Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
da su pametni digli bi cene procesora.

Pa on i nije trazio 15 vec 6-8 jezgara a zasto da ne? Najbolje da se vratimo na dual core po tebi

Zasto bi se vracali na bilo sta? Osam HT jezgara je sasvim dovoljno za vecinu desktop potreba. Ionako je teznja da se sto vise posla prebaci na GPU jer je mnogo efikasniji u radu sa paralelnim programima nego li CPU. Zato i spajaju GPU i CPU i prvenstveno jacaju GPU deo cipa. Nekadasnje arhitekture procesora nisu ni sadrzale FPU (matematicki koprocesor) pa je vremenom integrisan. Danas taj posao bolje radi GPU nego li FPU u samom procesoru i normalno je da se fokusiraju na razvoj tog dela cipa.

Apple isto radi sa svojim mobilnim procesorima, CPU deo slabiji ali je zato GPU cip prava mala zver a OS je dizajniran tako da iskoristava mogucnosti grafickog cipa pa tako iOS i dalje bolje radi od Android telefona sa jacim cipovima (na papiru).

Slicna stvar je kod cuvenog Rapsberry Pi ciji CPU deo cini prastara ARM arhitektura pa su neke alternative na papiru bolje (Cubieboard i razna slicna resenja na bazi Allwinner 10 cipa) ali nisu u stanju da dekodiraju 1080p signal jer ugradjeni video cip nije sposoban za to, za razliku od Rapsberry Pi.

Tačno,veoma dobro si me ukapirao. Ja tražim do 8 jezgara na desktop mašinama, 15 je svakako nepotreban luksuz. Oseća se da u zadnjih 3 godine nedostaje inovativnosti od Intela, pogotovo od kada je AMD napravio katastrofu zvanu Bulldozer...

Naravno da nedostaje inovacija kod Intela jer je AMD u toj nekoj buducnosti, ma koliko bio u krizi, ipak ispred. Mozda ne po trenutnim performansama ali oni imaju funkcionalan APU sto Intel bas i nema, bar ne na tom nivou.

po ovome znaci da je bclk (aka fsb) otkljucan :)

Cini mi se da im je to jedina sansa da nam uvale quadove pred izlazak hexa korova sledece godine sa Broadwell-om :) Koliko god mi mislili da cemo da napravimo dobar deal sa OC-om non K modela necemo :) Kvadovi ce da vrede koliko i Core2Duo posle kvadova a dacemo recimo bar 150-160e za CPU :( I dalje mislim da je onaj ko je kupio Sandy kada je izasao najbolje prosao. Nadam se da gresim...

Cini mi se da im je to jedina sansa da nam uvale quadove pred izlazak hexa korova sledece godine sa Broadwell-om :) Koliko god mi mislili da cemo da napravimo dobar deal sa OC-om non K modela necemo :) Kvadovi ce da vrede koliko i Core2Duo posle kvadova a dacemo recimo bar 150-160e za CPU :( I dalje mislim da je onaj ko je kupio Sandy kada je izasao najbolje prosao. Nadam se da gresim...

Pa u principu da, ja ne bi menjao sandy-a jedino moram da reklamiram plocu jer joj istice garancija a ima B2 bug, zato i planiram haswell

Postoji dobar razlog za to. Prodaja mobilnih racunara je davno nadmasila prodaju desktopa, zato i Intel i AMD uglavnom unapredjuju graficke mogucnosti svojih procesora.

Ljudi sve vise gledaju laptop, tablet, HTPC i slicne racunare. Desktop kuciste je mnogima na poslednjem mestu kada je izbor nove masine u pitanju. Zapravo samo gejmeri i ljudi kojima komp sluzi za posao razmatraju desktop.

+1

To ne vazi samo za CPU vec za vecinu PC komponenti koje su sada u prodaji i koje ce izaci do kraja godina. Bice kao prosli put kada su izasle konzole, PC tehnologija koja ce ici u konzole ce za godinu dana biti pregazena nadolazecim cipovima (7900GTX -> 8800GTX; X1950XTX -> HD2800XT). Nista gluplje nego kupovati novi hardver za igranje u godini kada izlaze konzole. Za godinu, godinu i po te komponente nece niko hteti kada izadju one koje ce biti mnogo brze od konzolnog hardvera a pruzati performanse u igrama kao konzole.

@Ljanmi, Sandy pobijedio. Napredak Haswella u odnosu na sb nikakav, kada se još uračuna i vrijeme koje je proteklo izmedju izlaska dve serije, onda je to još gore, a sve to zbog loše konkurencije, jer Intel nema razloga da leti pred rudu i da se glupira sa 6-8 jezgrasima, kada i ovako stabilno drzi poziciju.

Kao što rekoh pre par postova, možda malo konzole poprave situaciju u korist AMD-a i samih nas, jer više konkurencije, bolje cijene.

Polako,polako se pojavljuju dosta vesti o Haswellu. Čini mi se da je to što je Intel omogućio overklokovanje preko FSB magistrale dosta popraviti prodaju Haswella.

E sad, jedini mi nije jasno kakvu će to prednost imati K serija Haswell procesora, da li više L3 keša ili... ?

FSB ces moci da menjas kako zelis, ali delilac za PCI-e ce ici 100, 125 i 166, znaci treba potrefiti da se sve usteluje, jer ako PCI-e ide vise od 5-6% od zadatih vrednosti sistem ce biti nestabilan

Jedino nigde nenadjoh podatak da li se mnozilac na svim procesorima moze spustati na dole jer ce to biti potrebno ako se radi OC putem BCLK-a

Od toliko silnih modela, samo tri koja ce moci da se OCuju. Steta.

Kod Haswella je druga prica sto se overklokovanja tice. Svi modeli ce moci da se overklokuju preko FSB-a daleko bolje od Sandy i Ivy-ja. K modeli ce standardno imati otkljucan multiplier ali kazem fino klokovanje ce biti moguce i bez njega.

Sad sam preracunao i 4670k ispada 20000 dinara. 3570k je sada 21000, da li to znaci da ce da smanje cenu 3570k ili ce 4670k kod nas da ide preko(pretpostavljam oko 25k dinara)?

Kod Haswella je druga prica sto se overklokovanja tice. Svi modeli ce moci da se overklokuju preko FSB-a daleko bolje od Sandy i Ivy-ja. K modeli ce standardno imati otkljucan multiplier ali kazem fino klokovanje ce biti moguce i bez njega.

Svestan sam toga, ali jos se nista ne zna tacno o stabilnosti overclockovanja preko BLCKa. Tako da za sada, sto posto je sigurno da ce samo K verzije imati punokrvan OC, ovi ostali nista ne garantuju. Za sada je to domen marketinga.

Nema sanse da 4670K kosta 20.000 dinara, preporucena cena je 230 $ ali kod nas ce biti verovatno 220-230 evra.

Sad sam preracunao i 4670k ispada 20000 dinara. 3570k je sada 21000, da li to znaci da ce da smanje cenu 3570k ili ce 4670k kod nas da ide preko(pretpostavljam oko 25k dinara)?

Mislim da cena i5 3570k nece ici dole, nego ce se zadrzati dokle god isti bude bio u prodati a onda ce samo odjednom nestati sa trzista. :) A cena novih Haswell-a bi trebala da bude ista kao sad Ivy bridge, moozda 4-5% veca u prvih nekoliko dana/nedelja (kao i uvek).

@Ve®sus,

Jos uvek je to nepoznati naravno ali vec vise izvora je potrvrdilo fin OC potencijal svim zakljucanih modela. E sad kakvo ce stanje zapravo biti, to samo intel zna. :)

I jos jedna stvar mi bode oci u prethodnom tekstu. U pocetku (ona tabela) 4670 spada u i5 ali kada nabraja sve procesore i7 serije i 4670 je u njemu. Je l' to neka greska ili ne?

Definitivno greska posto ni u opisu modela kasnije nigde se ne spominje i7-4670.

znaci moci ce da se klokuje navodno kao i7-3820. pa nista, onda ce i5-4430 biti najprodavaniji model. stavis na 166MHz i eventualno malo spustis mnozilac i eto ti 4.5GHz za 17-18k din uz kuler od 3000din.

ako je tako MOMENTALNO se vracam intelu :D

ako ha udese tako da i5-4430 ide makar na na 4.2GHz (a performanse equal 2500k na 4.5) onda ce i5- 4570k MORATI da ide na 5+GHz inace bi ga malo ko kupovao.

A i bilo bi redno da K procesori budu namenjeni samo ekstremnom overkloku, dok modeli bez K onom mainstream (narodnom) overkloku,

ali sve je to šbbkbb (šta bi bilo kad bi bilo)

Zasto mislis da bi 4570K morao ici iznad 5GHz? Jesi svestan koliki mali procenat ljudi OCuje u svetu, odnosno koliki mizeran uticaj to ima na celo trziste? Nesto slicno je bilo ranije kad smo kupovali e2140/e5200 i ostale procesore pa OCovali, ali je i sam Intel rekao da im se to nije svidjalo niti da ce ponoviti istu gresku, tako da sumnjam da ce ovi koji ce se OCati samo sa BLCK ici previse odnosno do te mere da ostali modeli ne budu isplativi.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno