Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

moguce onda da mu je zapala neka krmaca... secam se jednog lika iz grada, rudario odavno sa 270x, nekoliko komada... jedna je bila 10 stepeni toplija, cak je i rasla ta razlika vremenom... radila je kao i sve druge,normalno, samo je bila toplija dosta... znam da je uvalio nekome posle :D

Ako hladim backplate mogu da ohladim celu kartu, tj povezana je sa glavnim hladnjakom?

meni to izgleda vise kao estetska fora, nego kao hladnjak, sta znam.... nema on sta da dodiruje na pozadini karte, kontakt je samo preko srafova...
barem je tako na starijim kartama.

I to je valjda dovoljno da ovori temp ako hladis backplate

pitanje oko napajana.

850w, 6-rail napajanje. Ulece mi u nekoj zameni za relativno male pare, staro godinu dana.
ima 2x 6+2pin i 2x 6pin... i naravno gomilu bespotrebnih sata i moleksa... kako njega iskoristiti za 280x (8+6pin) i 3x 380 (8pin) ?

Malo pretjerujete sa kudjenjem nitro karti. Pa u zadnjih par dana temperature je skocila preko 20c sto se naravno odrazava na povisene temperature samih kartica. Dodavanje novih rigova u rudnik dodatno dize temp. Meni je sa novim rigom temp na ostalim kartama skocila za 2-3 stepena. Koliko sam primjetio sve 380 karte imaju manje vise iste profile za ventove jer na 50% drze temp oko 65c. E sad ne sjecam se ali mislim da nitro hladnjak hladi i naponsku dok kod msi ne hladi pa mozda je zbog toga razlika u temp. Napon na nitro sam stavio na -85 nisam probao manje jer sam vidio da tada gpu radi na ~1V tj neke karte rade i ispod 1V a ne vjerujem da ima kartica koje mogu da rade na 1000MHz za gpu na manje od 1V. Taktovi mogu da se spuste barem kod mene. Hladjenje backplate-a spusti malo temp za 1-2c iako sam backplate nije povezan sa hladnjakom. Temp mi se krecu oko 61-62c sa ventom na ~47% dok mi se na 280x koje imaju custom ventove temp krece izmedju 62-63c. Kapiram da ce na 380 temp biti jos nize kad skinem ove ventove i stavim neke 12-ice.

Cudno mi to 55% vent a samo 1400rpm... 9ke koje su obično na grafikama 50% je oko 2000rpm...

Evo kod mene MSI Gaming 380 4g, 4 kom na rigu.

4101ff86d4429cb6a5600e2add142c2a.jpg

Ma hej...koji su uslovi za temp...koliko masina u rigu, koliko masina u prostoriji, kakva je prostorija, gde je kartica u rigu itd itd. Ne mozes samo napisati temp je toliki, imas tu mnogo uslova. Nitro je xtra karta kao i druge sapphirove...nemojte da dezinformisete narod.

Jel ti imas nitro karte pa tako pises, nemoj da lupas gluposti nego ako imas karte uslikaj fino pokazi, a ne da pises nesto sto mozda nisi ni probao. Nije meni jedna karta prosla kroz ruke znam o cemu govorim. Ako R9 28X dual-x vapor-x MSI Gaming mogu biti hladnije (a uspust su veci potrosaci) od R9 380 nitro onda mi to dovoljno govori da je nitro hladjenje lose,... moraju se praviti dodatne akvizicije da se karta spusti ispod 65c. Sve po defaultu karta ide preko 70c.

@Omnik to je to za R9 380 Gaming kacio sam i ja slike prije 20-ak dana jednostavno su bolje karte od R9 380 Nitro.
Ovi sto samo citaju testove po netu i tumace koja je karta bolja samo nek nastave ;)

@Storm hvala za info o asusu R9 380 strix cimnucu te na PM za ostatak info-a ;)

Nesicu to kod tebe nesto ne valja :p

@omink malo je mutna slika jel' to 1000rpm?

Nesicu to kod tebe nesto ne valja[emoji14]
Jeste... vrh.
Jedino sto je elpida memorija na MSI pa možda ne valja za druge coine.

Stigao i Asus 380... ne znam šta im se dogodilo ali u kutiji samo knjižica i cd.. baš tužno.
E da i 1x8pin wtf :).

ae489bb86f9e51416c68ab60c2b879f4.jpg

029711290ec9c53c11c7888ae0774e81.jpg

Znaci msi ima brze ventove definitivno zato je tolika razlika u % u odnosu na nitro. Na mojim nitro je isto elpida memorija. Nije mi bas drago zbog toga al sta sad da se radi. Pustaj te asuse u rad pa da vidimo razliku u temp u odnosu na msi da vidim jesam li se zeznuo sto nisam uzeo asusa umjesto msi.

Nisam siguran ali (ako me sećanje služi) mislim da je neko ovde pisao da asus 380 4gb ima problem sa temp naponske ali već će nam @omnik to potvrditi ili demantovati iz prve ruke ;)

Heebemli ga, pogledacu i na ovoj drugoj dal pokazuje isto kad budem kuci, imam 2 nitro 380 4gb, aj pustaj asusa pa javljaj, ne znam vise dal da uzimam karte ili ne, ovo za backplate mi odgovara jer mogu da zbudzim hladjenje dodatno, kakav je asus jesu dostupni pajpovi, nema bakplejt ili ima

Na koji nacin mogu da poboljsam kontakt izmedju spojeva, recimo, jel koristio neko nesto?

Poslednja izmena:
Kakvo je iskustvo sa Sapphire 380x karticama, nešto su jeftiniji od Asusa. Vrijedi li napraviti tu uštedu?

Evo screen shotova Asus Strix R9 380 4 GB OC, posle kopanja od nekoliko sati. Default napon, default klokovi. Kartica je sama u kucistu, ne koristim je za kopanje, ovo je samo test za ljude koji su trazili.

Ne znam, valjda sam navikao na stare karte al' meni brzina venta na 50%+ je previše za 24/7....mada za moj pojam je sve preko 35% mnogo tako da verovatno nisam merodavan da dajem bilo koji komentar na tu temu :D

Nesicu to kod tebe nesto ne valja[emoji14]

Jel ti imas nitro karte pa tako pises, nemoj da lupas gluposti nego ako imas karte uslikaj fino pokazi, a ne da pises nesto sto mozda nisi ni probao. Nije meni jedna karta prosla kroz ruke znam o cemu govorim. Ako R9 28X dual-x vapor-x MSI Gaming mogu biti hladnije (a uspust su veci potrosaci) od R9 380 nitro onda mi to dovoljno govori da je nitro hladjenje lose,... moraju se praviti dodatne akvizicije da se karta spusti ispod 65c. Sve po defaultu karta ide preko 70c.

@Omnik to je to za R9 380 Gaming kacio sam i ja slike prije 20-ak dana jednostavno su bolje karte od R9 380 Nitro.
Ovi sto samo citaju testove po netu i tumace koja je karta bolja samo nek nastave ;)

@Storm hvala za info o asusu R9 380 strix cimnucu te na PM za ostatak info-a ;)
Ne znam sta da ti dokazujem i ko si ti da ja tebi nesto dokazujem?!

Smesne su ti izjave oko ctrona i oko kartica itd.samo te slusam i gledam a ne zelim dezinformacijama da se truju ljudi koji ne znaju. Malo lupnes pa ostanes ziv ali samo udaraj no frx. Ja cu te demantovati stalno zbog ljudi ovde...tako da ipak umerenije pisi. Karta da ne valja nije istina, odlicna je kao i sve sapphire ponavljam!

Cist primer promena tempova kod sprava je da mi je sprava kuci na 64 stepena a u rudniku 75...nema sta dalje pricati oko tempova.

Trix ne spusta taktove ako sto i sam vidis, ove temperature mozes imat ako ti je u prostoriji klima ili 15max ambijetalna.
@Stromb slika govori vise od hiljadu rjeci asus objasnio kako se pravi hladjenje, to sam i pretpostavljao s obzirom na velicinu hladnjaka.
Od 20 kartica (R9 380 Nitro) koje su stigle nijedna ne ide ispod 65c u prostroijama gdje je amb 18c ili vise.
Cim se temp prostorije digne dzaba sto se stavi samo jedna karta znaci bez ista na rigu i u njenoj blizini temperatura krene prema 70c.

Spustanje napona i dodatno hladjenje zadrzi temp na 64-65.
Kad se sve sabere i oduzme po vidjenom i MSI Gaming i ASUS strix su bolje odradjene Nitro kartice, dodamo li jos 2g vs 3g garancije cisti promasaj kupovina nitro-a.

@toogod cekam da me demantujes, ali vidim nemas Nitro samo si negdje od nekog cuo citao test i tako to ;)
Nema nikakvi dezinformacija ja ovde pomazem i djelim iskustva sa ljudima, okani se citanja po netu prihvati se prakse ;)

Tolike su mi temp i na 280x karticama a one imaju nabudzene ventove i bile su za par stepeni hladnije nego sad kad sam prosirio rudnik. Ne mozes prosiriti rudnik a da temp ne skoci. Pogotovo sad kada su dnevne temperature preko 20c vise u odnosu na temp prije 20 dana. Na zalost nemam klimu ali moracu nesto da iskombinujem jer ce ljeto da bude vrelo :D Mada razmisljam da stavim druge ventove jer mi se cini da ovi rade na malo rpm jer kod Storma je 53% preko 1800rpm a kod mene 44% 900rpm sto je duplo manje. Mada sam licno ocekivao da ove 380 karte budu hladnije. Kolike su ti sada temp na tim msi gaming kartama? Za realno poredjenje nam treba da karte budu u istoj prostoriji i da se odma izmjere temp jer evo kod mene su vec nekih 2-3c nize temp nego danas.

@shoma tako rade ventovi i meni je cudno bilo 44% blizu 900RPM...slazem se licno sam i sam vise ocekivao od Nitro kartica.
Sto se tice memorija da elpida je u pitanju tako da se ni tu nisu proslavili, pitanje je kako ce kopati druge algoritme.
Na ethu i def taktovi cisto 20mh/s

Poslednja izmena:
Koja je bese komanda da se normalizuje hesh, mnogo mi seta

Nazad
Vrh Dno