Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
e sad,ti se lepo vrati par stranica unazad i procitaj ovaj Pecin post (ponovo,ako si ga vec procitao)

http://forum.benchmark.rs/showthrea...-arhitekturi&p=3341232&viewfull=1#post3341232

a evo citata iz istog texta:

"Benchmark vise nije hard core sajt niti se busa time, ako ste slucajno primetili da gore u logotipu foruma ne pise hardware community vec par godina"

najbolje da vi malobrojni hardcore overklokeri oformite neko udruzenje ili klub(a i sajt) poput "klub obozavaoca dare buba mare" ili "klub ljubitelja mini morisa"......mislim,postajete prilicno egzoticna i retka grupa ljudi...

Buduci da je vecina procesora koju Intel prodaje zakljucana, to da je haski fail je samo subjektivna ocena OC zajednice. 99% korisnika ce biti vrlo zadovoljno svojim Haswell CPUima. Na zalost.

Zato sto se ovaj forum zove BENCHmark, a ne DIFOLTmark!
prosto i jednostavno! :) :) :)
+1
a sto se tiche kombinacije i testa sa 4670K....nista od toga....evo drugi dan vec....4.2 stabile je misaona imenica....proban i fazon za ringom -300MHz....ma kakvi....posle 1-2 kruga LINX-a BSOD.....od mene toliko....Hacika ni pod razno....1.25V...greje se kao lud ispod 212 EVO....

Prilozi

• DSC_1481.jpg
    DSC_1481.jpg
    834.7 KB · Pregleda: 109
99% korisnika ce biti vrlo zadovoljno svojim Haswell CPUima. Na zalost.

pa zasto ne bi bili zadovoljni?

ako im nije toliko bitno da vide na ekranu monitora cifru od recimo 4,5ghz(tj da se na toliko nasvira njihov haswell,a od cega REALNO nemaju nikakve koristi,osim da se hvale po komsiluku i forumu),a cpu na stock vrednostima radi OK,ne greje se,ne baguje na bilo koji nacin,SVE igre,programi lete,zasto taj korisnik ne bi bio zadovoljan??......stvarno me zanima....

Zato sto im intel vec po drugi put servira lepo ukraseno *****. Ako je kvalitet izrade los, bice los i na tim non-K procesorima i to sto stoje na default-u opet nece biti onakvog kvaliteta za koji im se placa. Ako dajem 200 eu za CPU, onda nemojte da mi stedite na glupostima (citaj pasti).

a kako ce se manifestovati taj los kvalitet izrade u radu procesora?

mislim,cime to konkretno korisnik koga ne zanima overkolokovanje nece biti zadovoljan svojim haswell non-K procesorom(koji ima los kvalitet izrade)?

ako im nije toliko bitno da vide na ekranu monitora cifru od recimo 4,5ghz(tj da se na toliko nasvira njihov haswell,a od cega REALNO nemaju nikakve koristi,osim da se hvale po komsiluku i forumu),a cpu na stock vrednostima radi OK,ne greje se,ne baguje na bilo koji nacin,SVE igre,programi lete,zasto taj korisnik ne bi bio zadovoljan??......stvarno me zanima....

maxx79, ima enormne razlike izmedju kupovine non-K i K verzije procesora. Ako vec covek kupi K, a pri tom se reklamira kao procesor sa otkljucanim mnoziocem zarad OCa, onda i ocekujes da bude adekvatan za to, a ne da ti Intel ili neko sa Bench foruma odlucuje da li si to stvarno zeleo ili ne i zakida ti.

Zbog istog razloga su se i skidali limitatori/regulatori brzine na automobilima. Ako si vec platio sportsku varijantu, onda ocekujes i da se moze ponasati onako kako se reklamira, bez obzira da li se moze voziti na putevima u Srbiji ili ne. Zar su ljudi stvarno toliko voljni da gutaju Intelove prevare sa ovim novim K modelima?

Odgovor je vrlo jednostavan. Neki ljudi vole da klokuju, da testiraju hardver i izvlace maksimum iz njega. Ali vecina ne voli i ne zna. A vecina diktira trendove. Na zalost

Nebih se slozio da su overclockeri izumrli i da samo jako mali procenat ljudi clock-uje cpu. Ekstremni overclockeri mozda jesu, sve ih je manje i svaka cast onima koji uspevaju i dalje da se bave time. Ljudi, pa ja ne znam 5 ljudi koji svoje procesore drze na default-u. Ne zezam se, na prste jedne ruke mogu da ih nabrojim. Taj OC potencijal je uvek bio prva stavka pri izboru novog procesora uz filozofiju "dobiti sto vise za sto manje para". Uvek su se najvise kupovali po kloku najslabiji procesori iz najjace serije jer su najvise pruzali za svoje pare. Nebitno je dali je AMD ili Intel, to je stvar izbora.
Nemojte pricati kako niko ne klokuje kad apsolutno nije tacno. Svi mi ovde zelimo neki max 24/7 clock i priznali ili ne to je najbitnija stvar pri kupovini pored same cene i izbora ploce.
Haswell je tu podbacio i zato je "ponosnih" vlasnika toliko malo. Temp su posebne price.
Da je neki normalan OC moguc ja bih se mozda i usudio da ga uzmem i pored temp, ne plasim se da ga skalpitam. Toliko sam do sada nodova izvodio po svom HW-u, lemio po grafikama i plocama da bi mi to bila sasvim normalna stvar.
Ali ovo stvarno ne zelim da uzmem. Pa ja bi ovo moje sokocalo naterao da radi na 4.2GHz a haswell nece stabilno.

Mozda ti znas puno ljudi koji klokuju svoje procesore, ja znam dvojicu, i to sam obojici ja pomogao. A ne znam nikoga ko je klokovao grafiku. A znam mozda 40-50 ljudi koji imaju racunare, mozda i vise

Ljudi ova nakaza od procesora nece da radi ni na 4GHz......ajde neka me sada neko ubedi da vredi dati za cpu 200e...samo da se zove K.....tj. i zove se K i to veliki !!!

Možda ima veliki, ali svakako je impotentan, da pojasnim abacus-a. :d

Nema sta,ko ima i gram mozga,nece uzeti haswela za klokovanje,end of story!! A za onog ko tvrdi da nema poente klokovati cpu.....neka uzme grafiku tipa 7950/7970 gtx670/680 pa neka proba recimooooo....crysis3 sa recimoooo 3570/3770k 2500/2600k na def pa na Oc nekih 4.5-4.8 ghz......ako nebude video razliku,onda je slepac neopevani!!!!!

Mislim da je dobar deo ljudi nezadovoljan zbog toga što je jasno da OC potencijal nije limitiran nedostacima arhitekture, niti samog procesora, već je ograničen namernim stavljanjem lošije termalne paste, kako bi se, pretpostavljam, osujetili pokušaji overklokera da dobiju mnogo više nego što Intel misli da bi trebalo da dobiju. Danas to deluje kao jeftin trik, jer je jasno da bi AMD, da može, pružio još više za isti novac, samo da bi pridobio veći deo kolača. A Intel već kalkuliše, obzirom na poziciju u kojoj se nalazi, i krajnjem potrošaču, onome koji je osvešćen po ovim pitanjima, to ne može da se sviđa.

Ma brate,proizvodjaci ploca izbace fenomenalne modele savrsene za OC,i sta nabosti na te ploce?! Aj da nisu menjali socket,pa ajde.....a ovako,zveknes 200-250 e za neki vrhunski Z87 model,i nemosh na njemu ko covek "odsrafiti " proc.....kakav paradox!!!!

Ni ja nisam verovao da mi OC nece biti bitan, a sad kad prelistam strane forume, vidim da OCra ima u promilima....., stanje se rapidno promenilo u zadnjih 1-2 godine i ta vrsta 100% izumire
Takodje od kad se bavim servisom svaku masinu koju sam video da je neko OC-vao (kao strucan) posle par godina je postala nestabilna, jednostavno OC nikako nije za rad, ako i radis na svaka 3-6 meseci treba preispitivati stabilnost, klokove, napone jer komponete sve degradiraju, takodje licno sa mojim kompom sam se susretao sa raznim glupostima, zadnji primer je da je GTX660 resetovao ceo komp kad je CPU OC-van cak i malo, zato zadnjih 6 meseci je 2500K stojao na defaltu
Prvo sam planirao da uzmem haswell K pa kad sam video rezultate a ne samo rezultate vec da je TSX disablovan, momentalno sam odustao, cak i pre toga sam se premisljao par dana da li vredi dati 30e za OC koji je vise sport nego potreba

Kakve veze ima da li je neko strucan ili nestrucan radio overklok sa degradacijom procesora? Degradacija ce nastupiti u svakom slucaju. Moj i7 920 je radio na 4.2GHz sa 1.3v, sad mu treba 1.31v. To je normalno. OC jeste za svakodnevan rad, ako si svestan te jednostavne cinjenice.

Kakve veze ima da li je neko strucan ili nestrucan radio overklok sa degradacijom procesora? Degradacija ce nastupiti u svakom slucaju. Moj i7 920 je radio na 4.2GHz sa 1.3v, sad mu treba 1.31v. To je normalno. OC jeste za svakodnevan rad, ako si svestan te jednostavne cinjenice.

Pa ima veze, komp je za firmu gde se rade projekti, vlasnik ni nezna sta je OC, baja pametnjakovic (koji je verovatno sklopio i izabrao komp) je OC-vao jer je komp kostao 4000e (i7 1366, itd) pa je verovatno kontao kao zagoreli OC-er da se to mora OC-vat
Prvo sto sam uradio usao sam u log i video da se komp vec blizu dve godine blokira povremeno i to je posle 3 godine postalo nepodnosljivo..... e sad na tom kompu su se radili projekti vredni na 10-ne hiljada evra, cak je imao srece da mu se nije oboraio sistem ili pukla particija za tih 3 godine

Ali nije ova tema o tome da li je potrebno ili nepotrebno overklokovati. Cinjenica je da je izrada HS na izuzetno niskom nivou. Cak i non-K procesori imaju istu izradu i dostizu vise temperature nego sto bi normalno, da imaju pastu kvaliteta ostalih delova komponenti. Ne mozes propagirati sebe kao vrhunsku tehnologiju, a zakazivati na sitnicama, koje kao sto vidimo vise i nisu sitnice. Zasto non-K procesor mora da ima 80-90 C u full load-u, kad sasvim lako je mogao da ima 65-75 C. Moja poenta je da Intel zakida korisnike vec par godina i da samo traze nacine da... ne znam ni ja vise sta hoce da postignu ovime.

e sad,ti se lepo vrati par stranica unazad i procitaj ovaj Pecin post (ponovo,ako si ga vec procitao)

http://forum.benchmark.rs/showthrea...-arhitekturi&p=3341232&viewfull=1#post3341232

a evo citata iz istog texta:

"Benchmark vise nije hard core sajt niti se busa time, ako ste slucajno primetili da gore u logotipu foruma ne pise hardware community vec par godina"

najbolje da vi malobrojni hardcore overklokeri oformite neko udruzenje ili klub(a i sajt) poput "klub obozavaoca dare buba mare" ili "klub ljubitelja mini morisa"......mislim,postajete prilicno egzoticna i retka grupa ljudi...

OK je to za sajt, ali na forumu ima ljudi koje zanima i koji odu malo dalje od maticnog sajta po testove... :), steta sto vise nema na srpskom sve kao nekad, ali bar je forum tu...

Poslednja izmena:
Moj stabilno radi nepune 4 godine od prvog dana na 4GHz i nije se degradirao. Za ovih 4 godine ne znam dali je sve ukupno mesec dana bio ugasen dok sam na duzim putevima. Po mesec dana ga i ne restartujem i sljaka masina kao sat. Nisam ekstremni OC-er ali uvek poguram CPU koliko moze i ostavim ga tako. To rade skoro svi ljudi koji znaju bar toliko oko racunara. Iskreno, stepen degradacije je toliko mali da se i ne vidi ali ajd, verujem ti na rec, verovatno ima slucajeva. Pogotovu ako se radi njime i drnda cpu svaki dan 12h. Popusti tu malo i napajanje i kondenzatori na ploci, moguce je. Ali opet, eno ti zalosnog primera da nece ni na 4GHz. Takve krs primerke treba samo tebi davati jer tebi ne treba OC.
Nemoj da se uvredis time ali posto ne klokujes neces ni primetiti sta si dobio ;)
Pogledajte samo u moja konfiguracija i 50% clanova ima napisano da im je cpu klokovan. Koliko jos ima ljudi koji nisu napisali? Ne potcenjujte overclock, to je i dalje jak faktor pri kupovini. Intel ce to osetiti kroz prodaju haswell-a.
Razumem ja i njih i politiku koju vode ali meni tako nece pare uzeti.

Pa ima veze, komp je za firmu gde se rade projekti, vlasnik ni nezna sta je OC, baja pametnjakovic (koji je verovatno sklopio i izabrao komp) je OC-vao jer je komp kostao 4000e (i7 1366, itd) pa je verovatno kontao kao zagoreli OC-er da se to mora OC-vat
Prvo sto sam uradio usao sam u log i video da se komp vec blizu dve godine blokira povremeno i to je posle 3 godine postalo nepodnosljivo..... e sad na tom kompu su se radili projekti vredni na 10-ne hiljada evra, cak je imao srece da mu se nije oboraio sistem ili pukla particija za tih 3 godine

Pa eto vidis da problem nije u klokovanim masinam nego u korisnicima. Ja znam bas obrnute primere, gde firme imaju 15-tak racunara svih klokovanih na 4.5ghz (i7 2600k) i rade 24/7 jako ozbiljne stvari. A ovo sve vec po malo ide u off. Moja poenta je da je broj K prodatih procesora mali, i da to sto se svi zale na Haskija, do mainstream populacije nece ni da stigne niti na njih ikako utice. Uzmes lepo zakljucan i5 na 3.2GHz i miran si.

@kurajber

pa vecina ljudi koja je klokovala procesore je to naucila preko neta, uglavnom HW sajtovima kao Benchmark. Tako da, logicno je da je vecina ljudi koji imaju klokovane masine clan nekog foruma. Tako sam i ja naucio, do duse ne na Benchu. A procesor ti se naravno malo degradirao, samo sto to nisi primetio. Verovatno radi na maloj voltazi ili je jako dobro hladjen, sto ga blize guras limitu, brze se degradira. Moj, kao sto sam rekao, 0.01V za 1.5 godina.

Poslednja izmena:
Ako smem ja da kazem koju...IT industrija ne zna u kom ce smeru da ide i to je cinjenica. Luta se, pokusava se svasta, malo toga upali

Meni je OC bio zanimljiv dok je bio zabranjeno voce, kada smo pre recimo 12 godina pisali o tim stvarima kao prvi ovde, kada je do mene stigao interni mail iz tadasnje Jugodate (a oni su tada jedini u zemlji imali neki kontakt sa Intelom) da se ne smeju davati procesori sajtu po imenu Benchmark jer oni hoce da uce narod da pravi nestabilne sisteme, da ce imati povecan broj reklamacija, da oni uce ljude kako da spaljuju procesore. I bilo mi je zanimljvo dok je najjaci model CPU-a kostao 700e a ja sa 150 ili 200e cpu-om dostignem te performanse. To mi je bilo super, imao sam osecaj zadovoljstva da sam nesto dobio po mnogo nizoj ceni...

Kada je to preslo u nadjacavanje koje ne vodi nicemu, kada je podignut hwbot, izmisljene razno razne alatke za "ciji je veci", kada su pocele zestoke diskusije, meni je to postalo dosadno.

Neko recce, mislim demios na moj post, svi klokuju...ja stvarno ne znam ko je to svi? Klokuju ljudi u ovom forumu i to je to. SVI ljudi sa kojima komuniciram u svom zivotu drze CPU na defaultu vec godinama. Mislim, i ja odem na juznu trbinu pa mislim da svi navijaju za Partizan, a cigana na milione :)

Opet podvlacim...ponosan sam na sebe sto sam promenio Benchmark da bude zanimljiviji medij, apsolutno svesno, doslo mi je iz dupeta u glavu. I razumem OC strast, nije da je ne razumem, ali to je sport koji ce trajati jos sezonu-dve-tri, a onda ce se svi vratiti u vinklu. Zivi bili pa videli...meni je dosta bio slajd na Intel Channel Conferensu prosle godine gde Intel najjacu seriju procesora za dve naredne godine ostavlja na Sandy Bridge jezgru. Sta da se doda na to, odmah vidis da je to cao zdravo, da ni njih to ne zanima vise

Steta dobrih ploca, ne znas koja je bolja, zao mi je sto te neke mogucnosti nismo imali u onim vremenima kada smo zaista klokovali, kada nismo imali krsten kuler, kada smo plakali za memorijom koja nije Kingston OEM ili NCP. To je bilo zanimljivo...ovo sada, odes sa jakom kreditnom karticom u radnju, nakupujes, instaliras i glavni si baja - gde je tu zadovoljstvo? To je bre skupa zanimacija...

Davnih godina Peca je bio nekakav prvak u kibernetici i radio tehnici...dodjem na takmicenje a matorci mi daju pare u 6 popodne u petak za delove. Celu noc pravim stampanu plocu letrasetom, gusim se u kombinaciji sone kiseline i amonijaka, dodjem sutradan i osasavim tatine sinove sa kitovima iz Conrada

Davnih godina Peca je bio nekakav prvak u kibernetici i radio tehnici...dodjem na takmicenje a matorci mi daju pare u 6 popodne u petak za delove. Celu noc pravim stampanu plocu letrasetom, gusim se u kombinaciji sone kiseline i amonijaka, dodjem sutradan i osasavim tatine sinove sa kitovima iz Conrada

I sada mi jos samo reci da u Peci nije ostala ni jedna mrva "esencije" mladosti... tesko, ne verujem u to.

Nema sta,ko ima i gram mozga,nece uzeti haswela za klokovanje,end of story!! A za onog ko tvrdi da nema poente klokovati cpu.....neka uzme grafiku tipa 7950/7970 gtx670/680 pa neka proba recimooooo....crysis3 sa recimoooo 3570/3770k 2500/2600k na def pa na Oc nekih 4.5-4.8 ghz......ako nebude video razliku,onda je slepac neopevani!!!!!

cek,zivota ti,a kako se to vidi razlika kada neka igra (npr crysis) ima 80 ili 100 frejmova?

mislim,sa neklokovanim haswellom 4670 i gtx 680 ce imati 80 frejmova,a neki odvrnuti ivy/sandy na 4,5ghz ce imati 100tku.......

ako neko vidi OCIGLEDNU i DRASTICNU razliku,onda nije slepac neopevani,nego ima natprirodne moci...

Po toj logici ne treba nam overklok,ne treba nam nista sto posdstice bilo kakav entuzijazam.
Pa dobro onda,koji ce nam onda i aftermarket cooler-i,vozicemo Haskija na box-u dok se preznojava na 100c na defaultu .
Vraticemo se korenima tj staroj skoli i nekim ne tako naprednim vremenima posto nam ova definitivno ne odgovaraju i ne idu na ruku!

pa znam za razliku izmedju K i non K procesora,ja sam vise puta naglasio da postavljam pitanje za NON K model...

mislim,ok onaj K ne radi kako bi trebalo,tj ne klokuje se.......ali onaj NON K model i nije namenjen za klolovanje,radi na stock-u,ali uprkos tome EXTREMNO je brz,tj sve igre lete na njemu,itd,itd.........i ja sam onda postavio (logicno) pitanje,zasto neko ne bi bio zadovoljan tom NON K verzijom haswella(narocito onaj ko ni ne pomislja na overklokovanje,a takvih je valjda 98% IT populacije)?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno