Šta je novo?

Hi-Fi vs AVR

Пази, имаш и нов ауто од 10-15к еура који ће трајати нпр 20 година и ауто од 100-150к е који ће трајати 20 година. Цене хифи јесу претеране, не одгвоарају ми... али скупљи хифи није без разлога скупљи.

@nikod Ti novi AVR-ovi pitanje je dal su nešto bolji u običnom stereo modu od ovih starih modela, mislim da je najveća razlika što podržavaju nove standarde, konekcije i imaju nove DSP-ove. Mislim da bi za stereo najveću razliku činili zvučnici. Ako ciljaš za filmove i povezivanje sa TV-om, box-om, telefonom, onda su novi naravno bolji. Ja najviše koristim da slušam muziku u običnom stereo modu, filmovi mi nisu bitni, pogledam možda 5 filmova godišnje preko AVR-a, tako da možda u budućnosti apgrejdujem samo zvučnike, na sve komplet ne bih trošio pare skoro.

Ако су два звучника врхунац који планирате вишеканални авр је бацање новца. Боље стерео рисивер или класично појачало и дак.

За стерео музику да. Ко жели вишеканални звук то је ограничавајући фактор.

Па да, колико канала толико звучника.
(атмос иде до 128)

Dok sam odrastao, 80ih i 90ih, nisam nikad imao neki ozbiljan sistem, već sam muziku slušao na plastikanerima od muzičkih stubova i kasetofona.
Da li zbog toga što nikad nisam imao neki HiFi ili zbog toga što sam slušao uglavnom manje zahtevnu muziku (dance, rap i pop-rock tog doba) morao sam da se naučim da uživam u muzici reprodukovanoj sa takvih (manje kvalitetnih) uređaja. San mi je bio neko pojačalo i dek (više iz razloga da mogu sam da snimam muziku), ali pošto se zidala kuća, a posle je došla kriza, to mi je ostalo nedosanjano. Elem, hteo bih da kažem da se ne osećam posebno hendikepirano u odnosu na drugove koji su slušali u HiFi, zato jer sam stvarno uživao u slušanju muzike i mislim da su te naše generacije mnogo više uživale u muzici, nego što to čine sadašnje generacije, uprkos mnogo većoj dostupnosti danas.
Ako pitanje postavlja neki manje zahtevan korisnik (kao što sam npr. ja), zašto ne bi bilo ok da pazari neki stariji AVR i solidan stereo (+ SubW) sistem za recimo 250-300e? Znam da nije pravi HiFi, ali da li je HiFi svima neophodan? Nekako kad se potegne tema vezana za zvuk, završi sa nekim vrh HiFi-em i onda bude sky is the limit na kraju.

Zdravo druže, da probam da odgovorim na ovo pitanje jer sam bio delimično i ja u njemu. Ja sam u to vreme imao finansije za pojačalo i zvučnike, ali nisam imao znanje. Zadnjih godina sam saznao dosta na tu temu. Kao neko ko voli muziku, i uređaje iz tog perioda mogu da napišem sledeće. U redu je kupiti pojačalo iz tog vremena, ali samo ako imaš kavlitetnog majstora za osveženje. To su stari uređaji i jednostavno su im se potrošili delovi. Za zvučnike je već druga priča. Jako je teškmo naći korektne zvučnike.

Из тог периода само неки очувани топ модел појачала, звучници такође уз проверу али извори су највише напредовали, што новији.

Zdravo druže, da probam da odgovorim na ovo pitanje jer sam bio delimično i ja u njemu. Ja sam u to vreme imao finansije za pojačalo i zvučnike, ali nisam imao znanje. Zadnjih godina sam saznao dosta na tu temu. Kao neko ko voli muziku, i uređaje iz tog perioda mogu da napišem sledeće. U redu je kupiti pojačalo iz tog vremena, ali samo ako imaš kavlitetnog majstora za osveženje. To su stari uređaji i jednostavno su im se potrošili delovi. Za zvučnike je već druga priča. Jako je teškmo naći korektne zvučnike.
Pozdrav Vlado.

Ja sam ti malo specifičan slučaj. Frik sam za kasete i dekove i ne uživam u savremenim nosačima zvuka i formatima, koliko uživam da slušam sa kaseta. Najviše volim da snimim šta mi se sluša i onda slušam celu kasetu bez preskakanja.

A moram da priznam da pošto nisam imao neki hifi dok sam odrastao, meni su standardi za pristojan zvuk verovatno vrlo niski.
Ogromna mi je razlika ovo što sad imam i znam da je to neki lower tier hifi, ali za mene skroz ok, zvuk je prilično detaljan i analitičan, a fali mu malo širine pozornice, to odmah primetim na kvalitetnijim sistemima.

Mene je zaintrigiralo kao pitanje da li bih dobio nešto prelaskom na bolji AVR ili pojačalo, i nosio sam se tom mišlju neko vreme, dok nisam ukapirao da sam u principu i zadovoljan sa ovim što imam. Verujem da bi mi kvalitetni zvučnici (novi) napravili najveću razliku, ali pošto mi je to u dnevnoj sobi, onda dolazi na dnevni red i pitanje estetike i mišljenje gospođe, i onda sam i to odložio za kasnije.

U svakom slučaju i ti i većina komentatora ste ovde u pravu, ja sam tu više da učim na tuđim iskustvima, pošto hifi i nije nešto baš pristupačan da učiš na svojim greškama.

Mene je najviše pogodio komentar od @exste , da je oprema bitna samo do trenutka dok ne uhvatiš sebe da uživaš u muzici, može da postoji i bolji i savršeniji zvuk, ali ja i nemam ambicija da slušam neki najsavršeniji zvuk koji postoji, već samo da uživam dok slušam. A to sam već postigao i sa ovim sirotinjskim hifi-em ( pet bambija za mene :) ).

Mene je zaintrigiralo kao pitanje da li bih dobio nešto prelaskom na bolji AVR ili pojačalo, i nosio sam se tom mišlju neko vreme, dok nisam ukapirao da sam u principu i zadovoljan sa ovim što imam. Verujem da bi mi kvalitetni zvučnici (novi) napravili najveću razliku, ali pošto mi je to u dnevnoj sobi, onda dolazi na dnevni red i pitanje estetike i mišljenje gospođe, i onda sam i to odložio za kasnije.

Ovo sve može da ti završi neko pojačalo klase D i Dali recimo nešto iz serije Zensor

Нека се прошета до изложбених салона хифи продавница и послуша неке системе.

Зенсор серије се изузетно показала за своју некадашњу цену али треба бити опрезан. На огласима су често по цени колико су били нови у продавници.

Za smešne pare odličan kabal za zvučnike. Ja sam uzeo 4x2x0.8, Turski, u Blueline. Zaboravio sam naziv. Možda je ovaj

Ovde je pisano dosta na tu temu. Može da se napravi i dobar inerkonekt

Poslednja izmena:
Да, код каблова полако. Нема правила шта ће се најбоље уклопити. Не значи да је скупљи кабл увек бољи. Најбоље је повезати и послушати па затим проценити.

U svakom slučaju i ti i većina komentatora ste ovde u pravu, ja sam tu više da učim na tuđim iskustvima, pošto hifi i nije nešto baš pristupačan da učiš na svojim greškama.

Šta je bilo na kraju

Ništa trenutno, u Nišu u playeru imaju Denon i Polk bookshelf model, ali nisu bili u mogućnosti da se čuju, vidim ima neki Q acustics model, ali mu je cena za moje trenutne prilike malo jača, a malo sam i stisnut prostorom ( morao bih da dodatno investiram u stalke). Mene je porazilo kad sam gledao cene da ovo što oni nama prodaju za 20+k napolju mu je cena 100usd😕
Odlažem kupovinu dok ne apgrejdujem budžet, na žalost.

У Нишу је хифи непостојећи у виду продавница али има доста аудиофила. У Србији једино да идеш у БГ али ти је Софија ближа, на жалост.

potreban savet

Imam Yamahu 671 net resiver(radi kao stereo) i 2 odlicna zvucnika-bas kvalitetna

kad se koristi Vtuner net radio,zvuk je perfekcija,na -60 jasan,cist zvuk
kad pustim YouTube sa racunara preko Yamahe odlican zvuk,za nijansu slabiji nego net radio
FM onako,nije nesto ali ajde

E sad problem,bilo sta kad ide sa TV zvuk je katastrofa(spdif,hdmi arc)
To nekako muljavo,priguseno,mora ga odvrnem na -35 da se nesto cuje

Imam YouTube premium pa bih sa tv na externe zvucnike ali los zvuk

Da li bi Soundbar bacio dobar zvuk ili to TV gusi i nema nista
Sa racunara je odlican zvuk ali bih strimovao sa tv

Провери подешавања тв за диг излаз звука.

Nema Samsung pcm podesavanja

Reseno,tako je kod svih Samsung modela,samo earc mozda daje bolji zvuk

Пробај авр са еарц па јави утисак.

A bre covece Yamaha v671 avr NEMA earc
Ne moze se upaliti earc pastrought ako NEMAS earc resiver

Reseno-closed

Зато ти и кажем пробај авр са еарц а не јамаху која нема еарц.

Bio prosle nedelje u 4audio, uzasna situacija sa Yamaha pojacalima. Kako mi je covek zvucao, ja ne verujem da ove godine mogu da kupim kod njih, posto je ogromna lista cekanja, a i rekli mi da isporuke debelo kasne.
Jedino gde sam jos naisao na neki izbor je player.rs. Kod njih sam naisao na ovaj model, pa me zanima kakvo je vase misljenje o ovome:
Ja iskreno prvi put cujem za ovaj brend. Po specifikaciji jedino sto me brine je sto je jacina ovo 52 Watts po kanalu, a Yamahina su 80-90 za istu cenu.
A imam ove zvucnike sto sam okacio u prilogu...

Pa ako moze neka dobra dusa da mi kaze sta je najpametnije da uradim :D

Prilozi

• 277854481_1120124542101547_4526678433706191084_n.jpg
    277854481_1120124542101547_4526678433706191084_n.jpg
    91.6 KB · Pregleda: 27
  • 277915178_492254415937721_2123838553997086424_n.jpg
    277915178_492254415937721_2123838553997086424_n.jpg
    82.2 KB · Pregleda: 27
Једино ако је неко слушао овај модел па да изенсе утиске. На папиру може деловати добро а да није у пракси.
Каква је ситуација на КП, можда ови који доносе из Мађ?

Vrh Dno