Šta je novo?

HDD za Storage od 2TB

A ti pak izvini sto ti prakticno nista ne odgovaram, jer pojma nemam sta si rekao u prethodnom postu :D

... osim onoga za SSD-ove, gde kapiram sta velis, ali na to ti kazem - ti kao "obican" korisnik nemas potrebe za SSD-om od 256GB i 3500$ (sto se kapaciteta tice, nemam nista protiv, uzmi 256 giga ako hoces... ali ti neka SLC zverina ili sta vec od tih 3.5 soma apsolutno ne treba), sasvim ti je dovoljan regularan MLC disk.
Sluzice te dovoljno dugo i kvalitetno/brzo... osim ako ne planiras, kao sa tim Maxtor-om, da slavite srebrnu svadbu :d

Jel ko za 'ladno pivce? :beer:
Joj kako pi neko 'ladno pice dobro doslo ... pa jos da je covek i sam do vrata u vodi, moze i na adi kad nije neka bistra brza reka u brdima...
Preziveli vi svi meni ove vrele dane... cheers

... taj isti SSD nece biti u mojem vlasnistvu, jer zaista nemam nameru toliko dugo da ga drzim u kompu, te volim da sam u korak sa tehnologijom i da me nista ne sputava - kao tebe taj Maxtor :p
Ček, ček ,... i ja da se umešam ...
Ti to nas ovde CAR-e malo z. ili voliš da gomilaš postove?!?
Ubedjuješ ceo forum na sve strane sa onom alfa jedinicom da je SSD nešto najbolje od hardvera u šta se može uložiti novac današnjice, i onda napišeš da nećeš dugo da zadržiš sadašnji SSD u svom kompu jer voliš da si "u korak sa tehnologijom"?

Pitanje br.1:
šta ti misliš, šta će to toliko bolje u odnosu na SSD (C300 recimo) da se pojavi, što će nama krajnjim korisnicima pružiti bolji komfor i užitak u radu?
Obrazloženje: Koliko se sećam GALAMITE na sve strane da današnje brzine SSD nikako ne možemo iskoristiti, dostići, i u realnom radu osetiti?!?
Čemu težnja nečemu navodno boljem, kada i ovo što postoji na Sata II ne možemo iskoristiti????
Pitanje br.2:
kako ćeš ti osetiti tu brzinu i rad novog SSD-a u odnosu na sadašnji? Jer, tvoje potenciranje na tome da ćeš postojeći zameniti dovodi do zaključka da ga nećeš zadržati ni 3 godine u posedu (uzimajući u obzir podrugljivo podsmevanje onima koji imaju Maxtor-e već 7 god. u eksploataciji)???
Pitanje br3.:
šta te to danas SPUTAVA kod postojećeg SSD-a, pa težiš kupovini nekog boljeg modela čim se pojavi, kako bi "sputavanje" bilo svedeno na mimimum?

Mislim, hteo bih da shvatim ko nas (mene takodje) savetuje na ovom forumu u vezi hardvera! :)

Poslednja izmena:
Kakav si ti car :D cigla. Samo nastavi da pises. Ako treba svaki tvoj post placam pivom.

Ček, ček ,... i ja da se umešam ...
Naravno... gde bez tebe da prodje :smoke:
Ti to nas ovde CAR-e malo z. ili voliš da gomilaš postove?!?
Verovatno samo tebe. Druge bas i ne, niti mi je to namera.
Ubedjuješ ceo forum na sve strane sa onom alfa jedinicom da je SSD nešto najbolje od hardvera u šta se može uložiti novac današnjice, i onda napišeš da nećeš dugo da zadržiš sadašnji SSD u svom kompu jer voliš da si "u korak sa tehnologijom"?
Upravo tako. Sta ti nije jasno tu?
Pitanje br.1:
šta ti misliš, šta će to toliko bolje u odnosu na SSD (C300 recimo) da se pojavi, što će nama krajnjim korisnicima pružiti bolji komfor i užitak u radu?
C500, npr.

I bas me briga hoce li *TEBI* da pruzi taj komfor&uzitak - znam da meni hoce.
Obrazloženje: Koliko se sećam GALAMITE na sve strane da današnje brzine SSD nikako ne možemo iskoristiti, dostići, i u realnom radu osetiti?!?
Upravo tako.
Čemu težnja nečemu navodno boljem, kada i ovo što postoji na Sata II ne možemo iskoristiti????
Zato sto mi se moze tako i hoce.
Pitanje br.2:
kako ćeš ti osetiti tu brzinu i rad novog SSD-a u odnosu na sadašnji? Jer, tvoje potenciranje na tome da ćeš postojeći zameniti dovodi do zaključka da ga nećeš zadržati ni 3 godine u posedu (uzimajući u obzir podrugljivo podsmevanje onima koji imaju Maxtor-e već 7 god. u eksploataciji)???
Najverovatnije da *necu* osetiti brzinu... ali cu opet da ga promenim. Zasto?
Zato sto mi se moze tako i hoce.
Pitanje br3.:
šta te to danas SPUTAVA kod postojećeg SSD-a, pa težiš kupovini nekog boljeg modela čim se pojavi, kako bi "sputavanje" bilo svedeno na mimimum?
Nista me ne sputava, apsolutno... ali, pogadjas vec - zato sto mi se moze tako i hoce.

Moja je stvar da li cu da menjam SSD, zasto cu da ga menjam i kada... ti si bukvalista, pa je tebi zaista u glavi da bih ja sada trebalo da drzim C300 bar 7 godina u svojoj masini - "jer je najbolji, a brze nam ionako ne treba". Meni ne pada na pamet tako nesto da radim, promenicu ga kada mi se cefne.
Ne zato sto je spor, los ili sta vec... vec upravo zbog onoga sto sam vec nekoliko puta naveo - zasto sto mi se moze tako i hoce.

Moja stvar potpuno, necu sigurno tebi da se pravdam zbog toga.
Mislim, hteo bih da shvatim ko nas (mene takodje) savetuje na ovom forumu u vezi hardvera! :)
Tebi nijedan savet ne moze nikako pomoci... :smoke:

Što se tiče verzija WD "zelembaća" od 2TB stvar je malo komplikovanija.
Postoje dva "Caviar Green" modela od 2TB : WD20EADS sa baferom od 32Mb
i WD20EARS sa baferom od 64Mb, medjutim ovaj zadnji ima tri verzije sa
različitim sufiksima.

- WD20EARS-00S8B - prva verzija, 4 ploče po 500 GB
- WD20EARS-00J2GB0 - revidirana verzija, isto 4 ploče po 500 GB
- WD20EARS-00MVWB0 - zadnja verzija, 3 ploće po 667 GB

Tako da to još malo komplikuje stvar.

Opširnije imate ovde:
http://vr-zone.com/articles/western-digital-quietly-updates-caviar-green-2tb-wd20ears/9141.html
http://vr-zone.com/articles/667gb-p...l-caviar-green-2tb-wd20ears-00mvwb0/9335.html

Ja sam se "nameračio" na Samsunga HD204UI s obzirom da imam lepo iskustvo
sa Samsungovim diskovima, ali postoji jedan problem. Koristim "starinsku"
ploču "Asus P4P800-E deluxe" i Windows XP-sp3 pa ne znam kako bi
radio na toj ploči pod XP-om, s obzirom da disk koristi sektore od 4Kb.
Čuo sam da bi trebalo da se formatira i particioniše pod Win 7 i onda
ne bi bilo problema pri radu sa XP-om. Na Samsungovom sajtu sam
pronašao neki program koji se zove "AcronicsAlignTool-Samsung" :
http://www.samsung.com/global/business/hdd/support/downloads/support_in_aft.html#

Da li bih uz pomoć ovog programa mogao da formatiram i particionišem disk
pod XP-om da ne bih morao da tražim računar sa instaliranim Win 7 ?

Da li neko ima iskustva sa ovim programom i sa ovim diskom u radu pod Windows-om XP ?

http://www.samsung.com/global/business/hdd/support/downloads/support_in_aft.html#

Da li neko ima iskustva sa ovim programom i sa ovim diskom u radu pod Windows-om XP ?
Ja sam ga uzeo pre koji dan.
Acronis AlighTool nije ni video disk tako da ga slobodno preskoci.
Ja sam disk formatirao u Acronis Disk Director-u, poslednja verzija, i on to odradi kako treba.
Posle sam proverio sa AlignTool-om i prikazao je da je ispravno formatiran tj alignovan. :)
A mozes da proveris iz diskparta, command prompt, kucas diskpart <Enter>, pa list disk <Enter> (dobija se lista diskova), zatim select disk 0 (ili 1 ili koji je vec redni broj),
pa list partition, gde ces videti ofset diska i na osnovu toga se moze zakljuciti da li je ok alignovan.

Što se tiče verzija WD "zelembaća" od 2TB stvar je malo komplikovanija.
Postoje dva "Caviar Green" modela od 2TB : WD20EADS sa baferom od 32Mb
i WD20EARS sa baferom od 64Mb, medjutim ovaj zadnji ima tri verzije sa
različitim sufiksima.

- WD20EARS-00S8B - prva verzija, 4 ploče po 500 GB
- WD20EARS-00J2GB0 - revidirana verzija, isto 4 ploče po 500 GB
- WD20EARS-00MVWB0 - zadnja verzija, 3 ploće po 667 GB

Tako da to još malo komplikuje stvar.

Opširnije imate ovde:
http://vr-zone.com/articles/western-digital-quietly-updates-caviar-green-2tb-wd20ears/9141.html
http://vr-zone.com/articles/667gb-p...l-caviar-green-2tb-wd20ears-00mvwb0/9335.html

sa Samsungovim diskovima, ali ...

Evo veoma korisne "price", bolje i pametnije od 9/10 pisanja u ovoj temi...
Hvala

Ja ga koristim, podjednako na XP-u i 7-ici, s tim sto mi je bas na njemu instaliran XP, na primarnoj particiji (dok je 7-ica na SSD-u)... ***, ne mogu jos uvek da se odreknem Windows-a XP :p

U teoriji, taj program sto si spomenuo bi trebalo da odradi posao... ali u praksi - corak. Koliko se secam, i ja sam ga pokretao, cisto reda radi... i dobijao sam isti rezultat kao i garson - HD204UI nije ni video. Bezveze.
Ipak, ja sam problem resio na nacin koji si vec opisao: tako sto sam ga prikacio kao sekundarni disk na sistem gde je 7-ica, potom napravio particije iz tog OS-a... i tako dobio savrseno align-ovane particije, tj. da je disk pravilno formatiran :)
Za proveru sam koristio AS SSD Benchmark, iz prostog razloga jer me je mrzelo da se bakcem sa command prompt-om :D... a u njemu onako sve lepo pise ;)

Inace, koliko sam ja video, razliku (u preformansama) zavisno od toga da li je disk pravilno align-ovan ili ne prakticno neces moci ni da primetis... standardni programi za testiranje, poput HD Tach-a i HD Tune-a to jednostavno ne vide, rezultati su uvek isti, ma koliko ih puta vrteo... jedina je razlika kada se pokrene CrystalDiskMark, i to za upis, sve kategorije osim sekvencijalnog (dakle 512K, 4K i 4KQD32), gde su rezultati celih 50% slabiji ukoliko disk (tj. particije) nije pravilno align-ovan.
Moram da priznam da je meni licno ovo doslo kao veliko iznenadjenje, s obzirom da sam, kao sto rekoh, toliko puta vec izvrteo HD tach i HD Tune testove, i tamo nisam primetio ni najmanju razliku... a onda u CDM-u - bum, 50% razlika u performansama.

Kako dobronamerna i konstruktivna kritika kod razumnih ljudi rezultira pravilnim reagovanjem i dovodi do znacajnog poboljsanja kvaliteta postova koje pisu ...:d

Nama "tante za kukuriku" vec fino ... razlozno ... korisno ... :type:

I ja moram u najskorije vreme da se prosirim, verovatno cu uzeti HD204UI.

Kako dobronamerna i konstruktivna kritika kod razumnih ljudi rezultira pravilnim reagovanjem i dovodi do znacajnog poboljsanja kvaliteta postova koje pisu ...:d

Nama "tante za kukuriku" vec fino ... razlozno ... korisno ... :type:

Kao sto vec rekoh - sve zavisi od toga *kome* se odgovara ;)

Jel moze neko da pogleda da li su particije alignovane kako treba ili nisu i ako nisu sta treba da uradim ?

Hvala unapred

Prilozi

• Captureeeee.JPG
    Captureeeee.JPG
    45 KB · Pregleda: 74
Jel moze neko da pogleda da li su particije alignovane kako treba ili nisu i ako nisu sta treba da uradim ?

Hvala unapred

Neke jesu, neke nisu... :)
Znam da to bas i nije bio odgovor koji si ocekivao, ali tako je :D

Salu na stranu, ova od 31KB ti nije align-ovana kako treba... ona jedna od 1024KB, sa druge strane, jeste... dok za ove od 120/121GB, iskreno, nisam siguran.
Zato je lakse da poteras AS SSD Benchmark, tamo ce sve lepo da ti ispise - ove iste vrednosti, i da li valjaju... te ako je crvenom bojom markirano i jos pise "BAD" :)P), znas o cemu je rec... dok, on the other hand, ako se zeleni i pise "OK" - sve je kako valja :smoke:

Iskreno ocekivao sam da nijedna ne valja, doduse nisam primetio u radu da nesto baguje pa se nisam nesto ni smarao oko toga al' ajde kad sam vec video ovu temu da proverim. Hvala na ekspeditivnom odgovoru CARE. :)

Sad cu probam taj AS SSD pa javim.

EDIT : kao sto si rekao particija D ne valja a to mi je instaliran win xp sp3 a ujedno je i boot loader od win 7.
Ostale particije su OK, mada mi cudno zasto su E i M particije 120/121 gb dok je C 1024 Kb.

Poslednja izmena:
Znaci, samo jedna nije valjala... ? Pa dobar si :p
XP pravi tu od 31KB prilikom instalacije istog, mada mislim da to zavisi od velicine same (sistemske) particije, tj. da nece uvek biti sa 31KB... a to bi bilo i moje objasnjenje za one 120/121GB varijante kod tebe - ogromne su particije :D

P.S. Sad more pogledah kod mene, sa ovom storage (D) particijom... 20GB prijavljuje offset, iako je velicina particije cirka 1843GB :d

Znaci sto vece particije - to bolje, pa nek ide zivot i offset. :D

Nego, sta preporucujes, dal da uradim AS-SSD-Benchmark kod oba harda, pa ako su brojke OK, da ne diram nista ili da alignujem particije sa paragon aligment tool 3.0 (valjda necu nista ukakiti ? ). :D

EDIT : Evo sta kaze paragon
The alignment process is a technical operation, which is time and resource intensive.
Please allow time for the alignment process to be completed.
It is recommended to back up your data before starting the alignment process.
To prevent data loss, please do not interrupt the alignment operation once started.
The tool might need to restart your computer to complete the alignment process.
Please save your work before proceeding with the tool.

Bah...bolje da ne cackam nista, ko sljivi i taj offset na kraju krajeva.

Poslednja izmena:
alignment je bitan za diskove koji su advanced format drive kao i za SSDove. Za diskove koji to nisu nije toliko bitno. A ja koliko vidim ti nemas ni SSD niti disk koji je AFD. :p

Pa da, za sada neka rade kako rade ove HDD babuskare. :D

Znaci sto vece particije - to bolje, pa nek ide zivot i offset. :D
Ma jok... nisam uopste na to ciljao :D

Nego sam mislio da ce, sa povecanjem velicine particije, i taj offset skociti sky-hi... medjutim, i nije bas tako :)
Eno ti primer za tvoj i moj slucaj... kod tebe je particija 577GB, a offset za istu 121GB... potom imas particiju od 811GB, a offset (manjih) 120GB :)... a onda za kraj, dolazi moj slucaj: particija od 1843GB :d, a offset za istu tek 20GB! :D
Nego, sta preporucujes, dal da uradim AS-SSD-Benchmark kod oba harda, pa ako su brojke OK, da ne diram nista ili da alignujem particije sa paragon aligment tool 3.0 (valjda necu nista ukakiti ? ). :D
Nisam radio AS SSD za hard nikada, zato sto se bas oduzi... bar za ove povelike hardove :)... ali, kao sto rekoh, jedino gde ja primetih razliku izmedju "poravnatih" particija i onih koje to nisu bejase *samo i jedino* CDM.
Bolje njega da provrtis, eventualno, ako te vec to toliko tisti :p
Bah...bolje da ne cackam nista, ko sljivi i taj offset na kraju krajeva.
Mozda to i nije toliko lose resenje... :d

Uostalom, kao sto garson lepo primeti - ti i nemas HDD/SDD koji izricito zahteva align :)

***e, napraviste od ovoga sa "ravnanjem" celu nauku:)
Ako hard radi kako treba zašto ga čačkati da bi se u nekoj sintetici dobio koji poen više???
Stvarno ne vidim poentu.
Iako, ja sam OS X user, možda ima neke svrhe kod Win-a, ali ja ne vidoh neke koristi ni od TRIM-a kod OS X-a kada sam enable-ovao, radi OS X sa SSD-om ništa brže i drugačije nego pre.
A tek ovo sa poravnavanjem...?? Ne znam, ja tu ne bih ništa dir'o, a ti vidi.

Nisam radio AS SSD za hard nikada, zato sto se bas oduzi... bar za ove povelike hardove :)... ali, kao sto rekoh, jedino gde ja primetih razliku izmedju "poravnatih" particija i onih koje to nisu bejase *samo i jedino* CDM.
Bolje njega da provrtis, eventualno, ako te vec to toliko tisti :p

Aj da me zelja mine. :)

Test data, default (random), oba testa radjenja u win7

Samsung F1

CMD Samsung F3.jpg

Samsung F3

CMD Samsung F1.jpg

..pa ako te ne mrzi baci pogled je li ovo ok.

To samo ako ti je hdd napravljen pre novembra prosle godine.

Mozda je i napravljen prosle godine pa je stajao u magacinu ili na polici?

A nelepnicu mu nalepili posle godinu dana? :)

Pa mislio sam kod uvoznika ili u radnji a ne videh da je spominjao datum na nalepnici. Ja sam naprimer kupio taj model u oktobru, taj primerak je mogao npr. da cuci negde u magacinu do sad.

Mogao je. Ali zato pise pogledati datum proizvodnje na nalepnici.

Vrh Dno