Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Malo je onih koji još vjeruju da će HW nešto naročito donijeti. Ja takođe ništa ne očekujem, a teški sam optimista/dreamer po pitanju svega.

ko je uzeo 1366 i 6-core, i dalje spava mirno.
pazi ovaj CPU
http://www.tweaktown.com/reviews/3177/intel_core_i7_980x_32nm_lga_1366_six_core_cpu/index.html
ce jos 2 GODINE BITI VRH MAINSTREAMA!!!! /treba da se pojavi nesto sto je 50-60-70% brze da bi normalana covek to zamenio, a to je 8-core na 5GHZ!/
znaci ko ga je uzeo TAD, imace 5 GODINA CPU KOJI JE UP TO DATE!\
to se nikad nije i nece vise desiti, tako da prestanite molim vas da govorite kako HSWLL donosi nesto sto ko zna sta je to, ce itakeko znati da vrednuije pa jos i da plati!
od cega bre vi zivite i za sta? od vadzuha a za kompjutere?
msm da ste na platnom spisku Intela, sve bi mi bilo jasno, ovako nista......... eto........

Octa Core na 5 Ghz od Intela? U mainstream segmentu? Kako da ne. Nacekacemo se duuuugo za tako nesto. I nemoj preterivati, i7-980x, pa ko je imao 1000e da da samo za procesor, pogotovo ovde kod nas...
Ja sa ovim mojim Wolfdale E3300 i dalje prezivljavam, a kamo li ovi sa SB i IB.

Sudeci po ovim testovima koje smo videli, napredak sa Haswell-om ce biti onakav kakav smo uglavnom i ocekivali. Haswell ce biti skroz dobar izbor za nekog ko planira da uzme nov PC u skorije vreme, ali za nekog ko vec ima Sandy/Ivy, prelazak na Haswell, kao verovatno i naredni Broadwell se nece isplatiti. Bice samo zanimljivo videti kakav je OC sa Haswell-om.

P.S. Rano je trenutno pricati, ali imam licni osecaj da ce naredni tock-tick (Skylake/Skymont) biti pravo vreme za upgrade sa Sandy/Ivy i da cemo videti neki veci skok u performansama. :D Ciljam na Skylake za sledeci veci upgrade, tada ce i DDR4 uci u mainstream upotrebu... :cigar:

Nije sve uvek tako očigledno i merljivo, ima tu još stvari. Ja sam prelaskom sa Q6600 (OC na 3.6) i X38 na Z77 i 3770K (default) video i npr. 100+% ubrzanja u igrama, renderingu...
A onda još dobio i SATA3, USB 3.0, PCIe 3.0, DDR3, Thunderbolt, naravno nove ekstenzije samog CPU...

Poenta je, ja za prelazak ne čekam samo nekoliko 10-20%, pa i neka je 50% veće brzine, već samo kada ima napretka i na drugim poljima i dođu novi standardi!
SB sam naprimer preskočio zarad nativnog USB 3.0 koji sam želeo imati a IB ima i AVX koji mi može zatrebati za multimediju, dok HW donosi samo još više nativnih SATA3 i USB 3.0 priključaka (i AVX2).
Zato kada dođe npr. SATA4 ili SAS, PCIe storage ili šta god već zameni SATA3; e-PCIe, DDR4, i ko zna šta još a da je zaista napredak, tada ima svrhe preći.

Ostalo može spasti samo u OC sport ili hobi imanja najnovijeg! Što takođe razumem i opravdavam, svakome svoj gušt!! ;)

Poslednja izmena:
CAR, nemoj da si takav. Dosad sam te cenio, nemoj da promenim mišljenje o tebi. Ne provociraj jer za tim nemaš apsolutno nikakve potrebe niti povoda, pošto ja tebe nikad nisam tako napao kao ti mene sada. To nije lepo od tebe.

Drugo, ja ću sigurno kupiti Haswell ma kakav da je jer ionako sada imam katastrofalnu mašinu iz potpisa (koga zanima nek baci pogled šta imam), pa u svakom slučaju dobiću mnogo u odnosu na ovo što sada posedujem. Što se tiče vremena kad ću to kupiti, ne znam tačno. Ja se nadam do kraja ove godine pošto su se desile neke stvari koje su me sprečile da uštedim novac za komp, ***. dešava se.

Nije sve u štednji za komp, postoji i realan život. Prema tome, nije sve tako jednostavno kao što se čini...
Salio sam se malo (i ja, a i svi ostali), nemoj primati k srcu. Nista lose nisam mislio, zaista.
"Nije sve u stednji za komp, postoji realan zivot"... bravo. Recenica koja pogadja u centar, nema sta.

Za ono oko memorije u drugoj temi (gde sam te potkacio) mislim da je sasvim na mestu i stojim iza toga... jednostavno, ne volim to pricanje napamet i bez ikakvih osnova... dok za ovo oko upgrade-a sam se, zaista, samo malo nasalio na odlican Kazanovin post. Zaista mi namera nije bila niti da te provociram niti pak napadam... a ako tako mislis, ja ti se izvinjavam.

2 mdm:
Odlican poslednji post, spot on ;)

Nije sve u samoj brzini procesora, kao osnovni/jedini razlog za upgrade... ja sam zbog svega toga i menjao platformu, ne zbog nekakve vece brzine.

Octa Core na 5 Ghz od Intela? U mainstream segmentu? Kako da ne. Nacekacemo se duuuugo za tako nesto. I nemoj preterivati, i7-980x, pa ko je imao 1000e da da samo za procesor, pogotovo ovde kod nas...
Ja sa ovim mojim Wolfdale E3300 i dalje prezivljavam, a kamo li ovi sa SB i IB.

e, greska moja, mso sam na OC 5GHz, znaci nesto tipa 8-core [email protected] ili [email protected] ......
a sto se tice 980x, pa..... mogao je da se nadje i malo jeftinije, kanalima.... :)
za I000e se ne isplati nikako....

@ CAR

Ok je sve, shvatio sam sada. Nego mislio sam da je drukčije, ali sada shvatam. I ja se tebi izvinjavam zbog moje pogrešne procene cele priče. Sve je ok, ne brini.

Pazite, sa IB se svakako ne isplati preći na Haswell, ali već sa SB mislim da se itekako isplati jer dobijamo ne samo daleko bolju integrušu, već i 6 USB 3.0 nativnih portova, 8 SATA 3 nativnih, integrisan VRM u sam procesor i nove module štednje energije, takođe i AVX2 i TSX procesorske ekstenzije.

Kada se većina programa napišu tako da iskorišćavaju pun potencijal AVX2 i TSX ekstenzija videće se i veći napredak kod Haswella u odnosu na prethodne generacije, prirodno. Npr 3D Studio, programi za CAD/CAM, Video i Audio kompresija, nelinearna video montaža, Adobe Photoshop. Svi ovi programi će, kada se optimizuju za Haswell ekstenzije, dobiti puno.

E sad, šta vi mislite, ljudi. Da li će AMD Steamroller uspeti da dostigne IB po sirovim x86 performansama ? Ili barem da bude tu negde, +/- 3 % ? Pojaviće se negde na proleće 2014. godine, otprilike.

Pa ako steamroller radi na 4.6Ghz a IB na 3.8Ghz verovatno je tu tu negde +/- 3% :p

Pa ako steamroller radi na 4.6Ghz a IB na 3.8Ghz verovatno je tu tu negde +/- 3% :p

Intelu TREBA zdrava konkurencija koja će mu uvek biti za petama, inače ćemo uvek i zauvek dobijati novitete na kašičicu...pogledajte bezobrazluk Intela jer ni nakon toliko godina još nije spustio 6-core procesore u narod, a AMD to ima još od 2007. godine...

Intelu TREBA zdrava konkurencija koja će mu uvek biti za petama, inače ćemo uvek i zauvek dobijati novitete na kašičicu...pogledajte bezobrazluk Intela jer ni nakon toliko godina još nije spustio 6-core procesore u narod, a AMD to ima još od 2007. godine...

Slazem se, ali opet nemozemo reci da je u haswell malo ulozeno, jedino to stoji da i dalje forsiraju kompleksnije jezgro a ne brog jezgara, da zele siguran sam da mogu izbaciti atom u 22nm sa 16+ jezgra, sto bi negde verovatno i imalo smisla (server), takodje pre ~3 godine i ja sam bio siguran da ce haswell doneti quad core celerone ili bar pentium-e a 6 jezgara da ce biti i5/i7 :p

Poslednja izmena:
Iskreno ne postoji softverska potreba, pogledajte GPU industriju, razni Crysisi i ostali cak i najjace karte bacaju na kolena i ko ima para kupuje CF/SLI, ko nema tera na cemu moze, pa steka za upgrade. A CPU? Za mainstream korisnika nema softvera koji koristi ni i5 kako treba (i to neki matori)... a nekmoli nesto jace.

Pazi, UVEK postoje Pro opredeljeni korisnici kojima treba sirova procesorska snaga, poput 3D programa, CAD/CAM, video kompresija. To su sve oblasti gde se izuzetno ceni brži procesor, tako da to nije nikako zanemarljivo tržište.

Pa i na ovom našem forumu ima podosta ljudi kojima terba sirova procesorska snaga jer se bave upravo ovim stvarima koje sam iznad pobrojao.

Haswel ce biti ok ali ne planiram da prelazim na njega , mislim da svi sa ivy ja nemaju potrebe za upgrade na has... Sasvim sam zadovoljan ovime sto imam mislim da je solidna masina za naredne 2 godine. do tada mozda i izadje neki 6core CPU pa se i isplati prelazak do tada furacu ivy :)

Haswel ce biti ok ali ne planiram da prelazim na njega , mislim da svi sa ivy ja nemaju potrebe za upgrade na has... Sasvim sam zadovoljan ovime sto imam mislim da je solidna masina za naredne 2 godine. do tada mozda i izadje neki 6core CPU pa se i isplati prelazak do tada furacu ivy :)

Samo bi lud promijenio taj 3570k npr sa 4670k. Ili neki opasan entuzijast, koji ganja svaku novu generaciju.

Ne znam koliko AMD ima "pravih" 8 jezgara ako tako racunamo onda i Intel 3770K ima 8 jezgara(hyper threading)? Mislim vec imamo octa korove i od jednih i od drugih, koliko su pravi AMD-ovi toliko su i Intelovi zar ne :trust:

Imas hexa core phenome za bud zasto ako hoces "prava" jezgra i to vec nekoliko godina, a FX6300 3modul ima prakticno iste performanse kao taj phenom sa "pravim" jezgrima.
Hyperthreading ne moze da se poredi sa buldozer arhitekturom. To sto ima samo jedan FPU po modulu ne znaci da ima samo jedno jezgro itd. Nije pravo tradicionalno jezgro ali jeste vise od hyperthredinga. Uostalom taj 3770k je skoro 300e sto bas i nije spustanje u narod.
2007 sam uzeo q6600 quad core za manje pare koji je tada bio zver, malo je bezobrazno ovo sto rade sa cenama.

Poslednja izmena:
Imas hexa core phenome za bud zasto ako hoces "prava" jezgra i to vec nekoliko godina, a FX6300 3modul ima prakticno iste performanse kao taj phenom sa "pravim" jezgrima.
Hyperthreading ne moze da se poredi sa buldozer arhitekturom. To sto ima samo jedan FPU po modulu ne znaci da ima samo jedno jezgro itd. Nije pravo tradicionalno jezgro ali jeste vise od hyperthredinga. Uostalom taj 3770k je skoro 300e sto bas i nije spustanje u narod.
2007 sam uzeo q6600 quad core za manje pare koji je tada bio zver, malo je bezobrazno ovo sto rade sa cenama.

Mozda i ne treba da se zamlacujemo sa brojem jezgara? Ja nisam rekao da je cena na mestu i ne opravdavam tako visoku cenu za mrtvi desktop gaming CPU.

Ne znam koliko AMD ima "pravih" 8 jezgara ako tako racunamo onda i Intel 3770K ima 8 jezgara(hyper threading)? Mislim vec imamo octa korove i od jednih i od drugih, koliko su pravi AMD-ovi toliko su i Intelovi zar ne :trust:

AMD jezgra jesu sporija al su "PRAVA", intel ima HT, to nije isto, mada, AMD sa 8-core i INTEL sa 4/8 C/T mu dodje skoro na isto, zbog razlike u brzini i zbog HT. al opet pravo je pravo! :)

Procesori su slični kao motori. Primjer: Mnogo više Porše izvuče iz 400 konja, nego Šelbi iz 800. Tako isti Intel i AMD.

Ma, nije uopšte diskutabilno. Intel ima bolji IPC i 4 jezgra, plus ima i HT koji skoro pa ničemu ne služi. AMD ima 8 jezgara (doduše, ne klasičnih, ali pravih kojma su neki djelovi dijeljeni) sa manjim IPC-om. Što znači da bi AMD, sad kad je preuzeo konzole, mogao da profitira, s obzirom da Intel ne uvodi ni 6 jezgara za normalnu kintu (a sve ovo imajući u obzir da uglavnom igrači i kupuju jake procesore).

Mislim da je diskutabilno, čim nas se pola ne slaže sa ovim (Teško da će se neki Intel fanboy, složiti sa tim da AMD ima veliku mogućnost da profitira jer je preuzeo konzole i sada one koriste njegov hardver). Ostalo se sve slažem. Još samo treba uračunati i samu moć intela, jer teško da će oni dopustiti takvo nešto, ali živi bili pa vidjeli nisu ni oni Bog pa da sve kontrolišu. I sam mislim da će ih (Intel) ovo zadržavanje na 4 fizička jezgra, koštati velikim gubitkom, ipak nove konzole koriste 8 multi core procesore, ne ide Intelu u prilog nimalo.

Kod fanboja je uvjek sve diskutabilno, kad vodenica ide na drugu stranu. No, dobro, to je vječita tema. Uglavnom, po mom skromnom mišljenju, AMD bi mogao da uhvati voz, kad je PC u pitanju, u ovih godinu dana, dok Intel ne izbaci afterHW arhitekturu.

Kod fanboja je uvjek sve diskutabilno, kad vodenica ide na drugu stranu. No, dobro, to je vječita tema. Uglavnom, po mom skromnom mišljenju, AMD bi mogao da uhvati voz, kad je PC u pitanju, u ovih godinu dana, dok Intel ne izbaci afterHW arhitekturu.

Potpisujem.

Ma, nije uopšte diskutabilno. Intel ima bolji IPC i 4 jezgra, plus ima i HT koji skoro pa ničemu ne služi. AMD ima 8 jezgara (doduše, ne klasičnih, ali pravih kojma su neki djelovi dijeljeni) sa manjim IPC-om. Što znači da bi AMD, sad kad je preuzeo konzole, mogao da profitira, s obzirom da Intel ne uvodi ni 6 jezgara za normalnu kintu (a sve ovo imajući u obzir da uglavnom igrači i kupuju jake procesore).

Kakvu argumentaciju imas u prilog tezi da HT nicemu ne sluzi? Sve sto je multithreadovano ima jasne benefite od HT-a, ukljucujuci i gaming, sto se recimo vrlo fino vidi kod i3 procesora u poredjenju sa dual coreovima bez HT-a. Da HT nicemu ne sluzi kako ti kazes, izmedju i5 i i7 ne bi bilo nikakve razlike, a ona je kao sto svi znamo, u paralelizovanom softveru poprilicna.

Druga stvar, malo se govori o tome da je sistemska arthitektura kod HW-a izmenjena najvise upravo u onom delu koji se tice efikasnosti hyperthreadinga pa ce usled sireg instrukcijskog prozora i drugih izmena isti biti znatno bolje resen nego do sada, negde sam procitao, mislim da je drFedja pominjao, kako je moguce da ce hyperthreadovana jezgra kod Haswela moci da izvrsavaju kod sa 80% snage c2d jezgra, sto znaci da ce jedan 4770k znatno brze izvrsavati 8 threadova nego FX-8350 sa svoja 4modula od 8 integer jezgara i 4 FPU-a. Jeste da koristim bas taj FX-8350 i da bih voleo da je drugacije ali matematika je jasna, uostalom vec i 3770k je za heavy MT softver koji moze uposliti svih 8 jezgara tu na nivou Vishere.

Tako da vrlo tesko AMD FXevi ce moci da u gamingu pariraju Haswelima cak i u scenarijima gde bi se u potpunosti koristili multicore resursi AMD arhitekture.

???
jel stojis iza ove izjave ili si samo eto napisao i ostao ziv?

Pazite,AMD će sigurno profitirati na tržišti konzola jer niko nije lud da razvija tako SPECIFIČAN 8-core Jaguar procesor bez uvida u zaradu, jel da ? Budite realni, Intel jeste trenutno bolji od AMD-a i to sve ptice na grani znaju. Ali pošto Intel nema upliva na tržištu igračkih procesora(sada to sve redom kontroliše AMD sa Jaguar procesorom) sigurno je jedno: da se AMD polako ali sigurno oporavlja od katastrofalne 2012. i 2011. godine.

A to je ono što ja i mnogi od nas očekuju, ponavljam se uz rizik da postanem vrlo dosadan. :) Ako se AMD u potpunosti oporavi i Steamroller u 2014. godini zabeleži izuzetna poboljšanja i dostigne ili čak prestigne u nekim stvarima Ivy Bridge, Intel će sigurno staviti prst na čelo i reći: " u majkumu,pa ovi ipak znaju da naprave nešto dobro, ajde i mi sad moramo da se više trudimo i predstavimo 6-core procesor za narod i uvedemo 8-core procesore u širu desktop upotrebu". Mislim da će se od 2014. godine upravo ovo i dogoditi, barem se nadam.

Magny_Cours je u pravu kada kaže da je Hyperthreading kod Haswell-a drastično poboljšan, skidam kapu njegovom preciznom objašnjenju.

P.S. Ako igrački Jaguar 8-core procesor zabeleži veliki uspeh, što verujem da hoće jer je u pitanju veoma interesantna arhitektura, AMD će njega najaviti i za desktop tržište samo neće imati 8 full-fledged jezgara nego verovatno 6.

Ako vidim kod sebe sva jezgra zauzeta igrajuci neki konzolaski naslov bicu srecan.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno