Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav,

da li ima neko i7-4770k i da je vazdusno hladjenje?

sklapam si komp sa i7-4770k, Sabertooth ploca, CM hyper 212 evo cpu cooler... pa me bas zanima do koje granice moze ici sa vazdusnim hladjenjem

Ovo nije baš najbolje uboden OC i 212 Evo na screenshot-u ima Blademaster 120mm vent na 2200 obrtaja.

ldaa.jpg

Evo ti ista situjacija ali sa ventilatorom na 750 obrtaja:

0t4d.jpg

usug.jpg

Poslednja izmena:
Vredi li da koljem i5-4670K koji radi na 4,2GHz i 1,265V( ja tako podesio u BIOS-u a ploca ga siba na 1,280V kad ide BF4 i slicne igre ?!? :/ ) i coolerom Hyper 212+. U prime 95 small fft test ide temp do 85-87C, jedno jezgro na 80C, to je kad je voltaza static. A normalan rad, igranje zahtevnih igara i adaptiv voltaza mi daje 65C max. Koristim Noctua NT-H1 termalnu pastu i masina je iz potpisa. I imam da nadjem Noctua NH-D14 za 55e, vredi li to da uzmem ili da ganjam nesto od vodenih hladjenja. Ako klanje pomogne do 4.4GHz onda ima da uzmem Samsung 840 EVO :D

Vredi li da koljem i5-4670K koji radi na 4,2GHz i 1,265V( ja tako podesio u BIOS-u a ploca ga siba na 1,280V kad ide BF4 i slicne igre ?!? :/ ) i coolerom Hyper 212+. U prime 95 small fft test ide temp do 85-87C, jedno jezgro na 80C, to je kad je voltaza static. A normalan rad, igranje zahtevnih igara i adaptiv voltaza mi daje 65C max. Koristim Noctua NT-H1 termalnu pastu i masina je iz potpisa. I imam da nadjem Noctua NH-D14 za 55e, vredi li to da uzmem ili da ganjam nesto od vodenih hladjenja. Ako klanje pomogne do 4.4GHz onda ima da uzmem Samsung 840 EVO :D

Pa za 4.4GHz ne bi imao potrebe da ga koljes ako bi imao NH-D14.

Da li je toliko znacajan skok od 200mhz da opravda klanje i noctua. Ako bi izgurao bar 4,5 onda bi to ucinio, ali svakako cu uzeti 840 evo danas, pa to malo kasnije mora doci :D

Ulaganje u cooler i scalping je daleko od racionalnog poteza, ali se ne sećam kad sam imao racionalno sklopljen računar u poslednjih 10godina :d

Poslednja izmena:
+1 :d

Baš to htedoh reći, nećeš nešto "osetiti" tipa Vau, ali ovo je ipak forum za OC-ere, tako da to pitanje za ovakvu publiku izaziva i očekivane odgovore... :D

Meni je haswell fantastican, doduse K verzije su ocajne. Recimo model 4771 (u kombinaciji sa z87) ima sve moderne stvari koje su mi potrebne za rad.

Da li u toj kombinaciji zxx ploca i non k 4770(1) mogu da se "zakucaju" sva cetiri jezgra na 3.9ghz? Kao sto je moglo na 2600 non K npr.

Bio sam zagrizeni OC-er na AMD Phenom II seriji i 6950 grafi, da izvucem max iz njih sa trenutnom opremom, da sto duze potraju. I lepio male 40mm ventove za North Bridge od ploce, za memoriju, za VRM i lapovanje i slicne *******cije. Ali sad kad i5 i r9 280x kolju sve zivo, malo sam oladio sa OC, a i nestalo para. Sutra stize Samsung 840 EVO i to ce biti to za neko vreme, bar do sledece akcije vodenih hladnjaka :d i onda ima da ga izmuzem do daske i naravno skalpiranje i tecni metal mu ne gine. Ali sam se najvise frapirao danas kada sam video da je EK Water Blocks iz Slovenije :O Kad budem prolazio, da pazarim par stvari, za sta ce mi drugo biometrijski pasos nego da svercujem vodeno hladnjenje :) I jos jedna mala digresija. Zasto li moja ploca konkretno u adaptiv modu dodaje 0.015V na vec postojecu voltazu od 1,265V i pravi 1,280V, iako je adaptiv max turbo VCORE 1,265V. To radi cak i u manual mod-u ?!

Do koliko ide 4770k bez dizanja napona ?

Sinoc pustim prime95, i on mi digne voltazu na 1,328V zbog adaptiv moda i procesor je ostao na 88C posle 2 sata. E to je bilo na 4,2GHz, da li bi ja mogao da dignem clock na 4,4GHz, mozda 4,5GHz sa tom voltazom i da ostane ista temperatura, jer je procesor stabilan na 1,265V i dostize 60-63C u BF4.

Pa ja drzim na 4 Ghz, nisam hteo vise, bas zbog napona.

Salio sam se ja u prethodnom postu :) ne ide mnogo ali opet zavisi od primerka do primerka. Pojedini 3770K su isli i na 4.3 bez dizanja napona dok je kod Haswell-a to malo teze, tj. manji je prag. ;)

Sinoc pustim prime95, i on mi digne voltazu na 1,328V zbog adaptiv moda i procesor je ostao na 88C posle 2 sata. E to je bilo na 4,2GHz, da li bi ja mogao da dignem clock na 4,4GHz, mozda 4,5GHz sa tom voltazom i da ostane ista temperatura, jer je procesor stabilan na 1,265V i dostize 60-63C u BF4.

koji si prajm pustio?
poslednji? avx 64-bit?

Dato je bio malo stariji, ali prime 95 28.1 verzija mi nabije temperature do 100 u roku od 2 minuta :d Mada koliko je prime 95 25.11 build 2 64 bit merodavan. On mi daje max temp od 62-68C na najhladnije i naj toplije jezgro?

Poslednja izmena:
Imati stabilan procesor za igre koji radi na 4,4GHz i 1,328V :d

Samo interesuje koji sve programi uopste koriste AVX paket instrukcija te da moram da przim pocesor sa njim ? EDIT: prime 95 28.1 sa AVX 2 mi dize voltazu na 1.4V ?!

Poslednja izmena od urednika:
Pa ti onda testiraj direkt u igrama, ***. Mani se Primeta i LinXeta.

Proveravaj voltažu sa unimerom, bios i programi većinom greše, proverio sam (unimerom). :) Ni ja ne razumem prženje procesora ali svaka ****** ima svoje veselje. :)

Poslednja izmena:
Sam ASUS kaze da prime, aida, occt, intel burn izazivaju da se procesoru dodaje 0.1+V zbog samih avx instrukcija. To sam procesor radi, tjs zahteva od ploce. Jedino kad je u manuel modu ostaje konstantna voltaza, a u adaptiv prime radi sta hoce. Valja se cuvati prime 95 28.1 jer on nabija voltazu vise od ostalih iz nekog razloga, meni konkretno ode sa 1,265V na 1,4V. Ranije mi nije bio stabilan u igrama sa 1,280V a u primeu jeste bio, a posle najnovijeg bios-a stabilan sa 1,265V. Jadi mu ga znali :d Sutra cu da vidim dokle je stabilan u Crysis 3 i BF 4 sa 4,4GHz i 1,325V :)

Kolike razlike u temperaturi izmedju jezgara su dozvoljene, u pitanju je 4770k? Sad gledam core temp, najveca vrednost mi je 34 stepena, a najniza 27 stepeni. Jel to u redu?

Meni je razlika 7-8C pod punim opterecenjem. J**** ti Inetl i njhovu pastu :cuss:

Danas sam poceo da se igram sa 4770k jer sam danas tek instalirao H100i.
4.2Ghz , 1.2V napon, sobna temperatura 25C. Posle pola sata Prime95, dobio sam ove rezultate.

Koje su normalne temperature za I5-4440 sa stardnim kulerom, kada radi bez opterecenja?

Kao i za gotovo svaki procesor, 30-40 stepeni, zavisno od temperature u prostoriji.

Hvala na odgovoru,
procitao sam negdje da se Haswell za nijansu vise grije, a nisam poznavalac procesora da bi zakljucio da li je to istina i koja je prava tem.

Da greje se više pod opterećenjem, a u leru je i hladniji zbog novih tehnologija uštede energije...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno