Šta je novo?

Hi-Fi vs AVR

Зашто би? Одличан је за музику.

Наслов би пре био стерео против суроунда или стерео појачало против авр.
Slazem se da bi vise odgovarao temi, ako moderatori zele, mogu da promene.

Ако хоћеш одличан стерео звук за музику, треба одлично стерео појачало и извор. Ако желиш одличан звук у филму и игрицама, треба одличан авр. Све друго су компромиси и не звуче онако како треба и могу. Може се све спојити и интегрисати у целину а може и одвојено.

A bluetooth 5.1 zvučnici vredi li razmatrati to za filmove, igrice itd?

pre svega bi trebalo ustanoviti kakve ko standarde ima kad je slušanje muzike u pitanju...većina ljudi prosto ne registruje razlike u zvuku, ili im je svejedno, nemaju naviku kritičkog slušanja, muzika im je pozadinska aktivnost, u tom slučaju i avr za stereo je puna kapa...a zavisi i šta se žanrovski od muzike sluša, plus ako se sluša naxi radio onda je stvarno svejedno :) ubaciviti stereo pojačalo pored dobrog avr ima smisla samo ako se ima solidna količina fizičkih nosača zvuka, ili lossless kolekcija, za sve ostalo je po meni overkill...nemojte bacati pare za internet radio i mp3...

Po mom iskustvu, na ogranicenom broju uredjaja, cuju se razlike i kada se slusa internet radio, ukoliko su zvucnici dovoljno kvalitetni, ukazace na nedostatak dobrog pojacala.
Ако хоћеш одличан стерео звук за музику, треба одлично стерео појачало и извор. Ако желиш одличан звук у филму и игрицама, треба одличан авр. Све друго су компромиси и не звуче онако како треба и могу. Може се све спојити и интегрисати у целину а може и одвојено.
Posto vec imam odvojene sisteme za muziku i za kompjuter, mislim da bi mi treci sistem samo za filmove bio previse. Zato ne bih rado izdvajao novac za jos jedan zaseban sistem , ali sa par strana, ukljucujuci estetiku, bi to mozda bilo dobro resenje.

Poslednja izmena:
Већина људи кад уђу у хифи, на почетку не примећује разлике у звуку. Треба мозак да се научи и обрађује и буде свестан свега. Слично као кад неко први пут из града оде у природу и не чује и не види ништа. Не види дрво од шуме. Ако иде редовно разликоваће цвркуте птица.
Ко шта жели, то и купује. Постоји гама производа. За радио, успут, позадинско слушање неки десктоп систем, било какав авр и сл ради посао. За уживање у звуку је хифи, било дво или вишеканални.

Taj RX-671 bi bio ekvivalentan aktuelnom RX-V6A, sa 125 W (8 ohms, 0.9% THD). Vredelo bi otici i poslusati negde gde ima cela Yamahina gama, da li se mogu cuti razlike u stereo modu.

Додаш циглу на јефтинији авр, добије на тежини а уштедиш. :)
Ако жели неко иоле добар стерео код авр нека потражи Маранц авр од "јефтинијих" из 7ххх и 8ххх серије.

Zato je jeftinije kupiti "obican" avr za filmove, a dobro stereo pojacalo za muziku.

Најисплатиљивија опција је пар модела стар топ авр са огласа, очуван и исправан. Искористити пре оут па на стерео појачало у улаз на снагаш.
Ко баш жели да ужива у вишеканалном звуку имаће додатне снагаше за све канале.

Moja situacija je Marantz 1602 + Dali Zensor 3 stereo. Zadovoljan sam zvukom, ali me kopka koliki bi napredak u zvuku tu bio kada bih dodao nešto iz Marantz PM serije pojačala, a ima i ovih novih strimera/ pojačala tipa PM7000N (da zamene AVR).
Ima li saveta/predloga? Šta bi dalo najveći gain da bude osetno? Može i polovno.
Najviše se sluša Deezer HiFi preko AirPlay, na LG TV pa optika, ili dikrentno AirPlay na AVR. Taj komfor bih zadržao.
AVR ima preouts.

Dobices drugaciji zvuk, to ne mora nuzno znaciti bolji, zavisi i od tvojih navika. Noviji streamer ce ti olaksati slusanje muzike i pristup servisima, to bi po meni bio dovoljan razlog zamene.

On the topic , resio sam da uzmem 936-ice za prednje i ostavim 906-ice kao zadnje zvucnike, za 4.0 konfiguraciju. Tek se situacija promenila, i sada ne znam kada cu se useliti u novi prostor, i sve dalje nabavke su otkazane :(

Повољније може бити само неки половни авр више класе.

Savet od 5.1 usera >20 godina... uzmi najbolji 2.1 koji mozes, zaboravi 5.1 u kucnim uslovima (dnevna soba). Ako imas dedicated media room, onda je 5.1 pravo uzivanje jer sto cu navesti postaje lako dok je u dnevnoj sobi to realno nocna mora (ako se radi kako treba).

Samo fizicko razvlacenje i sakrivanje kablova - hassle.
Kalibracija 5.1 sistema u dnevnoj sobi - treba ti prvo risiver koji ima dobru auto kalibraciju pa dorada sa REW-om i, idealno, kalibrisanim mikrofonom. I opet neces nikada izvuci pun potencijal jer dnevne sobe nisu projektovane za surround sisteme.
Generalan setup surround sistema - ako juris kvalitet zvuka moraces da napravis preset za filmove, preset za muziku, integraciju suba i za jedno i za drugo, stalno da prebacujes presete u zavisnosti sta slusas, multichannel pcm, stereo, proprietary passthru etc.

Onda zajednicki problemi, gde god da instaliras:

Sources - ako imas aktuelne muzicke streaming servise i AVR ih podrzava ovo je vecinski danas reseno ali i kosta pretplate itd. Sto se filmova tice bolja je situacija nego ranije mada i tu je velicina rip-a faktor pa jos ako cuvas filmove kao ja onda je to i par novih HDD i jedan NAS. Video streaming servisi na audio polju jos uvek kasne, sve je i dalje DD+ sto se streaminga tice tj. vecinski 640 kb/s.
Cena - AVR koji treba da svira i muziku iole kvalitetno je ~1500e i set zvucnika za taj AVR jos toliko ili malo jace, ~2k. Za 2k mozes 2.1 ceo sistem da resis koji ce da oduva AVR sto se tice muzike dok 5.1 sistem od 3.500e za filmove ne zvuci nista drasticno bolje od sistema od 1000e, esencijalno platis 2.5k da bi imao i pristojnu muziku.
Modularnost - 5.1 zvucnici generalno nisu modularni tj. ne preporucuje se mixovanje razlicitih serija za centar i towere. Sub uvek moze da se izmeni i surround sateliti u paru ali front + centar bi trebalo biti iz iste serije tj. paket. Sa 2.1 nemas toliko komponenata, mnogo je lakse naci pristojan set towera nego pristojan 5.1 set po razumnim cenama. Evo anno 2022. u Srbiji nema 5.1 sistema, bukvalno neki zaostao lager od par modela. Towera opet ima.

I na kraju, 5.1 je 50% gimmick. Reverb svakako postoji i u stereo okruzenju, pogotovo u manjim sobama, tako da ti verovatno vec imas "okruzujuci" zvuk. Nemas diskretne kanale tj da cujes pucanj koji emituje samo zadnji levi recimo ili u mom slucaju kad neko otvori vrata na tom kanalu, koji je meni blizu vrata, prepadne me.

Poslednja izmena:
Zato sto sam kuplermajstor i hohstapler.

Ako imas problem sa necim sto sam izneo, navedi sa cim pa mozemo i da diskutujemo.

Требао бих да наводим цео твој пост. Није тачно да ће у класичној дневној соби поставка суроунд система бити ноћна мора. Неко зна да уклопи, сакрије каблове, неко не зна. Ко не зна потражи помоћ или плати оног ко зна а не каже да је немогуће урадити. Лично у дневној имам 7.2.4 систем и све је на свом месту.
Ко жели квалитетан звук мора набавити и квалитетну опрему, нову тј скупљу или половну тј јефтинију. Опет, неко то зна сад да уради а неко мора да потражи помоћ или плати ономе ко зна да уради уместо њега.
За класичну дневну собу калибрација звука коју ради авр сасвим је довољна. Ту се лепо подеси фаза, кросовер, кашњење, јачина и баланс свих канала. За све детаљније и ручно подешавање потребно је знање које ће неко ако је заинтересован сам стећи или наћи некога...
Када калибришеш систем то је сетап за суроунд, не филмове а за стерео је пуре аудио где гасиш све што има везе са вишеканалним звуком.
За изворе ако желиш квалитетан систем, користиш квалитетан извор. Платформе за успутно гледање/слушање а наменско мора ипак нешто боље.
Што се тиче цене, хифи је скуп спорт у целом свету. Свако купује колико и шта може. Ко жели квалитет мора бити спреман на то.
И систем када састављаш и намштај када купујеш ваљда уклапаш шта са чиме иде. Ко не зна или не уме...
Ко није чуо добар суроунд систем може мислити да је то нека превара али ниједан стерео систем, па ни најквалитетнији не може заменити суроунд доживљај. Да би постојала та окруженост стерео звуком потребна је наменски третирана просторија са идеалниом поставком и опет није принети правој ствари.
Када купиш аутомобил или научиш да га користиш и одржаваш или плаћаш другог да га одржава уместо тебе али нико не каже купи ролере уместо.
Нисам ни очекивао да ћу оволико искуцати... одвикао сам се...

imam klasican stereo setup, hd player, dac, pojacalo i dvosistemske zvucnike, i gledam filmove i zvuci super...nisam uspeo da shvatim potrebu za satelitima da bih cuo neki susanj pozadi...mislim ne donosi meni bar nista spec ali zato muzika na 5.1 je cista blasfemija...ako je za oba onda stereo...ustvari samo stereo u svakom slucaju ali taj sport kosta da zvuci prihvatljivo...mene ja prihvatljivost kostala 3k ali ne zalim ni centa...na takvom sistemu film zvuci opasno dobro jer najveci deo filmskog zvuka su ipak stereo zvuci...glasovi. muzika koja dominira u filmovima i ostali zvuci...cak i akcije imaju taj kick jedino sto neces imati 3d efekat od slupanih kola u jurnjavi gradom ali da budemo realni akcije su ionako filmski junk...jedino gde je bolji 5.1 ja vidim u SF akcijama zbog onih pew pew šew blaster zvukova ali zato propustices kad Dart Wader krene da dise na skrge...to ipak zvuci bolje na stereo :)

Poslednja izmena:
Тај "5.1" које класе је био у односу на тај 3к стерео? Увек треба поредити исте класе. Ко не чује квалитетно, робује предрасудама.
5.1 је један од суроунд формата, данас превазиђен. Атмос, дтс-х, аеро 3д је скроз друга димензија звука.

Reci da je 5.1 prevazidjen je isto kao da si rekao da je stereo prevazidjen.

Tom logikom da je vise zvucnika bolje mozemo dodavati nebrojeno zvucnika zato sto to uvek teorijski moze jos bolje.

• Like
Reagovanja: PPC
Требао бих да наводим цео твој пост. Није тачно да ће у класичној дневној соби поставка суроунд система бити ноћна мора. Неко зна да уклопи, сакрије каблове, неко не зна. Ко не зна потражи помоћ или плати оног ко зна а не каже да је немогуће урадити. Лично у дневној имам 7.2.4 систем и све је на свом месту.
Ко жели квалитетан звук мора набавити и квалитетну опрему, нову тј скупљу или половну тј јефтинију. Опет, неко то зна сад да уради а неко мора да потражи помоћ или плати ономе ко зна да уради уместо њега.
За класичну дневну собу калибрација звука коју ради авр сасвим је довољна. Ту се лепо подеси фаза, кросовер, кашњење, јачина и баланс свих канала. За све детаљније и ручно подешавање потребно је знање које ће неко ако је заинтересован сам стећи или наћи некога...
Када калибришеш систем то је сетап за суроунд, не филмове а за стерео је пуре аудио где гасиш све што има везе са вишеканалним звуком.
За изворе ако желиш квалитетан систем, користиш квалитетан извор. Платформе за успутно гледање/слушање а наменско мора ипак нешто боље.
Што се тиче цене, хифи је скуп спорт у целом свету. Свако купује колико и шта може. Ко жели квалитет мора бити спреман на то.
И систем када састављаш и намштај када купујеш ваљда уклапаш шта са чиме иде. Ко не зна или не уме...
Ко није чуо добар суроунд систем може мислити да је то нека превара али ниједан стерео систем, па ни најквалитетнији не може заменити суроунд доживљај. Да би постојала та окруженост стерео звуком потребна је наменски третирана просторија са идеалниом поставком и опет није принети правој ствари.
Када купиш аутомобил или научиш да га користиш и одржаваш или плаћаш другог да га одржава уместо тебе али нико не каже купи ролере уместо.
Нисам ни очекивао да ћу оволико искуцати... одвикао сам се...
Vec vidim da ce ovo da se pretvori u prepucavanje sa nekim ko ima cvrsto subjektivno misljenje a ne razume materiju sa tehnicke strane tako da cu odgovoriti sto krace mogu.

Iz tvog izlaganja zakljucujem da nikada nisi koristio REW. "Dovoljno dobro" nije objektivan vec subjektivan pojam, tehnicki merljivi i uporedivi rezultati su objektivni. Kazes da je tvoj 7.2.4 "sve na svom mestu", cime potkrepljujes ovu tvrdnju, auto kalibracijom? "Klasicna dnevna soba" takodje nije validan pojam. Soba je izuzetno veliki faktor u kalibraciji i pozicioniranju sistema i varira u ogromnoj meri. Ima li tepihe ili nema, velika balkonska vrata bez teske zaveze, velike trpezarijske staklene stolove, kog je oblika, spusten plafon, etc etc etc.

Niko ovde ne poredi auto i rolere vec auto i vrlo skup i komplikovan auto. Evo ti thread sa jednog od ferrari foruma kad si vec pomenuo analogiju sa automobilima gde vlasnik ferarija hvali mazdu miatu kao bolju investiciju i prakticnije uzivanje od ferarija iako "ferrari je ferrari". Ta miata ce za 1/5 cene, 1/20 odrzavanja, 1/50 osiguranja pruziti 3/4 uzitka ferarija. Poenta je u odnosu (proporciji) tih velicina, ne u tome da je auto od 100k bolji od auta od 20k, skoro uvek jeste, niko to ne spori.

I za kraj, stariji, dobar, ocuvan, nepopravljan, vise klase AVR je polu mitsko bice na oglasima. Iako nepobitno postoji kupovina takvog uredjaja iziskuje stalan uvid u trziste, izuzetno mnogo znanja i dobar tajming jer to ode u 2 dana. Za 5.1 sisteme istog opisa vazi ista situacija.

Tom logikom da je vise zvucnika bolje mozemo dodavati nebrojeno zvucnika zato sto to uvek teorijski moze jos bolje.
Pogotovo sto ce te nove formate sve isterati na starijem AVR-u vise klase. :D Kao i da je cuo "aero 3d" (Auro 3D) ikada pa da sad zna koliko je taj format "bolji" ili "losiji" od bilo cega. Auro 3D sve zajedno ima cca 50 filmova contenta trenutno.

Довољно добро и ауто калибрација је више него довољно за просечног корисника суроунд система.
Било какав систем у нетретираној соби је промашај, али је израз класична дневна соба намењен облику просторије а не голим површинама.
Ко год жели хифи мора обезбедити услове, акустично третирати собу али задржати комфор и функционалност. Неко уме, неко треба да пита.
Код мене је све премерено, постављено, третирано. Кажу подаци, кажем ја да је добро. Ту су и тепих и тешке завесе и бад панели, бас трапови, звучна изолација собе. Опет нема студијски већ изглед класичне дневне собе. Уклопиш, сакријеш ако умеш.
Рекох да је хифи скуп хоби. Стерео и суроунд имају различите намене али се могу користити и за оно друго. Можеш и породичним аутомобилом превозити намештај али није му то намена.
Ситуација тржишта половне хифи робе никад није била гора. Ко жели квалитетније, очувано, половно мораће да стрпљиво прати огласе. У супротном, постоје продавнице. Да опет поновимо, хифи је скуп хоби али пружа много ако се испоштује.
Свако може да згњечи грожђе и као има вино за пар месеци али не зна свако како право вино направити и уживати.
Стари авр може се реално користити као снагаш. Извори и процесори су највише напредовали претходних година. То што су цене скочиле не допада ми се ни мало, али ме нико не пита да ли одговара или не.
Атмос, аеро 3д и дтс-х постоје на уређајима задњих 7-8 год. Не може се рећи да нема подршке и половне опције.

Стерео и суроунд имају различите намене. Стерео је остао намењен музици и не мења се. Дводимензионални приказ тродимензионалног догађаја. Све преко тога је тродимензионални приказ јер уноси још једну осу извора звука у координатној равни. То је суроунд и иде на даље. 7.1 је бољи од 5.1 зато што даје јаснији и потпунији доживљај окружења. Горњи звучници помажу да се направи полулопта звучног дешавања. Једно еволуира док може. Јесте боље да што више извора, боља представа. У природи звук може доћи са било које или свих страна.
Битно је да има више мишљења и ставова и да се неке неистине у старту исеку. Шта ће ко после радити, лична је ствар појединца. Најбоље је чути уживо али је то код нас теже. Стигао сам до 7.2.4 са извором, снагашима, сређеном акустиком, кабловима, платном итд зато што ме интересовало и трудио сам се око тога.

Poslednja izmena:
U prirodi zvuk 95% ne dolazi iznad tebe sem kad nesto prelece iznad tvoje pozicije. Svaki zvuk koji potice na zemlji nece imati sta da trazi na atmos zvucnicima (jer nema reverba sa neba) sem ako ga vestacki ne dodaju zarad "wow" efekta. Ne "drivuje" te formate simulacija prirode vec upravo taj "wow" efekat i, jelte, novac. Taj overhead sound otprilike ima efekta samo po ovim super hero filmovima gde sve skace trci i leti na sve strane pa ti onda ubace "zjuuu" i "ćiuuu" na overhead kanal i ti kazes "WOOOW".

Ne bih te vise zadrzavao. :)

Путуј игумане...
Ко је разумео, схватиће, ко није, никад неће.

• Like
Reagovanja: PPC
Nazad
Vrh Dno