Šta je novo?

HD3870 vs 9600GT - user test

Ne znam sta da vam kazem. Ne duva IceQ vazduh u kuciste, duva on njega napolje, ali su hladnjaci od memorije van te plastike i vreli su. Njih niko ne hladi.

Drugo, CELA karta je veoma topla. Ja sam IceQ3 imao na x1900xt pre nego sto sam stavio ovu kartu i x1900xt je bio hladniji. (iako je sonda pokazivala vece temperature)

Sonda pokazuje 35C kad je karta u idle (i klok oboren na 300mhz od strane power play-a ili cega vec) sa fan na 50%, u igrama je oko 62-63 ovde kod mene (ambient oko 23C), ali to jednostavno na dodir ne deluje tako. Usudicu se da kazem da MOZDA i sonda laze, a mozda i GPU jeste toliko, ali ko proba da dira hladnjak od memorije ili zadnju stranu kartice posle sat i kusur igranja nece se bas lepo provesti. Vec sam rekao to.

E sad, to tako radi, a dok radi - ne zalim se.

@DarkHorus:

Stoji na 50% (49% da budem precizniji). Sto se ostalih ventilatora tice - nece ih biti. Ja imam vodeno hladjenje, da sam hteo ventilatore ostao bih na vazdusnom. Posto mi je nocu ovde mukla tisina, a komp nocu radi, imperativ mi je da komp bude sto tisi. Stranice kucista su otvorene i topao vazduh ima kuda ode, do duse malo sporije se odvodi zbog nedostatka ventilatora u toj funkciji.
Glupo mi je da ja pravim dodatno hladjenje za graficku kartu sa aktivnim hladjenjem. Ajde da je pasivac pa ok ali ovako...

@Vule:

pozvan si da navratis na kafu i da se sam uveris u sve sto pricam ;) (kao i svi iz NS-a)

@Spaad:

klok je 960 za GPU ?! :zgran: Da nije typo ?

PS. Ne znam ko me je pitao zasto sam uzeo 3870, a ne 9600gt, pa jednostavno, u mojoj kombinaciji me je 9600GT vise kostao, zapravo oko 10e vise, a to mi se nije davalo. Medjutim, sad se situacija promenula pa evo menjam ovo za 9600GT.

Poslednja izmena:
Sonda laze , tvoj prst je merodavniji ima ugradjen bolji senzor OMG :D
Sta sve nema da se procita na bencu, VRH.
Nemoj da pipas memoriju vise dok radi 3d mark ako je vruce i sve ce biti OK.

Aj posle javi utiske sa 9600gt,
:D

Sto ne uzmes 8800gt? ako tako povoljno nabavljas, mozda ima neki sa boljim hladjenjem.

off. jel zna neko da li su ovi 174.16 driveri samo za 9600gt ili mogu i za seriju 8 posto su tamo i dalje poslednji 169.21 ?

Poslednja izmena:
"mukla tisina" - Novi Sad pitom grad! :D

S obzirom da je kuciste skroz na skroz otvoreno onda ne bi trebalo da ima problema, ali opet mozes da zakacis na "dupetu" od kucista jednu dvanaesticu CoolerMaster sa diodama, da izvlazi vazduh, necujni su.

Poslednja izmena:
A jel baš mora sa diodama? Oni crni ne hlade dobro? :D

Sonda laze , tvoj prst je merodavniji ima ugradjen bolji senzor OMG :D
Sta sve nema da se procita na bencu, VRH.
Nemoj da pipas memoriju vise dok radi 3d mark ako je vruce i sve ce biti OK.

Aj posle javi utiske sa 9600gt,
:D

Sto ne uzmes 8800gt? ako tako povoljno nabavljas, mozda ima neki sa boljim hladjenjem.

off. jel zna neko da li su ovi 174.16 driveri samo za 9600gt ili mogu i za seriju 8 posto su tamo i dalje poslednji 169.21 ?

*** reko sam MOZDA laze, a ne da laze. Mozda GPU i jeste tolko kolko pise da jeste al je vazduh koji pozadi izlazi topliji od onog koji je izlazio iz x1900XT na 700/1700, a njegova sonda je citala ~80C sa IceQ3 (a ova kaze 62C), e sad ti izvedi neki zakljucak, eto, ja nisam pametan...

8800GT sad nema veze sa celom pricom uopste, recimo da tamo odakle nabavljam nije povoljan uopste, a i necu da dajem 200e za graficku, imam 19" LCD, bla truc, ima puno razloga...

Iako je izradjen u 55nm procesu, rv670 ima 160 miliona tranzistora vise nego G92. Mozda otuda vece zagrevanje

Treba imat na umu da je G94 posteno skresani G92, otud i manje grijanje.

Znaci Fan C.M. sa zelenim diodama:Dzadnja strana kucista koje je potpuno zatvoreno.Karta posle 30min.TimeShift-a u fulu na 14x9 mlaka na dodir sa zadnje strane.Nije "TURBO" nego ista ona koja je testirana.Radi poredjenja temp.koju izbacuje nazad je manja nego ona koju gura napajanje,a ono ima 19A na +12.Karta je manje bucna od ovog C.M.Evo i slika,a ko neveruje pozivam ga na cheers
Poz...
P.S. Ja sam zadovoljan sto je i najbitnije,a sta bi tek bilo da je ovde neka zglavna ploca,memorija i bolji procesor.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    198 KB · Pregleda: 144
  • untitled.jpg
    untitled.jpg
    147.4 KB · Pregleda: 69
  • untitled1.jpg
    untitled1.jpg
    87.8 KB · Pregleda: 57
  • untitled2.jpg
    untitled2.jpg
    51.4 KB · Pregleda: 59
a 9600GT 150 :D

Zar nisu oni UV tiši? Imao sam ja jednu UV osmicu, jedva se i vrtela, a imao sam i jedan LED koji je bio na nekih 2500rpm, što je definitivno mnogo...

Kad vec pominjemo hladjenje kod kartica, jedno pitanje ne vezano direktno za ovaj post, imam Gainward 8600GT Golden Sample i kuler je posle nekog vremena poceo da se cuje, sasvim normalno kad se nakupi malo prasine, ali na ovoj kartici nije standardan ventilator koji sa donje strane ima malu rupu u koju moze da se sipa neko ulje za podmazivanje ili nesto slicno, kad se kuler zaprlja (svi koji su to makar jednom radili znaju o cemu pricam) nego je skroz zatvoren. Ocistio sam kuler skroz od prasine ali se i dalje cuje kad ukljucim komp (pa se posle smiri kad se razradi!!!), radio sam to sto puta ranije i svaki put kad sam podmazao ventilator sve je bilo ok ali, kao sto rekoh, na ovom nema gde da se sipa ulje za podmazivanje tako da ne znam kako da resim ovaj problem (osim naravno da kupim novi ventilator). Kartica je inace odlicna i mi nije jasno kako je kuler, koji odlicno hladi ovu karticu, ovako loseg kvaliteta jer karticu imam svega 2-3 meseca i vec se dosta cuje sto mi se nije desavalo sa ranijim karticama gde se desavalo da ne moram da sredjujem kuler ni posle godinu dana.
Bas sam se raspisao ali sta da se radi, samo sam hteo sto podrobnije da opisem problem, hvala unapred na savetima.

nema sanse. pogotovu IceQ, jar ako je sve ostalo "polovicno", "nedovoljno", ovakvo - onakvo, onda IceQ moze da bude sve samo ne to. nisi citao malo vise odma na pocetku kako smo mi ostali to resili. drzi ventilator na 50% ili malo jace (da buka venta ne preskace buku ostalih) videces vec sam. to je jedno, drugo - resi neki vent gore da odnese toplotu od gore, i ja sam na pocetku (prvih par dana) imao 80C, sada nikada preko 55-56. verovao ili ne. cak sam stavio jos jedan vent dole ispod (jer nije double slot kartica) jer sva toplota izlazi u kuciste, pa se toplota "nakupljala" ispod kartice i verovao ili ne, zato sto je hladniji vazduh koji kartica uvlaci zbog toga - to je skinulo oko 10C !!! kad odvrnem i riva tuneru vent na 60%, tek je nesto iznad praga buke ostalih ventova (koji su na 5V) a temp nikada ne bude vise od 50-51C.
Ako možeš okači fotku kako izgleda to tvoje uradisam hladjenje koje si uradio:wave:

@DejanACF Deluje kao da si post stavio ovde sa nekom porukom, jer i meni kuler sa 9600 strasno podseca na taj sa 8600.U svakom slucaju 9600 je trenutno bola kupovina,ali samo zbog cene od -15eura(karte sa testa).

Ja koliko sam uspeo da zakljucim po ovim testovima 9600GT je bolja od 3870...
Samim tim mi nije jasno kako neki ljudi imaju drskosti da kazu da je HD3870 bolja kupovina kada je i skuplji i sporiji od 9600GT.. Jesu male razlike mozda ali su ipak razlike u korist nVidia-e.
I manite mi se prica da kartica daje ostriju sliku, bolji prikaz boja itd...

@DejanACF Deluje kao da si post stavio ovde sa nekom porukom, jer i meni kuler sa 9600 strasno podseca na taj sa 8600.U svakom slucaju 9600 je trenutno bola kupovina,ali samo zbog cene od -15eura(karte sa testa).

Pa te dve graficke dosta lice po izgledu, kao sto sam vec napisao imam problem sa kulerom na ovoj mojoj i nadam se da cu moci da ga resim bez kupovine novog (jer uskoro treba da je prodam zbog kupovine 9600GT), opet ne znam kakav je kuler na 9600GT ali posto najozbiljnije razmisljam da je kupim ne bih voleo da mi se desi ista stvar kao sa 8600GT.

Onda jednostavno sacekaj jos malo i uzmi ovo:

prod_1e889e3125984eee1f886dd8d108be08.jpg

A taj kuler sto imas, mislim da moras da skines komplet telo sa karte i onda ces od dole imati srafic za otpustanje osovine tj. skidanje celog tog dela na kome je ventilator. Ako nije to, onda imas nalepnicu na samom ventilatoru od gore.

Poslednja izmena:
Ekstra odrađen kuler na tom MSI...

Ne da ću da napravim SLI sa ovakve dve karte nego strašno :D

Poslednja izmena:
Kuler na Gainwardu 9600GT i 8600GT su samo na prvi pogled slicni zbog te crveno-crne maske od gore, ali u sustini nemaju veze jedan sa drugim...

9600GT izgleda ispod haube skoro isto ovako, samo druge boje :

102798.jpg

A 8600GT otprilike ovako (nisam mogao bolju sliku da nadjem) :

dsc01104ih2.jpg

Tako da nemash brige, ne verujem da cesh imati isti problem sa coolerom budesh li uzeo 9600GT...

To mi je trebalo da cujem, evo sad sam ponovo rasklapao graficku i definitivno ovaj kuler ne moze da se podmaze da radi kao sto je radio pre, hvala na slikama, hteo sam da se uverim da gainward 9600GT nece imati isti problem sa kulerom kao, inace odlicna 8600GT GS, jer je po meni gainward uvek bio vise nego dobar ge-force tako da znam da necu da pogresim ako 9600GT kupim bas njihov, mada bih jako voleo da nadjem negde na internetu uporedan test 9600GT ali medju proizvodjacima, cisto da vidimo koja je najbolja, leadtek, msi, gigabyte ili neka druga.

Samo je mreza ista, inace kuler sa 9600GT je isti/slican onome sa Gainward GF7 kartica (7900GS i sl).
Otprilike ovako neshto.
155_pic_nv7950GT.jpg

Ljudi ne znam za Vas ali mene cim procitam 9600gt odma asocira na ati-jevu seriju 9600. Mislim da je nvidia trebala da smisli neki drugi sistem davanja imena u ovoj genereraciji grafickih kartica. Izvinte za mali off.

Onda jednostavno sacekaj jos malo i uzmi ovo:

prod_1e889e3125984eee1f886dd8d108be08.jpg

A taj kuler sto imas, mislim da moras da skines komplet telo sa karte i onda ces od dole imati srafic za otpustanje osovine tj. skidanje celog tog dela na kome je ventilator. Ako nije to, onda imas nalepnicu na samom ventilatoru od gore.

Taj novi kuler na MSI sam vec video na drugim modelima njihovih kartica, ono je toliko ruzan kuler i deluje kao neka jeftina plasticna igracka da je to cudo, e sad ima dva heatpipe-a, pa se nadam da ce zahvaljujuci njima moci da hladi karticu kako treba, mada i onaj ventilator je od neke providne plastike, inace vizuelni utisak je vrlo los, taj MSI je uvek bio poznat po azijatskim kich crtezima na svojim karticama i kutijama istih, sada su svoj maksimalni kich otelotvorili i na ovom kuleru-buvljak plastikaner...

Zar nisu oni UV tiši? Imao sam ja jednu UV osmicu, jedva se i vrtela, a imao sam i jedan LED koji je bio na nekih 2500rpm, što je definitivno mnogo...

Ti UV su recimo za klasu ispod ovih sa diodama, a mislim da nisu tisi od onog sa plavim diodama ovaj se okrece na 1200 obrtaja procenjena buka 22DB, samo mislim da se manje cuje od te zvanicne buke,( u svakom slucaju i da su tisi, ne svetle!) :D

Poslednja izmena:
Bice fora ako naprave i 9550 model :D.....bice uvaljivanja AGP komponenti starih 5 godina za 100 i vise evara...HAAHAHAAHH

^^
izgled na stranu, ali ovaj kuler deluje itekako efikasno ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno