Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ljudi polako, ne svodite neke konačne zaključke dok se ne objave prvi zvanični testovi. U svakom slučaju ne očekuje se poboljšanje veće od u proseku 5 %, dok će samo u nekim specifičnim slučajevima razlika u korist Haswella biti veća od 10-15 % (čitaj u onim programima koji budu iskoristili nove Haswell ekstenzije).

Nego najviše će osetiti korisnici koji budu kupili buduće moćne Haswell laptope za najjačom 5200 grafikom, e tu je već sasvim druga priča.

Što se tiče Broadwell-a i njegovog 14 nm procesa, tu se praktično još ništa ne zna.Ali mislim da nije moguće da se ponovi ovoliki rast grafičkih performansi kao što sada donosi Haswell. Mislim da će se Intel tada više skoncentrisati na x86 deo procesora, jer AMD uveliko preti.

AMD bilduje megaherze i tweakuje TDP, nije ni cudo sto intel zanemaruje desktop segment AMD tu ne postoji

Poslednja izmena:
Trinity ce i dalje da brise patos u grafickom delu sa Haswellom, lako im je da se hvale silnim napretkom kad je polazna osnova ocajna.

Ljudi polako, ne svodite neke konačne zaključke dok se ne objave prvi zvanični testovi. U svakom slučaju ne očekuje se poboljšanje veće od u proseku 5 %, dok će samo u nekim specifičnim slučajevima razlika u korist Haswella biti veća od 10-15 % (čitaj u onim programima koji budu iskoristili nove Haswell ekstenzije).

Nego najviše će osetiti korisnici koji budu kupili buduće moćne Haswell laptope za najjačom 5200 grafikom, e tu je već sasvim druga priča.

Što se tiče Broadwell-a i njegovog 14 nm procesa, tu se praktično još ništa ne zna.Ali mislim da nije moguće da se ponovi ovoliki rast grafičkih performansi kao što sada donosi Haswell. Mislim da će se Intel tada više skoncentrisati na x86 deo procesora, jer AMD uveliko preti.

Ne brine njih AMD, tacnije nikada ih nije ni brinuo. Intel sve ovo radi da bi za koju godinu imao najbolji mobilni SoC koji ce veliki proizvodjaci mobilnih i tableta ugradjivati umesto Qualcommovih resenja. Za sada im dobro ide u tome. Naravno sledeci u lancu najvise profitiraju laptopi, a za desktop PC ih i nije narocito briga jer je trend takav da desktop polako izumire. Na serverskom trzistu su takodje izuzetno jaki.

Vidim neku vest kako AMD predvidja da ce trend tableta izumreti. Licno bih to voleo da vidim ali mislim da se dzabe nadaju. Pre ce AMD pod zemlju nego tableti, kako stvari trenutno stoje.

Trinity ce i dalje da brise patos u grafickom delu sa Haswellom, lako im je da se hvale silnim napretkom kad je polazna osnova ocajna.

Dzabe kada vecinu ne zanima da kupe laptop baziranim na AMD resenju. Realno su i jedni i drugi mrsavi u igrama, mora sve na low da se igra a tada ipak brzina procesora dolazi vise do izrazaja a tu je Intel puno bolji kada su laptopi u pitanju.

AMD ocekuje da hibridi potisnu tablete. Neka kombinacija ultrabook + tablet sa undock mogucnostima, slicno kao MSsurface itd.
Znamo svi sta je najveci problem ultrabooka. Cena, a problem tableta pored male snage je to sto je samo preglomazan telefon i nema tastaturu koja je neophodna za bilo kakav rad na duze staze:) Ako ponude neke hibride za sitne pare sa touchscreen itd bice to ok. Ne znam da li ce bas da istrebi tablete/laptop, ne koristim ni jedno ni drugo, tablet mi je razbacivanje para jer vec imam smartphone. Kada sam kod kuce i treba mi veci ekran koristim PC. Mozda sam staromodan ali ali nemam bas ni para na bacanje :)

Intel vise ne zanima desktop trziste ko god da je to rekao bio je u pravu. Skoro svi napori ce sada biti ulozeni u smanjenje potrosnje kroz promenu arhitekture i smanjenje proizvodnog procesa a performanse cemo, bojim se, da dobijemo na kascicu. Cisto da se ne zavaravamo i amd je skocio na bandwagon u mobilnom segmentu samo sto oni tu mnogo gore stoje i od intela, ali za razliku od intela AMDu PC trziste mnogo vise egizistencijalno znaci jer su mnogo manja kompanija.

Poslednja izmena:
Da, izgleda da je to cilj Intela. Evo izbaciše sada u najnoviji Atom u 22 nm procesu koji tuče 3x po performansama sadašnji 32 nm Atom procesor.

Da se ne zavaravamo, vi ste tu mislili na Atom procesor a ne na ove skuplje. Intel već sada planira da od jeseni ovaj Atom 22 nm, nazvan Silvermont, ponudi proizvođačima mobilnih rešenja kao znatno bolje rešenje od konkurencije.

Neće moći tako brzo da Intel optimizuje sadašnje desktop procesore toliko puno da bi mogli da se koriste u tabletima i ultra-book računarima. Za to je zadužena Atom platforma u narednih 4 godine sigurno.

AMD će sigurno napraviti veliki korak napred sa Steamroller procesorom koji ionako treba da se pojavi do februara-marta 2014.godine. Dakle ljudi moramo da malo navijamo i za AMD da bi Intel počeo da nudi malo bolje stvari u budućnosti. Shvatite to najzad.

Pošto živim u Nemačkopj, rekao sa više puta da imam svoje neke izvore informacija, koje su možda nepouzdane ali bolje od toga ne mogu da vam kažem, nažalost. Po tom mom poznaniku, koji je blizak AMD izvorima u Nemačkoj, Steamroller će biti punooo bolji od sadašnjeg Piledriver procesora, a to će tek biti prvi korak za AMD da bi dostigao x86 performanse Intela. Više od toga nije hteo ili smeo da mi kaže...

Nadajmo se da ce biti vise od 10-15% po najavljenom roadmapu, posto ga sa tim stepenom napretka duvaju.

Ima tu jedan veliki problem ako AMD kaze feb-mart po dosadasnjim iskustvima to ce biti nov-dec...

Nadajmo se da ce biti vise od 10-15% po najavljenom roadmapu, posto ga sa tim stepenom napretka duvaju.

Za Steamroller AMD je rekao da donosi oko 40 % boljitka u odnosu na Bulldozer, dakle 30 % bolje u odnosu na Piledriver. E sad, pošto već 8 meseci AMD ćuti verovatno da još uvek optimizuje budući čip pa se mogu očekivati i nekoliko procenata više.

Ali prava stvar koja treba da dostigne a možda i prestigne Intel zove se Exavator a o tom čipu se baš ništa ne zna sem da ga AMD veoma visoko kotira što se sirovih x86 performansi tiče.Verovatno će biti pravljen u 20 nm procesu proizvodnje i izaći 2015. godine.

evo jos testova grafike
ogroman napredak
Interesantno je kako je 4600 jaca od GT630 u 3dmarku dok u igrama je mnogo slabija.

2f14028d_142_201305101603421cY45.png

2600mhz c11 memorija sexy :)

Dobro 4600 i nije interesantna koliko 5200.

Za Steamroller AMD je rekao da donosi oko 40 % boljitka u odnosu na Bulldozer, dakle 30 % bolje u odnosu na Piledriver. E sad, pošto već 8 meseci AMD ćuti verovatno da još uvek optimizuje budući čip pa se mogu očekivati i nekoliko procenata više.

Ali prava stvar koja treba da dostigne a možda i prestigne Intel zove se Exavator a o tom čipu se baš ništa ne zna sem da ga AMD veoma visoko kotira što se sirovih x86 performansi tiče.Verovatno će biti pravljen u 20 nm procesu proizvodnje i izaći 2015. godine.

Mislim da nije tako, vec da je bilo 30% u odnosu na buldozer sto bi sa PD koji je bio 10-15% skoka doslo na jos jedan slican skok,a to i ima smisla. Mada to su sve predvidjanja, nista nije sigurno :)

Poslednja izmena:
pa koliko su najavljivali i hvalili Haswell i nije nesto se pokazao. Buldozer su isto na sva zvona najavljivali i na kraju nista, opet nije nesto zablistao.

Intel i Grafika = 0 = promasaj treba njima jos vremena da naprave nesto na polju grafike.

pa dobro, zato su sa procesorima br.1, performance/MHz tj.

Ako se uzme u obzir da je integrisana graficka u pitanju, ovo je sasvim fino videti. Verovatno ce jos poraditi na drajverima pa mozda performanse u igrama budu malo blize gt630. Ipak ta diskretna graficka kosta oko 50e. A haswell ce koliko vidim imati u startu nizu cenu od Ivy-ja, pa ce i5 4670k kostati da kazemo ~170e.

Ja cekam rezultate max klokova za 24/7 na vazduhu. Tu cemo da vidimo da li ima napretka ili ne.

Kada je GPU u pitanju, treba sacekati i poredjenje kvaliteta prikaza pa to ukrstiti sa sirovim performansama. U proslosti se desavalo da je razlika u brojkama relativno mala izmedju Intel HD grafike i komparabilnog APU-a, a kada pogledas screenshotove shvatis da su prakticno u pitanju dve razlicite igre (koje razdvaja makar 5 godina napretka tehnologije ;)).

Ako ništa drugo barem će Z87 ploče biti veliki napredak što se broja novih tehnologija na njima. :)

Mislim da će tek sa optimizacijom programa za Haswell New Instructions sve doći na svoje mesto.

neko testirao 4770 na cpubenchmark

Intel Core i7-3770K @ 3.50GHz
9,620

Intel Core i7-4770 @ 3.40GHz
9,523

Malo vise novosti o ASUS plocama:

ASUS Unleashes Z87 ROG Motherboards – Flagship Z87 Maximus VI Extreme Detailed
http://wccftech.com/asus-unleashes-z87-rog-motherboards-flagship-z87-maximus-vi-extreme-detailed/

ASUS Z87 TUF Series Motherboards Unveiled – Z87 Sabertooth and Z87 Gryphon To Lead the Pack
http://wccftech.com/asus-z87-tuf-series-motherboards-unveiled-z87-sabertooth-z87-gryphon-lead-pack/

ASUS Announces its Mainline Z87 Classic Series, with a New Look
http://www.techpowerup.com/184051/a...nline-z87-classic-series-with-a-new-look.html

MSI, takodje:

MSI Announces the Z87 MPower MAX and Z87 MPower Overclocking Motherboards
http://wccftech.com/msi-announces-z87-mpower-max-z87-mpower-overclocking-motherboards/

MSI Z87 MPower Also Previewed – Comes at 229 Euros With 16 Phase Digital PWM
http://wccftech.com/msi-z87-mpower-previewed-229-euros-16-phase-digital-pwm/

MSI Z87 MPower MAX Motherboard Previewed – Features 20 VRM Phases, Costs 249 Euros
http://wccftech.com/msi-z87-mpower-max-motherboard-previewed-features-40-vrm-phases-costs-249-euros/

Poslednja izmena:
Lepe ploče nas očekuju, pogotovo sam impresioniram MSI Z87 MPower MAX, Asus Maximus VI Extreme kao i Gigabyte i ASRock modelima (pojedinim).

Asus je čini se ovog puta izgubio vođstvo što se inovacija tiče, puno više stvari će na svojim pločama imati Gigabyte,MSI i ASRock.

Slazem se. Asrock je za kratko vreme poceo da dominira na trzistu. Perfektne ploce po zaista pristupacnoj ceni. MSI Power serija takodje izgleda brutalno a nice dosta jeftinije od ASUS-a. Hoce neko da kupi M V Extreme? :)

Ja sam već bacio oko na MSI Z87 MPower MAX ploču, jer za 249 evra zaista nudi puno. Takođe, Asus Z87 Maximus VI Extreme je na listi želja ali samo ako ne preteraju sa cenom.

ASRock ću još malo proučiti da vidim šta imaju.

Gledaj i Asus Maximus VI Hero. Ona je sada kao Maximus V Formula, jos i bolja. Jedina razlika izmedju nje i Extreme je sto ne podrzava 4 way sli/cf (a verujm da to vecini nece trebati) i ima 4 pina napajanje dok Extreme ima 4+2. To ce jedino trebati ako budes stavljao platformu pod LN2.

@La.Prestige poslat pm :)

asus nece ici jeftino sigurno :D

^Upravo. :)

MSI je isao na varijantu 8x2 pin, ne znam zasto. Jos malo cemo imati na ploci 2x24 pin :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno