Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nemojmo da se lazemo, meni je 2500K (koji ide ~5Ghz) visio na bench oglasima 2 nedelje, ni JEDNA konkretna ponuda (jer nisam imao cenu)!, i nakon 2 nedelje prodam ga na KP!

Ne znam sto imate takav stav, nek vam Peca kaze koliko poseta ima test nekog K procesora a koliko recimo nekog flagship mobilnog (http://mobile.benchmark.rs/mobilni_telefoni/test_samsung_galaxy_s_iii), ne bih se iznenadio da je 1:10 odnos... za nas ovoliko uvek ima gde da se nadje test napisan po nasoj meri, a bench kao community vredi ako nista zbog tradicije (naravno ne samo zbog toga), pa makar sutra krenuo da testira samo belu tehniku

Opet ostaje pitanje, ako je "K" procesor, sta ce mu "K" ako niko ne overklokuje. Zasto onda nije an testu 4670 "vanila". AKo nekoga sa procesorom od 210eur zanima integrisana grafika onda se taj "stisnuo" jer mu je zao jos 120-130eur za 7850.

Nemojmo da se lazemo, meni je 2500K (koji ide ~5Ghz) visio na bench oglasima 2 nedelje, ni JEDNA konkretna ponuda (jer nisam imao cenu)!, i nakon 2 nedelje prodam ga na KP!

To je normalno, mnogi ljudi izbegavaju oglase gde nije istaknuta cena, jer cim nije istaknuta, znaci da nije dobra (racionalan rezon). Da je dobra, vlasnik bi je stavio i odmah prodao. Ja se ne javljam na takve oglase u principu

Peca je napisao(la):
Bicu kratak jer bih se manje vise ponavljao...

Nije to lako kao sto vi svi mislite da jeste, naravno da cu se potruditi da ne idemo u konfekciju. Nije OC sve od kompjutera, nemoj da brkamo pojmove. Benchmark nije rekao zbogom komponentama pa sad da nam se stavlja u usta ono sto nije receno. Izvor znanja moze biti i u drugacijem obliku od onoga kako je bilo godinama, ja o tome govorim.

Ajde ovako...cisto da me razumete o cemu pricam. Dobijes procesor u sredu, u petak je NDA, ocekuju od tebe review u trenutku kada se test bude pojavio na svim svetskim sajtovima. Sta moze da se uradi za 48 sati? Kakvi sve problemi mogu da te snadju u 48 sati, ne ide sve uvek po loju. I sta, procesor si predao nekom drugom u petak i doci ces na red za tri nedelje dok se svi izredjaju...sta ce mi novi test za mesec dana?
Ja se nijednog trenutka nisam zalio na test ili clanak koji je obavljen. Znam na kakve probleme nailazis oko primeraka za testove i kakve rokove imate, pricao si mi. Zato se i ne zalim nikada na to.
Zalio sam se na OC potencijal haswell-a. Sva sreca pa niste odradili OC test inace bi mozda slagali narod jer ko zna kakav ste primerak dobili ;)

Benchmark uvek treba da vise od onoga sto prosecnom korisniku treba. Prosecan korisnik otvara pasijans na poslu, gleda youtube i visi na facebook-u nazalost. Njih ne interesuje ni HW, ni SW, ni Benchmark sve dok face radi. Svako ko proviri ovde na forum makar malo vise od prosecnog korisnika.

Sto se tice, Kosutnjaka, kafane, ja sam uvek za. Samo udri datum i vidimo se :)

Opet ostaje pitanje, ako je "K" procesor, sta ce mu "K" ako niko ne overklokuje. Zasto onda nije an testu 4670 "vanila". AKo nekoga sa procesorom od 210eur zanima integrisana grafika onda se taj "stisnuo" jer mu je zao jos 120-130eur za 7850.
Nije to poenta, da bi ti neko napisao A4 stranu trebas da mu das 30-40e, mozda vise, da uradi taj ock test treba da radi 2-3 sata (i to je realno slab test), imas rezultate tog JEDNOG primerka na nekih par strana, a za isto vreme i pare moze da se uradi jos jedan test.

Ne opravdavam ali razumem... iz iste sam branse (IT, ne novinar), pa znam od cega se zivi ili ti prezivljava danas... kao da poredis da li je Rock bolji od folk muzike, a onda vidis ex (?) rokere na sceni sa Lukasom kako u punom metal outfitu cepaju solo uz turske i grcke ritmove... otisli ljudi gde su pare... tamo dodje 50k ljudi na konc, a na neki rock po 500, kraj price, to placa stanarinu...

Ne znam sto imate takav stav, nek vam Peca kaze koliko poseta ima test nekog K procesora a koliko recimo nekog flagship mobilnog (http://mobile.benchmark.rs/mobilni_telefoni/test_samsung_galaxy_s_iii), ne bih se iznenadio da je 1:10 odnos... za nas ovoliko uvek ima gde da se nadje test napisan po nasoj meri, a bench kao community vredi ako nista zbog tradicije (naravno ne samo zbog toga), pa makar sutra krenuo da testira samo belu tehniku

Nije taj odnos, i dalje se cita...evo proslog meseca najcitaniji clanak je bio A10 procesor, pa za njim Haswell sto se opet prvi put u istoriji dogodilo (dobro, nije u zadnjih 7-8 godina) - da je AMD citaniji od Intela. Ali procita se test nove generacije sto je nekada bio prvorazredni dogadjaj, sad kad bi isli redom ka slabijim procesorima, nema tog efekta

Ali sigurno da je test jednog HTC One-a ili S4 jedno tri puta citaniji. Od komponenti ljude realno najvise danas zanimaju grafike

To je normalno, mnogi ljudi izbegavaju oglase gde nije istaknuta cena, jer cim nije istaknuta, znaci da nije dobra (racionalan rezon). Da je dobra, vlasnik bi je stavio i odmah prodao. Ja se ne javljam na takve oglase u principu

Nemora da znaci, ja sam naglasio da neznam cenu zato nije stavljena, na PM sam nudio za 120-130 sto je itekako bilo realno

Ne moze ploca da bude losa ako se klokuje za MHz manje od druge, a imao sam prilike da vidim kako se na ovom forumu takvi modeli nazivaju djubretom. Ne pristajem na tu filozofiju u 2013. godini kao urednik medija koji ima drugaciju viziju. APSOLUTNO razumem vase porive, vasu strast i necu to vise da ponavljam, ali ne zahtevajte od mene da se vracam u proslost. Jako bih voleo da organizujemo neko drugarsko vece negde, u Kosutnjaku, kafani, svejedno - da o tim stvarima prodiskutujemo, razmenimo stavove.

Ovo za kosutnjak u potpunosti podrzavam :) Ne bih se sa Pecom slozio u mnogim stvarima iz prethodnog posta ali bih to za sada ostavio za tu kafanu na kosutnjaku. Napravi anketu na forumu ko klokuje a ko ne, pa da vidimo ko ce da se iznenadi rezultatom :) Peco, vise vrede testovi clanova ovog foruma nego bilo koji test sto vi javno objavite na sajtu. Tako da, nemoj to da te brine :) Jasno je da se vizija coveka menja s godinama. Ali to ne znaci da je ona stara vizija bila losa. Sa 20 godina smo uglanom samo na ribe mislili i tezili da ih sto vise promenimo. Sa trideset vec gledamo da nadjemo nesto ozbiljnije i ozenimo se, sto ne znaci da je vizija sa 20 bila losa :D Ima na ovom forumu jos klinaca koji bi da jure ribe i koji vole oc. A boga mi i nas u tridesetim koji i dalje jurimo ribe i bavimo se overklokom :D :D

Nije taj odnos, i dalje se cita...evo proslog meseca najcitaniji clanak je bio A10 procesor, pa za njim Haswell sto se opet prvi put u istoriji dogodilo (dobro, nije u zadnjih 7-8 godina) - da je AMD citaniji od Intela. Ali procita se test nove generacije sto je nekada bio prvorazredni dogadjaj, sad kad bi isli redom ka slabijim procesorima, nema tog efekta

Ali sigurno da je test jednog HTC One-a ili S4 jedno tri puta citaniji. Od komponenti ljude realno najvise danas zanimaju grafike

Iskreno drago mi je sto nisam u pravu :) ima nade bar malo... jel moze (ako nije tajna) lista top 5-10 testova (ukupno, ne na nivou meseca).

Poslednja izmena:
zeljko je napisao(la):
Ako nema cene znaci da si "cenkaros koji skuplja najbolju ponudu". Ljudi to nece. Em vecina ne voli takve em nece da gube vreme. Daj Ok cenu javice se neko. To je vise stvar psihologije nego bilo sta drugo.

Haswell arhitektura, glasine, činjenice, diskusija o novostima u arhitekturi
87 strana za sada...hmmmm. Rece neko izumiremo.

Ako nema cene znaci da si "cenkaros koji skuplja najbolju ponudu". Ljudi to nece. Em vecina ne voli takve em nece da gube vreme. Daj Ok cenu javice se neko. To je vise stvar psihologije nego bilo sta drugo.

Do sad sam uvek davao cene za sve, jedino za 2500K nisam znao ocekivao sam 115-135, prodao za 120

Ja vidim samo offtopic :d
Toliko o samom procesoru i koliko je zanimljiv ljudima. Sve kuknjava i off, nista testovi, niko da se pohvali da je kupio i sl.

Ovo za kosutnjak u potpunosti podrzavam :) Ne bih se sa Pecom slozio u mnogim stvarima iz prethodnog posta ali bih to za sada ostavio za tu kafanu na kosutnjaku. Napravi anketu na forumu ko klokuje a ko ne, pa da vidimo ko ce da se iznenadi rezultatom :) Peco, vise vrede testovi clanova ovog foruma nego bilo koji test sto vi javno objavite na sajtu. Tako da, nemoj to da te brine :) Jasno je da se vizija coveka menja s godinama. Ali to ne znaci da je ona stara vizija bila losa. Sa 20 godina smo uglanom samo na ribe mislili i tezili da ih sto vise promenimo. Sa trideset vec gledamo da nadjemo nesto ozbiljnije i ozenimo se, sto ne znaci da je vizija sa 20 bila losa :D Ima na ovom forumu jos klinaca koji bi da jure ribe i koji vole oc. A boga mi i nas u tridesetim koji i dalje jurimo ribe i bavimo se overklokom :D :D

Opet vrtis u krug pricu ali ostavimo za Kosutnjak pa cemo da raspravimo

Meni realno najvise igraju utorak i cetvrtak popodne, 4-5-6. Vikend zbog brojne dece ne mogu...kafana ili rostilj da pravimo, kako god. Ali da nas bude makar 7-8, jer obicno svi hoce pa ne mogu na kraju

Ja vidim samo offtopic :d
Toliko o samom procesoru i koliko je zanimljiv ljudima. Sve kuknjava i off, nista testovi, niko da se pohvali da je kupio i sl.
Kupili smo Sandy na vreme, a Bench nas nije ubedio da se ovo klokuje kako valja, a mi sami nesmemo da rizikujemo :p

Mozda je bolja ideja, a zarad posecenosti da se ide u neki lep restoran/splav na reci ili u gradu (negde gde je svima koliko toliko blizu)... napravi se rezervacija unapred za ljude koji potvrde dolazak...

Poslednja izmena:
Ja sam tu kad god, free sam skroz.
Slazem se za anketu. Treba je napraviti . Treba i napraviti anketu dali bi klokovali i svoj buduci HW ;)

Edit: Gorane, ako ne valja kome mislis to da prodas? :d

Omasio si :) u smislu da je to bila takva, nemodularna platforma, kao sto je bio Apple do skoro, ili PS3. Aplikacije su pisane specijalno za taj i taj procesor sa toliko i toliko memorije, pa nije ni moglo da bude odstupanja niti seckanja. To je problem u principu poceo sa PC-jem, sto proizvodjaca, delova, razlicitih konfiguracija, te je mnogo teze optimizovati aplikacije. A sa druge strane, koliko je kostala ta Amiga? 4000 dem? To je 2000 eura ( u stvari, mnogo vise, tipa 5-6000 eura, ali da ne sitnicarim). I koliko je ljudi imalo racunar i moglo da ga priusti? A koliko ih ima sada? Tad je bilo losije vreme, definitivno

a tada je prosecna plata u mnogim delovima bivse SFRJ bila 500-1000-2000 DM.......tako da za dosta dece to nije bilo nedostizno kao sto je danasnja neka nabudzena masina od 1500 eura

btw,ja sam znao za vise dece koja su imala amigu tokom 80tih,nego sto danas znam ljudi koji klokuju procesor....:)

uostalom,ljudi overklokeri sta vi vidite kao alternativu i perspektivu u vasem hobiju?

mislim,sada se pojavio haswell koju pljujete najstrasnije.....sta ako i sledeca intelova platforma bude isto neprijateljski raspolozena za neki jaci overklok?...i ona tamo sledeca?.......(obzirom da smo vec videli da je intelu stalo do overklokera kao do lanjskog snega?)

ostacete zauvek na sendiju?...mozda i na ajviuu??.........sta kada te komponente totalno pregazi vreme?......kao sto je npr sada skoro pregazilo nekadasnje revolucionarne core2duo procesore?

Core 2 Duo procesori i dalje i dalje rade kao zmije , secam se ocovao sam E7200 na 3.4 na box kuleru :-D radio je kao zmija, i dalje radi prodao sam ga ortaku , tera i crysis 3 :-D

Core 2 Duo procesori i dalje i dalje rade kao zmije , secam se ocovao sam E7200 na 3.4 na box kuleru :-D radio je kao zmija, i dalje radi prodao sam ga ortaku , tera i crysis 3 :-D

eto...:)

i sta ce nam onda uopste sendi,ajvi i haski?

ali cinjenica je da se takve legende vise nece praviti od strane intela......kao sto se nekadasnji kultni automobili raznih premijum brendova vise nikada nece praviti......ovo sada je lepo,fensi,ali u nekom kvalitetu,pouzdanosti samo podseca na neka lepa stara vremena...:)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno