Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
GOOGLE> CINEBENCH x64
i ukljuci iskljuci HT u BIOSU i vidi, a ima mali milion rendera koji kazu "jipi!!!!!" akd vide HT CPU...
svi bukvalno 3D, dobitak u VRAYu je i do 25-30%. verovo ili ne...

Ako dobro kapiram namere Intela, razlog zašto u budućnosti planira prelazak na BGA je bolja integracija sa matičnom pločom, veća zarada(koja je ionako velika) i neke sasvim nove mogućnosti.

Ako se, Light tebi sada pričam, sećaš priče na AMD Trinity i AMD Richland temi vezano za Kaveri i mogućnost uvođenja GDDR5 memorije na laptope uporedo sa DDR3, mislim da i Intel o tome razmišlja. Pošto jednostavno GDDR5 memorija NEMA Jedec standard, onda se ona mora zalemiti za matičnu ploču u BGA pakovanju, što je razlog zašto i CPU mora biti u BGA pakovanju jer je samo tako ova kombinacija moguća. Još i 2014. je najavljen izlazak GDDR6 memorije tako da će Intel imati dovoljno vremena da sve kockice poklopi, baš kao i AMD za Kaveri (eventualno doduše).

Dakle, tamo negde od 2015. ili 2016. godine ja očekujem implementaciju ove tehnologije što će nesumljivo doneti OGROMNE memorijske protoke koji desetostruko premašuju protok koji donosi DDR3 i buduća DDR4 memorija. Verovatno će ovaj princip prvo zaživeti na laptopu, a tek kasnije preći na desktop, barem ja tako mislim.

Moguce, nisam previse pratio AMD teme, ali u svakom slucaju bice zanimljivo videti sta ce 2015/2016 (Skylake/Skymont) doneti. :)

Ako vidim kod sebe sva jezgra zauzeta igrajuci neki konzolaski naslov bicu srecan.
Ko se seca pojavljivanja Q6600 od pre trista godina i davanja masnih para "early adopters"-a (da ih tako nazovemo :D) sa pricom "uuuu, kako ce ovo da suri u igrama"... :d:d:d
(i bilo je tako, nije da nije - GTA IV je radio mnogo bolje nego na dvojezgarcima... that is all :p)

Nije bas tako, ti dvojezgarci danas su jako malo upotrebivi u odnosu na q6600 koji je i dan danas solidan procesor. Ne govorim samo za igre nego inace i za rad na racunaru itd. Dodje ti ko nov athlon 640.

Elem.....32-bit cpu i OS vs 64-bit CPU i OS.....nemojte da opet krenemo u raspravu.....ili 32-bit OS i aplikacije vs 64-bit OS i aplikacije za njega....razlika u brzini....kakva?
Znaci nije problem hardware....vec dozirana "lenjost" soft industrije.... Intel se tu samo lepo nadovezuje ...ili diktira tempo... ni sam nisam nacisto sa tim....

Polako, kad se priblizi jun bice sigurno nize cene a treba uzeti u obzir da je ovo nov procesor... sta drugo pa ocekivati?!

Nisu cijene toliko ni loše, kako nas je Intel navikao na zapadnjačke cijene, čekajmo jun pa komentarišimo.

Razmisljam da uzmem ovaj 4770k ali osecao bih se kao magarac ako bi vec sledece godine Intel izbacio 6/8 jezgara u ponudu ako bi kvadovi bili prevazidjeni sa dolaskom novih konzola vec najesen. Taj procesor bi vredeo koliko danas E8600, znaci INSTANT obezvredjivanje, das recimo 300e i ocekujes da te sluzi i da bude aktuelan bar 3 godine(kao sto je aktuelan i i7 920 koliko toliko ili jos bolje Sandy 2600k). Ne trazim savet vec samo glasno razmisljam.

6/8 jezgara Intel ce zadrzati iskljucivo za X79/2011, sanse da "spusti" 6 jezgara medj obican narod(citaj LGA1150) ne postoje i ako neko to ocekuje, dzaba se nada, toga filma necemo gledati.

Sto se tice prevazidjenosti kvadova usled koriscenja multicore AMD arhitekture u novim konzolama, mislim da ipak nema osnova za strah, cak i ako se desi da igre najdenom krenu da koriste 8 korova, paralela sa 8600 ne stoji iz prostog razloga sto 4770 ima HT, i sto ce taj HT izgleda biti jako unapredjen tako da ce fino moci izvrsavati 8 tredova, za gejming cenim sasvim dovoljno. Ustvari, kad izadju zvanicni testovi videcemo kako stvari stoje sa tim unapredjenjima HT-a pa ce se znati i da li je CPU vredan kupovine.

i5 varijante bez HT-a a i iz ovih razloga ne bih uzimao u obzir, to stoji, tu je vec moguc ovaj scenario sa zastarevanjem.

Koliko sam ja shvatio i čitao razne glasine pre koji mesec, Intel planira da 6-core spusti u običan narod sa naslednikom Haswella u 14 nm, Broadwell-om. E sad drugo je pitanje da li će se to zaista i desiti ili je u pitanju samo neproverena glasina.

Pošto Haswell kasni 3 meseca u odnosu na prvobitni plan Intela, lako je moguće da se desi da Broadwell ne izađe 2014. godine već u januaru 2015. na CES-u u Las Vegasu. No polako, da ne pričam unapred, videće se.

Razmisljam da uzmem ovaj 4770k ali osecao bih se kao magarac ako bi vec sledece godine Intel izbacio 6/8 jezgara u ponudu ako bi kvadovi bili prevazidjeni sa dolaskom novih konzola vec najesen. Taj procesor bi vredeo koliko danas E8600, znaci INSTANT obezvredjivanje, das recimo 300e i ocekujes da te sluzi i da bude aktuelan bar 3 godine(kao sto je aktuelan i i7 920 koliko toliko ili jos bolje Sandy 2600k). Ne trazim savet vec samo glasno razmisljam.

Neverovatno mi je da neko moze da pomisli da ce procesor koji se pojavi u junu da zastari do jeseni ili sledece godine i to toliko da ce vredeti kao nesto od pre cetiri ili vise godina. Aj procitaj opet sta si napisao, pa razmisli. Ljudi budite realni...

Neverovatno mi je da neko moze da pomisli da ce procesor koji se pojavi u junu da zastari do jeseni ili sledece godine i to toliko da ce vredeti kao nesto od pre cetiri ili vise godina. Aj procitaj opet sta si napisao, pa razmisli. Ljudi budite realni...

Zasto neverovatno? Sta je bilo sa dual korovima od po 160-180e(E8400, E8600) sa pojavom kvadova? Secam se da je tad bila lova da se plati Intel CPU a danas nije problem da se izvadi 300e za CPU :) Nije kvad izlazio malo po malo, nego jedne godine imas 2 jezgra, sledece imas ponudu sa 4 jezgra, ne znam kako moze drugacije :) Ja nisam pratio Intel, sigurno ima clanova koji se secaju detaljno kako je isla smena generacija.

Ako AMD ne bude imao sta da ponudi kao konkurenciju, onda se ne brini, neces ni imati tolike skokove vise. Pre tri-cetiri godine Ivy/Haswell su hvaljeni kao novi Isus, dok je situacija bila koliko-toliko bolja sto se tice trzista, a sad 10-15% ubrzanje.

Poslednja izmena:
Zasto neverovatno? Sta je bilo sa dual korovima od po 160-180e(E8400, E8600) sa pojavom kvadova? Secam se da je tad bila lova da se plati Intel CPU a danas nije problem da se izvadi 300e za CPU :) Nije kvad izlazio malo po malo, nego jedne godine imas 2 jezgra, sledece imas ponudu sa 4 jezgra, ne znam kako moze drugacije :) Ja nisam pratio Intel, sigurno ima clanova koji se secaju detaljno kako je isla smena generacija.

To je opet nebitno bitan je softver, osim GTA IV (koji lepo radi na DC ako je i3 isl.) tek zadnjih par igara ima koje bas primetno bolje rade na quad-ovima, i to je to, a procesori postoje odavno, tako i ti 8-core, postace aktuelni (potrebni) za jedno 3 god.

Pa ni sad se ne programira da bi se uposlila sva cetiri jezgra, zasto mislis da bi za 3 godine bilo toliko multi-threadinga da uposli svih 8 jezgara?

Već imaju 2-3 igre koje koriste svih 8 AMD jezgara. S obzirom da konzole idu na AMD 8-jezgarcu, već sledeće godine se može očekivati da će ganjati dostina igara. AMD-u to treba da bi prišao malo Intel-u.

I 2-3 igre su prikaz 100% trzista, na kojem inace igre nemaju toliki primat? :) A i mislio sam da je 21098 puta prezvakano da arhitektura konzole != arhitektura onoga sto imamo/sto cemo imati.

Tačno je da arhitektura konzole nije isto kao i PC, ali makar je procesor u Next-Gen konzolama x86 i programeri će sada dosta lakše da portuju igre sa konzola na PC. Barem bi tako trebalo biti.

Previsoke cene za toliki postotak ubrzanja. Nazalost, moze im se.

Da ne zagađujem i ne dupliram postove, pročitajte vest koju sam okačio u temi " Ivy Bridge E glasine i novosti, sledeća High-End Intel platforma ".

Verujem da će neki da se iznenade.

Ima i nekih nepoznatih čipsetova i AMD procesora, takođe.

I 2-3 igre su prikaz 100% trzista, na kojem inace igre nemaju toliki primat? :) A i mislio sam da je 21098 puta prezvakano da arhitektura konzole != arhitektura onoga sto imamo/sto cemo imati.

Trenutno je tako. Vidjecemo kakav ce prikaz da bude, kada se zagrije situacija sa konzolama. Imam osjecaj da se AMD polako vraca, e sad koliko to je vec polemika. btw. Nisam AMD-ovac, ali ne napadajte odmah nekog kad kaze nesto dobro o AMD-u. :p

Trenutno je tako. Vidjecemo kakav ce prikaz da bude, kada se zagrije situacija sa konzolama. Imam osjecaj da se AMD polako vraca, e sad koliko to je vec polemika. btw. Nisam AMD-ovac, ali ne napadajte odmah nekog kad kaze nesto dobro o AMD-u. :p

Sad ti nema spasa od lomače.! :)

Svi bi trebalo da navijamo za amd, da bi mi profitirali kao kupci. ovako nikad necemo obnoviti hw za normalne pare.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno