Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
nadam se da evga nece failovati sa biosom kao prosli put

Ne znam sto te to brine kada evga proizvodi ne postoje kod nas ;)

i kad izlazi zvanicno nova serija procesora? kad je launch date?

ASRock Z87 OC Formula Detailed – Live Demonstration of Waterproof With Conformal Coating
http://wccftech.com/asrock-z87-oc-formula-detailed-live-demonstration/

GIGABYTE Shows Off First Z87 Mini-ITX Motherboard
http://www.techpowerup.com/184290/gigabyte-shows-off-first-z87-mini-itx-motherboard.html

GIGABYTE Also Unveils Z87X-UD4H and Z87X-UD5H Motherboards
http://www.techpowerup.com/184296/gigabyte-also-unveils-z87x-ud4h-and-z87x-ud5h-motherboards.html

i kad izlazi zvanicno nova serija procesora? kad je launch date?
http://forum.benchmark.rs/showthrea...-arhitekturi&p=3268152&viewfull=1#post3268152

u nedelju bi trebalo da izadju recenzije u inostranstvu, da li je to slucaj i kod nas ? :)

Kada se očekuju prvi modeli sa ovim čipovima kod nas i da li bi mogao da se nađe neki i5 za oko 100k din?

Nisam očekivao, dobro su odradili grafiku.

Pa i bilo je negde za ocekivati, iako ovo za sada nije konkurentno zbog cene od ~600 dolara. Ipak, za jedno dve generacije, kada se sve ovo spusti u nizu klasu (14nm proizvodni proces pre svega), low end gpu prakticno nece postojati.

ista prica kao sa ivy 1.25v za 4.8ghz moze 5ghz za sc ubi ga temp. na 4.8 posle 5min stressa ode na 100c scalping definitivno

Nesto nisam impresioniran potrosnjom koju pokazuju jedni dok battery life koji pokazuju drugi izgleda prilicno dobro.
What gives? (pricam za mobile samo)

Nista znaci nisam izgubio sto sam uzeo Ga Z77 UD4 i Ivy. Sad mi je lakse :) Nisam mogao da cekam mesecima jer su komponente za hackintosh... Lep pomak sto se tice mobile spravica, ali ne i za desktop... Cak je sve sintetika i nema nigde real life poredjenka Ivy vs Husswell. Ovaj review je pokusaj da se opravda mizeran increase u performansama, vidi se iz aviona. Uporedjuju se 5 generacija Intela da bi se kao videla neka razlika. A u stvari nema potrebe za time. Intel je jak kao zemlja, i tacno je, kad si najbolji i najbrzi, ne mozes praviti iz godine u godinu ne znam kakve skokove po pitanju performansi. Realno, neki osnov za upgrade imaju oni koji se voze na 1156 i 1366, a ljudi koji su na Sandy Bridge nikako. Ovo za profi posao. Sto se tice Gaminga, jos i5 760 i i7 860 ubivaju na mestu :) Sve u svemu, ovo je za ocekivati i ipak za respect. (Kad se samo setim one bule u kojoj je Intel bio tamo neke 2003-2004 bese kada se pojavise prvi 64-bitni Athloni. Sad je Amd otprilike tu negde...)

Nista znaci nisam izgubio sto sam uzeo Ga Z77 UD4 i Ivy. Sad mi je lakse :) Nisam mogao da cekam mesecima jer su komponente za hackintosh... Lep pomak sto se tice mobile spravica, ali ne i za desktop... Cak je sve sintetika i nema nigde real life poredjenka Ivy vs Husswell. Ovaj review je pokusaj da se opravda mizeran increase u performansama, vidi se iz aviona.

Intel Haswell i7-4770K IPC and Overclocking Review

Kao sto si rekao, nista posebno.

Ukratko

From the hardware enthusiast perspective it is going to be very interesting to see what retail purchased processors give us clock-wise in the wild. With Sandy Bridge and to a lesser extent Ivy Bridge, you could pretty much go buy that 2600K or 3770K processor and know you are going to bang out a solid 4.6 or 4.7GHz without a terribly expensive cooling solution on a decently priced motherboard. With everything I am hearing now about Haswell, 4.6GHz is sounding kind of dicey without less than $100 invested in a cooling system. If you purchase a Haswell and overclock it and find out 4.4GHz is pushing it for your particular processor, well then your gains from Haswell's superior IPC will be lessening quickly.

From gaming enthusiast perspective quite simply your hard earned hardware dollar is better spent on a new video card or display. (Or SSD for that matter.) While certainly CPU clock speed comes into play in the gaming arena, the games we play are largely GPU limited and most of you reading this already likely know if you have "enough" CPU for gaming. Or you likely know you are few CPU generations behind and already know you will greatly benefit from a CPU and motherboard upgrade.

Ajde sad ovi hardwer masturbatori koji su ovde govorili na sav glas kako treba da sacekamo rezultate, pa kako eto unapredjenja u arhitekturi su znacajna, te platforma, te energetska efikasnost i slicne marketinski kontaminirane bajezgarije, recite nesto sto ce biti na tragu inteligentnog zivota! :)
Jedno je jasno, ko ima SB procesore, nema razloga da prelazi na IB, pa sad nema ni na HW. Za mene najbitniji PS i LR, ukupno poboljsanje od SB do HW za ova dva programa je max 10-12%, u proseku 7%.
Ali dok je ovaca, vredne ruke radnika sto ih sisaju bice nezamenjive! :d

Ajde sad ovi hardwer masturbatori koji su ovde govorili na sav glas kako treba da sacekamo rezultate, pa kako eto unapredjenja u arhitekturi su znacajna, te platforma, te energetska efikasnost i slicne marketinski kontaminirane bajezgarije, recite nesto sto ce biti na tragu inteligentnog zivota! :)
Jedno je jasno, ko ima SB procesore, nema razloga da prelazi na IB, pa sad nema ni na HW. Za mene najbitniji PS i LR, ukupno poboljsanje od SB do HW za ova dva programa je max 10-12%, u proseku 7%.
Ali dok je ovaca, vredne ruke radnika sto ih sisaju bice nezamenjive! :d

Izuzetno je ruzno od jednog VIP clana da vredja ljude na forumu, svako ima svoja ocekivanja od nove platforme, i nema potrebe za vredjanjem....Isto tako platforma je donela neka unapredjenja koja mozda tebi nisu interesantna ili su pak za tebe zanemarljiva, a isto tako nekom drugom mogu biti znacajna. Opet je pitanje licnih potreba za upgrade i naravno novcanika...

Ivy je ipak keva , sigurno ce biti unapredjenja ali ne vrednih da se menja ceo HW... S tim verovatno cu ostati na ivy ju do neke sledece generacije ... prezadovoljan sam ivicom i za divno cudo meni je hladan kao spricer. :-D

Znaci osetio si se prozvanim, a zasto? Sta te to uvredilo u recenici koja se zavrsava sa smajlijem? Jel ovo sa masturbacijom ili sisanje?
Znas sta je ruzno? Ruzno je sto pojedinci ovde po svaku cenu pokusavaju da vredjaju inteligenciju drugih clanova mazanjem ociju, velikim pricama, laznim nadama i "nikotojosnijevideoalijavamkazembicesuper" pricama. Eto, to je ruzno. To sto ste sad vi razacarani jos jednom Intelovskom makrtetinskom gluposcu, to je problem iz domena druge nauke. Stvari treba nazivati pravim imenom a ne kao ova poboljsanja ce nekome znaciti.. Kome i za sta? Neko ko odluci da u ovakva vremena zarad 3-6% poboljsanja baca stotine evra na apgrejd realno opet potpada po jednu nauku ali i pod odredjene poljoprovredne radnje, gore opisane. Nema to veze sa popularnim jezickim akrobacijama tipa "licne potrebe i novcanik", nema... vec samo sa sociopsiholoskim problemima koji zahtevaju ozbiljnije sucavanje.

Ne mogu prisustvovati susretu u DELTA CITY-ju, ono sto me interesuje kod haswella je OC domet procesora sa i bez oznake K

@Marti Misterija odlican strip ;) Vidi ,za mene ima smisla menjati G530 ...

Poslednja izmena:
Da podignemo raspravu na vishi nivo, posto vidim da si izuzetan narator. Arkobacija je tu da docara ono sto po tebi nije pplatforma svojim performansama. Nisam video da neko iznad tebe stoji i kucka te cekicem po glavi usput sapucuci na uvce apgreeejd, apgreeejd..... Mislim da dramatizujes ovde i mozda i neku licnu frustraciju ili ne lecis ali dobro ispostovacemo i saslusacemo tvoje zalopojke....A sto se stocarstva ili eventualno poljoprivrede mislim da tu je sve ovo preveliki overkill....

A sada malo konkretno, ono sto je meni jako bitno je rad sa memorijom i napredak koji je tu ostvaren, ustede u potrosnji mi nisu interesantne, ali zato izdrzljivost procesora jeste ( vezano za nesto usko sto je sfera mojeg interesovanja pa da ne zamaram). Prelazak na novi socket je nesto sto ne pozdravljam ali *** moze im se, slazem se da je pompezno najavljivana platforma i da je to rezultiralo na kraju kao FAIL ( posto su nam ocekivanja bila na mnogo vecem nivou), ali ddr4 uskoro pocinje da ima smisao kao i daljni progres gde je ova platforma samo jedna stepenica u nizu.

Mislim da bi ovde zavrsio daljnu raspravu oko sporednih stvari, i u sledecim postovima nastavio sa nekim rezultatima i novitetima koje platforma donosi. Opet malo demagogije ili kako ti vec rece akrobacije, svako ce odluciti sta mu je ciniti, bitno je da barata sa svim korektnim i konkretnim informacijama....

Neko ko odluci da u ovakva vremena zarad 3-6% poboljsanja baca stotine evra na apgrejd
Zašto stotine evra? Ako prodaš stare komponente, koje i dalje imaju dobru cenu, i kupiš novu platformu, dobićeš 3-6% poboljšanja za 10% više para. Što je i logično, jer odnos cene i performansi nije linearan, sa razlogom.
Svedoci smo da svaka nova arhitektura donosi manje poboljšanje u performansama nego što to većina očekuje. Ali to je u redu, pošto su današnji procesori dosta složeniji i potrebna su unapređenja u mnogim delovima čipa. Tebi je možda za Far Cry 3 svejedno da li imaš SB, IB ili Haswell, ali nekome je mnogo bitnije trajanje baterije na laptop-u, ili da intelova integrisana grafika može da zadovolji sve potrebe.

Poslednja izmena:
^ koliko sam ukapirao DDR3 je za Hass... ne jos uvek DDR4

^ koliko sam ukapirao DDR3 je za Hass... ne jos uvek DDR4

Da u pravu si ali ako pogledamo malo razvoj DDR3 kroz platforme
SB - max memorija do 2133 ( bez OC )
Ivy max memorija do 2800 ( bez OC )
Haswel - max memorija preko 3600 ( 1.65v na memoriji ).... ( bez OC )

u tom smislu ide i konstatacija da DDR4 pocinje da dobija smisao....

p.s. mali info sa linije vatre:

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/705347_10201258421442593_1075159694_o.jpg

Poslednja izmena:
^ sve je to lepo ali DDR3 memorija @3800 KOSTA :-D i verovatno ce kostati sve dok DDR4 zaista ne izadje...

Stvari treba nazivati pravim imenom a ne kao ova poboljsanja ce nekome znaciti.. Kome i za sta?

Intelu, za bolji proboj na trzista na kojima nije dominantan. Takodje ce znaciti mnogo onima koji koriste laptop racunare za rad, kao sto je u autor clanka sa Ananda primetio (mislim na clanak koji je @DusanK linkovao).

To sto ne zadovoljava tvoje potrebe na nacin na koji si ti ocekivao ne znaci da je losh proizvod.

Zašto stotine evra? Ako prodaš stare komponente, koje i dalje imaju dobru cenu, i kupiš novu platformu, dobićeš 3-6% poboljšanja za 10% više para. Što je i logično, jer odnos cene i performansi nije linearan, sa razlogom.
Svedoci smo da svaka nova arhitektura donosi manje poboljšanje u performansama nego što to većina očekuje. Ali to je u redu, pošto su današnji procesori dosta složeniji i potrebna su unapređenja u mnogim delovima čipa. Tebi je možda za Far Cry 3 svejedno da li imaš SB, IB ili Haswell, ali nekome je mnogo bitnije trajanje baterije na laptop-u, ili da intelova integrisana grafika može da zadovolji sve potrebe.

Kako ovo???
Pa da si SAD kupio HSWLL pa bi ga prodao za tolko % najmanje, manje.

Ivy je ipak keva , sigurno ce biti unapredjenja ali ne vrednih da se menja ceo HW... S tim verovatno cu ostati na ivy ju do neke sledece generacije ... prezadovoljan sam ivicom i za divno cudo meni je hladan kao spricer. :-D
ne sendi je keva
ivy je mnjeh ... kao i haswel

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno