor lajsnama. u pilogu slika tavana. p.s. tamne grede su ukrasne i mogiu se skunuti.

Da li je ovo ovako izvodivo ?
E da se javim i ja, zapoceo sam temu prosle godine a drugar je napokon odradio izolaciju prije oko mjesec dana panda javim utiske.

Na sredini stana je odradio 8cm stiropol + rigips i fasada a na nizim djelovima, sa strana je isao isto samo 5cm stiropol.

Prosle zime je kombinovao klimu i lozenje vatre u hladnijim mjesecima i uspjevao je zagrijati ali je klima bas mnogo trosila a i drva je fino potrosio a temperaturu je dobijao do 21, 22 max.

Sad evo ovih dana je kod nas zahladilo i temperature idu nešto ispod nule preko noci a po danu do 5. Najurednije grije za sad samo sa klimom uz dosta manju potrosnju nego prosle godine u ovo vrijeme a temperatura ide i do 24 stepena. Kaze da su majstori dok su postavljali bukvalno osjecali pirkanje kada stave ruku na lamperiju 😅 i da ne mogu da vjeruju kako je ikako do sada grijao...

Prilozi

• IMG-c31f0fbdd51f92740b05a2079d59740d-V.jpg
    IMG-c31f0fbdd51f92740b05a2079d59740d-V.jpg
    249.3 KB · Pregleda: 42
  • IMG-4efda0c5b399e1d4e59f978f2227c21e-V.jpg
    IMG-4efda0c5b399e1d4e59f978f2227c21e-V.jpg
    106.2 KB · Pregleda: 44
  • IMG-d6c0edb610441cafccce3169be9abd1b-V.jpg
    IMG-d6c0edb610441cafccce3169be9abd1b-V.jpg
    390.9 KB · Pregleda: 43
  • IMG-34092651df754b933b827301c68520b6-V.jpg
    IMG-34092651df754b933b827301c68520b6-V.jpg