Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Osnovno je da karte rade na 75 stepeni bez problema i mogu tako 3 godine...iz iskustva. Drugo je da se govorilo oduvek da je sapphire los a pokazao se medju najboljima uopste i zbog odrzavanja i zbog kvaliteta/cena. Trece treba biti pazljiv koliko se pomaze ljudima jer se moze i odmoci. Nemam nista protiv price ali paziti samo da se ne ode u stranu sa sigurnim izjavama. Losa karta ne postoji samo joj treba naci kvaku eto tu je kvaka.

Ko je govorio da je sapphire los? bar zadnji 50 stranica nisam naletio na takav post.
Ako vec govoris o duzini trajanja karte onda je osnovno da je bolja ona koja ima duzu garanciju ;)
Svakako treba biti pazljiv kad se daju savjeti zato ne treba pricati napamet nego baratati iskustvom iz prakse i potvrditi cinjenice argumentima.
Nema nista o citanju i tumacenju neki testova po netu ;)

Nisi bio u prosloj generaciji majnera pa ne znas da se i tada govorilo. Vise je od 50 stranica sigurno. Ja ne govorim iz citanja nego iz iskustva a 380 karte nisu nista drugo nego prepakovane 280 ili 7950 bla bla...sustina je da vidim da si ubacio u komunikaciju i temperaturu prostorije a trebas jos i raspored i kolicinu rigova da bi se govorilo o temperaturama uopste. Prevedeno, tempovi nisu i nece biti referentni pokazatelj rada karte niti bilo sta drugo...jednostavno meni nece na istim naponima i istom coinu biti isti temp jer ja drzim masine u 30m2 a ti u 300m2 npr. Po meni bitniji pokazatelji su ulozeno dobijeno, pinovi, mogucnost undervolta, ventovi i kvalitet istih a sve to u ceni koju placas...eto samo toliko za manje upucene jer su i meni to objasnjavali malo veci frajeri i od mene i tebe :) a i moje licno iskustvo je pokazalo tako :)

Da ti kazem da je goldi u ovome od 2012g a tebe nisam tada sretao u ovim temama ;) tako da opet pricas napamet.
380 nisu prepakovane R9 280/HD7950 nemoj opet da lupetas...sto se tice rasporeda napisao sam cak i kad je jedna karta na rigu opet su temperature blizu 70c.

Vidim da ti frajeri nisu dobro objasnili, meni ne treba niko nista da objasnjava kad imam nesto u ruci onda znam o cemu pisem, za razliku od "frajera" koji tumace testove po netu :)

Ja te nisam video 2012 ovde, mozda sam i prevideo, a ironiju ne treba bezveze da prosipas iskreno, ne stoji. Bez ironije, treba ti objasniti ocigledno neke stvari neko jer ako mislis da sve znas i mozes gresis jer vidim da i tempove stavljas pod broj 1 u svojim razgovorima, tako da ucimo se dok smo zivi. Ipak nije lose malo i druge frajere cuti...eto toliko i necu da idemo u off.

Poenta je da su sve karte dobre ako im se nadje zica...nema sta dalje pricati.

Da se vratim na moj problem koji sam imao od pre neki dan, resio sam sherove koji se nisu pojavljivali na ctronu, instalacijom najnovijih drajvera. Neobicno je to sto imam iste masine, kako sam rekao, koje rade na 14.6 drajverima, medjutim ova iz nekog razloga nije htela i to samo na eth, dok je druge coine regularno kopala. Eto cisto dodatno iskustvo ako neko ima problem, novi drajveri mogu biti jedno od resenja :)

Predvidio si da...ja slusam druge kad nesto ne znam naravno, ali ono o cemu znam tu samo slusam sebe i vjeruj mi niko mi nista ne treba objasnjavati ;)

poenta je da uvjek ima bolja od bolje.

I ti si ako cemo tako gledati, imam dve teme otvorene ovde od kojih je jedna ova...mozda si ti vise prevideo nego ja ali nema to veze. Ja isto volim da slusam sebe vise od drugih, bio bi bud*la da je drugacije ali veruj mi tako se naprave greske koje moras sam ispravljati. Poenta je da su ljudi vec nesto prosli i lakse je nauciti nego sam prolaziti, ja o tome govorim kada kazem slusati! Podrazumeva se da ces opet morati proci kroz to ali sa bar pola (tudjeg) iskustva vise :)

Evo da podelim sa vama svoje iskustvo sa "čuvenom" V serijom Cooler Mastera... 4 Asuske 280X na 850 mhz, 963mv (nije imalo smisla niže).
Pogledajte prilog 197014
Ovo je izgleda kvalitet koji nam je namenjen za ubuduće. Da ne pominjem da mi se dešavalo da kupim skroz mrtvo napajanje, ili dobijem jedno sa neupotrebljivim fabrički pomešanim konektorima (kačio sam sliku)
Klasično švercovanje na staroj slavi. Sve u svemu... :wc:

To se i meni desilo samo sa FSP 1200w napajanjem, poslao sam mail supervizoru za EU i dobio dva komada besplatno. Samo napisi da ocekujes customer support i da si bla bla odusevljen njihovim napajanjem. POsle par mailova i malo natezanja u smislu moje odusevljenosti njima sam dobio paket :)

I ti si ako cemo tako gledati, imam dve teme otvorene ovde od kojih je jedna ova...mozda si ti vise prevideo nego ja ali nema to veze. Ja isto volim da slusam sebe vise od drugih, bio bi bud*la da je drugacije ali veruj mi tako se naprave greske koje moras sam ispravljati. Poenta je da su ljudi vec nesto prosli i lakse je nauciti nego sam prolaziti, ja o tome govorim kada kazem slusati! Podrazumeva se da ces opet morati proci kroz to ali sa bar pola (tudjeg) iskustva vise :)

Ok je to sve slusati ako nesto ne znas, ali kao sto sam ti gore rekao ako znam nesto sta imam ikog slusati.Ti si ovde poceo dialog sa mnom o R9 380 Nitro kartama i to bez argumenata tvrdeci kako si vec rekao da su extra, ja ti samo pokusavam sa argumentima dokazati da nisu extra i nista vise.

Poslednja izmena:
Ok, nisu extra i nista ne valjaju jer su im visoki tempovi :) jesam ironican ali jace je od mene, NHF. Kada najbolje znam poslusam druge iako ne moram tako da radim ali lepo je znati i tudja misljenja :)

Tacno nisu extra, tacno imaju vecu temperaturu od drugi R9 380 modela, dodamo jos i kracu garanciju i ljudi shvate da nisi bio upravu, mozes da budes ironican koliko hoces....idem spavat mozda se do sutra i nitruse rashlade :D

Temp je nebitan ako je izolacija dobra ;) uglavnom ja tri godine kopam sa dve godine garancijom i ne smeta im jer su zive i zdrave. Ja odo da trgujem, bude se kitovi sada :)

Temp je nebitan ako je izolacija dobra ;) uglavnom ja tri godine kopam sa dve godine garancijom i ne smeta im jer su zive i zdrave. Ja odo da trgujem, bude se kitovi sada :)

Sa ovim se nikako ne mogu slozit, generalno cim temp. predje 70c reagujem sa dodatnim hladjenjem kartica, vjerujem da ce se sa monom sloziti velika vecina rudara.
Sve preko 70c za gpu meni je puno tad je Vrm u vecini slucajeva iznad -visoko, onda imas ove karte gdje im memorija nije hladjena nikako.
Sve to treba uzet u obzir, neko ce reci flesuj bios samnji taktove napon, ali onda sto sam uzimao ovu kartu ako cu joj to raditi, mogao sam uzet odma neku jeftiniju koja manje daje manje trosi, manje se grije itd.

Kad pustam kartu ili rig, ako je plug and play temp. za gpu preko 70c to za mene nije extra karta, a pri tom u istoj prostoriji rade druge karte ispod 60c to mi jasno govori o kakvom se hladjenju na toj kartici radi.

izgleda da nije jedini kojem su se otopili konektori na v1000,drasticno su pokvarili kvalitet

Citaj kontekst @goldi koji sam napisao, ne vadi iz konteksta. Meni karte rade, opet ponavljam, 3 godine preko 70 stepeni i nemam problem sa tim, slusao sam dosta ljudi i veruj mi vecini ljudi to tako radi.

imam i safir i gigabyte,a probao sam i xfx,po meni su safir i xfx dosta bolje kartice od gigabyte-a i manje su im tempreature,veci su cooleri,kartica je teza,govorim o modelima 380 4gb

Mislim da je bespredmetno ubedjivanje čije je mišljenje ispravnije jer nismo svi isti...recimo, nekom nije bitno što se kartice prže na 75C (o VRM da i ne govorim) pri ambijentalnoj temp od ~24C a sve to sa ~50%+ brzine ventilatora je će ih držati par meseci i idu dalje u prodaju a novi kontingent dolazi na rigove. Drugi će da se pouzda u garanciju ako mu "zvekne" karta zbog visokih temp dok će treći da je mazi i pazi (jer je od malena naučen da čuva svoje stvari :p).
Dodao bih još da treba imati u vidu i različitosti medju kartama (isti model) gde su neke imale Elpida a druge Hynix memoriju, pa razlika u ventovima itd....Sve smo to već prošli za ovih nekoliko godina...

Zbog toga je i bitno da se iznose različita ISKUSTVA i MIŠLJENJA (mislim da forum za to i služi) da bi oni koji čitaju mogli da odluče šta i kako dalje...

edit:
bezveze mi je što GPU-Z ne očitava temp VRM na ovim novim kartama (bar se na ovim slikama ne vidi)

Poslednja izmena:
Nema ispravnijeg misljenja saglasan sam...stvar je individualna. Ali ako meni 40+ kartica radi 3 godine na 75 stepeni i malo vise...mislim da bilo kakva prica o tempovima pada u vodu.

To je iskustvo i ne moze da se menja sa nekim pricama ja znam ti znas...prosto to je tako.

Opet stoji, individualno je i ja volim da cuvam igracke :)

slazem se,ja moje pazim i svaka mi je blize 60 stepeni nego 70,mogu da pricam samo o te tri kartice i koja su moja zapazanja,po meni xfx,safir,gigabyte,asusa nisam uzimao jer se samo sa njihovim toolom spusta napon i cuo sam da se jako greje naponski sektor

Koliko sam gledao za r9 380 strix Asusov cooler naleze samo na gpu kod ove karte memorija i vrm su goli na vise testova sam video isto evo link

http://www.anandtech.com/show/9784/the-amd-radeon-r9-380x-review/2

Nasao sam na jos jednom testu da su imali trotlovanje i vrm na 127-130 c sto je kao gigabyte 7970 prve revizije koje su gorele secaju se stariji rudari iz doba scrypta.

Goldi mozda je veca temperatura r9 380 nitro serije uslovljena sto se toplota kod r9 380 nitro karti toplota sa gpua i memorije i vrma prenosi heatpajpovima na isti hladnjak sto je bolje resenje nego kod Asus r9 380 ostaviti golo.

Ja zalim za 7970 dc2t v2 koje imaju sistem sa aluminijumskom plocom koja pokriva sve vrm, memoriju, gpu i prenosi direkt toplotu na hladnjak. Isti sistem hladjena je iskoriscen kod r9 280x gaming-a zato temperature razbijaju a igra ulogu veliku velicina hladnjaka.

https://www.techpowerup.com/reviews/MSI/R9_280X_Gaming/4.html

Od kada se pojavio 280x pocelo je polako da se skrtari na izradi, dok su 7970 i 7950 tenkovi svako ko je imao karte zna ocemu pricam.

Dok Msi r9 380 4Gb koristi isti proveren sistem izgleda da je msi kralj za mining

http://www.thinkcomputers.org/msi-r9-380-gaming-4g-graphics-card-review/2/

Poslednja izmena:
@coldej to sam i ja spomenuo u jednom postu. Hladnjak na nitro nalijeze na vrm i mem i zato su temp malo vece nego kod drugih modela. A ni ventovi izgleda nemaju isti max rpm. Kad nabudzim nove ventove kapiram da ce temp biti bar 5-6c nize tj 55c u mom rudniku.

Poslednja izmena:
Pitanje je samo kako ce se MSI 380 ponašati za kopanje drugih coina apropo Elpida memorije.
Inače je najbolja karta za mining koju sam ja video a svašta mi je prošlo kroz ruke.

Nema boljih karti od Asus 7950/70 DC II top troslotnih

nemoj mi stajati na muku par komada je otislo iz mojih ruku to je vrh kartica sad nam jedino ostaje da vidimo shta donosi polaris videh naslednik tonge tj r9 380 u 14nm procesu. Tezak izbor sad za karte nema shta.

@shoma ventovi se vrte sporije na nitro karti zato sti su 10cm, zamisli da se zavrte na 2000RPm mislim da u velicini ventova lezi taj razlog sto se vrte na manjem RPM-u bili bi bucni da odu u velike obrtaje.
Elpida je takodjer i na Nitro kartama opce poznato da su losije od Hynix-a i samsunga pa jos jedan razlog zasto je bolje hladjenje tj nize temperature bolje.

@toogood to ste 4-5 karti izdrzi 3g na 75c ne znaci da ce sve izdrzati, nanekim kartama je gpu na 75c naponska recimo isto na 75c dok je na drugim kad je gpu 75c naponska 100c ili vise dobro to znas isto kao i ja...na ovim nitro kartama uopste nema ocitavanja VRM-a bog samo zna na koliko se kvrcka :)
R9 380 4GB koje su meni stigle imaju backplate(postoje modeli i bez njega) i bas se zestoko grije kad se on ovako grije mogu misliti sta je sa druge strane PCB-a ventilatori se sporo okrecu jos jedan razlog da se posumnja da je VRM uzaren.

@Omnik sto se tice Msi Gaming hladjenja mogu da govorim o R9 280X gaming i 380 gaming odgovorno tvrdim da je hladjenje odlicno, po meni bolje i od Dual-x i Nitro hladjenja kod sapphire-a, jedino sta mi se kod sapphire-a svidja Vapor-x tri-x to su stvarno odradili za svaku pohvalu.

@matrixu jel imas Gigabyte R9 380 4GB G1 kartu?
Aj baci SS gpu-z dok karta rudari cisto da uporedimo.

Vrh Dno