Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bez brige to je ok temp ;)

Meni je haswell fantastican, doduse K verzije su ocajne. Recimo model 4771 (u kombinaciji sa z87) ima sve moderne stvari koje su mi potrebne za rad.

Uzeo sam 4670 i plocu Asus Z87-C. Na starom sistemu (2500K) nisam mogao da poteram memoriju (Kingston 2x8GB 2133Mhz) na XMP profil. Sada je dovoljan jedan klik na 'Asus optimal' i automatski se memorija namesta na XMP profil, target CPU frekvencija postaje 4,2 GHz i sve radi perfektno.
Kuler koji sam montirao je Scythe Mugen 2. Kada pokrenem Prime 95, frekvencija se spusti na 4Ghz i temperature jezgara su izmedju 54 i 60 stepeni. Idle temperature su izmedju 23-27 stepeni. Primetio sam da u igrama zadrzava target frekvenciju od 4,2 GHz.

Zadovoljan sam jer sam i ovako resio da odustanem od overklokovanja komponenti (jer to sto mislis da je stabilno, zapravo nije). Ovako dobijam neki solidan oc klikom na jedno dugme a koji mi garantuje proizvodjac ploce.

Ko danas sta garantuje, breeee... nema garancije. Meni ne radi jedan od tih profila koje garantuje proizvodjac na ovoj konfi pod 'Moja masina'.

Problem su memorijski kontroleri. Sandy Bridge ima najstariji kontroler koji je najmanje fleksibilan kad su u pitanju visoke brzine za memoriju, Ivy Bridge bolje stoji, a Haswell najbolje. i3 Ivy Bridge primerci su radili do 2133Mhz i to ne svi. i5 Ivy Bridge sa Predatorom su išli na 2400, a sa Beastom sam morao da spuštam na 2133Mhz. Haswell i5 4670K i sa Beastom uglavnom ide na 2400Mhz, zalomi se retko da mora na 2133Mhz.

Evo nekih konkretnijih glasina o tome šta nas čeka u Broadwell generaciji procesora (još uvek ne znamo hoće li on uopšte izaći za Desktop, no svejedno dajem link) :

http://wccftech.com/leak-intels-14-nm-broadwell-sku-details-gpu/

Glasine deluju sasvim autentično. 20 % više EU jedinica u odnosu na Haswell ali neka nikakvih glasina koliko će CPU deo biti unapređen u odnosu na Haswell.

Moze li integrusa na 4670k da baca sliku u 120/144? Planiram da za par dana uzmem VG248QE.
Kada prodje ludnica oko rudarenja, ubacicu neku 290. Ovo bi bilo prelazno resenje.

Ja ne vidim sliku :|

to kontam da bi trebalo da bude reklama za onaj iz oglasa :D
e sad, u oglasu si stavio da ide na 4.6ghz, a linx vrti na samo 4.1 :D

Svašta ti kontaš i sve kontaš pogrešno. :D

Evo ti na 4.9. :D

http://i41.tinypic.com/8yf19w.jpg

Meni deluje kao reklama za AVX2.

Jesi siguran da je AVX2? Meni rečeno da je to FM3.

Motao sam dosta strana unazad u temi i nisam video ničije LinX rezultate.. Jel može da se dobaci do 200 Gflopsa sa 0.6.5 LinXom?

Lepo je sto si butovao Win i popalio sve ove programe na tih 4.9GHz :smoke:
AVX2.
Motao sam dosta strana unazad u temi i nisam video ničije LinX rezultate.. Jel može da se dobaci do 200 Gflopsa sa 0.6.5 LinXom?
Pa ako bi probao sa ugasenim HT-om, cisto za pocetak... ? Verujem da bi dobacio do 200.

Lepo je sto si butovao Win i popalio sve ove programe na tih 4.9GHz :smoke:

AVX2.

Pa ako bi probao sa ugasenim HT-om, cisto za pocetak... ? Verujem da bi dobacio do 200.

Koliko ja znam AVX2 je skup... Dakle AVX2 je AVX koji u sebi ima FMA3... al ajde nebitno.

I da, treba da ugasim HT, onda ću baciti preko 200..... slabo sam imao vremena da igram sa OC-em... ja sve pokušavao sa
HTom.... više od 4.2 sa 0.6.5 Linxom nemere. Običan Prime prolazi na 4.6.... sa FMA3 prime-om bi spalio procesor na 4.6 samo tako.

@mdm
ona prva fotka je sa 0.6.5 linxom...

A sad odo da žongliram diskove jer sam malo pre ubio SSD. :D

Probaj bez HT-a, mislim da ce to biti dovoljno.

A sto se tice testiranja u Prime-u koji nema AVX podrsku (ako ti to znaci ono "obican")... dzaba ti to. To jednostavno nije to.
Pritom sto takav (AVX) Prime pre nadje gresku nego ekvivalentni (AVX) LinX, pokazano i dokazano milion puta. Iako LinX digne temperaturu za stepen-dva vise.

@mdm
ona prva fotka je sa 0.6.5 linxom...

Ja nisam ništa ni pitao u vezi Linx-a? :trust: Već da nemaš ni jedan screen pod opterećenjem procesora od 100% što se obično radi, već je CPU na svim slikama u leru gde se klok i ne vidi (osim ako je ugašen turbo kako mi se čini)..

ono kao, stisni start ako smesh na tom setovanju :D

ja josh jedino mogu da skontam da ti to nas malo...khm

Poslednja izmena:
Ja nisam ništa ni pitao u vezi Linx-a? :trust: Već da nemaš ni jedan screen pod opterećenjem procesora od 100% što se obično radi, već je CPU na svim slikama u leru gde se klok i ne vidi (osim ako je ugašen turbo kako mi se čini)..

Šta te zanima? Šta je pokrenut LinX nego opterećen procesor? :D
Kao što je car rekao Prime bez FMA nije merodavan za stabilnost... 25.11... Ja upalim taj prime i može da radi satima... Prime 28.1 verzija "spaljuje" procesor na 4.1-4.2GHza. LinX 0.6.5 takođe.

@demios
Ne zejabavam nego sam nubara za Hawell. Od početka me zbunjuje kako čitam na netu da ljudima radi Haswell na 4.6, a ja jedva mogu pustiti AVX2 na 4.2. Šta je mera za stabilnost Haswell-a?

@mdm
Izvrteću Prime 25.11 na 4.6 kad mi stigne SSD.... Treba da reklamiram procesor :)D) jer ću verovatno prodavati sve / menjam platformu.

pa...ogromna vecina vlasnika haskija ima odbrambeni mehanizam kad je u pitanju losh klok, pa onda kazu, avx linx (mozda i prime) je shit, nikada se cpu nece toliko zagrejati u realnom radu....bla bla bla
mislim, u neku ruku to jeste tako, ali ako smo prethodne generacije archili sa istim tim avx-om, ne vidim zashto sada zbog visokih temp haskija u njegovom testiranju izostavljamo taj test.
u prevodu, onda sendiji i ajviji koji su npr u avx-u ishli na "samo" 4400-4800 u sushtini mogli josh npr 150-200mhz, ako izostavimo te testove.

imao sam dva primerka 4670k, testirao torture testove i doshao sam do 4200 samo, i nisam rokao na 4600 da bude polustabilno, vec sam lepo prodao i uzeo ajvija.

tkdjer, ne bih odreagovao i prokomentarisao da reklamirash cpu da si samo stavio isti klok i u temi i u oglasu ;)...ipak 500mhz nije mala razlika.

a zbunio si me/nas josh visshe sa shotom ne pokrenutog linxa na 4900 ....shta ti je to znachilo?

Poslednja izmena:
Reci ti meni koje tačno verzije LinX-a i Prime-a se prihvataju kao validni testovi za stabilnost Haswell-a?

Koliko vidim ima dosta pod verzija 0.6.4. LinXa.... 0.6.5 sam sad valjda skapirao da je to AVX2.

E sad za Prime. 28.1 znam da je ubica sa FMA3... 27.7 bi trebalo da bude AVX... što znači da sam ja do sada vrteo neki jadan Prime.

Download linkovi bi takođe bili od pomoći, najviše za LinX sa AVX-om.

Što se 4.9 tiče, pitali su me da li butuje na 5GHza, pa sam to pokušavao, uspeo sam samo na 4.9.... Na na komentar da je 4.1 malo ostavio screen sa 4.9 radi šale.

nema tu pmnogo nauke, uzmesh onu verziju koja chupa max iz procesora i to je to.
poshto 0.6.5 ima avx2 i sigurno haskija greje maximalno, pa cemo za njega da uzmemo tu verziju.

za prajm isto, poslednja avx verzija koja ga maximalno opterecuje.
e sad, ko hoce, moze da testira sa custom podeshavanjima, aj da ih ponovim po ko zna koji put.
klikne se na blend, pa na custom, pa se poveca memorija sa 1600mb na koliko je slobodno max ili blizu max-a, npr ako je 8gb u sistemu,
ja lichno setujem 5500mb da mogu josh po neshto da radim na kompu dok vrti, i ono poslednje, stavi se da na 5 min menja fft.

U LinX 0.6.5 odavde ubaci poslednji Linpack 11.1.1.003 odavde gde klikneš na srednji link "Windows* package " tu ćeš uvek naći poslednju verziju.
To je to, gore za grejanje nema! :-devil-:

extra!
ovo bi trebalo ujedno da bude i za amd grejalica No1 :)

Pozdrav,

da li ima neko i7-4770k i da je vazdusno hladjenje?

sklapam si komp sa i7-4770k, Sabertooth ploca, CM hyper 212 evo cpu cooler... pa me bas zanima do koje granice moze ici sa vazdusnim hladjenjem

sa tim kulerom, ako za test stabilnosti uzimash torture programe, onda 4.2.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno