Šta je novo?

Hisense Energy Nordic

Moj nordic oborio rekord: 10.5 kwh za 24h. Kako je nocas bilo -7C i celog dana -4C potrosnja je skroz ok. Interesantna stvar da nije imao ni jedan defrost od kada sam ga kupio, cak ni juce po onom kijametu sa snegom, a ni danas.

Ja mislim da ne trebas da se zalis na potrosnju, recimo moja fuji 30m2+10m2 za dec 398kw. Danju 24, nocu 22. Toliko sam slusao za fuji lmce ,iskreno nisam zadovoljan radom al ok. to je sto je :)
Nisi zadovoljan radom ili potrošnjom?🙂
Pošto potrošnja ne zavisi samo od klime nego i od toplotnih gubitaka.

Ok je potrosnja, ocekivao sam vise po ovakvom vremenu. To sto nema defrosta je isto ok, znaci nema pauza u radu. Generalno sam nezadovoljan ugladjenoscu rada i nemogucnosti da setujem zeljenu temperaturu precizno jer mnogo masi zadatu. Na nekih 20 dana mora da se radi reset klime i daljinskog jer se zaglupi. Jutros setovao 20c i fan 5, a klima nastavila da radi otprilike na fan1. Ugasio je i upalio, nista se nije promenilo. Izgleda se sama prebacila na auto i tu ostala zakucana. App ne koristim i nije aktivan u pozadini telefona ali sam klimu povezao na njega kada je kupljena. Pomogao je kompletan reset. Moracu da probam da je nacisto skinem sa neta da vidim da li ce da prestane da brljavi. App inace ima bag da sam vraca fan na auto. Moguce da se tu nesto pobrljavilo.

Nisi zadovoljan radom ili potrošnjom?🙂
Pošto potrošnja ne zavisi samo od klime nego i od toplotnih gubitaka.
Pa cini mi se da i rad nije bas, evo recimo upravo setovano 23 ceo dan, u sobi na 2 meraca pokazuje 25.8 i dalje radi na 680w. retko kad je ovih dana bila ispod ,mada meni je i ovo ok jer je prijatno za sedenje,ali po pricama sam ocekivao ono naj 😁

Pa cini mi se da i rad nije bas, evo recimo upravo setovano 23 ceo dan, u sobi na 2 meraca pokazuje 25.8 i dalje radi na 680w. retko kad je ovih dana bila ispod ,mada meni je i ovo ok jer je prijatno za sedenje,ali po pricama sam ocekivao ono naj 😁
Po kojim pricama? Koje naj?
Klima prebacuje 3c u odnosu na zadatu temp. Znaci da ti modulira i odrzava tih 26c u prostoriji. Ako hoces 23 stavi je na 20c.
P. S. Nije li vam vrucina na 26c?🙂

Nije ...do sad amo bili na h90... bilo je 32-35 stara turska kuca,sad se navikavamo na ovu temp... recimo juce je bilo isto setovano, jedva da je bilo u prostorili 22c... 😬

Jel vama kad prebaci klima temp merite sa senzora klime ili neki termometar u sobi koji nije na putu izduva klime? I moja vivax na senzoru klime prebaci za 2-3 stepwna ali to je ocekovano zbog vazduha blize plafonu ali termometar na drugom kraju sobe pokazuje zadata temp.

Jel vama kad prebaci klima temp merite sa senzora klime ili neki termometar u sobi koji nije na putu izduva klime? I moja vivax na senzoru klime prebaci za 2-3 stepwna ali to je ocekovano zbog vazduha blize plafonu ali termometar na drugom kraju sobe pokazuje zadata temp.
Pa naravno da merim posebnim bazdarenim termometrom na metar visine. Klima prebaci 3c u celoj sobi. To sto pise na uj i ne gledam.

Za prebacivanje za skoro 3c ona mora da isprati sa dosta vecom potrosnjom nego sto pises. Treba da stavis ao dunna izduv i vidis koliko duva. Nisam ispratio kvadraturu koju grejes ali ili ti je velika klima za kvm ili nije dobro podesena.

Za prebacivanje za skoro 3c ona mora da isprati sa dosta vecom potrosnjom nego sto pises. Treba da stavis ao dunna izduv i vidis koliko duva. Nisam ispratio kvadraturu koju grejes ali ili ti je velika klima za kvm ili nije dobro podesena.
Brate klima je njesra. Algoritam za kompenzaciju temperature verovatno nije dobro napisan i masi za 3c sa ifeel, a bez njega za skoro 5c. Mogu oni da reklamiraju AI tehnologiju klime ali ona ne moze da pogodi temp sobe, a kamo li ostalo.

Moj nordic oborio rekord: 10.5 kwh za 24h. Kako je nocas bilo -7C i celog dana -4C potrosnja je skroz ok. Interesantna stvar da nije imao ni jedan defrost od kada sam ga kupio, cak ni juce po onom kijametu sa snegom, a ni danas.
A to je radio 24h 40 kvadrata 10.5kwh ili si zatvarao sobu?

Dok sam se raspitivao za klime, kada nije bilo na stanju ono što ja tražim više majstora mi je automatski garantovalo da je nordic najbolja ponuda trenutno i da ne razmišljam.

Dok sam se raspitivao za klime, kada nije bilo na stanju ono što ja tražim više majstora mi je automatski garantovalo da je nordic najbolja ponuda trenutno i da ne razmišljam.
I ja sam se time vodio dosta majstora mi je preporucilo da su je ugradjivali i da sa njom zime nema. Ja sto mogu definitivno da kazem za nju posto je povremeno koristim 40 kvadrata neizolovanog prostora moze lepo da zagreje sve preko toga neizolovanog ne moze prekjuce sam je ostavio da radi u 60 kvadrata u kuci je bilo 8 stepeni kad sam je upalio za 36 sati podigla je na 15 stepeni i radila konstatno na 1200w. Opet to je mozda lose merenje jer kuca nije grejana hladna niko ne zivi tu al svakako moj plan je dve 12 na 75 kvadrata da ugradim jos jednu za sled zimu kad se uselim.

Potrosi vam 400kw za jedan mesec ? Za 30+ kvadrata? Izolovanog prostora? Kod mene je 23 stepena trenutno, malko je hladnjikavo ali ok a peci nisu nista izduvavale. Kad se zagreje preko dana bude 25. Gledam otprilike velika TA pec trosi mi oko 800kw mesecno. Da li je bolje to ili klima ceo dan da radi i da bude 400kw ali i jeftine i skupe ?

Ok je potrosnja, ocekivao sam vise po ovakvom vremenu. To sto nema defrosta je isto ok, znaci nema pauza u radu. Generalno sam nezadovoljan ugladjenoscu rada i nemogucnosti da setujem zeljenu temperaturu precizno jer mnogo masi zadatu. Na nekih 20 dana mora da se radi reset klime i daljinskog jer se zaglupi. Jutros setovao 20c i fan 5, a klima nastavila da radi otprilike na fan1. Ugasio je i upalio, nista se nije promenilo. Izgleda se sama prebacila na auto i tu ostala zakucana. App ne koristim i nije aktivan u pozadini telefona ali sam klimu povezao na njega kada je kupljena. Pomogao je kompletan reset. Moracu da probam da je nacisto skinem sa neta da vidim da li ce da prestane da brljavi. App inace ima bag da sam vraca fan na auto. Moguce da se tu nesto pobrljavilo.
Jeste, provereno i kod mene, app vraca na auto fan, tako da, preporuka app NE KORISTITI", ipak probaj sad kada si je setovao da ti daljinac"hvata malo"okrajak izduva, ne bi trebalo da maši i feel na daljinskom

Jeste, provereno i kod mene, app vraca na auto fan, tako da, preporuka app NE KORISTITI", ipak probaj sad kada si je setovao da ti daljinac"hvata malo"okrajak izduva, ne bi trebalo da maši i feel na daljinskom
Ma nisam uspeo da nadjem idealnu poziciju zbog rasporeda u sobi. Radi kako radi.

Inače danas kupujem nordic za kevu pa cu je istestirati kad je postavim
Ma nisam uspeo da nadjem idealnu poziciju zbog rasporeda u sobi. Radi kako radi.
A za defrost svaka cast ako nije radila, moja je juce bar 3-4x radila def. Na - 2,-4,doduse kratko po par min, ali je radila

Potrosi vam 400kw za jedan mesec ? Za 30+ kvadrata? Izolovanog prostora? Kod mene je 23 stepena trenutno, malko je hladnjikavo ali ok a peci nisu nista izduvavale. Kad se zagreje preko dana bude 25. Gledam otprilike velika TA pec trosi mi oko 800kw mesecno. Da li je bolje to ili klima ceo dan da radi i da bude 400kw ali i jeftine i skupe ?
TA pec au dobre kada grejes jednu prostoriju eventualno dve da ne predjes u crveno. Ako grejes vise prostorija vecu kvadraturu bolja ti je klima. Samo sto po meni klime osetivljije na neizolovani prostor. Mnogo slabije / sporije izbacuju toplotu od Peci.

Generalno TA peci su propast, osim ako ne zivis u ekstra dobro izolovanom prostoru koji ima pomoc u grejanju od cevi ili drugih stanova.

Ja ne znam kakva propast?
Domacinstvo, dva bojlera, dva elek sporeta, sudomasina, susilica za ves, dve ves masine, dve obicne klime, 3 TA peci. Svaki dan dve masine, jedna sudomasina, jedna susilica za ves. Racun 16-18k din.
U planu je samo jedna klima, inverter, da zamenim staru on/off a da ukinem jednu TA pec. Racunam koliko je potrosnja i isplativost.
Da li je bolje 800kw jeftine ili 400kw jeftina/skupa?
Da, temp spolja prikazuje -6 trenutno, unutrasnjost trenutno 25, troje dece, uglavnom u pidzamama, skroz prijatno

@recognition

Jeftinije je potrošiti 800 kWh po nižoj tarifi u plavoj zoni nego 400 kWh kombinovano ( razlika nije velika, oko 1300 din. mesečno ). Ako već ulazite u crvenu zonu računica je drugačija...

Kuca je 140 kvadrata, nemam mogucnost uvodjenja gasa u mestu inace bi to uveo odavno. Ostaje centralno na lozenje( ni u ludilu a i nema ko da lozi), pelet ( sva sreca da ga nisam uveo pre 2 god) i struja( razne varijante u opticaju). TA peci ili klime, to mi je trenutno u prici za sledecu sezonu.
Komsija pored mene ima centralno na gas, 12-14 hiljada za 100 kvadrata, malo manje, tu negde. Plus struju potrosi tipa 4 hiljade, znaci ko ja otprilike a ima jednu masinu, bojler itd itd
Komsija preko puta mene dva invertera, ugasio pre dve nedelje i lozi drva na ovim minusima, a ima 12ku crnu izolaciju, pvc, izolovan pod, gore vuna 20cm, nova kuca, nije bio zadovoljan temp u celoj kuci
@recognition

Jeftinije je potrošiti 800 kWh po nižoj tarifi u plavoj zoni nego 400 kWh kombinovano ( razlika nije velika, oko 1300 din. mesečno ). Ako već ulazite u crvenu zonu računica je drugačija...
Ulazim u crvenu standard. Koliko je onda racunica? U istom odnosu.
Kod mene je leti racun oko 7, znaci ja placam grejanje 100 evra prosek . Da li sa tri klime mogu da prodjem sa manje od 100 evra na 24-25 stepeni to mene zanima?
Ako bi racunao ovako teorijski, ako bi ukinuo sve tri peci, stavio tri klime, jednu u dnevnu, jednu u hodnik( da greje i spavacu) i jednu u decju sobu, treba mi 300 hiljada za kvalitet sa ugradnjom.

Poslednja izmena:
140 m2 se nikako ne isplati grejati TA pećima zbog ulaska u crvenu zonu. Kakva je izolacija kod tebe? Što detaljniji opis daš bolji savet možeš da očekuješ.

Ulazim u crvenu standard. Koliko je onda racunica? U istom odnosu.
Kod mene je leti racun oko 7, znaci ja placam grejanje 100 evra prosek . Da li sa tri klime mogu da prodjem sa manje od 100 evra na 24-25 stepeni to mene zanima?
Ako bi racunao ovako teorijski, ako bi ukinuo sve tri peci, stavio tri klime, jednu u dnevnu, jednu u hodnik( da greje i spavacu) i jednu u decju sobu, treba mi 300 hiljada za kvalitet sa ugradnjom.
Do sada si grejao tih 140 kvadrata sa 3 TA peći na 24-25 stepeni tokom celog dana?

Ne, sa tri ta peci grejem 90+ kvadrata. Jedno je brojilo, to su dve kuce, jedna novija gradnja i starija. Izolacija 10-ka, pod stirodur uglavnom svuda, pvc stolarija dobra, plafon mineralna 10cm. Drugi deo domacinstva je na drva nebitno to, nego sam pomenuo zbog ukupnog racuna i potrosaca.

Evo veceras ce i nordic u df izgleda. Danas bilo hladno, sad je vec -8. Donja trecina izmenjivaca plava ostatak pobeleo skroz. Do sad potrosio 13kwh.

Vrh Dno