Šta je novo?

HIS ili ASUS 9550 128bit?

Fala, kupio je i drug u medjuvremenu, core ide preko 400 ali memorija nesto mnogo slabo, na 440 je resetovala masinu koliko mi se cini, kako tvoja?

CAR je napisao(la):
Ama, 35% ravno, pise na kutiji od ASUS-a A9550GE! :d:d

Ako dizemo takt jezgra za 25 mhz, tj 10% (prim. 250 mhz na 275 mhhz), a takt memorije ostaje isti dobice se dobitak performanse od 3%.
gpu na 400 mhz tj 60% dobitak je 20 %
Ako takt memorije dizemo takodje (jezgro je na default) za 10 % (za 20 mhz) dobitak preformance je 6 %. ako memorija radi na 260 mhz (30 % veci takt) dobitak je 18%
Kada se dize takt gpu i mem zajedno za 30% (325/260) dobija se 30 %
Na kraju da kazem da ova moja zapazanja , merenja ne moraju biti u potpunosti tacna, ali su se teoretski rezultati priblizno poklapale sa rezultatima dobijemin u praksi.
ovo vazi za sve kartice bazirane na rv350/rv360 gpu 9550,9600/pro/xt :guitar:

macman je napisao(la):
Ako dizemo takt jezgra za 25 mhz, tj 10% (prim. 250 mhz na 275 mhhz), a takt memorije ostaje isti dobice se dobitak performanse od 3%.
gpu na 400 mhz tj 60% dobitak je 20 %
Ako takt memorije dizemo takodje (jezgro je na default) za 10 % (za 20 mhz) dobitak preformance je 6 %. ako memorija radi na 260 mhz (30 % veci takt) dobitak je 18%
Kada se dize takt gpu i mem zajedno za 30% (325/260) dobija se 30 %
Na kraju da kazem da ova moja zapazanja , merenja ne moraju biti u potpunosti tacna, ali su se teoretski rezultati priblizno poklapale sa rezultatima dobijemin u praksi.
ovo vazi za sve kartice bazirane na rv350/rv360 gpu 9550,9600/pro/xt :guitar:
Mnogo teoretisanja, mnogo brojki... mozda je sve ovo i tacno, ne ulazim sad u to.

Ja sam samo napisao ono sto stoji na kutiji, uz smajlije (ipak, zna se sta sve pisu proizvodjaci po ambalazama svojih proizvoda)... ako nisi video te smajlije...

Ma dobro video sam smajlije , nego eto isprobao to sve polagano korak po korak par puta, za to sam imao dooosta vremena, uporedjivao , zabelezio na papir da se ne zaboravi , pa eto kad neko pita koliko da ocekuje % dobitka eto...
I na kraju zasto sve ovo - pa bas zbog toga sto su rezultati dosta saroliki , a jedini krivac je memorija -ista kartica a neko dobije malo vise , a neko dobije malo manje... za iste pare ...faktor srece :)

Ajde i ja da pitam nešto vezano za ove kartice a nevezano za o/c:
koja od ovih kartica ima najbolji 2D prikaz?
Meni, eto, sa novom konfiguracijom došla Asus 9600XT koja mi ič ne treba, žali Bože što je meni dopala! Pa se mislim nešto da je menjam za ovu 9550 GE a da mi štogođ eura ostane za nešto meni potrebnije. Dakle koja daje najbolju SLIKU?

Mislim da je razlika u kvalitetu slike veoma mala (a mozda i nema razlike) jer je to ipak jedan te isti chip (rv350/360) u vise varijanti i proizvodjaca neki ce reci sapphire , neko HIS, itd da ne nabrajam...
mada ako neznas sta je dobro pitaj sta je skupo :p

Dobro, je li neko zainteresovan ovde da menja HIS za moju karticu, uz doplatu?
AKo jeste neka baci ponudu na PM. Samo da ne bude brezobraznih predloga, moliću fino.

Poslednja izmena:
A kako vam radi wc3 tft sa oc-om? Meni sve igre i 3d01 i 03 rade lepo samo mi u wc3 tft-u posle relativno kratkog igranja vraca na def vrednosti! Ako ima neko pomenutu igru neka proba bas me interesuje, pa nek javi.
Poz

macman je napisao(la):
Mislim da je razlika u kvalitetu slike veoma mala (a mozda i nema razlike) jer je to ipak jedan te isti chip (rv350/360) u vise varijanti i proizvodjaca neki ce reci sapphire , neko HIS, itd da ne nabrajam...
To sto su zasnovane na istom cipu (RV350) ni najmanje ne utice na sam kvalitet slike... tj. kvalitet slike ne zavisi od cipa.

freehand je napisao(la):
Nego? I koja je najbolja (za moje potrebe)?
Juri se proizvodjac te graficke zbog toga... tj. onaj koji je implementirao taj GPU na stampanu plocu. Ides na nekog poznatog, proverenog... koji zna sta radi, i koji dokazano ima dobru sliku.

U tvom slucaju, uzmi HIS-a, ASUS-a... oni ne mogu da omanu. Ja imam ASUS-a 9550 (kod burazera u masini), slika je sasvim OK.
(nisam neki expert da kazem da je "extra")

CAR je napisao(la):
Juri se proizvodjac te graficke zbog toga... tj. onaj koji je implementirao taj GPU na stampanu plocu. Ides na nekog poznatog, proverenog... koji zna sta radi, i koji dokazano ima dobru sliku.

U tvom slucaju, uzmi HIS-a, ASUS-a... oni ne mogu da omanu. Ja imam ASUS-a 9550 (kod burazera u masini), slika je sasvim OK.
(nisam neki expert da kazem da je "extra")

Pa dobro, ja sada imam ASUS 9600XT u mašini (postovao sam već gore), slika je dobra, ali nije kao Matrox... E sada, i ja sam glupo pitao: Lako mi je da poredim kartice na mojoj mašini i sa mojim monitorom. Jedini odgovor bi mogao da mi da neko ko je to isto radio sa HIS, ASUS, SAPPHIRE karticama u istim uslovima. Ovako kad pitam čovek može da mi kaže "Pa lepa je slika, šta ćeš više!"
No na osnovu stvari koje sam do sada pročitao i čuo probaću HIS da nađem.
Hvala.

freehand je napisao(la):
Pa dobro, ja sada imam ASUS 9600XT u mašini (postovao sam već gore), slika je dobra, ali nije kao Matrox... E sada, i ja sam glupo pitao: Lako mi je da poredim kartice na mojoj mašini i sa mojim monitorom. Jedini odgovor bi mogao da mi da neko ko je to isto radio sa HIS, ASUS, SAPPHIRE karticama u istim uslovima.
Realno, malo je njih koji su ovo probali :)

I naravno da bi najbolje bilo da sam probas, na svom monitoru... ako bi imao mogucnosti...
freehand je napisao(la):
Ovako kad pitam čovek može da mi kaže "Pa lepa je slika, šta ćeš više!"
Pa to je uglavnom to, ne mogu ni ja bolje da ti kazem ,)

Sapphire je sasvim OK resenje. memorija je 5 ns ali se kartica uspesno ubrzava na 440/250 opusteno. Za svaki dan je ipak najbolje 400/250. :). Preporuka. Nesto je i jeftinija od drugih brandova jer je u lite pakovanju - bez igara i sl gluposti.

Marti Misterija je napisao(la):
Zavisi od memorije... 4ns Hynix ide najbolje, pa 4ns Samsung.. pa sve druge 5ns...

No, no... ;)

Redosled je sledeći:
- 4ns Hynix
- 5ns Samsung
- 3.6ns Samsung
- 4ns Samsung

BTW, ASUS 9550 GE je zakon. Ni jedna koju sam probao nije išla manje od 425 za GPU.

Poslednja izmena:
Allagros je napisao(la):
A kako vam radi wc3 tft sa oc-om? Meni sve igre i 3d01 i 03 rade lepo samo mi u wc3 tft-u posle relativno kratkog igranja vraca na def vrednosti! Ako ima neko pomenutu igru neka proba bas me interesuje, pa nek javi.
Poz

Evo meni radi OC-ed Abit i igram wc3 tft bez problema mislim samo to i igram tako da ne znam sta se kod tebe desava ma ne valja ti taj ASUS ili sta je vec :smoke:

@Freehand
Mani se coravog posla, na CRT-u (sony g500?) kakvog ti imas, nijedna ati kartica ne moze imati sliku kao matrox-i. Razlika jeste doduse u nijansama samo.
Taj 9600xt bi trebalo da ima sjajnu sliku a i inace je odlicna kartica.

evo moja devojka je danas uzela novu Asus 9550ge, i ja sam naravno odmah morao da probam kako se oc-uje. dosao sam do 470/270 i islo je bez ikakvih anomalija. mislim da gpu core moze i vise od toga, ali nisam imao vremena da testiram do kraja.
ovih dana cu da uradim i 3dmarkove pa da vidim kakvi su rezlutati.

hehehe ja sam uzeo Sapphire 9800PRO atlantis u tom lite retail pakovanjo znaci dobije se cd sa drajverima i kablovi...heheh ali je kutija mala ali extra...i stampa ja super...mada jeste da sam graficku uzeo u nemackoj :-devil-:

Pa... ?

Ovde se prica od 9550... ne o 9800Pro, gde je uzeta karta ili u kolikoj kutiji.

danas dobio na poklon asus 9550 ge. pa reko ajde da je probam... i gle cuda
505/245. stabilno 100%.
3dmark03 3714
barton2500@185x11 hyperX 512mb 5-2-2-2, abit nf7-s....

Vule je napisao(la):
Al' ovde mi nesto slabo tera (kad se uzme u obzir klok jezgra), ja sam sa 450 core imao 3606... Jos je bio i stariji drajver i 3D Mark, davno je to bilo, sa tim klokom bi trebao da teras vise...
Mozda ovo ima neke veze... ;)

"barton2500@185x11"

Ja sam mojg HIS-a 9550 klokovao na 430/205 ATITool je isao do 438/205. Da li bi sa nekim drugim drajverima dobio bolje rezultate? Trenutno imam drajvere koje sam dobio uz plocu Catalyst 5 nesto nisam siguran. Da li je neko koristio verziju ATITool 0.24, interesuje me da li je bolja od verzije 0.0.22?

Uf, kakvo pitanje...
OC nikako ne zavisi od software-a već od hardware-a (od verzije VPU / latencije DDR).
Drugo, šta podrazumevaš pod bolja? Ako misliš na OC, pročitaj ponovo šta sam iznad napisao. Razlike između ATI Tool verzija pogledaj ovde.

Vrh Dno