Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@mmsandi Nema nikakve :)

Nego zanima me da li ce biti moguce klokovati non K modele pomocu BLCK iliti FSB-a, to bi biiiiilo uuuuff bas EXTRA :guitar:

A vjerovatno će ići jedan hardlock na čipove. Pošto će BCLK moći da se diže ...valjda.

Kao i kod Ivy bridge-a. Mozes dici blck do ~110 max, pa iz nekih modela mozes izvuci ~400 mhz. Ovde bi bilo lepo kada bi blck isao do ~115, mada ne proporucujem OC preko njega.

Bilo je priče ranije da će na HW BCLK biti otključan. Ne znam je li sa šta promijenilo. Trebalo bi pitati Perica_barii, ako smije reći.

Bilo bi lepo to videti, ali mislim da bi time ugrozili prodaju nekih procesora. Skoro je PC Lab radio test (sbbkbb) otkljucanog i3, i po performansama je oduvao bilo koji zakljucani i5 na defaultu, priblizio se dosta i7 3770k na defaultu (u multi threaded aplikacijama i igrama). A recimo gledam sad ovaj Intel Pentium G2020, kada se klokuje na 3,4~3,5, izjednacava se sa i3 na defaultu, znaci ni hyper threading skoro ne pomaze jer ovaj ima veci klok od 400 mhz.

Intel Haswell Desktop Processors To Ship in BGA Packages Too – Core i7-4770R Leading the Pack
http://wccftech.com/intel-haswell-desktop-processors-ship-bga-packages-core-i74770r-leading-pack/

Haswell ce imati i BGA seriju (imace oznaku R u nazivu modela). Ova R serija nece imati otkljucan mnozilac i imace nesto manji TDP (65 W) u odnosu na LGA odgovarajuce modele (87 W). Ono sto je bitno napomenuti je i da ce R serija imati GT3 (HD5200) integrisanu grafiku, koja je znatno bolja od GT2 (HD4600), koju ce imati LGA modeli.

Lepa je vest što je USB 3.0 greška otklonjena toliko rano pred predstavljanje. Čak iako prve ploče ne budu imale C2 reviziju čipseta pojaviće se veoma brzo.

Pa da, eto to je i dokaz da je Intel NEPRAVEDAN i da nama obiönim smrtnicima uskraćuje PRAVO NA NAPREDAK. Mislim na procesore sa 6 i 8 jezgra za consumer tržište, naravno.

Kad vidim da će serverski procesori imati do 15 jezgara a mi imamo samo 4...katastrofa !!!

Upravo tako nepravedan, jednostavno treba kazniti intel , ispraticu sta se nudi ali intel Haswell necu kupiti .

Pa da, eto to je i dokaz da je Intel NEPRAVEDAN i da nama obiönim smrtnicima uskraćuje PRAVO NA NAPREDAK. Mislim na procesore sa 6 i 8 jezgra za consumer tržište, naravno.

Kad vidim da će serverski procesori imati do 15 jezgara a mi imamo samo 4...katastrofa !!!

Sandy bridge keva i dalje :)
Od ovih novih procesora samo novi i3 sa jacom grafikom za neke jeftinije masine bez grafike, mala potrosnja i bolja grafika je ok izbor za kancelariju i kucni bioskop i slicno imaju smisla.

Najtuznije je sto proslogodisnji hit 3570 i njegov ekvivalent u novoj seriji je doziveo najvece povecanje cene, tj intel je shvatio da su najpopularniji pa je malo sredio cene valjda misleci da ce time druge procesore u seriji uciniti interesantnijim, medjutim 3570 je jedini bio interesantan zbog koliko toliko postene cene dok su ostali bili preskupi ... sada je i "novi" 3570 preskup... smor

+1
....
to sto rekoste za Intela, vazi malo i sire, tako da....

Jedina je šansa da AMD nešto drastično dobro napravi krajem ove godine (čitaj Steamroller) pa da se Intel odluči za drukčiju strategiju.

Stoga, navijam za AMD trenutno. Ja ću svakako kupiti Haswell, ne znam tačno kada ali planiram to svakako.

Sada su najinteresantnije grafike na procesorima :)
Ima li negde valjan test ovih novih haswel grafika protiv AMD A serije?

Još nema tih valjanih testova, samo jedan vrlo nepouzdan koji ne otkriva puno. Valjani testovi neće se pojaviti pre druge polovine maja, otprilike.

Sada su najinteresantnije grafike na procesorima :)
Ima li negde valjan test ovih novih haswel grafika protiv AMD A serije?

Postoji dobar razlog za to. Prodaja mobilnih racunara je davno nadmasila prodaju desktopa, zato i Intel i AMD uglavnom unapredjuju graficke mogucnosti svojih procesora.

Ljudi sve vise gledaju laptop, tablet, HTPC i slicne racunare. Desktop kuciste je mnogima na poslednjem mestu kada je izbor nove masine u pitanju. Zapravo samo gejmeri i ljudi kojima komp sluzi za posao razmatraju desktop.

Sta bi ti radio sa 15 jezgara na desktopu? Ajde, nekako su uspeli da uposle tih 4 -6 jezgara u malom broju aplikacija ali da bi zaista mogli da uposle vise od 15 i vise jezgara mnoge stvari treba da se menjaju. Valja se okrenuti paralelnom programiranju i jezicima koji su najbolji za to. OpenCL bi morao postati opsteprihvacen standard a ne kao sto je sada slucaj, samo na papiru za vecinu programera. Mnogi programeri uopste ne znaju kako da orgranizuju program da se delovi tog programa odvijaju u paraleli. Neke stvari je lako postaviti da rade paralelno a za neke je potrebno bas mucnuti glavom.

Pa on i nije trazio 15 vec 6-8 jezgara a zasto da ne? Najbolje da se vratimo na dual core po tebi

Kupovina osmojezgrenog procesora većini je iz razloga "samo da se ima" (nema veze što najveći dio tih korisnika ne mogu ni dva poštenski da iskoriste, -ne računajući gospodu sa foruma koji su uglavnom upućeniji pa kupuju računar po svrhi, pa im je stvarno potrebno svih osam).

Pa on i nije trazio 15 vec 6-8 jezgara a zasto da ne? Najbolje da se vratimo na dual core po tebi

Tačno,veoma dobro si me ukapirao. Ja tražim do 8 jezgara na desktop mašinama, 15 je svakako nepotreban luksuz. Oseća se da u zadnjih 3 godine nedostaje inovativnosti od Intela, pogotovo od kada je AMD napravio katastrofu zvanu Bulldozer... :(

nedostaje inovativnost zbog konkurencije. Da je ima, verujem da bismo danas kupovali neki 6/12 i7 za ~220e.

I jos jesto, sada kad je intel pojacao low end segment sa Celeron i Pentium modelima, nekako mi se cini da je srednji segment previse zapusten( kao i high end, jel). Napravili su rupe samo takve, jer recimo kada uzmes Intel Celeron G1610, nista osetno jace nema do 100e, tj do i3 modela. Mogli su lepo da to malo sloze i pojacaju pa da izgleda ovako nekako:

Celeron 2/2 =30e
Pentium 2/2 =45e
Pentium 2/4 =65e
i3 4/4 =100e
i5 4/8 =140e
i5k 4/8 =160e
i7 6/12=210e
i7k 6/12=250e
i7ee 8/16=999e

Ali ***, to je samo pusta zelja jer mogu to uraditi ali nemaju potrebe za tim.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno