Koliko god negodovali i pljuvali po hasetu zbog termala i oc-a, ako zelimo zadrzati ozbiljnost u nivou diskusije, jednostavno ne mozemo zmuriti na cinjenicu da je najkrace receno, kao arhitektura jaci od prethodnika, i da na poprilicno nizem kloku ostvaruje iste rezultate.
Sve to je dostupno i proverljivo po rivjuovima i uporednim testovima kojih je pun net, ali zbog nase rekao bih tradicionalno-poslovicne sumnjicavosti spram "belosvetskih" hohstaplera koji testiraju ko zna sta i ko zna kako, ja sam predlagao vise puta u ovoj temi, nego izgleda niko nije raspolozen, da odradimo par nekih najreprezentativnijih benchmarkova sa npr sendijem-ajvijem-hasetom na fiksiranim kao i najvise dostiznim za 24/7 klokovima i vidimo tacno gde smo, u principu nije neki posao i uz malo dobre volje zacas moze da se odradi.
Ko je imalo pratio thread zna da nisam bio nimalo nezan kad je u pitanju kritika haswella zbog poznatih stvari, ali isto tako sam rekao da je jos gore uzeti jedan segment koji je los iz neke grupe karakteristika procesora, pa onda pricati i naglasavati jedino to.
Ono sto je po meni CINJENICA jeste da hw ima poprilicno vise peformanse klok za klok, i da ajvi mora posteeeeno da se oznoji da ga dostigne kroz OC. Mislim da pricamo o brojkama reda velicine izmedju 300-400MHz, zavisno od tipa workloada naravno. Kad se prica o overkloku, cesto se zaboravlja da nije bas tako jednostavno nadoknaditi zaostatak u IPC-u od primera radi 7-10%, znaci da bi jedan 3770k ostvario rezultat kao 4770k na npr 4GHz, morao bi da padne oc u startu na nekih 4.4GHz, sto nije naivno, i to uz uslov da uzmemo da je skaliranje sa klokom 100% linearno(sto naravno nije slucaj). Matematika je tu vrlo prosta, Hase kloknut na nekih 4.3-4.4GHz je veoma veoma tesko dostizan za Ivicu i to je recimo vec rezervisano samo za skalpirane i do limita kloknute Ivice.
Cenim da je procenat Haswella koji mogu da rade na tom nekom umerenom kloku od 4.3GHz veci od procenata skalpiranih Ajvija koji rade na 4.8-4.9 u 24/7, mozda gresim ali sumnjam da je bitno drugacije.
Neko je pominjao Crysis3 i performanse u delovima igre koje su CPU bound(delovi sa obiljem trave), i tu mogu da iz prve ruke potvrdim da je hase neverovatno dobar, posto dosta cesto igram mp(a nije mi pametno da ovo exponiram jer ce biti-vidi ovog mungosa, igra c3 multija

i primetim i najmanje odstupanje u frejmrejtu na karakteristicno problematicnim delovima(pored nivoa sa visokom travom tu je i par lokacija na museum mapi).
Tvrdim da nema sanse da, izuzimajuci 3930/3960/70, ijedan sendi ili javi ostvare onako glatko iskustvo i prakticno odsustvo bilo kakvog dropa. Ovo konkretno znam jer sam licno probao na vise platformi i 100% sam siguran. Pretpostavljam da je razlog taj sto je c3 dosta dobro multitredovan a haswell je tu dosta fino unapredjen u odnosu na prethodnika, a verovatno i bolji rad sa memorijom uz visi IPC cini svoje.
Ukratko-mora se uzeti u obzir pri oceni procesora i jos ponesto osim visine kloka. Uostalom, da je samo klok vazan, sada bi novi FX-9950 bio najbolji i najbrzi procesor na planeti.