Šta je novo?

HD3870 vs 9600GT - user test

Taj kuler na Palit - Gainward 9600GT nije isti pa cak nije ni toliko slican sa kulerom na Gainward 7600 i 7300, kuler na seriji 7xxx je mnogo kvalitetniji, jaci ventilator i veci - masivniji kuler, ovde su stekarili, ovaj kuler na 9600GT sa slike odozgo je najslicniji onoma sa Palit 8600GT Sonic, ventilator identican, a i masa hladnjaka, doduse taj ventilator je necujan i solidno hladi, s obzirom da se 9600GT jos manje greje, onda nema problema sasvim fino zavrsava posao taj kuler, ali je cinjenica da po kvalitetu i masi je daleko ispod onih na seriji 7.

Uzeo sam juče Gigabyte 9600gt i posle 3 sata crysis-a i par 3d-markova uzastopno,najveća zabeležena temperatura je 60°C.
Kuler se prilično jako čuje pri podizanju windowsa a posle toga je nečujan.U idle riva pokazuje da radi sa 35%,a t je oko 45°C.Kućište je otvoreno.
Još nisam počeo da se igram sa klokovima,to tek sledi kad nađem vremena.Generalno za sada su pozitivni utisci.
U odnosu na moju prethodnu 2600xt daje 4000 poena veći skor u 3dm06(4600/8500 sa mojim procesorom),tako da vlasnici 8600gt koja je tu negde po snazi,mogu očekivati lepo poboljšanje.

P.S.Kao neko ko je uzastopno koristio 4 ati kartice,moram reći da ATI ipak ima bolji prikaz boja i oštriju sliku ;).Subjektivan utisak naravno.

^^
izgled na stranu, ali ovaj kuler deluje itekako efikasno ;)

Znas sta kada bi se skinula ona kinesko-korejsko-azijsko-seoska plastika, kuler bi lepo izgledao, onako ona plastika moze samo da steti hladjenju kartice jer ono nije kuler koji izbacuje topao vazduh napolje vec topao vazduh rasprsuje svuda, a hladi GPU, samo sto ce ova plastika taj topao vazduh bespotrebno da drzi kao u stakleniku, inace 2 heatpip-a, dovoljno aluminijumskih rebara, i ventilator sasvim pristojne velicine, ono bi trebalo da hladi dobro i da omoguci fin OC, ali videcemo, a ona plastika, no koment...

^^imas lepo digital vibrance u CP, pa namikeri slajder do kraja...i eto ti boja koliko oces :p
Isto vazi i za kontrast...

Poslednja izmena:
daj bre fortes, mani se te price o bojama :) I ja koristim ati vec dve godine i nikakvu razliku nisam video, a ni drugar koji koristi nv ceo zivot nije video razliku kad smo zaboli ati...

@stuntman Bob:

Meni je bas cool ta palstika :p Inace, sobzirom da je MSI kompanija koja smislja prilicno napredna resenja u domenu hladjenja (chipset, graficke isl) ne verujem da ce ta plastika smetati bilo cemu, u najgorem slucaju mozes da je skines...

Poslednja izmena:
Mene interesuje od korisnika koji su imali priliku da rade i sa jednom i sa drugom kartom, kakvi su cjelokupni utisci, znaci ne samo sirova snaga vec koliko je jedna ili druga karta bolje zaokruzeno rjesenje. Znaci kvalitet slike, zatim koja bolje reprodukuje HD sadrzaj, koja ima bolje rijeseno pitanje zvuka za hdmi i sl, naravno potrosnja, zagrijavanje, driveri, prebacivanje slike na tv, znaci najbolje all-round resenje.....

Pozdrav!

zvuka za HDMI ? To samo ATI ima i to mi je pohebalo realtek alc driver kad sam instalirao, morao sam da reinstaliram. Ostaje jos samo da nadjem sound system koji umesto optical ili digital ulaza ima HDMI.

Drajveri, slika na TV i ostalo je ako mene pitas na strani nvidije. Uostalom, pogledaj ovu sekciju foruma, izlistaj malo pa vidi i sam. HD sadrzaj nisam probao na TV-u, ali kod samog enkodinga nVidia zauzima manje CPU-a. Prebacivanje slike na TV je kao 1, 2 na obe karte, ne bi trebalo da bude problema (uglavnom zavisi od TV-a, ako je neki iole ok nece ih biti). Potrosnja je slicna na obe karte, zagrevanje je na strani ATI-ja (u negativnom smislu) mada, po sondama, razlika je svega 10C i temperature nisu ekstreremne (po sondi, moji prsti su rekli drugacije, ali moji prsti lazu posto nemaju sondu :D)

vec smo sve napisali maltene, prakticno - kupi sta vise volis. Ako ti je bitno da ti zvuk ide kroz HDMI onda ti je ATI jedino resenje

daj bre fortes, mani se te price o bojama :) I ja koristim ati vec dve godine i nikakvu razliku nisam video, a ni drugar koji koristi nv ceo zivot nije video razliku kad smo zaboli ati...
Pa rekoh subjektivan utisak čoveka koji je bukvalno do juče gledao u ati.Znam da nije tema ali nekoliko njih je pominjalo pre mene pa sam se samo osvrnuo na to.Bez želje za spamom.

MA ne kazem ja da je spam, samo da je vec prezvakano milion puta. Evo, uzmi screenshot iz 3dmarka 2006, idi na advanced pa tamo stavi da ti uradi odredjeni frejm (ukucas broj), ja cu da uradim onda isto to pa cemo da uporedimo. Ako postoji razlika - videce se :) Aj uradi pa da zavrsimo sa time :D

edit: zapravo ides dole na dugme "Image Quality"

edit: evo ovako, dakle samo sam isao na image quality i ostavio sve ako jeste, frejm je 2095, snimljen kao bmp, pa posto je 3 i kusur MB, a nema smisla da kvarimo jpeg-om, uradio sam crop gornjeg levog ugla u 640x480, to je ~900KB. Ako Treba okacicu i celu sliku od 3MB. Aj sad ti ponovi sa nvidijom isto to.

Prilozi

• gt1_2095_crop.rar
    384.9 KB · Pregleda: 83
Poslednja izmena:
Ne razumem poentu toga,ali ajde:

P.S ne videh zadnji edit,da si ti već uradio pa sam stavio sa svojim podešavanjima i konverzijom u jpg

Prilozi

• hdr1_1350 a.jpg
    hdr1_1350 a.jpg
    410.9 KB · Pregleda: 104
  • 3d11.JPG
    3d11.JPG
    488.2 KB · Pregleda: 85
Poslednja izmena:
vidi, poenta je da ako se na ekranu prikazuju drugacije boje, tj slika se renderuje sa vise ili manje boja, ispranije/saturisanije, ostrije/mutnije - bice uhvaceno na screenshotu i onda to vise nije subjektivan utisak niti bilo sta drugo.

PS. Ne vredi jpeg, ako uporedis bmp i jpg koji si napravio videces da je jpeg ostriji za nijansu. napravi neki crop bmp-a pa zapakuj i okaci. U krajnjem slucaju uporedi sam sa onim sto sam okacio, nem oras ni kaciti sto se mene tice, ja sam to vec probao i identicne su slike, neki delovi su malo ostriji na nvidiji, a neki na atiju posto malko drugacije pristupaju renderingu, tj rasterizaciji.

edit: al ajd kad si vec okacio... :)

Prilozi

• hdr1_1350.jpg
    hdr1_1350.jpg
    407.5 KB · Pregleda: 83
Poslednja izmena:
probajte Oblivion tu se razlika vidi bolje, navidia sljasti vise i zuche, a ati je nekako blazi.
Ne bitno za igru, a i za izbor "Koja karta" ali male razike u NEKIM igrama postoje.

@stuntman Bob:

Meni je bas cool ta palstika :p Inace, sobzirom da je MSI kompanija koja smislja prilicno napredna resenja u domenu hladjenja (chipset, graficke isl) ne verujem da ce ta plastika smetati bilo cemu, u najgorem slucaju mozes da je skines...

Da nisi ti Vlah? I njima su kul zlatna odela na svadbama :D
To je i najbolje resenje da se skine ona plastika AKA efekat staklene baste.

Hmm,minimalna razlika sad kad ih gledam uporedo,'bem li ga imao sam drugačiji utisak
@benny blanco
Oblivion je prva igra koju sam pokrenuo,zato sam verovatno i stekao taj utisak,Tu se razlika videla i na samom hud-u,naročito crvena je bledja.I u bf2 mi je teren deluje nekako bledji na nvidia.U te dve igre setovanja su sa obe karte(2006xt i 9600gt) max.Ne mogu novije(crysis) da poredim jer sam značajno poboljšao setovanja sa novom kartom.Verovatno zavisi od igre do igre,ali i dalje imam utisak da mi je slika bila oštrija sa ati-jem.

Poslednja izmena:
Sve su to price za malu decu..
Nemojte da vas navodno prikaz slike i boja uopste opterecuje pri kupovini graficke jer sam apsolutno siguran da necete primetiti nikakvu razliku. A da ne pominjem sto vecina ima TFT monitore sa TN panelom koji sam po sebi ne prikazuje boje realno.
Znaci odlucite sta hocete od graficke a posto je ocigledno thread o 9600GT i 3870 znaci bitne su samo performanse tj. FPS u igrama i najbitnija stavka cena koju neko zeli ili ima da plati.
Ako neko uzima graficku zbog HD filmova (a ne zbog igrica) onda neka slobodno uzme neku 6600+ ili 7600+ seriju (ili ATI-jevog ekvivalenta) jer nove graficke podrzavaju dekodiranje HD sadrzaja samo ako ih gledate sa Blu-Ray diskova tj. ako imate snimke koji su kodirani u VC-1 formatu..
Za MKV HD sadrzaje najbitniji je CPU jer on dekodira ceo video sadrzaj i apsolutno graficka tu nista ne radi.
HD sam pustao i na Palit-u 8800GT Sonic i sada na 7600GS GLH i sve je totalno isto.

Hvala gx-x na iscrpnom odgovoru, uzecu karticu zavisno od cijene i verzije kulera od ovih koje su mi dostupne ili nvidia ili ati. Mada ati 3870 trenutno preferiram zato sto za njega postoje driveri za OSX Leopard ali to nije odlucujuci faktor...

Pozz

ubiste ga majke mi, ja ne znam sta nas dvojica (typhon.x i ja) treba da uradimo da bi vam prikazali kako na nekoj obicnoj mid-end masini sa 3.2 ghz ove karte rade. Sad ispada da nam treba spektrometar. :wall:

Evo , sobzirom da u ponedeljak ili u utorak ocekujem da uzmem 9600gt, merio sam i uzimao sa 8.3 drajverima rezultate stalkera. Kad stigne 9600 i to cu vam okaciti, sobzirom da je clearsky nesto sto cemo skoro svi igrati, a Prey je sa druge strane nesto sto smo skoro svi vec presli...

PS. Nema na cemu. Ovaj test nikako nije bio namenjen da bilo koju kartu velica ili podnistava. Rezove imate, birajte sami. over&out.

Poslednja izmena:
Naši prodavci će morati da požure sa sniženjem HD38xx serije, na nekim mestima u BG-u HD3850 košta koliko i 9600GT. Mislim - jasno je šta je trenutno bolja kupovina sa sadašnjim cenama.

Pa dok ukapiraju kod nas ode voz, sem ovog Pina, koji se ocigledno opametio, doduse ne znam da li su smanjili cenu 3850 modelima?

Dobar test, 9600GT pruža dobru vrednost za svoju cenu. Moraće ATI da repozicionira svoje proizvode po cenovnim rangovima, nV im je zadala težak udarac ubacivanjem 9600GT upravo tamo gde će najviše najviše da im naškodi. A 8800GT 256MB i HD3850 256MB postaju totalno promašene kupovine.

Otislo je dole karte sa testa:His-14400,Gainward -15100,ali ima i ovo za 13000

Prilozi

• 9600%20GT%20PVT94PYDE4%20Both%20500%20max.jpg
    9600%20GT%20PVT94PYDE4%20Both%20500%20max.jpg
    170.7 KB · Pregleda: 91
Poslednja izmena:
Dobar test, 9600GT pruža dobru vrednost za svoju cenu. Moraće ATI da repozicionira svoje proizvode po cenovnim rangovima, nV im je zadala težak udarac ubacivanjem 9600GT upravo tamo gde će najviše najviše da im naškodi. A 8800GT 256MB i HD3850 256MB postaju totalno promašene kupovine.

Zasto je 3850 256 promasena kupovina? Karta radi gotovo identicno 95% igara kao i verzija sa 512mb, jedino gde sam video vecu razliku je PT boats. Na 38xx memorija pravi daleko manji problem nego na GF 8. 8800 sa 256 rama ima ogroman pad performansi u odnosu na verziju sa 512mb.

A i izmedju ostalog Radeon je sad dobio punu podrsku svojih mogucnosti kroz Vistu za PS 4.1 i tessalation jedinicu.

Poslednja izmena:
A i izmedju ostalog Radeon je sad dobio punu podrsku svojih mogucnosti kroz Vistu za PS 4.1 i tessalation jedinicu.
Taj tessalation unit bi verovatno umro zaboravljen, kao i nesrećni Truform pre njega, da ne postoji XBOX360. Ovako možda i bude nešto od toga, barem za portove sa XBOX-a.

Zasto je 3850 256 promasena kupovina? Karta radi gotovo identicno 95% igara kao i verzija sa 512mb, jedino gde sam video vecu razliku je PT boats. Na 38xx memorija pravi daleko manji problem nego na GF 8. 8800 sa 256 rama ima ogroman pad performansi u odnosu na verziju sa 512mb.

Da, to i ja pricam. 256MB 3850 je cak brzi od 8800GT sa 256MB, a svi znamo da je 3870 512MB sporiji od 8800GT 512MB. Kod Nvidie tu nesto gadno ne stima, jer je pad perfomansi kod 8800GT 256MB jednostavno prevelik.

HD3850 256MB je pak kartica bez konkurencije, pogotovo nakon predstojecih pojeftinjenja. :d

Nazad
Vrh Dno