Šta je novo?

HDD za Storage od 2TB

Aj da me zelja mine. :)

..pa ako te ne mrzi baci pogled je li ovo ok.
Ne mrzi me :p

Prvo i prvo - nije mi jasno kako ti je F1 brzi od F3! :D
Seq je mnogo jaci kod F1, i to cirka za 30% u citanju... mada je bolji i u upisu, iako u dosta manjem obimu. Ne ide mi u glavu kako je ovo moguce, F3 je definitivno brzi hard (sto pokazuju i sva ostala polja), a pritom sam imao isti, i bacao mi je nekih ~140MB/s za read u ovom testu. Deluje mi kao da tebe nesto ogranicava tu...

Sto se ostalog tice, deluje sve OK... s tim sto se ogradjujem time da ne znam kako bi grafikon za F1 trebalo da izgleda, vec - otprilike - znam samo za F3.
Ali ovakva nekakva razlika bude kada particija nije poravnata... umesto ~1MB za 4K kategorije pri upisu, hard izbacuje duplo slabiji rezultat, tj. tek oko 0.5MB/s. A otprilike toliko kaska i za 512K kategoriju pri upisu.

Uostalom, da ne tupim mnogo, evo dva grafika - moj F4EG, u prvom slucaju kada nije poravnata particija, u drugom kada jeste. Sve je potpuno isto, apsolutno nista nisam menjao, samo je u jednoj situaciji particija pravljena iz XP-a, a u drugoj iz 7-ice.

Prilozi

• F4 novi (particija u XP-u, nije alignovan) - CDM.png
    F4 novi (particija u XP-u, nije alignovan) - CDM.png
    72.7 KB · Pregleda: 40
  • F4 novi (particija u 7-ici, alignovan) - CDM.png
    F4 novi (particija u 7-ici, alignovan) - CDM.png
    74 KB · Pregleda: 40
Ne mrzi me :p

Prvo i prvo - nije mi jasno kako ti je F1 brzi od F3! :D

Kasno sam video da sam obrnuo grafikone pa nisam mogao da editujem. :wall::D
Prva je slika sa F3 a druga sa F1. U svakom slucaju hvala na odgovoru i diskusiji. :wave:

Nema na cemu, i drugi put :wave:

P.S. A kada je situacija vec takva kakva je ispala (zamenjeni grafikoni) - ja bih onda rekao da ti na F3 nije poravnato... jer dobijas losije rezultate nego na F1, a vala i ja na F4EG sa 5400 obrtaja:p

Otkud sad da je poravnanje bitno na F3 disku?

Otkud sad da je poravnanje bitno na F3 disku?

Pa od kad ima slabije rezultate neg' (sporiji) F1! :D

Slazem se da bi to u sustini trebalo da je nebitno... cak nisam ni gledao koji su diskovi u pitanju, sasvim smetnuo sa uma, samo gledao grafike... ali mi nema logike da F1 bude brzi od F3. I to prakticno za svaku kategoriju osim sekvencijalnog pisanja/citanja.
Ah, videcu da se docepam nekog manjeg diska (nekog kome kanda ne treba AFT), pa da vidim kakva je situacija sto se ovoga tice.

Rece da je obrnuo slike za F1 i F3. :trust:

Znam... zato i gledaj *sve* kategorije osim sekvencijalnog citanja/pisanja, u svemu je bolji F1.
I to sa solidnom marginom - bar za upis.

Ne bih ja previse paznje obracao na to, ko zna kolika je popunjenost diskova, i sta se tu desava.
U krajnoj liniji, to je samo hard disk. :p :D

Evo mene opet :p, nadam se da nisam smorio temu. :)

Znam... zato i gledaj *sve* kategorije osim sekvencijalnog citanja/pisanja, u svemu je bolji F1.
I to sa solidnom marginom - bar za upis.

Odlicno zapazanje.

Sad sam uradio testove u winxpsp3 cisto da vidim da li je do OS i rezultati su sjajni (u korist F1 750gb hdd-a :D), dok ce F3 biti dobar samo za kopiranje velikih fajlova. :d

Samsung F3 1tb (win 7 C particija)

Samsung F3 (win 7 c particija).JPG

Samsung F1 750 gb (winxpsp3 G particija)

Samsung F1 (win xpsp3 g particija).JPG

Medjutim, rezultati su prilicno slicni kao i u prvom testu, F1 hdd je bolji svugde sem u sekvencijalnom citanju/upisu. Inace oba hdd-a su dupke puna (ako to ima veze) a u biosu je namesteno na IDE mod (*** ne znam kako da namestim ahci za xp bez formatiranja, dok za win 7 bi trebalo da radi onaj tweak sa promenom vrednosti u registru), tako da je sasvim moguce da F3 hdd nije pravilno "poravnat" a eventualno bi mozda dobio bolji rezultat da je ahci ukljucen.

Oh well.. F4 here i come. :D

Odlicno zapazanje.
***, oko sokolovo :p
Medjutim, rezultati su prilicno slicni kao i u prvom testu, F1 hdd je bolji svugde sem u sekvencijalnom citanju/upisu.
Uh, odra ga F1! Nisam ovo ocekivao... nikako...
Inace oba hdd-a su dupke puna (ako to ima veze) a u biosu je namesteno na IDE mod (*** ne znam kako da namestim ahci za xp bez formatiranja, dok za win 7 bi trebalo da radi onaj tweak sa promenom vrednosti u registru),
Pa zar ne radi taj isti tweak i za XP?

Meni se cini da sam ga koristio...

Oh well.. F4 here i come. :D
:D:D:D

Pozuri samo dok to sve ne postane odvratni Seagate :p

Bas me zanima jel N_E_R_O_N nesto na kraju kupio hehe.

Verovatno je odustao od kupovine nakon ovih "silnih" diskusija :)

Da se malo vratimo na Samsungovu "zvezdu" SpinPoint F4 od 2tb - HD204UI.
Gde su proizvedeni ti diskovi koje ste kupili: made in China, Korea ili nešto treće?

Svi Samsungovi diskovi koje imam ili sam imao su proizvedeni u Koreji. Čujem da
su diskovi koji se sada kod nas prodaju proizvedeni u Kini. U principu ne bi trebalo
da bude razlike mada ima i ovakvih diskusija, (citiram):

"Naravno da ima veze gde je proizveden! Ali, korejski teško da možeš da nađeš na
našem tržištu pre svega što se ti 'original korejanci' sklapaju i testiraju u Evropi pa im je cena
značajno veća. A to ne prolazi kod naših potrošača."

Kakva su vaša iskustva ?

Ovaj moj sto sam kupio skoro pise samo Product of KOREA.

Moj je jedan iz Kine, drugi iz Koreje... treceg nema :p (niti harda, niti zemlje :d)

Kinez je ovaj sto je u mene vec par meseci, dok Korejca pazarih pre nedelju dana... oba rade savrseno, s tim sto je Korejac nesto brzi - bolji transfer uz nizi access time.
Mada to, naravno, apsolutno nikakve veze nema sa zemljom proizvodnje :)

I kod mene isto, kinez (mart 2011) i koreanac (februar 2011). :)

A koj' ti je brzi? :D

:p
Pojma nemam, jedan je NTFS, bice koriscen kao bekap drajv, drugi je UFS u FreeNASu. :)

Ma narafski, salim se malo ;)

Mene ipak iznenadi sto ovaj novi ima prilicno dobar access time (13.5ms) po HD Tune-u, sto je u rangu F3-ojke na 7200 obrtaja... onaj stari bejase na 15.5ms.

Moze screenshot ?

Sure thing ;)

P.S. Ignorisi onu "provaliju" na 18-20%, tako je sa svakim hardom kada pustim test iz ovog Win-a, ne znam u cemu je fora, kao da bas tada nesto pokrene u pozadini i hard zakrci... a toga recimo nema u Win 7 na SSD-u, grafik je sve vreme silky smooth.
Pusticu ponovo test kada budem u 7-ici, average transfer (kao i minimalni - naravno) bude veci jer nema tog pada.

Prilozi

• HDTune_Benchmark_SAMSUNG_HD204UI.png
    HDTune_Benchmark_SAMSUNG_HD204UI.png
    43.6 KB · Pregleda: 97
Drugari, da vam se pohvalim da sam pazario Samsung HD204UI za 6550,00 dindzi sa 3 god garancijom. Jos uvek neomogu nista da kazem kako se ponasa u radu jel jos na njega nisam nista upisao...
Imam jedan cudan "problem": Kada sam ga povezao i upalio komp Win 7 64bit ga nije video, tj video se samo u Device Manager-u (i u BIOS-u naravno).
Prvo sam mislio da moja masina od 5 godina ne podrzava velike HDD-ove ali po pokretanju programa "Partition Wizard" i "EASEUS Partition Master" Samsung se video u listi stim da je prostor na njemu bio Unallocated (1,82 TB). Kad hocu da napravim particiju, uvek mi ostaje 7,8 MB Unallocated i nemoze sa tim nista da se uradi. Ovo prvi put vidim, sa drugim hard diskovima nikada nisam imao slicnih problema. Da li neko zna o cemu se radi i kako da tih 7,8 MB pridruzim upotrebljivom prostoru... Bode mi oci i strasno me nervira?! :D

Normalna stvar, nemoj nista da brigas... i ono prvo, da ga nemas u sistemu (normalno, jer je u RAW formatu, tj. nema nijednu particiju i nije inicijalizovan) i ono drugo, za tih ~8MB, koji su system reserved.

Cekaj stani pazi vidi evo :) u racunaru imam WD hdd od 320 GB i na njemu nema tog unallocated prostora, zato me i zanima u cemu je fora sa ovim Zamzungom. Ne znaci meni nista tih 7,8 MB vec me brine da to nema veze sa onim poravnanjem particija...

Poslednja izmena:
To je zato sto ti je to logicka particija,kada pravis primarnu particiju taj prostor nestaje!

1 cylinder normally occupies: 63 heads of 256 sectors of 512 bytes
256 x 63 x 512 = 8,257,536 bytes

8,257,536 / 1,024 = 8,064 kB

8,064 / 1,024 = 7.875 MB
Ovo sam davno bio nasao ko zna gde i sad ne mogu da nadjem ceo tekst sa objasnjenjem.

Evo nekog objasnjenja:

There are two situations in which partitioning software (i.e. Acronis Disk
Director) can detect an area of unallocated space of up to 7.8 MB in size
that was not created there manually:

1. Up to 7.8 MB (minimum of 1MB) of unallocated space resides in the end of
the hard disk. This area is reserved by Windows (NT family) operating
systems for the purpose of creation of Dynamic Disk structures. This
unallocated space area is not shown by Windows Disk Management; however
Acronis Disk Director is able to merge it with an adjacent partition.
Therefore, after doing that there can be problems with creating Dynamic Disk
structures.

2. Exactly 7.8 MB of unallocated space reside in the beginning of the hard
disk. Normally this means that there are no Primary partitions on the hard
drive and the hard drive contains an Extended partition only. In such cases
Windows reserves the minimal amount needed for creating a partition (7.8 MB)
in order to be able to handle the only Extended partition properly. It is
not recommended to remove this area. Even though technically it is possible
to merge it with the Extended partition, this may result in the data on it
becoming inaccessible.

Teks preuzet sa stranice: http://www.wirelessforums.org/alt-comp-hardware/what-7-8-mb-unallocated-space-88957.html

a kad se ubaci tako jos jedan dodatni hard od recimo 2Tb (sistem je win7/64) jer jedino sta treba da se uradi :
desni klik>format ? I u koji sistem da se formatira, jel NTFS ?
Ili postoji jos neka procedura ?

Nema desni klik>format, jer hard isprva neces ni videti tamo u "My Computer"-u - nema particije :D
Nego desni klik na "My Computer" ikonicu na desktop-u, pa "Manage"... pa tamo u "Disk Managementu" prvo neku particiju da napravis ;)

Onda mozes format direktno odatle, ili pak po tvom principu... kako god hoces :)
I da, NTFS naravno.

Wavrinka@ procitaj par postova (#112) iznad sta sam napisao o neprepoznavanju hdd-a... a ako se kod tebe odmah bude video hdd onda ga formatiraj u NTFS i to je to.

Vrh Dno