Šta je novo?

HD3870 vs 9600GT - user test

off: e vidis, sad sam se setio da pitam: gx-x koji to program pravi taj futuristicki taskbar?!

Eo reci cu ti ja, poshto je moja mashina u pitanju :)... To je obicna tema za Win, koja se zove "Sentinel". Ako mislish na ono gore, to je Rocketdock sa "Vista" skinom koji sam malko modifikovao...

Poslednja izmena:
Gorance, covek si od znanja i iskustva, ali ovde nekako zaobilazis cinjenicu da je ATI kartica mnogo bolje izrade i ima bolje hladjenje (ima vrhunsko hladjenje za te pare), tako da od ove dve po ovim cenama mislim da je bolji izbor HD3870 HIS. Plus ovi "pozlaceni" DVIx2 prikljuchci, i sve ostalo...

Vidim gore ljudi komentarisu tipa 5% razlike u performansama, kao da je to bitna stavka, ako uopste i ima te razlike u korist 9600GT, nismo videli bez AA testove u nekim igrama je AA nepotreban jer AF na maksimumu i teksture na max zavrse posao, a i ima jos nekih igara koje su mogle da dodju na test pa bi se jos bolje videla situacija.
Ono sto sam naucio sa dugogodisnjom kupovinom grafickih kartica, ako kupis karticu koja u startu ima lose hladjenje ili je nesto stekareno na njenoj produkciji, tu si se zeznuo, kupovina novog kulera je dodatno bacanje para, a losiji pcb ili elektrolite ne mozes da zamenis, a sa fabrickim kulerom koji je los pogotovu overklok nikada nece biti sjajan.

Pa sad, da je hladjenje vrhunsko ne bih se slozio. Hladjenje je dobro, GPU nije jako vruc (naspram 9600GT je vruc), ali je fan speed lose podesen i kartica je vrela tokom rada. Ja sam se nocas maltene opekao na zadnji lim kad sam hteo da vidim kolko vruceg vazduha izbacuje. Ono nazad je ko rerna, bez zezanja.

Hocu da ostanemo na nekom nivou sa objektivnoscu ovde. Sto jeste - jeste, sto nije - nije. JA licno necu nista da ulepsavam niti da kvarim neki utisak namerno.

9600GT ima sasvim pristojno hladjenje, nije lepo kao iceQ 3 ali posao odlicno obavlja, cela karta je hladna. Kad smo je izvadili iz racunara bila je kao da nije ni radila, jedva mlaka. 3870 je bio topao-vruc.

U kucistu, vazduh oko 9600GT je mlak, tj redovan, a oko 3870 je prilicno topao.

Dalje, (ovo moze i Typhoon da vam potvrdi posto momak popravlja ove stvari) IceQ3 je ceo od plastike (osim samog hladnjaka. Dakle osovina na kojoj je ventilator, seger i distancer koji drzi ventilator da ne ide na gore. Ovaj distancer se vremenom izlize i ventilator pocne da ide gore-dole i da udara u podnozje karte i onda vise nije tih posto sklopoce kao da mu je upala neka zica u unutra. Toliko o vrhunskoj izradi. (Nije losa izrada ali je dalko od vrhunske, to je poenta).

Sto se iskljucivanja AA tice, vec sam komentarisao. Ocu AA za ove pare. Da necu, ostao bi na x1900xt ili bi uzeo 8600GT...

PS. Na gainward 9600GT NIJE FABRICKI KULER vec je kao sa palit kartica. Dakle velika masivna kocka koja zahteva dualslot resenje. U sredini je 80mm fan. Hladi ko ludo, nema potrebe za bilo kakvim aftermarket resenjima. Izrada samog PCB-a na obe karte je kvalitetna. Solid state cpacitors, nema budz lemova, multiple mountpoints za kulere itd itd...

Poslednja izmena:
extra test gx-x i typhoon.x!
ja sam se odlucio za svoju buducu karticu... back to nvidia :)

posto vidim da neki misle da je 9600GT bio reference, a neki su trazili da vide kako izgleda HIS (iako sam okacio fotke karti na pocetku treda) evo i nase "lepe" telefonske fotografije sa testa :p

nesto razmisljam, mozda si popio ona 3 BSOD zato sto si instalirao ATT i AT koji ne rade sa seriojm 3, pa se to nesto poklalo?

Pretpostavljam da bi "buka" kod Gainwarda bila još manja kada bi se skinula cela ta mrežica, to može samo da smeta i da se čuje vazduh koji prolazi kroz mrežicu. Sećam se kada sam imao GW6800, tačno to pravi onaj piskavi ružni zvuk. Naravno, izgledala bi lošije tj. bila bi još više ružna nego što već jeste i sve to, ali koga briga...

P.S. A IceQ ne da izgleda nego boli glava...

Poslednja izmena:
Ma jok,ne smeta uopste,ta mreza je za 1-2cm odaljena od ventilatora (i ima velike rupe pa ne smeta vazduhu),takav je bio i 8600gt koji sam imao ranije.

Poslednja izmena:
Pa sad, da je hladjenje vrhunsko ne bih se slozio. Hladjenje je dobro, GPU nije jako vruc (naspram 9600GT je vruc), ali je fan speed lose podesen i kartica je vrela tokom rada. Ja sam se nocas maltene opekao na zadnji lim kad sam hteo da vidim kolko vruceg vazduha izbacuje. Ono nazad je ko rerna, bez zezanja.

Tu nesto nije u redu,moja je na dodir tek mlaka,proveri ti to.
Poz.

Poslednja izmena:
Bogami, 160e za 9600GT je vrlo primamljivo.
Kad će više taj pad cena HD38xx serije kartica - načekasmo se !

Taj Gigabyte 3870 za 168eur je sa DDR3 memorijom!
9600GT je ipak, trenutno, bolja kupovina...

Po ovom testu 9600 ima bar 15 fps-a u svakoj igri vise od 3870(osim u krizi),i nije mi jasno zasto uze Ati-a, kad je 9600 i jeftiniji i bolji?
I jos nesto.Nije mi jasno kako His vise greje unutrasnjost kucista kad 95% toplote izbacuje napolje ,a Gainward je razbacuje po celom kucistu.Jedino ako je temp. u 3D razlika 50 stepeni.Malo je nelogicno.

Poslednja izmena:

Hocu da ostanemo na nekom nivou sa objektivnoscu ovde. Sto jeste - jeste, sto nije - nije. JA licno necu nista da ulepsavam niti da kvarim neki utisak namerno.

9600GT ima sasvim pristojno hladjenje, nije lepo kao iceQ 3 ali posao odlicno obavlja, cela karta je hladna. Kad smo je izvadili iz racunara bila je kao da nije ni radila, jedva mlaka. 3870 je bio topao-vruc.

U kucistu, vazduh oko 9600GT je mlak, tj redovan, a oko 3870 je prilicno topao.

Dalje, (ovo moze i Typhoon da vam potvrdi posto momak popravlja ove stvari) IceQ3 je ceo od plastike (osim samog hladnjaka. Dakle osovina na kojoj je ventilator, seger i distancer koji drzi ventilator da ne ide na gore. Ovaj distancer se vremenom izlize i ventilator pocne da ide gore-dole i da udara u podnozje karte i onda vise nije tih posto sklopoce kao da mu je upala neka zica u unutra. Toliko o vrhunskoj izradi. (Nije losa izrada ali je dalko od vrhunske, to je poenta).

Sto se iskljucivanja AA tice, vec sam komentarisao. Ocu AA za ove pare. Da necu, ostao bi na x1900xt ili bi uzeo 8600GT...

PS. Na gainward 9600GT NIJE FABRICKI KULER vec je kao sa palit kartica. Dakle velika masivna kocka koja zahteva dualslot resenje. U sredini je 80mm fan. Hladi ko ludo, nema potrebe za bilo kakvim aftermarket resenjima. Izrada samog PCB-a na obe karte je kvalitetna. Solid state cpacitors, nema budz lemova, multiple mountpoints za kulere itd itd...

Da li je moguce da onaj kuler samo vizuelno izgleda lepo, a da nije nikakav?
Sto se Gainwarda 9600GT tice, ne vidi se dobro od one mrezice, imali su kvalitetne kulere na serijama 7600 i 7300, cak izuzetne, ali posle na 8600 seriji kuler je bio onako osrednjeg kvaliteta zato sam pomislio da je ovaj losiji kuler, sada su ocigledno opet vratili u igru nesto kao sto je bilo na 7600 seriji, taj Gainward ce i biti jedan od 2-3 najbolja izbora kada je u pitanju 9600GT.
Nego spaad ti rece da se kod njega HD3870 mnogo manje greje, to jest da ne kuva kao kod tebe? Cudi me dvoslotni hladnjak pa da ne moze da rashladi karticu izradjenu (njen cip) u 55nm?

Svaka cast Nvidiji, izbacili su opet zanimljivu karticu, bice tu opaka borba izmedju ATI-ja i Nvidije izmedju ovih kartica kada krene pad cena obe kartice...

Dobro, point taken sto se AA tice :)

@spaad, pa njemu je cena za HD3870 bila 10€ niza od cene koju je imao za 9600GT.
Samo i dalje ne mogu da verujem da HIS fusari sa karticama, znaci od sada samo Sapphire sto se ATI-ja tice, ako je sve ovo tacno za ovaj kuler na HIS-u.

Sad' jedno uopsteno pitanje, pa po ovome koliko su onda 9600GT i HD 3870 losiji od 8800GT, pogotovu ovaj 9600GT, s obzirom da je brza od ove dve?

Poslednja izmena:
to je bio zakljucak po onome sto sam gledao po netu :)
nekako vise verujem Marku :p
Hm, pa ja sam po netu vidjao da je 9600GT brzi, i to sa AA i AF, bez AA i AF su tu negde.:)
Ovaj test je to samo i potvrdio.
Samo i dalje ne mogu da verujem da HIS fusari sa karticama, znaci od sada samo Sapphire sto se ATI-ja tice, ako je sve ovo tacno za ovaj kuler na HIS-u.

Sad' jedno uopsteno pitanje, pa po ovome koliko su onda 9600GT i HD 3870 losiji od 8800GT, pogotovu ovaj 9600GT, s obzirom da je brza od ove dve?
Ne fushari HIS ako neko i fushari, IceQ je Arctic Cooling Silencer hladnjak tako da ako je neko kriv onda je to AC.

Od mene samo pohvala za trud, ovo je jedan od naj-naj testova ovde:)
Nesto kontam da ce leci 9600gt kod mene, chisto zbog manjeg zagrevanja, ne volem grejalice, a i malo je jeftiniji a tu je negde sa performansama.
Mada ako naidje neki ladniji 3870 razmislicu:p

3870 ne bi trebao da se greje uopšte. Pogotovo ne IceQ3 model, koji se tako zove jer ima bolje hlađenje, bar bi trebao. Čudno je to jako da je tako vruć... Ili nešto nije OK sa primerkom, ili HIS nije odradio posao kako treba. Evo meni se na ovom jadnom Zalmančiću, koji nikako nije dovoljan da kvalitetno rashladi ništa iznad 8600GT, temperatura penje do nekih 80-tak C kad se baš baš prži, ali sa utišanim ventom, na 7V, gde je zaista ultra tih... U 2D modu je smejurija, jedva mlaka kartica.

Poslednja izmena:
nema sanse. pogotovu IceQ, jar ako je sve ostalo "polovicno", "nedovoljno", ovakvo - onakvo, onda IceQ moze da bude sve samo ne to. nisi citao malo vise odma na pocetku kako smo mi ostali to resili. drzi ventilator na 50% ili malo jace (da buka venta ne preskace buku ostalih) videces vec sam. to je jedno, drugo - resi neki vent gore da odnese toplotu od gore, i ja sam na pocetku (prvih par dana) imao 80C, sada nikada preko 55-56. verovao ili ne. cak sam stavio jos jedan vent dole ispod (jer nije double slot kartica) jer sva toplota izlazi u kuciste, pa se toplota "nakupljala" ispod kartice i verovao ili ne, zato sto je hladniji vazduh koji kartica uvlaci zbog toga - to je skinulo oko 10C !!! kad odvrnem i riva tuneru vent na 60%, tek je nesto iznad praga buke ostalih ventova (koji su na 5V) a temp nikada ne bude vise od 50-51C.

Poslednja izmena:
Da li je moguce da onaj kuler samo vizuelno izgleda lepo, a da nije nikakav?
Sto se Gainwarda 9600GT tice, ne vidi se dobro od one mrezice, imali su kvalitetne kulere na serijama 7600 i 7300, cak izuzetne, ali posle na 8600 seriji kuler je bio onako osrednjeg kvaliteta zato sam pomislio da je ovaj losiji kuler, sada su ocigledno opet vratili u igru nesto kao sto je bilo na 7600 seriji, taj Gainward ce i biti jedan od 2-3 najbolja izbora kada je u pitanju 9600GT.
Nego spaad ti rece da se kod njega HD3870 mnogo manje greje, to jest da ne kuva kao kod tebe? Cudi me dvoslotni hladnjak pa da ne moze da rashladi karticu izradjenu (njen cip) u 55nm?

Svaka cast Nvidiji, izbacili su opet zanimljivu karticu, bice tu opaka borba izmedju ATI-ja i Nvidije izmedju ovih kartica kada krene pad cena obe kartice...

Dobro, point taken sto se AA tice :)

@spaad, pa njemu je cena za HD3870 bila 10€ niza od cene koju je imao za 9600GT.

Shto se tice HIS-a, imao sam priliku da se zezam sa 3-4 ove kartice (HD3870 IceQ3 DDR4), i sve su bile usijane u radu (cak i na stolu van kucishta dok su radile), plus imao sam prilike takodje da vidim par tih coolera koji su protandrkali toliko da zvuce kao traktor posle par meseci... Sad, da li je do HIS-a, Artic Coolinga ili godishnjeg prirashtaja juznoamerickih chinchili, ne znam... A shto se tice Gainwarda 9600GT, cooler je skoro identican onom sa Palit-a 8800GT (mislim da je za nijansu manji), a kartica je bila primetno hladnija na testu od gorepomenutog HIS-a, i po sondama i na dodir...

Evo jednog zanimljivog stranog testa

Table.png

Ovaj je kod mene skoro mesec dana i radi isto kao i prvog dana, clock je 960/1200 preko O.D.(24/18 u 3D sigurno 24/5 svakoga dana) temp je 50/70 i ja stvarno nisam imao ni jedan od problema koje navodite,a nadam se i necu.? Brzinu venta nisam cackao,jer nema potrebe,bar kod mene.

3870 ne bi trebao da se greje uopšte. Pogotovo ne IceQ3 model, koji se tako zove jer ima bolje hlađenje, bar bi trebao. Čudno je to jako da je tako vruć... Ili nešto nije OK sa primerkom, ili HIS nije odradio posao kako treba. Evo meni se na ovom jadnom Zalmančiću, koji nikako nije dovoljan da kvalitetno rashladi ništa iznad 8600GT, temperatura penje do nekih 80-tak C kad se baš baš prži, ali sa utišanim ventom, na 7V, gde je zaista ultra tih... U 2D modu je smejurija, jedva mlaka kartica.

Hm, cudno, taj Zalman uspeshno hladi Gigabyte 8800GT karte, temp ne prelazi 65 stepeni.
Ili se RV670 ipak solidno greje.:p

Hm, cudno, taj Zalman uspeshno hladi Gigabyte 8800GT karte, temp ne prelazi 65 stepeni.
Ili se RV670 ipak solidno greje.:p

Da, hladi i ovaj uspešno, kad se vrti na fabričkom (maksimalnom) broju obrtaja. Jedino što tada komšija ne može da mi spava od buke.

Svaki dual slot kuler koji je potpuno zatvoren, zapakovan, izbacuje vazduh van kucista, to mu je velika prednost, ali kako to da ovaj IceQ greje unutrasnjost kucista??? I kako to radi dobro kod spaada, slucajnost neka, 'ajde da Srbi prave HIS i AC, pa razumem jedan kuler i kartica dobra, drugi nije? @TyphoonX, znaci potpuno ti verujem da me ne shvatis pogresno, ali mi nije jasno kako i zasto?

@Minus, pa tu su negde kartice, rekao sam vec da bi rezultati bili malo drugaciji da je u igru usla jos neka igra na ovom testu. Izmedju ove dve kartice je sto kazu vise stvar izbora "ko sta voli?" :)

Poslednja izmena:
Svaki dual slot kuler koji je potpuno zatvoren, zapakovan, izbacuje vazduh van kucista, to mu je velika prednost, ali kako to da ovaj IceQ greje unutrasnjost kucista??? I kako to radi dobro kod spaada, slucajnost neka, 'ajde da Srbi prave HIS i AC, pa razumem jedan kuler i kartica dobra, drugi nije? @TyphoonX, znaci potpuno ti verujem da me ne shvatis pogresno, ali mi nije jasno kako i zasto?

@Minus, pa tu su negde kartice, rekao sam vec da bi rezultati bili malo drugaciji da je u igru usla jos neka igra na ovom testu. Izmedju ove dve kartice je sto kazu vise stvar izbora "ko sta voli?" :)

Ma nisam te ja shvatio pogreshno :), i sam sam se iznenadio... Starije kartice tipa X1950Pro koje su imale takav identican cooler, su bile sasvim ok hladjene sa istim i nisu bile ni blizu toliko vruce, i uvek je vazilo da su to extra cooleri... A i spaad koliko mi se cini josh ima TurboX verziju ove kartice, shto ce reci naklokovanu, dok je ova na testu bila sa referentnim klokovima...

Poslednja izmena:
Sv je to slicno. Gledajte samo da prodjete sto jeftinije.

Nazad
Vrh Dno