Šta je novo?

HDD za Storage od 2TB

Ja sam za pivce cheers
... i da, jos uvek nisam pazario HDD ali kako stvari stoje mislim da ce to biti Samsung! Zeleni WD mi se nikako ne svidjaju. Mozda se odlucim na kraju i za Segate... videcemo kad se otreznim :D

Meni lici da ce da pobedi f4 HD204UI, sobzirom na dobro iskustvo koje ima RingeRaja, a covek cesto menja hdd-ove i ima potrebu za velikim skladistenjem, wd je u poslednje vreme izgubio na popularnosti,o onom Hitachi HDS5C3020ALA632 nema puno podataka i iskustava, vidim da mu se i wd priblizio sa cenom na nekim akcijama.

Sto se tice hdd-ova,
i ja sam zamzungovac :D.
Salu na stranu, imam 204 jos od decembra i super je.
Pre toga sam bio na 203 i on nije los.

I da dodam, podseti me slobomo, lično preporučujem pre HD204UI, nego HD203WI, probao i jedne i druge, razlike u buci i brzini nema, relativno tihi i solidno brzi (za storage) diskovi, ali postoji u temperaturi - HD203WI je solidno topliji, bar 5-6 stepeni.
Ostalo je sve manje-više isto.
Dobar je Samsung, meni evo za 2 godine koliko koristim isključivo Samsung diskove (krenuo sa HD154UI) nijedan nije ni zaštucao, a kamo li crkao.
A kupovao sam ih i od JoKa-e (Atom), najviše, ali i u nekad živom Bench House-u (Solytron uvoznik) i kao i u VIP House-u (PIN uvoznik). Svi rade odlično.

Da da, i ja isto kod Mareta i kod Novice. Kad su u komsiluku hehe.

Ja sam za najjeftiniji HDD od 2GB za storage. Briga me za smugsunge, wede-e, bivse maxtore i ostale. Kupujem najpovoljniji na koji cu skladistiti podatke i ne razmisljam dok mu ne popunim kapacitet podacima. Jos ni jedan brendiran HDD nije tek tako otkazao pa da treba birati poseban brend. Ovde svi navijaju za Samsung i zanemaruju ono sto je najzanimljivije, a to je da na mnogim forumima korisnici pisu da bas ovi diskovi imaju najvece otkaze u radu.
Ja imam PC jos iz vremena win 3.11 i nikada problema sa hard diskovima nisam imao ako su bili pravilno korisceni.
Ne znam koja filozofija treba da bi se obavila kupovina obicnog HDD-a za storage od 2GB, bas me zanima.

Nikada iskreno niko nece posvedociti o tome koji se manje greje ili koji manje buci, jer su kucista razlicita, provetravanje je razlicito (samim tim i grejanje), takodje se ne obraca paznja na to da li disk dolazi fabricki sa smanjenim AAM vrednostima ili ne i samim tim kao fazon necujan je ... na ovo niko ne obraca paznju.
Zato, kupite najjeftini i skladistite podatke. Za sistem treba ipak birati brze modele.

Pazi, ne favorizujem ja Samsung tek tako, s obzirom da sam i ja "stari" korisnik, još od DOS-a (pre toga Spectrum i Atari), preko svih mogućih Win-ova, a od 2007 na OS X-u (Mac).
Za ovih 15-ak godina crklo mi je malo hardova, ustvari sve do nestanka (akvizicije) Quantum-a samo sam njih koristio i nijedan nije crkao (imam i dan danas jedan od, mislim, 5.4 GB i radi bez greške).
Posle toga je par Maxtora ispustilo dušu, ali ono što me je nateralo da probam Samsung, osim cene, naravno, je bila činjenica da su mi 2 1TB WD Green-a crkla u postupku backupa (znači, ganc novi), a jedan Seagate 1.5 TB i opet jedan WD Green, ali od 1.5 TB posle par dana.
Od tog poslednjeg Green-a samo Samsung i nijedan nije crkao, a promenio sam 12-ak od 1 TB i isto toliko od 1.5 TB, a trenutno mi radi 10 od 2 TB i nijedan nije ni zaštucao, a kamo li crkao.
Slažem se da nisam reprezentativni primerak da bi se cenila pouzdanost proizvođača, i lično iskustvo je presudilo u donošenju odluke kom carstvu da se privolim, što ne znači da neko nije imao potpuno suprotno iskustvo sa proizvođačima.
Takođe, pomenuo bih Fujitsu i Hitachi, ali 2,5" koji su bili u Mac-ovima, svi do jednog fantastično radili, bez greške, niti su se grejali, niti crkavali.
Eto, my 2 cents.

Pretpostavljam da bi ovaj F4 2TB mogao ujedno da bude i sistemski disk, posto ima odlicne performanse, na laptopu je 2.5 na 5400 i opet fino radi kao sistemski disk, fora je da bude sto tisi htpc, da nema skoro uopste buke, prosesor se necuje, vise je glasniji hdd na 7200 od procesora.
Probao sam win 8 na usb hdd-u i za moje potrebe i to fino radi, tako da pretpostavljam da bi i ovaj f4 radio dobro kao sistemski, a ujedno i kao storage ?

Poslednja izmena:
Pazi, ne favorizujem ja Samsung tek tako, s obzirom da sam i ja "stari" korisnik, još od DOS-a (pre toga Spectrum i Atari), preko svih mogućih Win-ova, a od 2007 na OS X-u (Mac).
Za ovih 15-ak godina crklo mi je malo hardova, ustvari sve do nestanka (akvizicije) Quantum-a samo sam njih koristio i nijedan nije crkao (imam i dan danas jedan od, mislim, 5.4 GB i radi bez greške).
Posle toga je par Maxtora ispustilo dušu, ali ono što me je nateralo da probam Samsung, osim cene, naravno, je bila činjenica da su mi 2 1TB WD Green-a crkla u postupku backupa (znači, ganc novi), a jedan Seagate 1.5 TB i opet jedan WD Green, ali od 1.5 TB posle par dana.
Od tog poslednjeg Green-a samo Samsung i nijedan nije crkao, a promenio sam 12-ak od 1 TB i isto toliko od 1.5 TB, a trenutno mi radi 10 od 2 TB i nijedan nije ni zaštucao, a kamo li crkao.
Slažem se da nisam reprezentativni primerak da bi se cenila pouzdanost proizvođača, i lično iskustvo je presudilo u donošenju odluke kom carstvu da se privolim, što ne znači da neko nije imao potpuno suprotno iskustvo sa proizvođačima.
Takođe, pomenuo bih Fujitsu i Hitachi, ali 2,5" koji su bili u Mac-ovima, svi do jednog fantastično radili, bez greške, niti su se grejali, niti crkavali.
Eto, my 2 cents.

Jel' ti nije problem da bacis po koju S.M.A.R.T. slicicu iz HD Tune-a (ne mora striktno bas taj program, ali mi najzgodnije i najpreglednije za poredjenje) par tih diskova sto ih imas... da osacujem kako se kotiraju u odnosu na ovaj moj? :)

Ja sam za najjeftiniji HDD od 2GB za storage. Briga me za smugsunge, wede-e, bivse maxtore i ostale. Kupujem najpovoljniji na koji cu skladistiti podatke i ne razmisljam dok mu ne popunim kapacitet podacima. Jos ni jedan brendiran HDD nije tek tako otkazao pa da treba birati poseban brend. Ovde svi navijaju za Samsung i zanemaruju ono sto je najzanimljivije, a to je da na mnogim forumima korisnici pisu da bas ovi diskovi imaju najvece otkaze u radu.
Ja imam PC jos iz vremena win 3.11 i nikada problema sa hard diskovima nisam imao ako su bili pravilno korisceni.
Ne znam koja filozofija treba da bi se obavila kupovina obicnog HDD-a za storage od 2GB, bas me zanima.

Nikada iskreno niko nece posvedociti o tome koji se manje greje ili koji manje buci, jer su kucista razlicita, provetravanje je razlicito (samim tim i grejanje), takodje se ne obraca paznja na to da li disk dolazi fabricki sa smanjenim AAM vrednostima ili ne i samim tim kao fazon necujan je ... na ovo niko ne obraca paznju.
Zato, kupite najjeftini i skladistite podatke. Za sistem treba ipak birati brze modele.

Ciglo slazem se, cena jeste ono cime bi trebalo da se vodimo, pogotovo sto nije sistemski vec storage hard.
Ali ako je razlika recimo 6400din naspram 6650 i trece varijante 6800din, to su male razlike, i sto da covek ne prodiskutuje i cuje tudja iskustva.

Meni je licno najvazniji aspekt buka posle cene. Za temperaturu me bas briga, imam brdo ventilatora i dal ce biti 25 ili 35 stepeni ne zanima me...
I gomilu puta sam nabasao da se ljudi zale na WD green, pa bih isao na Seagate ili Samsung ili Hitachi...

I ja imam jednoh Zamzunga on 1.5 TB iz green serije i da kucnem u drvo radi kao satic. A i osetno je hladniji od WD-a Green koji takodje posedujem (bar 6 C). Tako da ja znam svoj put - ZAMZUNG all the way baby ;)

Najvise se zale na WD Green jer se on i najvise kupuje. Razlog za to je dostupnost koja je veca od Samsunga Seagate i Hitachija (pogotovu 2 zadnja).
EDIT:
Vezano za temperature, poredjenja cesto nisu relevantna jer ko zna gde se nalazi temp senzor na disku. ;)

Poslednja izmena:
Istu priču smo slušali i za Maxtor. Ali meni ipak crkoše dva Maxtora a nijedan Samsung.

Jel' ti nije problem da bacis po koju S.M.A.R.T. slicicu iz HD Tune-a (ne mora striktno bas taj program, ali mi najzgodnije i najpreglednije za poredjenje) par tih diskova sto ih imas... da osacujem kako se kotiraju u odnosu na ovaj moj? :)
Pa... jeste, ne koristim Win, već OS X, a za 6 komada imam hardverski regulisan S.M.A.R.T. na nivou enclosure-a (očitava se na displayu enclosure-a), dok su ostala 4 komada u jednom USB enclosure-u za koje nema šanse da vidim.

Maxtor je uvek bio teski raspad. Najjeftinije ali po svaku cenu. Ocaj.

Cini vam se, jedino je maxtor slim 40GB bio ocaj... svi su pravili bad sectore u radu... ostali kako se kome zalomi, ali ne zaboravite da se 2001 do 2005 u 95% konfiguracija u srbiji isao Maxtor pa i nije cudno da oni sad crkavaju nakon 3-10 godina

Bas me zanima koji diskovi mogu da pretrpe razne padove (lupanje od zemlju), nosenje po 1000 puta kao prenosivi usb hdd, i da rade jedno 8 godina i da im nije nista, osim maxtora ?

Dobro to jeste, ali to je zato sto narod nije bio rad da plati malo skuplje zarad sigurnosti i boljeg kvaliteta.

Pa... jeste, ne koristim Win, već OS X, a za 6 komada imam hardverski regulisan S.M.A.R.T. na nivou enclosure-a (očitava se na displayu enclosure-a), dok su ostala 4 komada u jednom USB enclosure-u za koje nema šanse da vidim.

Ah, ondaK nista... hvala u svakom slucaju ;)

Istu priču smo slušali i za Maxtor. Ali meni ipak crkoše dva Maxtora a nijedan Samsung.

Maxtor je uvek bio teski raspad. Najjeftinije ali po svaku cenu. Ocaj.

neznam gde ste uzimali vase maxtore al menjajte dobavljaca.

moj vremesni sata Maxtor od 160gb koji je oko 7g star, koji je presao kilometrazu koja je jednaka nekoliko zemljinih obima, i trenutno sluzi kao privremeni storage za download ( citaj radi skoro sve vreme ), jos uvek fercera i ne vidim znakove da ce skoro prestati.

mr008

Bas me zanima koji diskovi mogu da pretrpe razne padove (lupanje od zemlju), nosenje po 1000 puta kao prenosivi usb hdd, i da rade jedno 8 godina i da im nije nista, osim maxtora ?

+1
:d

sto se tice zamzunga svaka cast za proizvodnju hardova,
al mislim da ce morati jos mnogo pasulja da pojedu kako bi dobili moj neprikosnoveni +1 glas, za jedno sedam godina kada se stvari malo izkristalisu-mozda.

mada i ja razmisljam o nabavci jednog harda od 2TB. ( ssd za sada otpada :) )

Prilozi

• Maxtor 6Y160M0.jpg
    Maxtor 6Y160M0.jpg
    97.3 KB · Pregleda: 70
I moj maxtor, 2003. godište :D (od 200gb), fercera savršeno, mada ga zadnjih godinu-dve koristim kao externi...

Poslednja izmena:
neznam gde ste uzimali vase maxtore al menjajte dobavljaca.
2011. godina je... tj. 21. vek...
Maxtor, dobavljaci... ??? :zgran:
moj vremesni sata Maxtor od 160gb koji je oko 7g star, koji je presao kilometrazu koja je jednaka nekoliko zemljinih obima, i trenutno sluzi kao privremeni storage za download ( citaj radi skoro sve vreme ), jos uvek fercera i ne vidim znakove da ce skoro prestati.
Uzorak ti je koliki... taj jedan jedini, tzv. "zlatni primerak"? :laugh:
Ili imas pak jos kojeg? ;)

Evo kod mene par nekih matorih raspada te "sjajne" kompanije, ne zna se koji je u gorem stanju... verovatno bi i ja trebalo da promenim dobavljaca :trust:
sto se tice zamzunga svaka cast za proizvodnju hardova,
al mislim da ce morati jos mnogo pasulja da pojedu kako bi dobili moj neprikosnoveni +1 glas, za jedno sedam godina kada se stvari malo izkristalisu-mozda.
"Za jedno sedam godina"... to taman dok ti taj Maxtor malo "okraca" :d

Ah, urnebesan si, sreca pa ovi tvoji *biser* postovi sluze za malo zabave, a ne da se ozbiljno shvataju ;)
mada i ja razmisljam o nabavci jednog harda od 2TB. ( ssd za sada otpada :) )
A i to za SSD smo skontali, iz nekih od prethodnih "bisernjaka"... :smoke:

P.S. Stvarno steta sto Maxtor ne pravi hardove od 2TB :laugh:

care jel mislis na ovo:

Prilozi

• 204ui.jpg
    204ui.jpg
    205.2 KB · Pregleda: 99
Upravo to, slobomo, hvala najlepse :wave:

P.S. HD Tune Pro, a... i to bas najsvezija verzija? ;)

drago mi je da te moji postovi zabavljaju, nadam se da nisi jedini, kakav je to forum bez zabave ?
ako dovoljno ljudi zabavim mozda i ja postanem V I P jednog dana ;)

ako si pazljivo procitao moj post dok si se smejao, nisam rekao da promenis maxtore, nego dobavljace koji valjaju hardove sumnjivog porekla ( ako jos uvek rade, mislim ti snabdevaci-dobavljaci )

mogao bi da okacis smartove tih tvojih maxtora koji se raspadaju ( posle koliko godina kazes ? ) pa da nesto korisno vidimo, ko zna mozda se i nasmejemo, ja sam moj okacio pa moze se pogleda cinjenicno stanje.
neznam koje si godiste al proglasiti maxtor krsavela kompanijom je bar isti toliki biser kao i zastupanje stava da je jedna od najboljih investicija u hardver ssd od 60-120gb cija je cena oko 10-25k dinara.

uvek me zabaljaju takvi postovi, a ja stojim iza svega sto sam rekao. :):)

p.s.
maxtor verovatno nema hard od dva TB ( pod svojim imenom ), ali verujem da u svim danasnjim hardovima postoji bar jedan maxtorov patent ( sta to bese patent ), inace se ne bi spojio sa Seagateom ne ?

a CAR-e kako i sam rece, ce da vidimo za sedam godina dal ce raditi moj maxtor ili tvoj ssd .
cheers

Molim, i drugi put. cheers
Imao sam problema oko provere jedne particije pa sam ga instalirao zbog 4kb bad sectora.
Samo mi chkdsk u comm. promtu prijavljuje da ih ima a on sve zeleno ,)

drago mi je da te moji postovi zabavljaju, nadam se da nisi jedini, kakav je to forum bez zabave ?
ako dovoljno ljudi zabavim mozda i ja postanem V I P jednog dana ;-)
Cekaj, pa nije valjda da ti to bezvezno "VIP" sto stoji ispod mog nicka toliko bode oci, kada si se bas na to osvrnuo? ;-)
ako si pazljivo procitao moj post dok si se smejao, nisam rekao da promenis maxtore, nego dobavljace koji valjaju hardove sumnjivog porekla ( ako jos uvek rade, mislim ti snabdevaci-dobavljaci )
Procitao sam bas kako treba, te sam se osvrnuo bas na dobavljace... tih istih Maxtor-a. U 21. veku ;)
mogao bi da okacis smartove tih tvojih maxtora koji se raspadaju ( posle koliko godina kazes ? ) pa da nesto korisno vidimo, ko zna mozda se i nasmejemo, ja sam moj okacio pa moze se pogleda cinjenicno stanje.
Vrlo rado bih - kada bi uopste hteli da saradjuju :D
Jedan cangrlja k'o blesav cim se upali, te blokira masinu pri butovanju... drugi valjda ima bad sectore, mada cini mi se da moze da mu se ocita health - a tamo sta sam video, bilo je da ti se oci razrogace, CRVENI SE NA SVE STRANE!!!
U stvari, sad se setih - imam i treceg, a vala i cetvrtog :d, koji su kao u "voznom stanju", kojima S.M.A.R.T. takodje ima po nekoliko zutih i crvenih polja, death time davno proreknuto... ali, kao, krckaju i dalje, raduckaju nekako :D
To cu bas da ti okacim prvom prilikom, jer nisu kod mene, vec u ta dva kompa...

Inace su one famozne 40GB i 80GB serije, DiamondMax Plus 8 i 9, one jezive sto ih je pola pocrkalo :D... a ne znam tacno koliko su stari, mada mislim da mozes da naslutis na osnovu serija :)
neznam koje si godiste al proglasiti maxtor krsavela kompanijom je bar isti toliki biser kao i zastupanje stava da je jedna od najboljih investicija u hardver ssd od 60-120gb cija je cena oko 10-25k dinara.uvek me zabaljaju takvi postovi, a ja stojim iza svega sto sam rekao. :):)
Godiste sam '81, te sam dovoljno godina sprcao u dupe da znam vrlo dobro o cemu pricam... a sto se famozne price o famoznim SSD-ovima tice - jednog dana ces i ti probati to "cudo", pa cemo da vidimo sta ces onda da pricas ;-)
p.s.
maxtor verovatno nema hard od dva TB ( pod svojim imenom ), ali verujem da u svim danasnjim hardovima postoji bar jedan maxtorov patent ( sta to bese patent ), inace se ne bi spojio sa Seagateom ne ?
A zato se spojio sa Seagate-om... zbog neverovatnog kvaliteta? :)

I nije "verovatno", vec je sasvim sigurno da Maxtor pod svojim imenom nema hard od 2TB.
To sto ti - opet "verovatno" - gadjas da je Seagate-ov hard od 2TB u stvari Maxtor... ne bih o tome :)
a CAR-e kako i sam rece, ce da vidimo za sedam godina dal ce raditi moj maxtor ili tvoj ssd .
cheers
'Ajde vazi se... iako, sasvim sigurno, taj isti SSD nece biti u mojem vlasnistvu, jer zaista nemam nameru toliko dugo da ga drzim u kompu, te volim da sam u korak sa tehnologijom i da me nista ne sputava - kao tebe taj Maxtor :p

Ali videcemo hoce li ga biti medju zivima - u sta sam potpuno uveren :smoke:

cheers

F4 2TB HD204UI je super tih, za storage je odlican, primetio sam kad se nekoristi da mu obrtaji opadnu kao da nije ni prikljucen, nema buke ...

ne, a sto mislis
da,
da,
za tvoju informaciju kavalitetni ssd-i od 256gb kostaju 3500$, pa cu naravno i ja uzeti jedan cim se ukaze prilika, te je mogucnost da ove boranije proizvodi neko u napustenim maxtorovim pogonima :p
ne gadjam nista, necemo o tome.

izvini sto te ne citiram toliko mnogo kao ti mene, ali fale cinjenice za citate.

:d

Vrh Dno